In 2023, fermierii romani pot debloca noi oportunitati de profit cu ajutorul sistemelor de certificare a carbonului din sol

In 2023 fermierii romani pot debloca noi oportunitati de crestere a profitabilitatii si a rezilientei la schimbarile climatice cu ajutorul sistemelor de certificare a carbonului din solCea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol din lume democratizeaza accesul fermierilor pentru a calcula valorile de referinta ale emisiilor de carbon si a obtine venituri suplimentare.

Pe langa un an secetos de recolta, provocarile geopolitice din 2022 continua sa afecteze profund fermierii romani la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele si energia. Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, reprezinta o solutie viabila pentru fermieriii care urmaresc mentinerea profitabilitatii si echilibrarea pierderilor cauzate de contextul economic dificil, cu o potentiala sursa suplimentara de venit.

"Sistemele de certificare a carbonului joaca un rol esential in sprijinirea fermierilor care se confrunta cu incertitudinea financiara accentuata prin impactul pe care aceasta il genereaza, din perspectiva crearii unui flux suplimentar de venituri prin vanzarea certificatelor de carbon. Un alt efect pozitiv este reprezentat de imbunatatirea calitatii mediului si sustenabilitatea economica a intreprinderilor agricole”, a declarat Simon Haldrup, CEO si cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.

Initiativele de cultivare a carbonului pentru agricultori sunt in crestere in intreaga Europa. Agreena si-a extins operatiunile din Danemarca si activeaza in prezent pe 14 piete din Europa, gestionand peste 500.000 de hectare. Obiectivele companiei vizeaza intensificarea activitatii in Romania, fiind a sasea tara cu cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile Uniunii Europene.

Spre deosebire de alte programe, Agreena detine certificatele de CO2, comercializabile si verificate de terti, care apartin direct fermierului. Acesta poate alege sa le pastreze, sa le vanda unor organizatii institutionale sau private, sa le asocieze cu culturile sale sau sa colaboreze cu Agreena pentru a obtine cea mai buna oferta. Numarul de certificate pe care un fermier le poate obtine se bazeaza pe adoptarea unor practici agricole regenerative, care reduc gazele cu efect de sera (GES) si elimina CO2 din atmosfera, stocandu-l in sol. Fermierii care participa in programul AgreenaCarbon primesc pana la trei certificate pe hectar, in functie de practicile adoptate, cum ar fi insamantarea culturilor de acoperire sau cultivarea fara semanat. In functie de conditiile actuale de piata, valoarea certificatelor se vinde cu 25-50 de euro fiecare.

 

Beneficiile se extind dincolo de noul flux de venituri

AgreenaCarbon - sisteme de certificare a carbonului din sol


Nu numai ca agricultura bazata pe emisii de dioxid de carbon ofera un flux de venituri suplimentare din ce in ce mai important, insa beneficiile pe termen lung ale practicilor de agricultura regenerativa sprijina activitatea agricola prin scaderea costurilor cu combustibilul si cu forta de munca, reducand totodata semnificativ costurile cu utilajele agricole si cu ingrasamintele. Solul reprezinta una dintre cele mai importante resurse pentru sustinerea vietii pe planeta, indeplinind functii esentiale pentru mediu si pentru economie. Acest ecosistem traverseaza, in prezent, o criza ecologica globala. 52% din terenul agricol este deja degradat, potrivit datelor Parlamentului European.

In acest context, liderii de piata si fermierii pionieri din intreaga lume iau in considerare practicile agricole regenerative pentru a sustine fertilitatea solului pe termen lung. Un beneficiu al agriculturii regenerative este imbunatatirea capacitatii de retentie a apei din sol si sprijinirera scurgerii unei ape mai curate. Aceste aspecte au determinat agentiile de apa internationale care se concentreaza pe o aprovizionare cu apa curata si sigura in vederea protejarii sanatatii populatiei sa incheie parteneriate cu Agreena, precum este si cazul Severn Tront.

Participarea la sistemele de certificare a carbonului poate contribui la rezilienta climatica pe termen lung a terenului agricol, sporind continutul de nutrienti de la nivelul culturilor si biodiversitatea.

 

Planificarea pentru 2023

Recolta anului 2022 a fost in general optima, multi fermieri finalizand recolta in timp record, in pofida valului de caldura care a accentuat efectele imprevizibile generate de schimbarile climatice.

"Solul reprezinta un liant cheie intre problemele globale de mediu, precum schimbarile climatice, gestionarea apei si pierderea biodiversitatii. In 2023, situatia ar putea fi una diferita, intrucat recolta va fi influentata direct de costurile inputurilor si de conditiile meteorologice", explica Thomas Gent, un fermier care practica agricultura regenerativa, lider de piata din portofoliul Agreena.

Agricultura bazata pe sechestrarea carbonului in sol echilibreaza randamentul agricol, atat in ceea ce priveste fluxul de venituri, cat si imbunatatirile pe termen lung din perspectiva rezilientei unei afaceri din domeniu.

"Cu siguranta fermierii vor cauta noi modalitati pentru a ramane profitabili si pentru a obtine randamentul optim al investitiilor in culturile lor. Acum exista si mai multa flexibilitate pentru nevoile de afaceri individuale ale fiecarui fermier, pentru a sprijini ritmul de adoptare a noilor practici", conchide Gent.


Inscrierile in platforma AgreenaCarbon sunt deschis pentru anul de recolta 2023, compania extinzandu-si paleta de programare pentru a include mai multe tehnici de cultivare. Fermierii din Romania se pot conecta gratuit la platforma pentru a-si determina rapid linia de baza si calculul estimativ al valorii disponibile din certificatele de carbon.

Agreena este sponsorul principal al ZF Agriculture Summit 2022 si va sustine o prezentare in cadrul evenimentului pentru a vorbi despre oportunitatile pe care le au fermierii romani pentru a se alatura tranzitiei verzi.

 

Despre Agreena

Agreena extinde agricultura regenerativa prin finantare si tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen si Julie Koch Fahler au dezvoltat in 2021 unul dintre primele programe de plata a carbonului din sol acreditat la nivel international, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume. Platforma AgTech cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientari ale IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, si monitorizeaza si raporteaza reducerile de GES si emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terti pentru fermieri, care pot fi vandute pe piata voluntara a carbonului. De la lansare, Agreena si-a extins oferta catre fermieri din 14 tari din Europa si a achizitionat recent compania de teledetectie in domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial. Mai multe informatii pe site-ul agreena.com.

AgreenaCarbon - sisteme certificare carbon din sol

  

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>