Zaharul aduce milioane de euro in contul producatorilor. Cat se castiga din producerea zaharului in Romania?

Zaharul aduce milioane de euro in contul producatorilor - Cat se castiga din producerea zaharului in RomaniaZaharul ne da energie si ne creeaza o stare de bine, insa consumat in exces ne provoaca numai neplaceri. Aceste particule fine si extrem de dulci ne pot crea probleme mici de digestie (datorita cresterii aciditatii la nivel intestinal), dar si probleme mai mari neurologice (ne creeaza stari de oboseala si de anxietate) si chiar probleme mai grave precum diabetul, bolile cardiovasculare sau chiar sa favorizeze cancerul.

Sunt nenumarate studii referitoare la efectele nocive ale consumului exagerat de zahar, insa societatea moderna se pare ca nu vrea sa le ia in seama. Pur si simplu dulcele zahar este atat de bun, incat nu ne putem abtine. Chiar daca toate organizatiile mondiale de sanatate avertizeaza ca in ultimul secol bolile asociate consumului mare de zahar, sare si grasimi precum bolile cardiovasculare, cancer si diabet au facut mai multe ravagii decat bolile infectioase, omenirea nu este pregatita deocamdata sa renunte la ”otrava dulce”

Gasim zahar peste tot, in toate produsele alimentare, astfel incat chiar daca vrem sa ne ferim de zahar ne va fi foarte greu. Si totusi, in cazul in care am dori sa ne limitam consumul de zahar care este cantitatea limita pe care o putem consuma pe zi? 

Intr-un studiu din 2015 Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca adultii si copiii sa limiteze cantitatea de zahar la 5-10% din totalul caloriilor consumate. Acest lucru s-ar traduce prin consumarea a maxim 25 de grame de zahar pe zi, insa pentru a respecta aceasta valoare trebuie avute in vedere toate produsele care contin zahar (sucuri, dulciuri, cereale, fructe, samd). 

Producatorii de zahar nu ar fi foarte multumiti daca ne-am limita consumul si asta din motive lesne de inteles. In 2017 productia anuala de zahar din Europa se situa la o valoare de 20,9 milioane de tone, conform statisticilor Eurostat, iar Romania avea o cota de 10% din aceasta productie.

Iata cum arata situatia celor 3 mari jucatori de pe piata producatorilor de zahar din Romania in 2017: 

cifra-de-afaceri-zahar-2017

 

profit-zahar-2017

 

 

AGRANA ROMANIA 

AGRANA Zucker A.G este o companie austriaca producatoare de zahar, produse din amidon si sucuri concentrate de fructe. In 1998 Agrana a intrat pe piata din Romania prin achizitionarea mai multor fabrici de zahar de la noi din tara. Astazi Agrana Romania este unul dintre cei mai importanti furnizori de zahar pentru indulcitori, pentru industria bauturilor racoritoare, dar si pentru vanzarea zaharului cu amanuntul pe piata interna si internationala.

Prin cele doua fabrici de zahar de la Buzau si Roman, Agrana Romania are capacitate de a produce circa 1.000 de tone de zahar brut pe zi. Prin fabrica de la Vaslui produce suc din concentrat de mere, avand o productie medie pe sezon de 3.000 de tone de concentrat si 100 de tone aroma de mere.

Printre marcile cunoscute din categoria zahar ale companiei Agrana se numara zaharul Margaritar, Coronita, Wiener Zucker si indulcitorii Clio. Gama de produse realizate de Agrana este insa foarte diversificata, incluzand si industria farmaceutica, cosmetica si cea a produselor de hrana pentru bebelusi. 

In ultimii ani vanzarile companiei au scazut, ajungand de la 955 milioane de RON in 2014 la 787 milioane de RON in 2016. In 2017 a avut loc o revigorare a afacerilor companiei, cifra de afaceri inregistrata in acest an fiind de 863 milioane de RON, cu 9,6% mai mult fata de anul precedent.

O lunga perioada de timp Agrana Romania a inregistrat pierderi, anul 2017 fiind primul an in care compania a intrat pe plus, profitul din 2017 situandu-se la valoarea de 67 milioane de RON.

agrana-date-financiare-2017

 

 

TEREOS ROMANIA

Tereos Romania este subsidiara in tara noastra a unuia dintre cei mai importanti producatori de zahar din Europa, grupul francez Tereos. Francezii au intrat pe piata din Romania in 2012 cand au cumparat Fabrica de zahar Ludus din judetul Mures. 

In momentul preluarii Fabrica din Ludus avea o cifra de afaceri de 171 milioane de RON si un profit de 30 de milioane de RON. De atunci si pana in prezent vanzarile au oscilat de la un an la altul, compania atingandu-si maximul in 2016 cand a inregistrat o cifra de afaceri in valoare de 238 de milioane de RON. Un an mai tarziu, in 2017, a avut loc o scadere a vanzarilor cu 8,4%, Tereos Romania inregistrand o cifra de afaceri de 218 milioane de RON. 

Despre profit nu se poate vorbi din 2013 incoace. Francezii au achizitionat fabrica pe plus, dar de atunci nu au mai putut sa inregistreze profit. 2013 a fost ultimul an pe care Tereos l-a incheiat pozitiv, cu un profit de 9 milioane de RON. In perioada 2014-2017 compania si-a desfasurat activitatea doar in pierdere, asa cum se observa in graficul de mai jos. In 2016 Tereos Romania dadea semne ca si-ar putea reveni, inregistrand cea mai mica valoare in pierdere (4 milioane de RON), insa in 2017 pierderea inregistrata de Tereos a fost mai mare decat in anul precedent, si anume de 13 milioane de RON.

tereos-date-financiare-2017

 

 

ANTREPRIZA ZAHAR BOD

Fabrica de Zahar Bod din judetul Brasov este singura companie din industria zaharului de la noi din tara cu capital 100% romanesc. Fabrice de la Bod proceseaza sfecla de zahar autohtona, cultura sfeclei de zahar fiind principala cultura agricola (pe langa cea de cartofi) din judetele Brasov, Harghita si Covasna.

Fabrica de la Bod are o traditie veche. Infiintata in 1889 si privatizata la sfarsitul anilor 90, compania a trecut din 2010 prin cativa ani grei de insolventa, ajungand in final sa-si declare falimentul in 2017. Activitatea fabricii a fost transferata pe o firma cu un alt nume, Antrepriza Zahar Bod, schimbandu-se si actionarii companiei. Acum Fabrica este functionala 100%. In 2017 cifra de afaceri a companiei a fost de 77 de milioane de RON, iar profitul de 5,1 milioane de RON, amandoua valorile in crestere fata de anul anterior.

antrepriza-zahar-date-financiare-2017

 

In conditiile in care oamenii vor constientiza din ce in ce mai mult efectele nocive ale zaharului in alimentatie, cu siguranta piata zaharului va avea de suferit, insa deocamdata acel viitor nu prea se intrevede.

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN 

  

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>