Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - Fundamentul agriculturii durabile si eficiente

Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - Fundamentul agriculturii durabile si eficienteIn Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a avut loc in data de 31 mai Simpozionul International “Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile si eficiente” organizat de asociatile profesionale ABR si AISR.

Speackeri internationali si-au adus contributia la acest eveniment, prezentand importanta inovatiei in cresterea plantelor (Petra Jorasch, Asociatia Europeana a Semintelor), de ce noile tehnologii de reproducere sunt inovatii pentru o crestere durabila si responsabila (Dr. Slawomir Sowa, Director Al Laboratorului National de Referinta pentru controlul OMG-urilor, parte a Institutului de crestere si aclimatizare a plantelor din Polonia). Mai mult, au fost abordate si cateva subiecte foarte specifice, cum ar fi editarea genomilor (Joachim Schiemann, Centrul Federal de Cercetare pentru Plantele de Camp din Germania).

Agricultura de precizie, una dintre subiectele cele mai importante ale momentului, alaturi de reglementarea si evaluarea riscurilor biotehnologiilor verzi au fost aduse in atentia audientei (Agnes Ricroch, secretar al "Stiintelor vietii" din Agricultura Academia Frantei). 

In acest context, Emil Dumitru, presedintele ProAgro, Federatia Fermierului, a vorbit despre modul in care inovatia incurajeaza concurenta pe piata.

La eveniment au participat peste 100 de invitati, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Academiei Oamenilor de Stiinta Romani, Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor si Furajelor, Institutului de Fototehnie Porumbeni-Republica Moldova, Laboratorului de Testare a Semintelor, Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, Laboratorul de Testare a Semintelor, Ambasadele SUA si Olanda, CCIFER, profesori de la universitatile din Bucuresti, Timisoara, Pitesti, institute si statiuni de cercetare de profil agricol si horticol, agricultori si agri media.

Prezenti in numar mare la eveniment membrii AISR de la toate companiile membre s-au bucurat de prezentarile stiintifice deosebit de valoroase.

Importanta inovatiilor din domeniul ameliorarii plantelor, pentru sectorul semintelor din U.E a fost prezentata de Petra Jorasch, director, Plant Breeding and Innovation Advocacy din cadrul European Seed Association (ESA). Petra Jorasch a subliniat dece avem nevoie de ameliorarea plantelor pentru a crea variatie si a selecta cele mai bune plante, continuand cu o succesiune de metode de ameliorare, care s-au imbunatatit pe parcursul anilor constant.

Editarea genelor si importanta acestei metode pentru amelioratorii ofera eficienta si precizie prin reducerea perioadelor de cercetare-dezvoltare si ameliorare, ceeace are importanta pentru plantele cu durata mare de generare, dar si pentru culturile cu boli si daunatori cu evolutie rapida, fiind totodata o metoda este accesibila si relativ ieftina.

In acest fel fermierii, cultivatorii, procesatorii si consumatorii europeni care au la dispozitie o paleta mai saraca de produse pot profita de obtinerea rapida a unor soiuri/hibrizi de mare valoare.

Din pacate politicile inconsecvente de la o tara la alta ingreuneaza colaborarile in domeniul cercetarii si ameliorarii si au un impact negativ asupra comertului cu seminte, deci asupra comertului cu produse agricole, impactul negativ diferentiat asupra inovatiilor din sectorul ameliorarii, de la o tara la alta fiind deosebit de important. In finalul prezentarii Petra Jorasch a subliniat faptul ca „Hibrizii de plante generati prin metodele de ameliorare de ultima ora nu ar trebui sa faca obiectul unor reglementari diferite – sau suplimentare –, daca ar fi putut fi obtinuti si prin metode de ameliorare mai vechi, sau in urma unor procese naturale, fara interventie umana”.

Noile tehnici de ameliorare a plantelor: inovatii pentru o crestere durabila si responsabila au fost prezentate de Sławomir Sowa de la Institutul de Ameliorare si Aclimatizare a Plantelor – Institutul National de Cercetare, Polonia. Sławomir Sowa s-a abordat pentru inceput la problematicile agricole din U.E si provocarile intensificarii productiei de culturi agricole, referindu-se la:

Schimbarile climatice

    • Fertilitatea solului (nivelul scazut al materiei organice, eroziunea solului si fenomenul desertificarii)
    • Rarefierea resurselor de apa (degradarea solului, gradul de salinitate)
    • Nivelurile scazute de substante nutritive (N, P, K)

Degradarea solurilor arabile din U.E.

