Brexit – implicatiile scenariului no-deal pentru agricultura din UE si din Romania

Brexit  implicatiile scenariului no-deal pentru agricultura din UE si din RomaniaCu 8 saptamani inainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, care va avea loc la 31 octombrie 2019, Comisia si-a reiterat astazi apelul adresat tuturor partilor interesate din UE27 de a se pregati pentru scenariul fara acord. In sectorul agricol, vor fi disponibile toate instrumentele existente de sprijinire a pietei si de acordare a unui sprijin financiar direct fermierilor astfel incat sa se atenueze un impact negativ prea puternic asupra pietelor agroalimentare.


Pentru a se putea acorda un sprijin mai prompt, de exemplu intreprinderilor mai mici cu o expunere mare fata de Regatul Unit, normele UE privind ajutoarele de stat ofera solutii flexibile de sprijin la nivel national.

In domeniul agriculturii, lipsa unui acord va conduce, in principal, la aplicarea de taxe vamale pentru produsele UE importate in Regatul Unit, care in prezent sunt considerate ca fiind vanzari intra-UE. Acest lucru ar putea perturba anumite piete si ar avea impact asupra statelor membre, la niveluri diferite.

Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana fara un acord va insemna revenirea la prevederile acordurilor comerciale multilaterale, sub egida Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Prin urmare vor fi aplicate taxele vamale la nivelul clauzei natiunii celei mai favorizate. Media taxelor vamale aplicabile exporturilor catre UK ar fi de 5,7%, iar cea a taxelor vamale aplicabile exporturilor din UK catre piata UE ar fi de 4,3%, ajungand pentru unele produse agricole sa depaseasca 20%.

Comertul cu o tara terta, in conformitate cu regulile convenite in cadrul OMC, va implica si alte frictiuni comerciale cu caracter specific: tarile terte nu beneficiaza de aceleasi conditii precum statele membre in ce priveste facilitarea procedurilor vamale, importurile de animale si produse animaliere vor intra sub incidenta controalelor vamale, necesitand in plus avize sanitare si fito-sanitare, prin urmare industria agroalimentara va fi influentata substantial in aceasta situatie.

Organizarea comuna a pietelor agricole (OCP) este un set de norme care reglementeaza pietele agricole din UE. OCP cuprinde instrumente juridice care actioneaza ca dispozitive de siguranta in cazul unor perturbari ale pietei, cum ar fi interventia publica, depozitarea privata, prevenirea crizelor si gestionarea riscurilor, precum si adoptarea unor masuri exceptionale de piata.

Comisia Europeana are experienta in punerea in aplicare a unor astfel de masuri in cazul perturbarii pietei, cum s-a intamplat de exemplu in perioada 2014-2016, cand a recurs la masuri de remediere a dezechilibrelor de pe piata (ajutor pentru depozitarea privata, programe de promovare), masuri de sprijinire a fermierilor confruntati cu dificultati legate de fluxul de numerar pe termen scurt (ajutor directionat, plati in avans), ajutoare de stat si stimulente pentru reducerea productiei.

De asemenea, se poate solicita activarea unor regimuri de ajutoare de stat pentru a contracara efectele cele mai acute in anumite state membre in cazul unui Brexit fara acord de retragere.

 

Implicatiile no-deal Brexit asupra Romaniei

Referitor la relatia comerciala, aceasta va avea de suferit prin introducerea de taxe si proceduri vamale care vor ingreuna circulatia bunurilor. Asa cum arata si statistica romaneasca, exporturile catre UK au scazut in primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu anul precedent (-6,7%). Cerealele au inregistrat scaderi in aceasta perioada de -327%.

Astfel, desi exporturile Romaniei catre Marea Britanie inregistreaza o scadere dupa o perioada foarte indelungata de crestere, analiza categoriilor de produse afectate si a factorilor generali legati de economia britanica si incertitudinile legate de Brexit, arata ca acest fenomen este unul obiectiv, care afecteaza majoritatea statelor membre UE. In cazul in care Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana la 31 octombrie fara un acord, diminuarea schimburilor comerciale va continua, afectand in special categoriile de produse care au un lant de productie strans legat intre companii britanice si europene (industria auto, industria alimentara, industria farmaceutica).

De asemenea, un factor important, care va afecta nivelul schimburilor comerciale din punct de vedere valoric este reprezentant de deprecierea lirei sterline, lucru care va face ca exporturile britanice sa fie mai competitive, iar importurile sa scada din punct de vedere valoric.

In acest context, companiile sunt incurajate sa se pregateasca in eventualitatea unui scenariu no-deal, avand in vedere urmatoarele elemente:

 

Aspecte tarifare

    • Consultarea taxelor vamale aplicabile pentru exportul/importul din/catre UK. Pentru bunurile importate din UK se aplica Tariful Vamal Comun al UE (TARIC – https://www.customs.ro/agenti-economici/instruirea-operatorilor-economici), iar pentru bunurile exportate catre UK se va aplica Tariful Vamal care va fi adoptat de catre UK;
    • Evaluarea impactului asupra comertului cu UK si asupra lanturilor de aprovizionare, precum si angajarea in discutii cu partenerii din UK in vederea planificarii pentru eventualitatea scenariului no-deal;
    • Intelegerea rolului companiei in lanturile de aprovizionare ale UE, cele care fac parte dintr-un lant de aprovizionare conectat la piata britanica urmand sa fie afectate de introducerea unor taxe vamale la nivelul clauzei natiunii celei mai favorizate din Organizatia Mondiala a Comertului si de aplicarea unor reguli de origine nepreferentiale;
    • Luarea in considerare a faptului ca UK va continua sa ofere tratament preferential in mod unilateral tarilor in curs de dezvoltare si va urmari transpunerea tuturor acordurilor de comert liber ale UE cu parteneri terti pentru a asigura continuitate in relatiile comerciale deja consolidate in urma implementarii unui acord de comert liber la care UK este parte ca membru al UE.

 

Aspectele vamale

(pentru mai multe informatii a se consulta Directia Generala a Vamilor – https://www.customs.ro/)

Pentru mai multe detalii privind alte aspecte precum drepturile de proprietate intelectuala, indicatiile geografice, masuri sanitare si fitosanitare etc., consultati Q&A privind implicatiile unui no-deal Brexit asupra comertului bilateral UE – UK.

 

Pentru informatii suplimentare: Ce trebuie sa fac in cazul scenariului unui Brexit fara acord?

Pentru perioada imediat urmatoare retragerii fara acord, Comisia a infiintat un centru de apel pentru administratiile statelor membre, care le ofera acestora un acces rapid la expertiza serviciilor Comisiei prin crearea unui canal direct de comunicare, inclusiv in scopul facilitarii coordonarii necesare intre autoritatile nationale. Pentru a afla mai multe despre cum se pot pregati pentru scenariul unui Brexit fara acord, cetatenii UE pot adresa serviciului Europe Direct orice intrebare pe aceasta tema. Telefonati gratuit la numarul 00 800 6 7 8 9 10 11, de oriunde din UE si in orice limba oficiala a UE.

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>