Evenimente de informare PNDR 2014-2020 in judetele Constanta si Tulcea

Evenimente de informare PNDR 2014-2020 in judetele Constanta si TulceaAlexandru Potor, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 21-22 iunie 2017 la doua evenimente de informare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, in judetele Constanta si Tulcea.


Scopul intalnirilor desfasurate la Tulcea, in sala de conferinte a Consiliului Judetean, in 21 iunie 2017, respectiv la Constanta, in sala de sedinte a Primariei Constanta, in 22 iunie 2017, a fost de a discuta cu beneficiarii finantarilor din PNDR in vederea cresterii absorbtiei de fonduri europene si pentru a stimula investitiile din agricultura si dezvoltare rurala.

Obiectivul acestei campanii de informare este acela de a convinge cat mai multi actori interesati de activitati in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale sa elaboreze si sa depuna proiecte in cadrul sesiunilor deschise in anul 2017 si, in acelasi timp, sa se realizeze un inventar al problemelor aparute in implementarea proiectelor, in vederea identificarii de solutii.

„Acest tip de investitii pe care noi le vizam trebuie sa coroboreze interventia autoritatilor pe partea de mediu, de sanatate publica, sanitar-veterinara, etc. In aceste conditii, am dorit sa vedem unde poate interveni Ministerul Agriculturii si cum putem sa asezam la aceeasi masa pe toti cei care sunt implicati in dezvoltarea proiectelor”, a declarat secretarul de stat Alexandru Potor.

Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR) din cadrul Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala deruleaza incepand cu luna iunie a.c. o campanie de informare a beneficiarilor - fermieri, UAT-uri prin reprezentantii legali, asociatii, GAL-uri, etc. cu privire la posibilitatile de accesare a masurilor din cadrul PNDR 2014-2020.

Evenimente de informare PNDR 2014-2020 la Constanta si Tulcea

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Directorul general al AFIR a participat la campania de informare organizata de catre MADR

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian - Ionut CHESNOIU, a participat in zilele de 21 si 22 iunie 2017 la o serie de intalniri de informare in judetele Tulcea si Constanta.

Evenimentele au fost organizate de catre Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (AM PNDR) din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care deruleaza in acesta perioada o campanie de informare privind accesarea fondurilor europene, disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Aceasta campanie de informare a demarat in data de 21 iunie cu intalnirea de la Consiliul Judetean Tulcea, unde alaturi de Secretarul de Stat in cadrul MADR, Alexandru POTOR, au mai luat parte Directorul General al AM PNDR, Florentina TUDOR, Seful Biroului RNDR (Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala), Mihai HERCIU. La intalnire au mai luat parte vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Dumitru MERGEANI si preseditele ADI (Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara) ITI – Delta Dunarii, Petre ILIE.

De asemenea, printre participantii la intrunire s-au numarat si reprezentantii GAL-urilor din zona (judetele Tulcea, Braila si Galati), cei ai autoritatiilor locale din judetul Tulcea, fermieri si solicitanti de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala.

„Va asigur de toata sustinerea mea in accesarea fondurilor europene, disponibile prin PNDR 2020, cu mentiunea ca nu putem iesi din cadrul legal de implementarea a acestor fonduri. Analizam cu celeritate toate problemele si obervatiile pe care ni le semnalati si cautam cele mai bune solutii, dar vom actiona in spiritul si litera legii, de fiecare data.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU in cadrul intalnirii de la Tulcea.

Autoritatea de Management pentru PNDR, prin Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), isi propune derularea unei campanii de informare a fermierilor, a Unitatilor Administrativ Teritoriale (UAT-urilor) prin reprezentantii legali, a asociatiilor de profil, a Grupurilor de Actiune Locala (GAL-urilor) etc, cu privire la posibilitatile de accesarea a submasurilor din cadrul PNDR 2020. Actiunile isi propun constientizarea celor interesati sa dezvolte investitii in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale referitor la elaborarea si depunerea proiectelor in cadrul sesiunilor active din anul 2017.

Urmatoarea intalnire s-a desfasurat in data de 22 iunie, la Constanta, cu participarea Secretarului de Stat, Alexandru POTOR, a Directorului general al AM PNDR, Florentina TUDOR, a Sefului Biroului RNDR, Mihai HERCIU, iar din partea AFIR a Directorului General, Adrian - Ionut CHESNOIU. La intrunire a luat parte si primarul municipiului Constanta, Decebal FAGADAU.

In aceasta a doua sesiune din cadrul campaniei de informare derulate de RNDR, au luat parte fermieri, GAL-uri, reprezentanti ai autoritatiilor locale din judetul Constanta, dar si ai OUAI-urilor din zona. Totodata, au fost prezenti la intalnire si reprezentanti ai societatilor de consultanta din domeniul fondurilor europene.

„Sunt incantat sa iau parte la aceasta serie de intalniri care a debutat ieri la Tulcea, in ideea de a fi cat mai aproape de beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala, unul dintre obiectivele propuse la preluarea mandatului fiind o relatie cat mai buna atat cu beneficiarii, cat si cu solicitantii de finantare. Nu este o munca usoara, dar catre sfarsitul anului vom avea primele concluzii cu privire la gradul de absorbtie si la modul cum au evoluat submasurile din Program. Informatiile culese de la dumneavoastra sunt importante si incercam sa le transpunem in procedurile noastre de lucru, astfel incat relatia dintre beneficiari si Agentie sa fie una cat mai facila in atingerea obiectivelor comune pe care ni le-am propus.” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU.

Reprezentantii MADR si AFIR au prezentat oportunitatiile de finantare pe care le pot accesa toti cei care doresc sa depuna proiecte de investitii agricole si non-agricole din mediul rural. De asemenea, au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte referitoare la accesarea submasurilor din PNDR 2020.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>