    • Protectia impotriva atacurilor daunatorilor si bolilor; combaterea buruienilor (pesticide, gestionarea integrata a daunatorilor)
    • Furnizarea energiei (emisiile de gaze de sera, energia bazata pe combustibilii fosili, amprenta energetica)

Reducerea diferentelor de productie medie, in U.E. 

    • Tarile dezvoltate si tarile in curs de dezvoltare
    • Diferente intre regiunile Europei (de ordin social, economic; factori politici)
    • Accesul la inovatii (IMM-uri, cercetare si dezvoltare, bioeconomie)


S-au trecut in revista noile tehnici de ameliorare a plantelor cresc capacitatea de inovare (nucleaza deget de zinc ; Nucleaza TALE (TALENs); Sistemul CRISPR-Cas ; Mutageneza directionata cu oligonucleotide (ODM);Cisgeneza si intrageneza ; Metilarea ADN mediata de ARN (RdDM);Grefarea (pe portaltoi MG); Ameliorarea inversa ; Agroinfiltrarea (agroinfiltrare in sens strict al termenului, agroinoculare, „floral dip”), toate aceste metode inovative ducand la progres in ameliorarea si cercetarea din domeniul plantelor.

Deoarece este nevoie de crearea unor punti intre cercetare, tehnologie si „actori” (inclusiv fermieri, industrie si ONG-uri), U.E. a adoptat politici destinate intensificarii inovatiilor in agricultura si sectoarele alimentare, deorece stiinta, tehnologia si inovatia promoveaza competitivitatea, productivitatea si dezvoltarea durabila.

Noile tehnici de ameliorare sunt o ocazie pentru agricultura bio, deoarece piata produselor bio creste continuu, in U.E., alimentele bio joaca un rol important in abordarea problemei securitatii alimentare, iar agricultura bio respecta ciclurile de viata naturale si mediul, restrictionand utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor.

Amelioratorii europeni din sectorul plantelor sunt foarte interesati sa utilizeze noile tehnici de ameliorare, deoarece acestea ofera mai multa rapiditate si precizie, precum si reducerea costurilor de ameliorare a plantelor. De aceea un statut legislativ clar al noilor tehnici de ameliorare constituie conditia aplicarii acestor tehnologii in sectorul de ameliorare al Uniunii Europene. „Trebuie sa producem mai mult, cu mai putine resurse naturale!” a concluzionat Sławomir Sowa.

Cum vor fi reglementate plantele generate prin inginerie genomica? Reglementarea biotehnologiilor vegetale, aplicatiile agricole si evaluarea riscurilor, a fost prezentarea Profesorului Joachim Schiemann,Thorben Sprink, Frank Hartung.

Intrand in detalii de genetica Dr.Joachim Schiemann a prezentat Legislatia Uniunii Europene privitoare la organismele modificate genetic, cu referire la Tehnicile de modificare genetica si la Tehnici care nu conduc la modificari genetice. In opinia profesorului,”Ameliorarea plantelor poate fi privita ca un proces continuu, din ce in ce mai eficient si mai precis. Oamenii au realizat intotdeauna selectii, pentru obtinerea unor mutatii”. Ingineria genomica este utilizata pentru a imbunatati rezilienta in mediile supuse schimbarii, prin ameliorarea caracterelor abiotice si rezistentei la boli – caracteristici valabile in cazul plantelor, animalelor si oamenilor (ex.ciuperci care nu se brunifica). 

Ameliorarea plantelor, axata pe agricultura durabila si productiva devine astfel mijloc de abordare a securitatii alimentare si nutritive, a modificarilor climatice si sanatatii umane.

Editarea precisa a genomului la confluenta cu agricultura de precizie material prezentat de Agnès Ricroch, Asoc.Prof.Life Science and Helth, AgroParisTech, Franta.

In acest moment Europa este blocata politic de propriul principiu al precautiei si este incapabila sa abordeze pozitiv noile tehnici de editare a genomului si ingineria genetica motiv pentru care oamenii de stiinta propun o noua abordare pentru reglementarea biotehnologiilor vegetale. Unul dintre cele ami concludente exemple este o importanta cultura de baza la nivel mondial, cartoful dulce, care este o planta natural transgenica care a fost modificata genetic cu mii de ani in urma, in mod natural de catre o bacterie din sol. Noile tehnologii de editare a genomului au aparut ca o modalitate de a raspunde provocarilor din agricultura.

Editarea genomului ar putea grabi semnificativ programele de ameliorare: de la 7-25 ani pana la 2-3 ani, atata timp cat specificitatea tintei depaseste in mod eficient necesitatea de a trece printr-o serie de generatii de plante pentru a obtine o combinatie genetica particulara.

