Recomandari FAO pentru problemele cu care se confrunta fermierii in timpul pandemiei COVID-19

FAO raporteaza suficiente stocuri de alimente dar si intreruperi in distributie in timpul pandemiei COVID-19Potrivit indicatorilor preliminari, in 2020 in Europa si Asia Centrala, precum si in intreaga lume, se asteapta un volum aproape record de productie de grau si aprovizionare cu produse alimentare. Exista suficiente stocuri de produse alimentare de baza, dar ca urmare a masurilor de atenuare a impactului pandemiei COVID-19, au aparut perturbatii logistice care au impiedicat distributia alimentelor si productia agricola in unele tari.


Aceste concluzii sunt reflectate in noul buletin informativ al FAO „Situatia pe piata alimentelor din Europa si Asia Centrala si politica de raspuns la pandemia COVID-19”, care se concentreaza asupra situatiei din Europa si Asia Centrala.

Raportul ofera o evaluare incurajatoare asupra pietelor alimentare din regiune. Acestea sunt bine dotate cu produse alimentare de baza si au conditii favorabile pentru producerea unor culturi majore precum graul. In acelasi timp, publicatia noteaza consecintele negative ale crizei de sanatate cauzata de COVID-19 asupra transportului, depozitarii, vanzarii, finantarii si disponibilitatilor de resurse in sectorul alimentar si agricol.

Fermierii care isi comercializeaza produsele in pietele stradale, furnizorii de materiale agricole si operatorii de transport au fost cei mai afectati. Producatorii de alimente s-au confruntat, de asemenea, cu o lipsa de spatiu de depozitare pentru produsele alimentare, iar perioada de pastrare a alimentelor a generat ingrijorari. In plus, la ambele capete ale lantului de aprovizionare, vanzarile au scazut, consumatorii achizitionand mai putine produse alimentare, iar furnizorii de bunuri necesare in agricultura s-au confruntat cu preturi crescute la import. Acest lucru ar putea avea consecinte pentru fermierii prinsi la mijloc de situatie.

Prin urmare, FAO recomanda guvernelor sa dezvolte urgent mecanisme pentru a solutiona problemele financiare cu care se vor confrunta fermierii in sezonul de plantare in curs.

La nivel international, preturile pentru grau - cea mai importanta marfa din regiune - au fost in mare parte stabile in 2020. Cu toate acestea, activitatile comerciale si ingrijorarile cu privire la pandemia COVID-19 din aprilie au dus la o crestere a preturilor la grau in tarile exportatoare: Kazahstan, Federatia Rusa si Ucraina.

„Am vazut ca multi fermieri mici au inceput sa devina ingrijorati de riscuri atunci cand planifica plantarea pentru sezonul viitor; jumatate dintre fermierii chestionati au mentionat, de asemenea, probleme legate de disponibilitatea hranei pentru animale, ingrasamintelor si a pesticidelor”, a declarat Cheng Fang, economist pentru Europa si Asia Centrală în cadrul FAO.

In legatura cu cele de mai sus, pe baza rezultatelor chestionarii, se recomanda implementarea unor politici urgente: imbunatatirea sanatatii si mobilitatii fermierilor, operatorilor de transport alimentar si lucratorilor din industria alimentara; asigurarea furnizarii de resurse agricole pentru urmatorul sezon de crestere a culturilor si a animalelor, oferind importatorilor acces la „coridoarele verzi”; evaluarea capacitatilor de depozitare frigorifica; minimizarea risipei alimentare prin intermediul programelor de protectie sociala. In plus, este necesara mentinerea stabilitatii financiare a antreprenorilor cu ajutorul unor noi scheme de garantare a creditelor (pentru acoperirea cheltuielilor de exploatare) si a subventiilor agricole.

Pentru consumatori, preturile la multe produse agricole au ramas, in general, stabile in tarile din regiune, cum ar fi Kargazstanul si Federatia Rusa. Cu toate acestea, preturile au crescut in unele tari. In Tadjikistan, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, preturile au crescut cu peste 135 la suta pentru ceapa proaspata, aproape suta la suta pentru cartofi. Preturile pentru cereale, carne si produse lactate au crescut cu aproximativ 20 la suta.

Guvernele urmaresc sa asigure suficiente stocuri pentru consumatorii casnici si sa evite cresterile de pret ale alimentelor de baza, ca raspuns la socurile pietei si la incertitudinea cauzata de pandemia COVID-19. Prin urmare, principalii exportatori din regiune - Kazahstan, Federatia Rusa si Ucraina - au introdus si ajustat politicile de export privind graul si produsele alimentare majore, in timp ce multe tari importatoare net de produse agroalimentare au implementat politici noi.

„Urmatoarele buletine informative sunt planificate pentru a oferi comunitatilor si guvernelor informatii actualizate cu privire la situatia dinamica a pietei si a politicilor pentru a sprijini actiuni eficiente si in timp util, menite sa reduca impactul COVID-19 asupra pietelor si securitatii alimentare”, a declarat Vladimir Rakhmanin , Director General Adjunct FAO si Reprezentant Regional.

Buletinul ofera o imagine de ansamblu asupra politicilor de export ale marilor exportatori de alimente din regiune in timpul pandemiei COVID-19 printre care Kazahstanul, Federatia Rusa, Ucraina si Comisia Economica Eurasiatica. De asemenea, abordeaza politicile nationale menite sa diminueze impactul pandemiei pe pietele alimentare, precum si sa asigure aprovizionarea interna suficienta si o piata alimentara stabila.

Raportul privind pietele si politicile alimentare - primul de acest fel, care se concentreaza asupra Europei si Asiei Centrale in situatia actuala - este disponibil in limbile engleza si rusa. Aceasta editie nu acopera politicile Uniunii Europene, in schimb se concentreaza pe 14 state selectate din Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala. Gradul de acoperire a tarilor si problemele vizate vor fi dezvoltate in buletinele care urmeaza.

FAO
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>