Dezvoltarea importurilor/exporturilor agricole cu Regatul Hasemit al Iordaniei

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al IordanieiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a primit, in perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegatii conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, in scopul consolidarii si dezvoltarii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania. Din delegatie a facut parte si E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei la Bucuresti.


Programul vizitei a inclus doua intalniri bilaterale, precum si intrevederi cu Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si cu prim-ministrul Nicolae Ciuca.

Vizita delegatiei a debutat cu o intalnire la sediul MADR, luni, 13 martie 2023, in cadrul careia ministrul Petre DAEA a accentuat traditia comerciala dintre Romania si Regatul Hasemit al Iordaniei. „Suntem bucurosi ca ati trecut pragul Ministerului Agriculturii, locul unde se plamadesc politicile agricole in Romania, intr-un moment care ne dezvolta prietenia si am satisfactia ca trainicia relatiilor diplomatice va masura peste catva timp varsta de 60 de ani, o perioada a demersului diplomatic in comun, a colaborarii economice si politice. Avem posibilitatea pe parcursul acestor zile de a transfera informatii, de a ne cunoaste mai bine, de a intensifica buna colaborare din punct de vedere al schimburilor economice”, a declarat ministrul Petre DAEA.

 

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei - foto 2

 

Relatiile economice bilaterale romano-iordaniene au cunoscut o dezvoltare si o diversificare continua in ultima perioada, tendinta sustinuta si de o dinamica semnificativa a contactelor la nivel inalt, cu rezultat direct in cresterea numarului delegatiilor de oameni de afaceri care au vizitat Iordania, respectiv Romania. Principalele produse pe care Romania le exporta in Iordania: cereale (grau si orz), animale vii, carne de ovine/bovine, produse alimentare, produse chimice, autovehicule, material rulant, confectii, incaltaminte. La randul sau, Iordania exporta in Romania in principal, curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan, proaspete sau uscate, fructe si legume in stare proaspata sau refrigerate, produse ale industriei farmaceutice, produse chimice, produse din material plastic.

Oficialii iordanieni impreuna cu o delegatie condusa de ministrul Petre DAEA s-au deplasat in judetul Prahova, unde au vizitat doua companii romanesti ce activeaza in domeniul moraritului si panificatiei, respectiv in domeniul producerii mezelurilor.

Agenda celei de-a doua zi a vizitei a cuprins o deplasare in judetul Hunedoara, unde membrii celor doua delegatii au vizitat o ferma de crestere si ingrasare ovine. Aceasta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii din Iordania de a cunoaste modelul de crestere a ovinelor din Romania. In cadrul vizitei oficiale au fost discutate modalitatile de intensificare a cooperarii intre cele doua state, accent fiind pus pe schimburile comerciale in domeniul agricol.

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei - foto 3


In cursul zilei de miercuri, 15 martie 2023, cele doua parti au efectuat vizite la institutii din domenii de interes pentru Iordania, precum: Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) si Laboratorul National Fitosanitar.

La IDSA, membrii delegatiilor au asistat la o scurta prezentare a institutiei realizata de vicepresedintele ANSVSA, Ioan OLELEU, iar ulterior au fost invitati sa viziteze laboratoarele. In urma incheierii celor doua vizite, ministrul Petre DAEA a declarat: „Programul pe care eu l-am propus a fost acceptat de omologul meu din Iordania intr-un interes comun de a cunoaste, a vedea, a stabili si de a conlucra. Am vazut astazi IDSA, am fost practic in camera de garda a sanatatii animalelor, apoi am ajuns la camera de garda a sanatatii vegetale, stiind ca prin dvs. ne asiguram de garantia produsului si din acest punct de vedere interesul si raspunderea noastra ca ministri sunt majore, intrucat, trebuie sa ne asiguram ca, pe baza unor reguli validate de decizia noastra, oamenii sa fie tot timpul protejati”.

Vizita s-a incheiat joi, 16 martie 2023, la sediul MADR, cu cea de-a doua reuniune a Comitetului Tehnic Agricol, in cadrul careia cele doua parti au semnat o minuta prin care s-a convenit asupra extinderii cooperarii si a identificarii de noi oportunitati de colaborare in agricultura, in urmatoarele domenii de interes: cresterea animalelor, marketing agricol si calitatea produselor alimentare, sanatatea plantelor, extensie agricola, sanatate animala, siguranta alimentara, organizarea unor sesiuni de instruire in domeniul sanitar-veterinar pentru expertii din Iordania.

Totodata, s-a convenit cu reprezentantii ANSVSA asupra reducerii perioadei de carantina pentru bovinele si ovinele importate de catre Iordania din Romania de la 21 la 14 zile.

Ministrul agriculturii din Iordania, Khaled AL-HNEIFAT, a apreciat ca vizita in teren a inclus obiective agricole valoroase, iar discutiile au fost fructuoase si productive. Printre subiectele abordate in cadrul vizitelor pe teren s-au numarat: depozitarea cerealelor, unitatile de procesare, fermele de bovine si ovine de top, laboratoarele nationale de uz veterinar si fitosanitar. Acestea au oferit posibilitatea demararii unor discutii si identificarii unor noi abordari in consolidarea cooperarii romano-iordaniene.

Cele doua parti au convenit asupra schimbului de experienta in urmatoarele domenii: cresterea animalelor, sectorul de sanatate a plantelor, extensia agricola, marketing si comert. La sfarsitul vizitei, oaspetii au putut vedea si degusta la sediul MADR, in cadrul unei prezentari, produse cu potential suplimentar de export in Iordania: fructe si legume prelucrate, miere, uleiuri vegetale, sucuri de fructe si legume.

Romania este principalul furnizor de grau si ovine pentru Regatul Hasemit al Iordaniei, in perioada 2019 – 2020, Regatul Hasemit al Iordaniei reprezentand cea de-a treia piata de desfacere la nivel international pentru produsele agroalimentare romanesti.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>