Dezvoltarea importurilor/exporturilor agricole cu Regatul Hasemit al Iordaniei

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al IordanieiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a primit, in perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegatii conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, in scopul consolidarii si dezvoltarii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania. Din delegatie a facut parte si E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei la Bucuresti.


Programul vizitei a inclus doua intalniri bilaterale, precum si intrevederi cu Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si cu prim-ministrul Nicolae Ciuca.

Vizita delegatiei a debutat cu o intalnire la sediul MADR, luni, 13 martie 2023, in cadrul careia ministrul Petre DAEA a accentuat traditia comerciala dintre Romania si Regatul Hasemit al Iordaniei. „Suntem bucurosi ca ati trecut pragul Ministerului Agriculturii, locul unde se plamadesc politicile agricole in Romania, intr-un moment care ne dezvolta prietenia si am satisfactia ca trainicia relatiilor diplomatice va masura peste catva timp varsta de 60 de ani, o perioada a demersului diplomatic in comun, a colaborarii economice si politice. Avem posibilitatea pe parcursul acestor zile de a transfera informatii, de a ne cunoaste mai bine, de a intensifica buna colaborare din punct de vedere al schimburilor economice”, a declarat ministrul Petre DAEA.

 

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei - foto 2

 

Relatiile economice bilaterale romano-iordaniene au cunoscut o dezvoltare si o diversificare continua in ultima perioada, tendinta sustinuta si de o dinamica semnificativa a contactelor la nivel inalt, cu rezultat direct in cresterea numarului delegatiilor de oameni de afaceri care au vizitat Iordania, respectiv Romania. Principalele produse pe care Romania le exporta in Iordania: cereale (grau si orz), animale vii, carne de ovine/bovine, produse alimentare, produse chimice, autovehicule, material rulant, confectii, incaltaminte. La randul sau, Iordania exporta in Romania in principal, curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan, proaspete sau uscate, fructe si legume in stare proaspata sau refrigerate, produse ale industriei farmaceutice, produse chimice, produse din material plastic.

Oficialii iordanieni impreuna cu o delegatie condusa de ministrul Petre DAEA s-au deplasat in judetul Prahova, unde au vizitat doua companii romanesti ce activeaza in domeniul moraritului si panificatiei, respectiv in domeniul producerii mezelurilor.

Agenda celei de-a doua zi a vizitei a cuprins o deplasare in judetul Hunedoara, unde membrii celor doua delegatii au vizitat o ferma de crestere si ingrasare ovine. Aceasta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii din Iordania de a cunoaste modelul de crestere a ovinelor din Romania. In cadrul vizitei oficiale au fost discutate modalitatile de intensificare a cooperarii intre cele doua state, accent fiind pus pe schimburile comerciale in domeniul agricol.

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei - foto 3


In cursul zilei de miercuri, 15 martie 2023, cele doua parti au efectuat vizite la institutii din domenii de interes pentru Iordania, precum: Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) si Laboratorul National Fitosanitar.

La IDSA, membrii delegatiilor au asistat la o scurta prezentare a institutiei realizata de vicepresedintele ANSVSA, Ioan OLELEU, iar ulterior au fost invitati sa viziteze laboratoarele. In urma incheierii celor doua vizite, ministrul Petre DAEA a declarat: „Programul pe care eu l-am propus a fost acceptat de omologul meu din Iordania intr-un interes comun de a cunoaste, a vedea, a stabili si de a conlucra. Am vazut astazi IDSA, am fost practic in camera de garda a sanatatii animalelor, apoi am ajuns la camera de garda a sanatatii vegetale, stiind ca prin dvs. ne asiguram de garantia produsului si din acest punct de vedere interesul si raspunderea noastra ca ministri sunt majore, intrucat, trebuie sa ne asiguram ca, pe baza unor reguli validate de decizia noastra, oamenii sa fie tot timpul protejati”.

Vizita s-a incheiat joi, 16 martie 2023, la sediul MADR, cu cea de-a doua reuniune a Comitetului Tehnic Agricol, in cadrul careia cele doua parti au semnat o minuta prin care s-a convenit asupra extinderii cooperarii si a identificarii de noi oportunitati de colaborare in agricultura, in urmatoarele domenii de interes: cresterea animalelor, marketing agricol si calitatea produselor alimentare, sanatatea plantelor, extensie agricola, sanatate animala, siguranta alimentara, organizarea unor sesiuni de instruire in domeniul sanitar-veterinar pentru expertii din Iordania.

Totodata, s-a convenit cu reprezentantii ANSVSA asupra reducerii perioadei de carantina pentru bovinele si ovinele importate de catre Iordania din Romania de la 21 la 14 zile.

Ministrul agriculturii din Iordania, Khaled AL-HNEIFAT, a apreciat ca vizita in teren a inclus obiective agricole valoroase, iar discutiile au fost fructuoase si productive. Printre subiectele abordate in cadrul vizitelor pe teren s-au numarat: depozitarea cerealelor, unitatile de procesare, fermele de bovine si ovine de top, laboratoarele nationale de uz veterinar si fitosanitar. Acestea au oferit posibilitatea demararii unor discutii si identificarii unor noi abordari in consolidarea cooperarii romano-iordaniene.

Cele doua parti au convenit asupra schimbului de experienta in urmatoarele domenii: cresterea animalelor, sectorul de sanatate a plantelor, extensia agricola, marketing si comert. La sfarsitul vizitei, oaspetii au putut vedea si degusta la sediul MADR, in cadrul unei prezentari, produse cu potential suplimentar de export in Iordania: fructe si legume prelucrate, miere, uleiuri vegetale, sucuri de fructe si legume.

Romania este principalul furnizor de grau si ovine pentru Regatul Hasemit al Iordaniei, in perioada 2019 – 2020, Regatul Hasemit al Iordaniei reprezentand cea de-a treia piata de desfacere la nivel international pentru produsele agroalimentare romanesti.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>