Conferinta PRIA Agriculture a fost cel mai important eveniment al primaverii pentru agricultura si a reprezentat o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector. A avut loc la Teatrul National Bucuresti in 20 martie 2017, cadru deosebit in care s-au discutat cele mai importante teme pentru agricultura Romaniei.
Conferinta a fost insotita de gala PRIA - Women in Agriculture, in cadrul careia am recunoscut si premiat eforturile si contributia femeilor pentru acest sector important al economiei romanesti.
Premiile din cadrul galei PRIA Women in Agriculture au fost acordate doamnelor:
PROFIRA ONODE – Economist in domeniul agrar, Director Executiv, Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Galati. Premiul pentru intreaga activitate desfasurata, dar si pentru profesionalismul de care a dat dovada in sprijinul fermierilor din judetul Galati.
MARICICA VRABIE – Director General, Hort Altoi Focsani Vrancea. Premiul pentru activitatea in domeniul agricol si pentru o mare diversitate a produselor agricole pe care le gestioneaza. Cu peste 32 de ani de experienta in agricultura, Dna. Maricica Vrabie a ajutat mereu fermierii si agricultura romaneasca.
DENISA GEANINA PINTILIE - Administrator, Geo & Costi Agrostar, Comuna Ganeasa, Ilfov. Pentru ca a dovedit ca multe bariere pot fi depasite gratie vointei si implicarii, astfel reusind sa implementeze proiecte de success cu accesarea fondurilor europene.
MARIA HUPRICH - Administrator, SC Autodomus SA, din Reghin, Targu Mures. Pentru ca a demonstrat ca prin vointa, curaj, devotament si sinceritate poti dezvolta o afacere in agricultura.
Dr. Ing. MARIA PACUREANU – Cercetator Stiintific, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea. Premiul pentru intreaga activitate in domeniul cercetarii, in special pentru activitatea privind ameliorarea florii soarelui.
NICOLETA ZAINEA - Actionar la AGRI SOL Srl, comuna Belciugatele, jud, Calarasi. Premiul pentru diversitatea portofoliului pe care il gestioneaza in domeniul agricol, pentru seriozitate si profesionalism.
IONITA EMILIA - Administrator al societatii Transmim Agricultura SRL. Premiul pentru tenacitate si seriozitate in administrarea companiei si implicarea in comunitate.
AURORA ELENA GRAEVEN ENACHESCU - Administrator al SC Pyac SRL Slatina. Premiul pentru categoria tanar fermier, pentru entuziasm si planuri de crestere si dezvoltare.
VERONCA TONCEA - Presedinte/Director General – Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR. Premiul pentru intreaga activitate in domeniul agriculturii si rezultate excelente in slujba unui sector de activitate atat de important ca si cel agricol.
IRINA FLOREA - Director Executiv - Mere de Itesti. Premiul pentru crearea unui brand romanesc sanatos ce sustine si promoveaza un stil de viata sanatos.
EUGENIA DRAGNEA – Director Executiv al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR. Premiul pentru determinarea si efortul pe care le depune zilnic pentru fermieri, membri ai LAPAR - organizatie reprezentativa pentru sectorul agricol romanesc.
MONIKA PUIU - Presedinte APIMAR / Director General a NHR Agropartners. Premiul pentru leadership in domeniul agriculturii.
Lectorii prezenti la eveniment au fost: Elena TATOMIR - Director general, Directia Generala Politici Agricole si Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii; Laura MIHAI - Director, Directia Clienti Mari, CEC Bank; Laurentiu BACIU – Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR); Emil DUMITRU – Presedinte, Confederatia Nationala ProAgro; Florentina GHEORGHE - Director General, Directia Economica, INS; Ioana DIMA – Director, Directia de Agricultura, INS; Ortansa STROE – Director General, AGROMEC SENDRENI; Nastasia BELC – Director General, Institutul Nationalde Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucuresti; Iuliana IONEL – Secretar stiintific, Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane; Monika PUIU –Presedinte, APIMAR; Irina FLOREA – Director Executiv, Mere de Itesti si Maricica VRABIE – Director General, Hort Altoi Focsani.
Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.
Si in tara noastra agricultura joaca un rol important si se afla pe locul doi din UE ca producator apicol, ocupa a treia pozitie in topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor si este cel mai mare producator de vinuri din regiunea Europei centrale si de est si al 6-lea ca volum din Europa, imediat dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.
Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti, dar si anumite probleme cu care ne confruntam.
Pentru ca sectorul agricol este extrem de important si pentru ca numarul femeilor fermier in Romania este foarte mare, dar si al celor care lucreaza in randul autoritatilor si al domeniilor conexe agriculturii, in cadrul conferintei PRIA Agriculture vom premia si vom aplauda activitatea acestora in sectorul agricol. Vom afla de asemenea cu ce provocari se confrunta, de ce au nevoie pentru a-si creste afacerile, care sunt povestile lor de succes.
Pentru a doua oara in Romania, prin intermediul PRIA Women in Agriculture am scos in evidenta si am determinat oamenii sa constientizeze care este rolul femeilor in dezvoltarea agriculturii in tara noastra.
Printre temele abordate in cadrul conferintei s-au regasit: Prioritatile Guvernului Romaniei in ceea ce priveste agricultura Romaniei; Activitatea agentiilor AFIR si APIA care au un rol esential in aplicarea Politicii Agricole Comune. Ce masuri se vor deschide in acest an? Ce sume sunt alocate fiecareia?; Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene? Cum pot ajuta bancile, societatile de leasing si fondurile de garantare la cresterea absorbtiei fondurilor UE? Care este rolul fondurilor de investitii destinate agriculturii? ; Cadastrul national. Cum ar trebui sa arate legea fondului funciar? De cand se va face identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piata funciara?; Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?; Sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe; Cresterea competitivitatii, diversificarea productiei, cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor agricole; Eficientizarea costurilor de productie prin promovarea profolosirea eficienta a energiei; Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in agricultura; Cat de avantajoase sunt ajutoarele de stat in agricultura si cine poate beneficia de ele? Ce subventii primesc fermierii romani pentru Campania 2017?; Arendearea terenurile agricole in vederea comasarii; Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa anul 2020?; Norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune; Alocarea fondurilor suplimentare a Guvernului pentru plata subventiilor si infrastructura de irigatii.
PRIA Agriculture a reunit 250 participanti, dintre care: reprezentanti ai Guvernului Romaniei; reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; reprezentanti ai APIA si AFIR; reprezentanti ai ASAS, ai institutelor de cercetare agricola; membri Pro Agro , LAPAR, dar si ai altor asociatii importante, AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR; reprezentanti ai Camerelor de Comert; reprezentanti ai producatorilor de cereale si producatorilor de erbicide, pesticide si produse agro-chimice; reprezentanti ai companiilor FMCG si ai distribuitorilor; reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai bancilor din Romania, ai societatilor de asigurari, ai societatilor de leasing, fonduri de investitii, fonduri de garantare si contragarantare; consultanti, companii cu servicii si solutii IT, precum si presa de specialitate.
Mai multe detalii despre evenimentul PRIA Agriculture puteti gasi pe http://priaevents.ro/pria-women-in-agriculture-2017/
Despre PRIAevents
PRIAevents - expertii tai in evenimente! Noi aducem informatii de ultima ora si trend-uri in business prin intermediul conferintelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium pentru zona de business va gasi cele mai bune metode pentru a va garanta ROI si pentru a croi un eveniment special pentru dvs.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati: [email protected] / 0744 584 661.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>