Artesana incepe constructia noii fabrici de productie care va tripla productia de lactate artizanale

Artesana a inceput constructia noii fabrici care va tripla productia de lactate artizanale din luna aprilie a anului viitor - Peste 5 milioane de euro investiti in constructia noii fabrici si in achizitia de echipamente moderne de productieArtesana, cel mai mare producator de lactate artizanale si unicul producator de lactate integrale si neomogenizate din Romania, a inceput constructia noii fabrici care va permite triplarea productiei, incepand cu luna aprilie a anului viitor. Noua fabrica va fi dotata cu echipamente moderne de productie, de la linii automatizate de procesare a laptelui, pana la etichetare si ambalarea finala.


Astfel, numarul total al angajatilor Artesana va creste pana la aproximativ 100 de persoane, in acelasi ritm cu cresterea graduala a productiei estimata sa ajunga la capacitate maxima la finalul anului 2022.

Investitia totala in noua fabrica de productie se ridica la peste 5 milioane de euro si a fost posibila prin sustinerea companiei de private equity, ROCA Investments, printr-o finantare bancara si prin grantul nerambursabil obtinut prin schema de ajutor de stat nr. 807/ 2014, in valoare de aproximativ 2,3 milioane euro. Acesta va contribui semnificativ la succesul proiectului si la respectarea etapelor prevazute in planul de afaceri pentru constructia noii fabrici. 

Noua fabrica Artesana va fi construita langa cea existenta, va avea o suprafata totala de 3100 mp, din care suprafata de productie va ocupa circa 2350 mp si va asigura o capacitate suplimentara de productie de aproximativ 40 tone de lapte pe zi, de trei ori mai mult fata de productia actuala.

”Constructia noii fabrici reprezinta un moment extrem de important, care marcheaza o noua etapa in dezvoltarea Artesana. In ultimii ani, am simtit o crestere a interesului consumatorilor pentru produsele lactate premium si ne doream sa putem raspunde cererii tot mai mari din piata. Extinderea capacitatii de productie exista in planurile noastre de dezvoltare inca de acum 3 ani. Credem insa ca acum este momentul pentru aceasta investitie, beneficiind de oportunitatea grantului nearmbursabil si bazandu-ne pe parteneriatul solid cu ROCA Investments alaturi de care putem sa acceleram scalarea companiei si sa amplificam potentialul brandului nostru”, a declarat Daniel Donici, co-fondator Artesana. 

„Artesana este un brand puternic, cu o promisiune clara, iar ROCA este 100% dedicat acestui parteneriat. Scopul nostru este sa sprijinim Artesana ca in 3 ani sa devenina unul dintre cei mai mari jucatori independenti de pe piata lactatelor, iar primul pas in realizarea lui este investitia in noua fabrica”, a spus Ionut Bindea, Investment Manager, ROCA Investments.

”Pentru noi este important sa ducem misiunea Artesana la un alt nivel, iar noua fabrica ne va ajuta sa punem pe mesele cat mai multor familii lactate artizanale, produse autentice de calitate. In Artesana, laptele este supus unui proces minim de prelucrare si unor interventii termice si tehnologice de scurta durata. Folosim doar lapte integral, pasteurizat la temperatura joasa pe care nu il omogenizam si astfel se formeaza un dop natural de smantana, care se ridica la suprafata. Procesarea artizanala garanteaza pastrarea calitatilor nutritionale ale laptelui si continutul bogat in calciu, proteine, vitamine si acizi grasi”, a declarat Alina Donici, co-fondator Artesana.

Pe langa zona de productie, noua constructie a fost proiectata sa incorporeze spatii extinse de birouri, mai multe sali de intalniri si de evenimente, precum si un mini-atelier artizanal destinat activitatilor de team building unde grupurile de participanti vor invata sa produca lactate artizanale, sub indrumarea specialistilor Artesana. 

Artesana a inceput constructia noii fabrici


Artesana a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de aproximativ 3,7 mil. euro, in crestere cu 21% fata de anul anterior, si si-a extins distributia in peste 700 de magazine din retailul modern, precum si in lanturi locale si bacanii specializate.

Noua fabrica de productie Artesana face parte din planul de dezvoltare a Companiei pentru urmatorii 5 ani, care mai cuprinde diversificarea portofoliului de produse si deschiderea catre piete externe de desfacere. 

In obtinerea grantului nerambursabil, Artesana a colaborat cu echipa Noerr, specializata in consultanta pentru obtinerea de ajutoare de stat, iar termenul scurs din momentul depunerii aplicatiei si pana la decizia de aprobare a fost de aproximativ 6 luni.

Artesana este cel mai mare producator de lactate artizanale si unicul producator de lactate integrale si neomogenizate din Romania cu sediul in orasul Tecuci, judetul Galati. Fondatorii Companiei, Alina si Daniel Donici, au deschis prima fabrica de productie in luna august 2012 cu o investitie initiala de aproximativ 750,000 euro folositi pentru cumpararea terenului, a echipamentelor si pentru reconstruirea si amenajarea cladirii existente. In decembrie 2020, ROCA Investments, a intrat in actionariatul Artesana prin achizitia unui pachet de 20% de actiuni. 

Portofoliul de produse Artesana este compus din lapte de vaca si de capra (ecologic si conventional), iaurturi (simple, cu bifidus, ecologice, de vaca si de capra), sana si kefir (ecologice, de vaca si de capra), smantana (din lapte de vaca), creme de branza (de vaca, de capra si cu patrunjel si usturoi) si branzeturi maturate semitari (de vaca, de capra si din lapte de vaca cu trufe, peperoncino si miez de nuci). Produsele se gasesc in peste 700 de magazine din toate retelele nationale de super si hypermarket-uri, precum si in bacanii si lanturi locale. Toate produsele Artesana sunt ambalate in recipiente de sticla, care reprezinta cea mai buna solutie de pastrare a alimentelor, fiind, totodata, materialul 100% reciclabil pe termen nelimitat, fara pierderi de calitate sau puritate. 

Artesana foloseste lapte 100% romanesc de la ferme mici si mijlocii din zona Tecuci, atent selectionate, toate avand acces la pasuni. Majoritatea fermelor actuale furnizeaza lapte catre Artesana inca de la inceput, fapt care certifica angajamentul Companiei de a respecta principiile comertului echitabil si de a oferi fiecarui furnizor pretul corect pentru munca sa.

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>