Evenimente de informare PNDR 2014-2020 in judetele Constanta si Tulcea

Evenimente de informare PNDR 2014-2020 in judetele Constanta si TulceaAlexandru Potor, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 21-22 iunie 2017 la doua evenimente de informare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, in judetele Constanta si Tulcea.


Scopul intalnirilor desfasurate la Tulcea, in sala de conferinte a Consiliului Judetean, in 21 iunie 2017, respectiv la Constanta, in sala de sedinte a Primariei Constanta, in 22 iunie 2017, a fost de a discuta cu beneficiarii finantarilor din PNDR in vederea cresterii absorbtiei de fonduri europene si pentru a stimula investitiile din agricultura si dezvoltare rurala.

Obiectivul acestei campanii de informare este acela de a convinge cat mai multi actori interesati de activitati in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale sa elaboreze si sa depuna proiecte in cadrul sesiunilor deschise in anul 2017 si, in acelasi timp, sa se realizeze un inventar al problemelor aparute in implementarea proiectelor, in vederea identificarii de solutii.

„Acest tip de investitii pe care noi le vizam trebuie sa coroboreze interventia autoritatilor pe partea de mediu, de sanatate publica, sanitar-veterinara, etc. In aceste conditii, am dorit sa vedem unde poate interveni Ministerul Agriculturii si cum putem sa asezam la aceeasi masa pe toti cei care sunt implicati in dezvoltarea proiectelor”, a declarat secretarul de stat Alexandru Potor.

Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR) din cadrul Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala deruleaza incepand cu luna iunie a.c. o campanie de informare a beneficiarilor - fermieri, UAT-uri prin reprezentantii legali, asociatii, GAL-uri, etc. cu privire la posibilitatile de accesare a masurilor din cadrul PNDR 2014-2020.

Evenimente de informare PNDR 2014-2020 la Constanta si Tulcea

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Directorul general al AFIR a participat la campania de informare organizata de catre MADR

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian - Ionut CHESNOIU, a participat in zilele de 21 si 22 iunie 2017 la o serie de intalniri de informare in judetele Tulcea si Constanta.

Evenimentele au fost organizate de catre Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (AM PNDR) din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care deruleaza in acesta perioada o campanie de informare privind accesarea fondurilor europene, disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Aceasta campanie de informare a demarat in data de 21 iunie cu intalnirea de la Consiliul Judetean Tulcea, unde alaturi de Secretarul de Stat in cadrul MADR, Alexandru POTOR, au mai luat parte Directorul General al AM PNDR, Florentina TUDOR, Seful Biroului RNDR (Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala), Mihai HERCIU. La intalnire au mai luat parte vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Dumitru MERGEANI si preseditele ADI (Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara) ITI – Delta Dunarii, Petre ILIE.

De asemenea, printre participantii la intrunire s-au numarat si reprezentantii GAL-urilor din zona (judetele Tulcea, Braila si Galati), cei ai autoritatiilor locale din judetul Tulcea, fermieri si solicitanti de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala.

„Va asigur de toata sustinerea mea in accesarea fondurilor europene, disponibile prin PNDR 2020, cu mentiunea ca nu putem iesi din cadrul legal de implementarea a acestor fonduri. Analizam cu celeritate toate problemele si obervatiile pe care ni le semnalati si cautam cele mai bune solutii, dar vom actiona in spiritul si litera legii, de fiecare data.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU in cadrul intalnirii de la Tulcea.

Autoritatea de Management pentru PNDR, prin Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), isi propune derularea unei campanii de informare a fermierilor, a Unitatilor Administrativ Teritoriale (UAT-urilor) prin reprezentantii legali, a asociatiilor de profil, a Grupurilor de Actiune Locala (GAL-urilor) etc, cu privire la posibilitatile de accesarea a submasurilor din cadrul PNDR 2020. Actiunile isi propun constientizarea celor interesati sa dezvolte investitii in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale referitor la elaborarea si depunerea proiectelor in cadrul sesiunilor active din anul 2017.

Urmatoarea intalnire s-a desfasurat in data de 22 iunie, la Constanta, cu participarea Secretarului de Stat, Alexandru POTOR, a Directorului general al AM PNDR, Florentina TUDOR, a Sefului Biroului RNDR, Mihai HERCIU, iar din partea AFIR a Directorului General, Adrian - Ionut CHESNOIU. La intrunire a luat parte si primarul municipiului Constanta, Decebal FAGADAU.

In aceasta a doua sesiune din cadrul campaniei de informare derulate de RNDR, au luat parte fermieri, GAL-uri, reprezentanti ai autoritatiilor locale din judetul Constanta, dar si ai OUAI-urilor din zona. Totodata, au fost prezenti la intalnire si reprezentanti ai societatilor de consultanta din domeniul fondurilor europene.

„Sunt incantat sa iau parte la aceasta serie de intalniri care a debutat ieri la Tulcea, in ideea de a fi cat mai aproape de beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala, unul dintre obiectivele propuse la preluarea mandatului fiind o relatie cat mai buna atat cu beneficiarii, cat si cu solicitantii de finantare. Nu este o munca usoara, dar catre sfarsitul anului vom avea primele concluzii cu privire la gradul de absorbtie si la modul cum au evoluat submasurile din Program. Informatiile culese de la dumneavoastra sunt importante si incercam sa le transpunem in procedurile noastre de lucru, astfel incat relatia dintre beneficiari si Agentie sa fie una cat mai facila in atingerea obiectivelor comune pe care ni le-am propus.” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU.

Reprezentantii MADR si AFIR au prezentat oportunitatiile de finantare pe care le pot accesa toti cei care doresc sa depuna proiecte de investitii agricole si non-agricole din mediul rural. De asemenea, au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte referitoare la accesarea submasurilor din PNDR 2020.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>