Productia de lapte de consum a crescut cu 8% in 2019 comparativ cu 2018

Studiu Coface - Sectorul de Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor - evolutie pozitiva a veniturilor in 2019 in crestere cu 5 procente fata de anul precedentUn nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor” (CAEN 1051) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2019 acestea crescand cu aproximativ 5% fata de 2018, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 494 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2019 (la nivelul lunii septembrie 2020) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 5,4 miliarde RON.


Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 66%, ceea ce releva un grad crescut de concentrare.

Puncte forte:

  • Mai mult de jumatate din companii (61%) au inregistrat o crestere a rezultatului net
  • Cresterea profitabilitatii sectorului de la 4,3% in 2018 la 5,4% in 2019
  • 46% dintre companiile din acest sector au efectuat investitii in 2019

 

Vulnerabilitati:

  • Mai mult de o treime din companii (39%) au inregistrat o scadere a veniturilor
  • Aproape jumatate din companii (47%) au raportat in 2019 un grad de indatorare mai mare de 80%
  • Companiile din sectorul analizat au o autonomie in situatii de forta majora de 70 zile (sub nivelul recomandat de 90 zile)


Aproximativ 34% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2019, 18% dintre companii inregistrand o pierdere mai mare de -20% si 10% dintre ele avand un profit peste 20%. Cele mai multe companii din cele analizate de Coface (62%) sunt incadrate drept companii cu un risc scazut.

Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta de 1,52 pe parcursul anului 2019, capitalul de lucru avand un nivel redus, fiind relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 63 de zile, nivelul din 2015, la 48 zile in 2019.

Studiu Coface - Sectorul de Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor - Infografic


Desi acest sector beneficiaza de un trend relativ constant, dat de tendintele de consum ale populatiei, exista amenintari de care jucatorii din piata ar trebui sa tina cont in strategiile viitoare.

Structura de finantare a activitatilor pentru aproape jumatate din companiile din sector (grad de indatorare > 80% pentru 47% din firme, datoriile pe termen scurt reprezinta 100% in total datorii pentru 45% din companii) este o amenintare care ar putea determina chiar iesirea de pe piata a acestor companii.

Cresterea importului de produse lactate reprezinta o presiune suplimentara, mai ales in contextul regulamentului Comisiei Europene nr. 775/2018 intrat in vigoare la 1 aprilie 2020 cu privire la etichetarea produselor alimentare. Astfel, daca materia prima nu provine integral din Romania, pe eticheta nu va putea scrie <Produs in Romania> si va trebui sa scrie <Produs in Uniunea Europeana>, ceea ce va face diferentierea produselor mai dificila pentru consumatori in ceea ce priveste locul de productie”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Potrivit datelor INS, productia de lapte si produse din lapte a crescut in 2019, cea mai mare crestere fiind pentru laptele de consum (8%). Raportat la intervalul aug. 2019 – aug. 2020, din punct de vedere al cantitatii de lapte colectat spre procesare, cea mai mare cantitate a fost inregistrata in luna iunie 2020 si anume 108.979 tone. De asemenea, cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a crescut cu 24.160 tone (+28,2%), in perioada ianuarie-octombrie 2020 fata de acelasi interval din 2019. In ceea ce priveste produsele lactate obtinute, pentru acelasi interval, s-au raportat cresteri ale productiei la: unt cu 928 tone (+10,8%), lapte de consum cu 24.655 tone (+9,1%) si branzeturi cu 1.286 tone (+1,6%).

Sectorul de Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor ramane unul puternic polarizat, cu un grad ridicat de concentrare a jucatorilor, esalonul superior fiind dominat de companii multinationale, cu o experienta robusta si o scalabilitate a intregului lant de productie (achizitie) materie prima – procesare – distributie care le permit sa opereze in conditii de marja relativ redusa (single digit – o singura cifra). Marjele “single digit” precum si rentabilitatea capitalului investit (ROE) aflata in vecinatatea mediei locale (i.e. calculata pentru toate sectoarele interne) determina o continua optimizare a capacitatilor de productie locale, fapt vizibil de altfel si in deciziile luate de catre jucatori de top in cursul anului 2020.

In comparatie cu sectoare de procesare adiacente, cum ar fi cel al procesarii carnii, volatilitatea pretului materiei prime a fost semnificativ mai redusa in tot cursul anului 2020 atat in plan intern cat si european, controlul acestui cost direct ramanand prioritar pentru a opera sustenabil intr-un sector cu o marja atat de frugala.

Integrarea pe verticala, optimizarea operatiunilor de productie si respectiv procesare a laptelui, dezvoltarea vizibilitatii portofoliului de branduri, extinderea categoriilor de produse precum si migrarea pietei in zona de produse superior calitative (ex. bio) sunt vectori care vor domina evolutiile acestui sector si in cursul anului 2021“, a adaugat Bogdan Nichisoiu, Manager Rating, Coface Romania.

 

Coface: for trade - Dezvoltam afaceri impreuna

Cu peste 70 de ani de experienta si cea mai extinsa retea internationala de specialisti, Coface este lider in domeniul asigurarilor de credit si de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creante, Asigurari Single Risk, Bonding si Informatii de afaceri. Expertii Coface lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. Coface ajuta companiile sa ia decizii de creditare pentru imbunatatirea capacitatii de a vinde prin protejarea acestora impotriva riscului de neplata atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export. In 2019, Coface a avut aproximativ 4.250 de angajati si a inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>