Cea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol din lume democratizeaza accesul fermierilor pentru a calcula valorile de referinta ale emisiilor de carbon si a obtine venituri suplimentare.
Pe langa un an secetos de recolta, provocarile geopolitice din 2022 continua sa afecteze profund fermierii romani la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele si energia. Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, reprezinta o solutie viabila pentru fermieriii care urmaresc mentinerea profitabilitatii si echilibrarea pierderilor cauzate de contextul economic dificil, cu o potentiala sursa suplimentara de venit.
"Sistemele de certificare a carbonului joaca un rol esential in sprijinirea fermierilor care se confrunta cu incertitudinea financiara accentuata prin impactul pe care aceasta il genereaza, din perspectiva crearii unui flux suplimentar de venituri prin vanzarea certificatelor de carbon. Un alt efect pozitiv este reprezentat de imbunatatirea calitatii mediului si sustenabilitatea economica a intreprinderilor agricole”, a declarat Simon Haldrup, CEO si cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.
Initiativele de cultivare a carbonului pentru agricultori sunt in crestere in intreaga Europa. Agreena si-a extins operatiunile din Danemarca si activeaza in prezent pe 14 piete din Europa, gestionand peste 500.000 de hectare. Obiectivele companiei vizeaza intensificarea activitatii in Romania, fiind a sasea tara cu cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile Uniunii Europene.
Spre deosebire de alte programe, Agreena detine certificatele de CO2, comercializabile si verificate de terti, care apartin direct fermierului. Acesta poate alege sa le pastreze, sa le vanda unor organizatii institutionale sau private, sa le asocieze cu culturile sale sau sa colaboreze cu Agreena pentru a obtine cea mai buna oferta. Numarul de certificate pe care un fermier le poate obtine se bazeaza pe adoptarea unor practici agricole regenerative, care reduc gazele cu efect de sera (GES) si elimina CO2 din atmosfera, stocandu-l in sol. Fermierii care participa in programul AgreenaCarbon primesc pana la trei certificate pe hectar, in functie de practicile adoptate, cum ar fi insamantarea culturilor de acoperire sau cultivarea fara semanat. In functie de conditiile actuale de piata, valoarea certificatelor se vinde cu 25-50 de euro fiecare.
Nu numai ca agricultura bazata pe emisii de dioxid de carbon ofera un flux de venituri suplimentare din ce in ce mai important, insa beneficiile pe termen lung ale practicilor de agricultura regenerativa sprijina activitatea agricola prin scaderea costurilor cu combustibilul si cu forta de munca, reducand totodata semnificativ costurile cu utilajele agricole si cu ingrasamintele. Solul reprezinta una dintre cele mai importante resurse pentru sustinerea vietii pe planeta, indeplinind functii esentiale pentru mediu si pentru economie. Acest ecosistem traverseaza, in prezent, o criza ecologica globala. 52% din terenul agricol este deja degradat, potrivit datelor Parlamentului European.
In acest context, liderii de piata si fermierii pionieri din intreaga lume iau in considerare practicile agricole regenerative pentru a sustine fertilitatea solului pe termen lung. Un beneficiu al agriculturii regenerative este imbunatatirea capacitatii de retentie a apei din sol si sprijinirera scurgerii unei ape mai curate. Aceste aspecte au determinat agentiile de apa internationale care se concentreaza pe o aprovizionare cu apa curata si sigura in vederea protejarii sanatatii populatiei sa incheie parteneriate cu Agreena, precum este si cazul Severn Tront.
Participarea la sistemele de certificare a carbonului poate contribui la rezilienta climatica pe termen lung a terenului agricol, sporind continutul de nutrienti de la nivelul culturilor si biodiversitatea.
Recolta anului 2022 a fost in general optima, multi fermieri finalizand recolta in timp record, in pofida valului de caldura care a accentuat efectele imprevizibile generate de schimbarile climatice.
"Solul reprezinta un liant cheie intre problemele globale de mediu, precum schimbarile climatice, gestionarea apei si pierderea biodiversitatii. In 2023, situatia ar putea fi una diferita, intrucat recolta va fi influentata direct de costurile inputurilor si de conditiile meteorologice", explica Thomas Gent, un fermier care practica agricultura regenerativa, lider de piata din portofoliul Agreena.
Agricultura bazata pe sechestrarea carbonului in sol echilibreaza randamentul agricol, atat in ceea ce priveste fluxul de venituri, cat si imbunatatirile pe termen lung din perspectiva rezilientei unei afaceri din domeniu.
"Cu siguranta fermierii vor cauta noi modalitati pentru a ramane profitabili si pentru a obtine randamentul optim al investitiilor in culturile lor. Acum exista si mai multa flexibilitate pentru nevoile de afaceri individuale ale fiecarui fermier, pentru a sprijini ritmul de adoptare a noilor practici", conchide Gent.
Inscrierile in platforma AgreenaCarbon sunt deschis pentru anul de recolta 2023, compania extinzandu-si paleta de programare pentru a include mai multe tehnici de cultivare. Fermierii din Romania se pot conecta gratuit la platforma pentru a-si determina rapid linia de baza si calculul estimativ al valorii disponibile din certificatele de carbon.
Agreena este sponsorul principal al ZF Agriculture Summit 2022 si va sustine o prezentare in cadrul evenimentului pentru a vorbi despre oportunitatile pe care le au fermierii romani pentru a se alatura tranzitiei verzi.
Agreena extinde agricultura regenerativa prin finantare si tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen si Julie Koch Fahler au dezvoltat in 2021 unul dintre primele programe de plata a carbonului din sol acreditat la nivel international, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume. Platforma AgTech cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientari ale IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, si monitorizeaza si raporteaza reducerile de GES si emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terti pentru fermieri, care pot fi vandute pe piata voluntara a carbonului. De la lansare, Agreena si-a extins oferta catre fermieri din 14 tari din Europa si a achizitionat recent compania de teledetectie in domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial. Mai multe informatii pe site-ul agreena.com.
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
12-09-2024 Intalniri si conferinte
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>
05-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>
05-09-2024 Subventii agricultura
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>
05-09-2024 Stiri agricole
Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Subventii agricultura
Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>
22-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>
08-08-2024 Intalniri si conferinte
În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>
07-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>
01-08-2024 Intalniri si conferinte
Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>