Idei pentru a organiza un eveniment agricol in localitatea dumneavoastra

In Romania s-au inmultit sarbatorile, targurile si expozitiile agricole intr-un mod deosebit. Sunt multe comunitati locale care insa au ceva de promovat, dar nu-i ajuta nimeni si nu stiu cum sa o faca.

 




Pentru inceput trebuie sa cautati o modalitate usoara de a incepe. Iată cateva idei care au functionat totdeauna foarte bine pentru celebrarea unui eveniment local.



 

Targul de produse agricole

Pietele locale de fermier se pot transforma periodic in „Ziua targului local” Targul este cel mai bun loc pentru a promova si sublinia importanta agro-turistica a zonei. In ziua respectiva se pot aranja cateva actiuni de succes: muzica, probe (concursuri), jocuri distractive pentru copii.

 

Ziua specialitatilor traditionale locale atestate sau garantate

Producatorii traditionali impreuna cu administratiile locale si cu liderii de afaceri agricole pot organiza asemenea zile ca evenimente agroturistice. Un simpozion, urmat de o expozitie si o masa cu un meniu traditional pentru invitati si turisti pigmentata cu muzica folclorica locala vor asigura un succes garantat evenimentului.

 

Expozitia de produse traditionale si ecologice de la Mall

Organizaţi o expozitie de produse traditionale si ecologice la mall-ul local sau centrul comercial din localitate. In localitatile mici magazinul satesc poate organiza o zi agroturistica locala. Includeti produse din zona dumneavoastra, precum si informaţii cu privire la metodele locale si tehnologiile aplicate. Luati legatura pentru promovarea evenimentului cu firmele specializate in acest sens.


 

Ziua locala de agricultura durabila

Gazda evenimentului poate sa fie ferma in care se practica o agricultura durabila de precizie si unde se poate realiza o zi locala de agricultura (expozitie, demonstratii practice, simpozion). Vor fi expuse utilaje, produse agricole, standuri de produse traditionale, animale vii, si divertismet.


 

Ziua alimentatiei sanatoase

Se poate organiza petreceri la fermele agricole in care copii sunt invitati pentru a invata sa manance sanatos. Copii pot vedea cum se produc alimentele, cum se prelucreaza produsele agricole in ferma iar bucatarii (locali, internatioanli) le pregatesc mancaruri si bauturi gustoase si sanatoase. Pe toata durata zilei cei invitati vor primii informatii si explicatii privind modul de prelucrare si preparare.


 

Ziua dezvoltarii rurale

Este ziua in care guvernatii, parlamentarii si administratiile judetene si locale participa in ferme si in satele romanesti la vizite de documentare pentru a vedea oferta agroturistica locala si efectelele pozitive si negative a legilor din domeniul dezvoltarii rurale. Invitati vor primii cu aceasta ocazie materiale informative despre sectoarele vizitate, propuneri de imbunatatire a legislatie si produse locale agroturistice pentru a fi promovate la nivel national.


 
 

Cu clasa la ferma

Gazda escursie poate fi o ferma locala, pensiune agroturistica, statiunea de cercetari, sau universitate agricole. Binenteles ca acest eveniment va cuprinde degustari de produse, activitati de agrement turistic si demonstratii practice. Ziua intitulata „Cu clasa la ferma” ofera o mare oportunitate pentru copiii pentru a invata despre oportunitatati profesionale din agricultura si turismul rural.

 


 

O vizita la „mica gradina Zoo”

Tot mai multe ferme din Romania au cate o gradina zoologica, in incinta, unde gasesti atat animale domestice si salbatice din tara cat si din alte colturi din lume. Fermerii pot sa organizeze o gradina zoologica in care copiii si parintii sunt invitati pentru a vedea sectorul agricol si animalele si pentru a afla mai multe lucruri despre ele. Adresati-va agricultorilor locali si fermierii sa va sprijine pentru a organiza vizita la micile gradini ZOO.



 

Pranzul de la scoala

Incurajati scolile generale din mediul rural pentru a desemna o zi pentru distribuirea elevilor de produse ecologice si traditionale pentru un pranz special. Elevii vor primii si informatii despre produse si vor putea testa care sunt cele mai bune. In Romania exista mai multe asociatii de produse traditionale, ecologice si de slowfood (sponsori), care vor putea pregatii in pungi de hartie un pranz special pentru elevi.


 

Cartea de agricultura la biblioteca comunala

Inpreuna cu bibliotecile publice rurale sau cu cele scolare se poate organiza o expozitie de carti de agricultura. S-ar putea difuza nouati agricole si se vor face o serie de prezentari despre agricultura. Cartile despre comunitatile rurale, animale, ferme, turism, etc, ar putea fi parte dintr-o sectiune speciala care sa incurajeze copiii sa invete mai multe despre agricultura si modul in care aceasta afecteaza viata lor.



 

Informatii agricole la magazinul satesc

Periodic distribuiti informaţii despre agricultura sau alte informatii prin magazinele locale. Adresati-va bacanul dvs. pentru a facilitate transmiterea de mesaje pozitive despre agricultura si despre zona agroturista locala. Se poate plasa si un colt de prezentare de produse si informatii despre agricultura inclusiv cu un afis despre un obiectiv agroturistic local.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>