Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă pot afecta bunăstarea financiară.
Pentru a vă ajuta să luați decizii financiare inteligente, am compilat o listă cu cele mai frecvente greșeli financiare pe care le puteți face cu ușurință și cum să le evitați.
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face cu banii tăi este cheltuirea excesivă. Deși nu este mare lucru atunci când mâncați în oraș în fiecare seară sau cumpărați haine de firmă în mod regulat, fiecare monedă contează dacă doriți să mențineți disciplina financiară. Dacă cheltuiți săptămânal 30 de lire sterline pe cină, aceasta se va ridica la 1440 de lire sterline într-un an. Acești bani ar putea rezolva cu ușurință alte plăți, mai ales dacă sunteți în slujba unui împrumut personal sau a oricărei alte datorii.
Astfel, asigurați-vă că vă analizați cu atenție obiceiurile de cheltuieli și că vă respectați bugetul. Evitați cheltuielile inutile, deoarece puteți cădea cu ușurință într-o groapă financiară, care ar putea dura ani de zile pentru a vă reveni. Așadar, aveți un plan și asigurați-vă că vă puteți permite să cheltuiți confortabil, fără a vă forța bugetul.
O altă greșeală gravă este atunci când accepți să co-semnezi împrumuturi fără să te gândești la repercusiuni. Uneori, un prieten sau un membru al familiei vă poate propune să deveniți garantul lor și să semnați împreună pentru împrumutul lor. Atunci când acceptați să co-semnați un împrumut, înseamnă că vă asumați răspunderea pentru datoria altei persoane. Dacă persoana respectivă nu plătește ratele convenite, creditorul vă va trage la răspundere și va trebui să rambursați datoria. În plus, datoria pe care o co-semnați se va reflecta în raportul dvs. de credit, ceea ce poate afecta cu ușurință potențialul dvs. de împrumut în viitor.
Este recomandabil să evitați să co-semnați împrumuturi, deoarece s-ar putea să vă aflați într-o situație delicată în care trebuie să plătiți datoria altor persoane. Pentru a contracara această situație, vă puteți oferi să vă ajutați prietenul să găsească un creditor cu rate ale dobânzii mai mici.
Utilizarea cardului de credit este un lucru bun dacă sunteți strâmtorat din punct de vedere financiar. Dar dacă trăiți din plin pe credit și cumpărați articole neesențiale, atunci există o problemă. Chiar dacă sunteți în măsură să plătiți ratele dobânzilor, este înțelept să vă abțineți de la utilizarea cardului de credit pentru achiziții impulsive. Țineți cont de faptul că ratele dobânzilor fac ca articolele taxate să fie mai costisitoare. Deci, de ce ar trebui să plătiți în plus pentru articole neesențiale de care nu aveți nevoie? Fiți înțelept atunci când vă folosiți cardul de credit și faceți alegeri financiare inteligente. Vă puteți trezi cu ușurință cu cheltuieli mai mari decât veniturile.
Mulți oameni trăiesc la nivel global de la o mână la alta din cauza inflației în creștere. A nu economisi suficienți bani pentru zile negre vă poate pune într-o situație incertă. S-ar putea să vă confruntați cu o urgență la spital sau cu o nenorocire neașteptată acasă, lăsându-vă finanțele secătuite. Acesta este motivul pentru care elaborarea unui buget este importantă atunci când vine vorba de gestionarea finanțelor.
În plus, experții financiari îi sfătuiesc întotdeauna pe oameni să aibă un fond de urgență în valoare de trei luni de venit. În caz de urgență, puteți utiliza banii fără a suporta stresul financiar. Astfel, nu faceți greșeala de a nu economisi atunci când sunteți în măsură să păstrați o sumă substanțială într-un loc accesibil și sigur, cum ar fi o bancă.
Crearea unui buget realist este esențială pentru securizarea finanțelor tale. Un buget vă va ajuta să vă urmăriți cheltuielile și să reduceți cheltuielile inutile.
În plus, un buget vă va ajuta să vă atingeți obiectivele financiare pe termen lung. De exemplu, dacă doriți să cumpărați o casă sau o mașină, bugetul dvs. va dicta cât de mult veți economisi și perioada de care va fi nevoie pentru a vă atinge obiectivul.
A lucra și a cheltui fără un buget este o greșeală comună pe care trebuie să o eviți. Viața este imprevizibilă și vă puteți confrunta cu surprize neașteptate. Astfel, a avea un buget nu numai că vă va ajuta să vă monitorizați cheltuielile, dar vă va ajuta și să economisiți mai mult.
Cumpărarea unei case este visul oricui. Dar dacă aceasta începe să vă secătuiască finanțele, atunci devine o problemă. Atunci când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, fiți înțelept în această privință. Nu vă orientați către o casă mai mare decât aveți nevoie pentru că va fi costisitor să o întrețineți. Gândiți-vă la impozite, utilități și alte costuri de exploatare. Optați pentru ceea ce vă puteți permite confortabil și puteți gestiona în afara ipotecii lunare. Dacă nu luați în considerare costurile de întreținere a locuinței, s-ar putea să vă umflați bugetul enorm.
Prin urmare, ia-ți timp și ia în considerare aranjamentul casei care funcționează pentru tine, fără a face o greșeală financiară uriașă de a intra în plăți inutile.
Fie că ați luat un împrumut de la un prieten sau de la o bancă, trebuie să plătiți datoria. Țineți cont de faptul că împrumuturile nu sunt gratuite și trebuie să vă angajați să plătiți conform acordului inițial. Dacă săriți peste plăți, ratele dobânzilor s-ar putea acumula și veți fi prins într-un ciclu al datoriilor. Să nu uităm de implicațiile legale care v-ar putea pune în dificultate din cauza neplății împrumuturilor.
Prin urmare, asigurați-vă că vă plătiți datoriile în rate gestionabile, începând cu cea cu o rată a dobânzii ridicată. Alternativ, vă puteți consolida împrumuturile într-unul singur pentru a ușura povara rambursării.
Este esențial să vă puneți finanțele în ordine dacă doriți să vă asigurați viitorul financiar. Analizați-vă situația actuală și creați un plan concret pentru a obține controlul asupra banilor dumneavoastră. Este important să reflectați și să vă analizați relația cu banii și să identificați unele dintre greșelile pe care le tot faceți. Găsiți modalități de a vă rezolva greșelile și aveți o atitudine pozitivă în ceea ce privește creșterea finanțelor dumneavoastră.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>