Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a organizat azi, 23 mai 2018, Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu tema „Agricultura – Prioritate Nationala” eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultura si stabilirea politicilor care vizeaza acest sector. In continuare va prezentam interventia prim-ministrului Viorica Dancila in cadrul Conferintei:
"Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta prioritati absolute in programul de guvernare. Urmarim ca, prin noile politici agricole, sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migratia populatiei din mediul rural. Accelerarea modernizarii agriculturii, pentru a se asigura o hrana sanatoasa, necesara intregii populatii, recastigarea pietei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor si cresterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care urmarim sa le indeplinim. Incepand cu anul 2017, in guvernarea PSD au fost realizate 35 de hotarari de guvern – tot ati facut referiri la ele - din care 12 incepand cu ianuarie 2018. Asta evidentiaza interesul pe care guvernul nostru il acorda acestui sector extrem de important. Alte directii strategice cu impact ridicat sunt cele care sa conduca la comasarea terenurilor si finalizarea reformei funciare, precum si identificarea de masuri menite sa conduca la dezvoltarea, la salvarea zonei montane. Cresterea potentialului agricol nu se poate face fara dezvoltarea sistemului de imbunatatiri funciare. Masuri importante pe care guvernul pe care il conduc le urmareste in vederea implementarii obiectivelor asumate sunt cele care sa puna accentul pe siguranta si securitatea alimentara. Programul de guvernare este respectat intocmai, astfel: acordarea in timp util a subventiilor pentru agricultura este astazi o realitate. Romania este primul stat european care incheie procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai 2018. Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului, prin politicile si actele normative adoptate, reuseste sa introduca in economia romaneasca, doar in anul 2018, circa 2,67 miliarde euro pana la data prezenta, o performanta unica.
Refacerea si extinderea sistemului de irigatii. Apa gratuita pana la statia de punere sub presiune, reabilitarea infrastructurii principale de la priza de apa pana la statiile de punere sub presiune pentru circa doua milioane de hectare. Cresterea suprafetelor irigate care in acest an vor depasi un milion de hectare o vom realiza atat prin masuri de stimulare a investitiilor, a utilizarii eficiente a apei, cat si prin facilitarea accesului agricultorilor la un cost redus al apei utilizate. Dezvoltarea sistemului national antigrindina si de stimulare a precipitatiilor este un obiectiv important care are ca scop extinderea sistemului national, odata cu evitarea pierderilor de productie prin calamitare, stimulare de precipitatii in zonele aride si in perioadele critice privind consumul de apa pentru plante, prin operationalizarea celor trei centre de comanda - Muntenia, Moldova si Transilvania - si punerea in stare de functionare a celor sapte unitati de combatere. Avem in executie peste 26 de puncte noi de lansare in Oltenia, Muntenia si Banat. In anul 2018, deci in acest an, vor fi in total 60 de puncte de lansare operationale.
Program de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si acvaculturii. Asa cum ne-am asumat, am creat cadrul normativ pentru ca producatorii agricoli sa beneficieze de credite garantate de stat cu 80% pentru realizarea de investitii pentru asigurarea ciclului de productie sau pentru cofinantarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Au fost acordate garantii pentru credite in valoare de 1,69 miliarde lei de catre Fondul de garantare al creditului rural.
Program de sustinere pentru produsele deficitare. Acordarea de sume fixe pe o perioada de opt ani la produsele deficitare din balanta comerciala. Programul a inceput in anul 2017, prin selectarea pe baza datelor statistice a produselor tomate, cresterea efectivelor de suine, in cazul raselor romanesti Bazna si Mangalita, valorificarea superioara a lanii. Cresterea absorbtiei fondurilor europene cu efecte directe asupra mentinerii activitatii in mediul rural, stimularea investitiilor, dezvoltarea rurala durabila, cu un impact de circa 9,7 miliarde euro care se realizeaza pe doua fronturi: absorbtie si contractare de fonduri. Astfel, au fost atrase fonduri nerambursabile de 1,2 miliarde euro in anul 2017, iar in anul 2018 vor fi platite peste 1,4 miliarde de euro pentru investitiile din PNDR pe perioada 2014-2020. Sprijin pentru angajarea tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara. Avem in Parlamentul Romaniei acest program prin care angajatorul este scutit de la plata tuturor obligatiilor catre stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale in conditiile angajarii a minim doi tineri cu varsta sub 40 de ani pentru o perioada de cel putin un an.
Programul de pregatire de scurta durata pentru lucratorii din agricultura in parteneriat public privat. Realizarea unui parteneriat public privat intre scolile liceale si fermierii agricoli, constand in stabilirea de comun acord a unui program de pregatire de scurta durata a lucratorilor din agricultura in vederea insusirii cunostintelor specifice muncii lor. Obiectivul este acela de a pregati un numar suplimentar de 24.000 de specialisti in sectorul agricol, incepand din acest an.
Program de infiintare a Centrelor de colectare si procesare pentru legume-fructe si pentru unele produse de origine animala. Infiintarea Centrelor de colectare si procesare a legumelor-fructelor din bazinele legumicole, respectiv pomicole, in vederea valorificarii integrale a productiei, evitarea pierderilor si cresterea veniturilor producatorilor agricoli, o buna aprovizionare a consumatorilor. Infiintarea de centre de colectare si unitati de prelucrare a lanei si pieilor de ovine si caprine in vederea reducerii pierderilor crescatorilor de animale, reducerea poluarii mediului inconjurator - in mare parte acestea se arunca sau li se dau foc.
