Participarea premierului Viorica Dancila la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2018

Participarea premierului Viorica Dancila la Conferinta Nationala a Agricultorilor - LAPAR 2018Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a organizat azi, 23 mai 2018, Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu tema „Agricultura – Prioritate Nationala” eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultura si stabilirea politicilor care vizeaza acest sector. In continuare va prezentam interventia prim-ministrului Viorica Dancila in cadrul Conferintei:


"Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta prioritati absolute in programul de guvernare. Urmarim ca, prin noile politici agricole, sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migratia populatiei din mediul rural. Accelerarea modernizarii agriculturii, pentru a se asigura o hrana sanatoasa, necesara intregii populatii, recastigarea pietei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor si cresterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care urmarim sa le indeplinim. Incepand cu anul 2017, in guvernarea PSD au fost realizate 35 de hotarari de guvern – tot ati facut referiri la ele - din care 12 incepand cu ianuarie 2018. Asta evidentiaza interesul pe care guvernul nostru il acorda acestui sector extrem de important. Alte directii strategice cu impact ridicat sunt cele care sa conduca la comasarea terenurilor si finalizarea reformei funciare, precum si identificarea de masuri menite sa conduca la dezvoltarea, la salvarea zonei montane. Cresterea potentialului agricol nu se poate face fara dezvoltarea sistemului de imbunatatiri funciare. Masuri importante pe care guvernul pe care il conduc le urmareste in vederea implementarii obiectivelor asumate sunt cele care sa puna accentul pe siguranta si securitatea alimentara. Programul de guvernare este respectat intocmai, astfel: acordarea in timp util a subventiilor pentru agricultura este astazi o realitate. Romania este primul stat european care incheie procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai 2018. Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului, prin politicile si actele normative adoptate, reuseste sa introduca in economia romaneasca, doar in anul 2018, circa 2,67 miliarde euro pana la data prezenta, o performanta unica.

Refacerea si extinderea sistemului de irigatii. Apa gratuita pana la statia de punere sub presiune, reabilitarea infrastructurii principale de la priza de apa pana la statiile de punere sub presiune pentru circa doua milioane de hectare. Cresterea suprafetelor irigate care in acest an vor depasi un milion de hectare o vom realiza atat prin masuri de stimulare a investitiilor, a utilizarii eficiente a apei, cat si prin facilitarea accesului agricultorilor la un cost redus al apei utilizate. Dezvoltarea sistemului national antigrindina si de stimulare a precipitatiilor este un obiectiv important care are ca scop extinderea sistemului national, odata cu evitarea pierderilor de productie prin calamitare, stimulare de precipitatii in zonele aride si in perioadele critice privind consumul de apa pentru plante, prin operationalizarea celor trei centre de comanda - Muntenia, Moldova si Transilvania - si punerea in stare de functionare a celor sapte unitati de combatere. Avem in executie peste 26 de puncte noi de lansare in Oltenia, Muntenia si Banat. In anul 2018, deci in acest an, vor fi in total 60 de puncte de lansare operationale.

Program de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si acvaculturii. Asa cum ne-am asumat, am creat cadrul normativ pentru ca producatorii agricoli sa beneficieze de credite garantate de stat cu 80% pentru realizarea de investitii pentru asigurarea ciclului de productie sau pentru cofinantarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Au fost acordate garantii pentru credite in valoare de 1,69 miliarde lei de catre Fondul de garantare al creditului rural.


Program de sustinere pentru produsele deficitare. Acordarea de sume fixe pe o perioada de opt ani la produsele deficitare din balanta comerciala. Programul a inceput in anul 2017, prin selectarea pe baza datelor statistice a produselor tomate, cresterea efectivelor de suine, in cazul raselor romanesti Bazna si Mangalita, valorificarea superioara a lanii. Cresterea absorbtiei fondurilor europene cu efecte directe asupra mentinerii activitatii in mediul rural, stimularea investitiilor, dezvoltarea rurala durabila, cu un impact de circa 9,7 miliarde euro care se realizeaza pe doua fronturi: absorbtie si contractare de fonduri. Astfel, au fost atrase fonduri nerambursabile de 1,2 miliarde euro in anul 2017, iar in anul 2018 vor fi platite peste 1,4 miliarde de euro pentru investitiile din PNDR pe perioada 2014-2020. Sprijin pentru angajarea tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara. Avem in Parlamentul Romaniei acest program prin care angajatorul este scutit de la plata tuturor obligatiilor catre stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale in conditiile angajarii a minim doi tineri cu varsta sub 40 de ani pentru o perioada de cel putin un an.

Programul de pregatire de scurta durata pentru lucratorii din agricultura in parteneriat public privat. Realizarea unui parteneriat public privat intre scolile liceale si fermierii agricoli, constand in stabilirea de comun acord a unui program de pregatire de scurta durata a lucratorilor din agricultura in vederea insusirii cunostintelor specifice muncii lor. Obiectivul este acela de a pregati un numar suplimentar de 24.000 de specialisti in sectorul agricol, incepand din acest an.

Program de infiintare a Centrelor de colectare si procesare pentru legume-fructe si pentru unele produse de origine animala. Infiintarea Centrelor de colectare si procesare a legumelor-fructelor din bazinele legumicole, respectiv pomicole, in vederea valorificarii integrale a productiei, evitarea pierderilor si cresterea veniturilor producatorilor agricoli, o buna aprovizionare a consumatorilor. Infiintarea de centre de colectare si unitati de prelucrare a lanei si pieilor de ovine si caprine in vederea reducerii pierderilor crescatorilor de animale, reducerea poluarii mediului inconjurator - in mare parte acestea se arunca sau li se dau foc.

