Zaharul aduce milioane de euro in contul producatorilor. Cat se castiga din producerea zaharului in Romania?

Zaharul aduce milioane de euro in contul producatorilor - Cat se castiga din producerea zaharului in RomaniaZaharul ne da energie si ne creeaza o stare de bine, insa consumat in exces ne provoaca numai neplaceri. Aceste particule fine si extrem de dulci ne pot crea probleme mici de digestie (datorita cresterii aciditatii la nivel intestinal), dar si probleme mai mari neurologice (ne creeaza stari de oboseala si de anxietate) si chiar probleme mai grave precum diabetul, bolile cardiovasculare sau chiar sa favorizeze cancerul.

Sunt nenumarate studii referitoare la efectele nocive ale consumului exagerat de zahar, insa societatea moderna se pare ca nu vrea sa le ia in seama. Pur si simplu dulcele zahar este atat de bun, incat nu ne putem abtine. Chiar daca toate organizatiile mondiale de sanatate avertizeaza ca in ultimul secol bolile asociate consumului mare de zahar, sare si grasimi precum bolile cardiovasculare, cancer si diabet au facut mai multe ravagii decat bolile infectioase, omenirea nu este pregatita deocamdata sa renunte la ”otrava dulce”

Gasim zahar peste tot, in toate produsele alimentare, astfel incat chiar daca vrem sa ne ferim de zahar ne va fi foarte greu. Si totusi, in cazul in care am dori sa ne limitam consumul de zahar care este cantitatea limita pe care o putem consuma pe zi? 

Intr-un studiu din 2015 Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca adultii si copiii sa limiteze cantitatea de zahar la 5-10% din totalul caloriilor consumate. Acest lucru s-ar traduce prin consumarea a maxim 25 de grame de zahar pe zi, insa pentru a respecta aceasta valoare trebuie avute in vedere toate produsele care contin zahar (sucuri, dulciuri, cereale, fructe, samd). 

Producatorii de zahar nu ar fi foarte multumiti daca ne-am limita consumul si asta din motive lesne de inteles. In 2017 productia anuala de zahar din Europa se situa la o valoare de 20,9 milioane de tone, conform statisticilor Eurostat, iar Romania avea o cota de 10% din aceasta productie.

Iata cum arata situatia celor 3 mari jucatori de pe piata producatorilor de zahar din Romania in 2017: 

cifra-de-afaceri-zahar-2017

 

profit-zahar-2017

 

 

AGRANA ROMANIA 

AGRANA Zucker A.G este o companie austriaca producatoare de zahar, produse din amidon si sucuri concentrate de fructe. In 1998 Agrana a intrat pe piata din Romania prin achizitionarea mai multor fabrici de zahar de la noi din tara. Astazi Agrana Romania este unul dintre cei mai importanti furnizori de zahar pentru indulcitori, pentru industria bauturilor racoritoare, dar si pentru vanzarea zaharului cu amanuntul pe piata interna si internationala.

Prin cele doua fabrici de zahar de la Buzau si Roman, Agrana Romania are capacitate de a produce circa 1.000 de tone de zahar brut pe zi. Prin fabrica de la Vaslui produce suc din concentrat de mere, avand o productie medie pe sezon de 3.000 de tone de concentrat si 100 de tone aroma de mere.

Printre marcile cunoscute din categoria zahar ale companiei Agrana se numara zaharul Margaritar, Coronita, Wiener Zucker si indulcitorii Clio. Gama de produse realizate de Agrana este insa foarte diversificata, incluzand si industria farmaceutica, cosmetica si cea a produselor de hrana pentru bebelusi. 

In ultimii ani vanzarile companiei au scazut, ajungand de la 955 milioane de RON in 2014 la 787 milioane de RON in 2016. In 2017 a avut loc o revigorare a afacerilor companiei, cifra de afaceri inregistrata in acest an fiind de 863 milioane de RON, cu 9,6% mai mult fata de anul precedent.

O lunga perioada de timp Agrana Romania a inregistrat pierderi, anul 2017 fiind primul an in care compania a intrat pe plus, profitul din 2017 situandu-se la valoarea de 67 milioane de RON.

agrana-date-financiare-2017

 

 

TEREOS ROMANIA

Tereos Romania este subsidiara in tara noastra a unuia dintre cei mai importanti producatori de zahar din Europa, grupul francez Tereos. Francezii au intrat pe piata din Romania in 2012 cand au cumparat Fabrica de zahar Ludus din judetul Mures. 

In momentul preluarii Fabrica din Ludus avea o cifra de afaceri de 171 milioane de RON si un profit de 30 de milioane de RON. De atunci si pana in prezent vanzarile au oscilat de la un an la altul, compania atingandu-si maximul in 2016 cand a inregistrat o cifra de afaceri in valoare de 238 de milioane de RON. Un an mai tarziu, in 2017, a avut loc o scadere a vanzarilor cu 8,4%, Tereos Romania inregistrand o cifra de afaceri de 218 milioane de RON. 

Despre profit nu se poate vorbi din 2013 incoace. Francezii au achizitionat fabrica pe plus, dar de atunci nu au mai putut sa inregistreze profit. 2013 a fost ultimul an pe care Tereos l-a incheiat pozitiv, cu un profit de 9 milioane de RON. In perioada 2014-2017 compania si-a desfasurat activitatea doar in pierdere, asa cum se observa in graficul de mai jos. In 2016 Tereos Romania dadea semne ca si-ar putea reveni, inregistrand cea mai mica valoare in pierdere (4 milioane de RON), insa in 2017 pierderea inregistrata de Tereos a fost mai mare decat in anul precedent, si anume de 13 milioane de RON.

tereos-date-financiare-2017

 

 

ANTREPRIZA ZAHAR BOD

Fabrica de Zahar Bod din judetul Brasov este singura companie din industria zaharului de la noi din tara cu capital 100% romanesc. Fabrice de la Bod proceseaza sfecla de zahar autohtona, cultura sfeclei de zahar fiind principala cultura agricola (pe langa cea de cartofi) din judetele Brasov, Harghita si Covasna.

Fabrica de la Bod are o traditie veche. Infiintata in 1889 si privatizata la sfarsitul anilor 90, compania a trecut din 2010 prin cativa ani grei de insolventa, ajungand in final sa-si declare falimentul in 2017. Activitatea fabricii a fost transferata pe o firma cu un alt nume, Antrepriza Zahar Bod, schimbandu-se si actionarii companiei. Acum Fabrica este functionala 100%. In 2017 cifra de afaceri a companiei a fost de 77 de milioane de RON, iar profitul de 5,1 milioane de RON, amandoua valorile in crestere fata de anul anterior.

antrepriza-zahar-date-financiare-2017

 

In conditiile in care oamenii vor constientiza din ce in ce mai mult efectele nocive ale zaharului in alimentatie, cu siguranta piata zaharului va avea de suferit, insa deocamdata acel viitor nu prea se intrevede.

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN 

  

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>