Program de incurajare a activitatilor din zona montana. Am aprobat un miliard de euro pentru o perioada de zece ani, pentru protectia resurselor naturale, densitate echilibrata a populatiei in zona montana, crearea si conservarea locurilor de munca, crearea si protejarea infrastructurii de acces, elaborarea de politici si reglementari pentru incurajarea activitatilor specifice zonei montane cu incidenta asupra celor 28 de judete din acest areal care vizeaza atingerea obiectivelor de mai sus. Program national de cercetare-dezvoltare. Finantarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice cu 100 de milioane de euro, in vederea realizarii de clustere de cercetare, in care Romania are avantaj competitiv. Lucram la un program national de cercetare dezvoltare agricola post-2020, in vederea realizarii unei strategii integrate, care sa asigure adaptarea noii tehnologii la conditiile de productie din Romania, vizand in special masuri privind cercetarea aplicativa, inovarea si reducerea costurilor de productie, pe fondul sporirii randamentului si calitatii produselor.
Program de incurajare a agriculturii ecologice si a produselor traditionale. Infiintarea Laboratorului National pentru Certificarea Produselor Ecologice si Traditionale, incurajarea activitatilor agricole si non-agricole, in scopul garantarii veniturilor, mentinerii traditiilor, evitarea migratiei si asigurarea unor produse de calitate destinate cu preponderenta pietei nationale. In prezent sunt deja patru produse protejate, magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novac afumat din Tara Barsei si telemeaua de Ibanesti. Speram sa avem cat mai multe produse.
Program de masuri legislative pentru sectorul agricol. cadastrarea de catre stat a terenurilor agricole, revizuirea legislatiei din agricultura cu privire la achizitionarea terenurilor, realizarea indrumarului legislativ, asa cum am promis, imbunatatirea legislatiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare, revizuirea cu celeritate a legislatiei referitoare la managementul ambalajelor, ecarisaje si dejectii.
Nu in ultimul rand, as vrea sa va anunt ca avem in plan, in perioada urmatoare, infiintarea Casei de Comert a Romaniei care va intermedia comercializarea produselor agroalimentare si a animalelor, va inchiria sau construi centre de colectare prelucrare si va negocia contracte in numele producatorilor agricoli pentru export si intern. Toate aceste masuri vor duce la deschiderea de noi piete pentru produsele romanesti, cu o capacitate de desfacere si de productie in regim propriu si se vor semna contracte de achizitie cu fermierii pentru o perioada de 3 ani.
Doamnelor si domnilor, asa cum stiti, Romania va detine de la 1 ianuarie 2019, presedintia rotativa de 6 luni a Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va calauzi este coeziunea - o valoare comuna europeana, iar prin alegerea acestui concept am urmarit transmiterea unui mesaj convergent cu dezbaterile actuale in plan european. In acelasi timp, am dori sa subliniem faptul ca cetatenii europeni trebuie sa resimta, la nivelul vietii de zi cu zi, beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana. In acest context, este important ca noul buget al Uniunii Europene sa sustina in continuare obiectivele investitionale pentru stimularea convergentei, la nivelul intregii Uniunii. Am apreciat faptul ca Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna raman principalele prioritati investitionale in viitorul buget, insa nu putem spune ca ne simtim confortabil cu reducerea alocarilor pentru cele doua politici mai ales, in termen reali, acestea par a fi mult mai mari decat procentele anuntate. Credem ca aceste reduceri ar putea intari procesul de consolidare a convergentei si de reducere a decalajelor de dezvoltare. Asa cum stiti, multi ani la rand, am fost, in calitate de europarlamentar, vicepresedinte al comisiei de agricultura si dezvoltare in Parlamentul European si am sustinut agricultura romaneasca si fermierii romani. In calitate de prim-ministru, voi sustine ca Politica Agricola Comuna sa continue sa fie o politica puternica, bazata pe cei doi piloni, cu o alocare bugetara la fel de consistenta ca pana in prezent, care sa poata sa raspunda provocarilor economice, de mediu si sociale.
Romania nu poate accepta o Politica Agricola Comuna fara Pilonul 2 – Dezvoltare Rurala sau cu diminuarea obiectivelor si a ariei de aplicabilitate a programelor nationale de dezvoltare rurala. Un alt lucru important il reprezinta convergenta platilor directe la nivelul UE, reducerea decalajelor intre nivelul platilor directe la hectar. Va asigur ca Romania, in mod ferm, nu sustine plafonarea platilor directe pentru fermele mari si chiar avem in vedere cresterea ratei platii redistributive cu cateva procente, pentru a incuraja fermele mici si marginalizate. Actuala arhitectura a Politicii Agricole Comune, care tine seama de aspectele ecologice - si ma refer la eco-conditionalitate, plati directe pentru inverzire si cele de agro-mediu - trebuie sa fie abordata de o maniera mai flexibila si mai coerenta care sa permita ca statele membre sa defineasca tinte care sa asigure atingerea obiectivelor definite la nivelul Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, Politica de Dezvoltare Rurala va trebui sa raspunda nevoilor de dezvoltare si de modernizare ale sectorului agricol, ale celui agroalimentar, ale zonelor rurale, prin crearea de locuri de munca si infrastructura necesara. Doamnelor si domnilor, in incheiere vreau sa va asigur ca prezenta mea astazi, aici nu este intamplatoare. Este un angajament pe care mi-l iau in fata dumneavoastra – ca voi sustine agricultura romaneasca in calitate de prim-ministru, asa cum am facut-o ani la rand, in calitate de europarlamentar. Va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra si va multumesc."
prim-ministru Viorica Dancila
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>