Program de incurajare a activitatilor din zona montana. Am aprobat un miliard de euro pentru o perioada de zece ani, pentru protectia resurselor naturale, densitate echilibrata a populatiei in zona montana, crearea si conservarea locurilor de munca, crearea si protejarea infrastructurii de acces, elaborarea de politici si reglementari pentru incurajarea activitatilor specifice zonei montane cu incidenta asupra celor 28 de judete din acest areal care vizeaza atingerea obiectivelor de mai sus. Program national de cercetare-dezvoltare. Finantarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice cu 100 de milioane de euro, in vederea realizarii de clustere de cercetare, in care Romania are avantaj competitiv. Lucram la un program national de cercetare dezvoltare agricola post-2020, in vederea realizarii unei strategii integrate, care sa asigure adaptarea noii tehnologii la conditiile de productie din Romania, vizand in special masuri privind cercetarea aplicativa, inovarea si reducerea costurilor de productie, pe fondul sporirii randamentului si calitatii produselor.

Program de incurajare a agriculturii ecologice si a produselor traditionale. Infiintarea Laboratorului National pentru Certificarea Produselor Ecologice si Traditionale, incurajarea activitatilor agricole si non-agricole, in scopul garantarii veniturilor, mentinerii traditiilor, evitarea migratiei si asigurarea unor produse de calitate destinate cu preponderenta pietei nationale. In prezent sunt deja patru produse protejate, magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novac afumat din Tara Barsei si telemeaua de Ibanesti. Speram sa avem cat mai multe produse.

Program de masuri legislative pentru sectorul agricol. cadastrarea de catre stat a terenurilor agricole, revizuirea legislatiei din agricultura cu privire la achizitionarea terenurilor, realizarea indrumarului legislativ, asa cum am promis, imbunatatirea legislatiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare, revizuirea cu celeritate a legislatiei referitoare la managementul ambalajelor, ecarisaje si dejectii.

Nu in ultimul rand, as vrea sa va anunt ca avem in plan, in perioada urmatoare, infiintarea Casei de Comert a Romaniei care va intermedia comercializarea produselor agroalimentare si a animalelor, va inchiria sau construi centre de colectare prelucrare si va negocia contracte in numele producatorilor agricoli pentru export si intern. Toate aceste masuri vor duce la deschiderea de noi piete pentru produsele romanesti, cu o capacitate de desfacere si de productie in regim propriu si se vor semna contracte de achizitie cu fermierii pentru o perioada de 3 ani.

Doamnelor si domnilor, asa cum stiti, Romania va detine de la 1 ianuarie 2019, presedintia rotativa de 6 luni a Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va calauzi este coeziunea - o valoare comuna europeana, iar prin alegerea acestui concept am urmarit transmiterea unui mesaj convergent cu dezbaterile actuale in plan european. In acelasi timp, am dori sa subliniem faptul ca cetatenii europeni trebuie sa resimta, la nivelul vietii de zi cu zi, beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana. In acest context, este important ca noul buget al Uniunii Europene sa sustina in continuare obiectivele investitionale pentru stimularea convergentei, la nivelul intregii Uniunii. Am apreciat faptul ca Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna raman principalele prioritati investitionale in viitorul buget, insa nu putem spune ca ne simtim confortabil cu reducerea alocarilor pentru cele doua politici mai ales, in termen reali, acestea par a fi mult mai mari decat procentele anuntate. Credem ca aceste reduceri ar putea intari procesul de consolidare a convergentei si de reducere a decalajelor de dezvoltare. Asa cum stiti, multi ani la rand, am fost, in calitate de europarlamentar, vicepresedinte al comisiei de agricultura si dezvoltare in Parlamentul European si am sustinut agricultura romaneasca si fermierii romani. In calitate de prim-ministru, voi sustine ca Politica Agricola Comuna sa continue sa fie o politica puternica, bazata pe cei doi piloni, cu o alocare bugetara la fel de consistenta ca pana in prezent, care sa poata sa raspunda provocarilor economice, de mediu si sociale.

Romania nu poate accepta o Politica Agricola Comuna fara Pilonul 2 – Dezvoltare Rurala sau cu diminuarea obiectivelor si a ariei de aplicabilitate a programelor nationale de dezvoltare rurala. Un alt lucru important il reprezinta convergenta platilor directe la nivelul UE, reducerea decalajelor intre nivelul platilor directe la hectar. Va asigur ca Romania, in mod ferm, nu sustine plafonarea platilor directe pentru fermele mari si chiar avem in vedere cresterea ratei platii redistributive cu cateva procente, pentru a incuraja fermele mici si marginalizate. Actuala arhitectura a Politicii Agricole Comune, care tine seama de aspectele ecologice - si ma refer la eco-conditionalitate, plati directe pentru inverzire si cele de agro-mediu - trebuie sa fie abordata de o maniera mai flexibila si mai coerenta care sa permita ca statele membre sa defineasca tinte care sa asigure atingerea obiectivelor definite la nivelul Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, Politica de Dezvoltare Rurala va trebui sa raspunda nevoilor de dezvoltare si de modernizare ale sectorului agricol, ale celui agroalimentar, ale zonelor rurale, prin crearea de locuri de munca si infrastructura necesara. Doamnelor si domnilor, in incheiere vreau sa va asigur ca prezenta mea astazi, aici nu este intamplatoare. Este un angajament pe care mi-l iau in fata dumneavoastra – ca voi sustine agricultura romaneasca in calitate de prim-ministru, asa cum am facut-o ani la rand, in calitate de europarlamentar. Va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra si va multumesc."

prim-ministru Viorica Dancila

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>