In functie de reglementari, s-ar putea deschide terenul pentru companiile mai mici si, eventual, ar conduce la dezvoltarea a numeroase caracteristici: imbunatatirea randamentului si rezistentei la daunatori; o toleranta crescuta la seceta; beneficii nutritionale sporite.

Plante comestibile cu proprietati nutritionale modificate, obtinute prin biotehnologii pot oferi:

    • Biofortificare (Banana, manioc, porumb, cartof, capsuni, sorg, tomate -Imbogatite in vitaminele A, B9, & C, zinc, fier si proteine);
    • Limitarea risipei alimentare (Cartofi si mere care nu devin maro prin oxidare);
    • Dieta umana mai sanatoasa (Camelina cu continut ridicat de acid oleic de saturatie joasa);
    • Digestibilitate mai buna pentru animale (Lucerna cu continut scazut de lignina, Orz cu fitaza crescuta);
    • Calitate (Ananas imbogatit in licopeina;Struguri pentru vin cu continut crescut de anthocianina; Orez aromatic).

Noile tehnici de precizie pentru editarea genomului sunt considerate pe scara larga drept elemente-cheie ale noilor metode de ameliorare care servesc inovarii agricole si in Europa. Din nefericire, intre statele membre ale UE, nu exista un consens cu privire la utilizarea tehnologiilor de modificare genetica in practicile agricole. In acest climat ostil, comunitatea stiintifica este deosebit de preocupata si acorda o importanta deosebita sublinierii importantei si potentialului tehnicilor de editare a genomului si incearca sa angajeze politica agricola europeana pe o cale de sustinere fata de aceasta noua inovatie.

Aceste noi tehnici joaca un rol important pentru fermieri in ceeace priveste: „evolutia rezistentei la insecticid” si a „tolerantei la erbicid”, „managementul daunatorilor in agricultura”, „interactiunea plantelor GE cu organismele-tinta” si “non-tinta”, “interactiunile intre plante, insecte si entomopatogeni”, „impactul sistemului de cultura", „managementului si tehnicilor de recoltare specifice".

Implementarea bunelor practici agricole (GAP) va avea deci o importanta cruciala.

Agricultorii ar trebui sa fie informati in mod corespunzator cum sa utilizeze semintele GE mai eficient si durabil, ceea ce ar putea contribui la reducerea utilizarii pesticidelor, erbicidelor si ingrasamintelor. Noile instrumente agricole digitale nu doar contribuie la productia sustenabila a alimentelor, ci si la cercetarea si studiile viitoare: tehnologii pentru agricultura de precizie. Instrumentele digitale sunt utilizate in agricultura de precizie si in agricultura climatica inteligenta, care este o cale de a raspunde schimbarilor climatice, de a stimula rezilienta si capacitatea sistemelor agricole si alimentare de a se adapta la schimbarile climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru a spori sechestrarea carbonului. 

Biotehnologia (editarea precisa a genomului, ca instrument) in sine ar putea imbunatati cooperarea intre agricultori si cercetatorii din domeniul stiintei agricole cu scopul de a imbunatati tehnologiile existente si de a dezvolta unele noi.

Evaluarea ex ante a riscurilor a fost inlocuita treptat de adoptarea si monitorizarea bunelor practici agricole, precum si de punerea in aplicare a agriculturii de precizie si a agriculturii climatice inteligente.

In sesiunea de intrebari si raspunsuri au luat cuvantul, Vicepresedintele ASAS, Valeriu Tabara, Secretarul de Stat din MADR, Maricel Dima, Lucian Buzdugan -fermier, Ion Cioroianu- Asociatia fermierilor romani, Profesor Doru Pamfil, Florentin Badiu – ASAS, Iuliana Ionel - Institutul de Economie Mondiala, Alexandru Baiceanu, Pioneer.

Speackeri au apreciat prezenta numeroasa a specialistilor romani in domeniul biotehnologiilor si ameliorarii genetice, dar si a autoritatilor cu care au discutat probleme de legislatie comunitara.

La organizarea acestui simpozion international pe o tema strans legata de noutatile din agricultura a participat Academia Romana, Academia de Stiinte Agricole si Silvice, ESA (European Seed Association) si Europabio. Comentariile de deschidere au fost adresate publicului de Acad. Cristian Hera din partea Academiei Romane si de Prof. Gheorghe Sin, Presedinte al ASAS. Toate sesiunile au fost moderat de dr. Doru Pamfil, presedintele Comisiei Biotech a ASAS.

Evenimentul a fost transmis live de Agrointeligenta pe Facebook si a fost vizualizat de peste 10.600 persoane, primind numeroase like-uri.

A.I.S.R.
Alianta Industriei Semintelor din Romania

 

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>