Lidl Romania sustine productia agricola locala prin extinderea parteneriatelor cu furnizorii romani

Lidl Romania sustine productia agricola locala prin extinderea anuala a parteneriatelor cu furnizorii romani si cresterea cantitatii de fructe si legume romanesti din Piata LidlLidl Romania continua sa sprijine economia romaneasca prin sustinerea dezvoltarii productiei locale de fructe si legume, realizate in conditii de siguranta alimentara, de catre producatori romani. In ultimii ani, Lidl Romania a achizitionat o cantitate medie anuala de aproximativ 100.000 de tone de fructe si legume romanesti si a continuat extinderea parteneriatelor cu producatorii locali care aprovizioneaza Piata Lidl.

In perioada 1 iulie - 23 iulie 2023, pe rafturile magazinelor Lidl, retailerul a avut o prezenta de 99% cartofi si ceapa romanesti, peste 98% leguminoase de provenienta locala, peste 95% rosii romanesti si peste 91% pepeni romanesti. In plus, in 2022, Lidl a colaborat cu 450 de producatori romani inregistrand o crestere de 20% fata de anul precedent. Ca parte a strategiei Lidl de business sustenabil, toti producatorii locali de fructe si legume sunt certificati Global G.A.P., iar de anul acesta Lidl Romania, in parteneriat cu USAMVB, a dezvoltat un ghid si o metoda de verificare pentru imbunatatirea practicilor agricole.

 

Cresterea numarului de producatori locali din Piata Lidl

Lidl Romania sustine productia agricola locala - foto 1

 

Din dorinta de a asigura prospetimea fructelor si legumelor si de a le oferi romanilor o varietate de produse de provenienta locala, Lidl Romania a investit inca de la inceput in productia agricola romaneasca prin extinderea si dezvoltarea parteneriatelor cu producatorii autohtoni si prin cresterea achizitiilor de produse romanesti pentru aprovizionarea rafturilor din Piata Lidl.

In anul 2022, Lidl Romania a colaborat cu 450 de producatori locali de fructe si legume autohtone, din toate regiunile tarii, alaturi de care a testat diverse soiuri de legume adecvate solurilor romanesti, in vederea asigurarii unei game variate la raft. In acelasi an, retailerul a avut un total de 100.314 tone de fructe si legume romanesti pe rafturi. Si in 2023, Lidl a crescut achizitiile romanesti, asa ca in plin sezon agricol, a inregistrat o prezenta de aproape 100% la o gama variata de fructe si legume romanesti: mai exact, in perioada 1-23 iulie 2023, in Piata Lidl, cartofii si ceapa romaneasca au fost prezente in proportie de 99%, leguminoasele romanesti peste 98%, rosiile romanesti au fost prezente la raft intr-un procent de peste 95%, cu soiuri diverse, de la rosii cherry, prunisoare sau rosiile taranesti. Pepenii au fost, de asemenea, in proportie de peste 91% romanesti, iar verdeturile si fructele de padure au provenit 100% de la producatori locali.

 

Prospetime de la fermieri responsabiliinvestitii in dezvoltarea unei productii agricole sustenabile

Lidl Romania sustine productia agricola locala - foto 2

 

In fiecare an, Lidl isi propune sa imbunatateasca calitatea fructelor si legumelor proaspete romanesti promovand in randul producatorilor locali o agricultura sustenabila, certificata si care asigura o utilizare responsabila a solului si resurselor pentru productie. Astfel, Lidl Romania urmareste sa asigure oportunitati de dezvoltare de lunga durata pentru producatorii romani.

In acest sens, Lidl colaboreaza doar cu producatori locali de fructe si legume care sunt certificati Global G.A.P., un standard recunoscut la nivel global in vederea respectarii unor bune practici agricole. Certificarea Global G.A.P. include o serie de indici pe care producatorii romani de fructe si legume trebuie sa ii urmareasca pe tot lantul de productie, de la siguranta alimentara, trasabilitate, utilizarea responsabila a apelor si eficientizarea energiei electrice pana la asigurarea unei productii prietenoase cu mediul si folosirea in siguranta a pesticidelor.

In prezent, ca parte a parteneriatului de lunga durata cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), Lidl Romania a dezvoltat o metoda pilot de evaluare a sustenabilitatii si de imbunatatire a practicilor agricole, sub forma unei liste de verificare. Prin aceasta metoda, sunt verificate diverse aspecte pe lantul de productie, precum utilizarea atenta a resurselor agricole de baza, printre care apa, sol, clima si biodiversitate. In functie de rezultatele obtinute in urma evaluarilor, specialistii USAMVB ofera indrumare de specialitate in baza programului, in vederea imbunatatirii ariilor ce pot avea efecte negative asupra mediului inconjurator, dar si in vederea imbunatatirii administratiei fermelor. Este un demers in faza de testare, asa ca, in 2022, Lidl, alaturi de specialistii de la USAMVB au aplicat modulul la trei furnizori pentru a se face eventuale modificari si urmeaza a fi lansat la scara mai mare in perioada imediat urmatoare. Pana la final de 2023, Lidl isi propune sa aplice aceasta metoda la 50 de furnizori, urmand ca in 2024 sa se extinda la alti 50 de furnizori.

 

Romanii pot afla de unde provin fructele si legumele din Lidl prin platforma #trecipeproaspat

Lidl Romania sustine productia agricola locala - foto 3

 

Pentru a informa clientii cu privire la provenienta produselor romanesti din Piata Lidl, Lidl Romania a lansat in urma cu patru ani platforma #trecipeproaspat. Prin intermediul acestei platforme, clientii pot accesa informatii detaliate despre originea fructelor si legumelor expuse pe rafturile retailerului, inclusiv informatii despre trasabilitatea acestora, certificarile de calitate, precum si furnizorii locali de legume si fructe din intreaga tara si povestile lor.

Pentru a accesa aceste informatii, clientii pot vizita surprize.lidl.ro/piatalidl pentru a afla detalii despre furnizorii Lidl sau surprize.lidl.ro/scan pentru a scana cu telefonul mobil codul QR disponibil pe laditele de fructe si legume din Piata Lidl. Desi au trecut patru ani de la lansare, este in continuare un instrument eficient care le permite romanilor sa obtina informatii specifice despre fiecare produs, cum ar fi tipul de soi disponibil la Lidl, specificatiile legumelor si fructelor, detalii despre procesul de cultivare si sezonul acestora, precum si proprietatile speciale ale fiecarui aliment.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati: www.lidl.ro 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>