Algele marine reprezinta o resursa importanta, dar subexploatata, pentru productia de ingrediente alimentare si furajere, de substante biochimice si de biocombustibili. Insa, pana in prezent, recoltarea lor eficienta la scara larga a fost dificila. In cadrul proiectului AT~SEA , finantat de UE, au fost dezvoltate materiale textile avansate care permit obtinerea unor randamente ridicate de catre fermele plutitoare de alge marine si faciliteaza cultivarea mecanizata a acestora.
Coordonatorul de proiect Bert Groenendaal de la Sioen Industries, cu sediul in Belgia, a declarat ca noile materiale fac posibila cultivarea algelor marine la o scara care poate contribui la crearea unei industrii de miliarde de euro in Europa si la stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca. Sioen este una dintre cele sapte societati implicate in proiect, alaturi de patru centre de cercetare.
Bert Groenendaal a afirmat: „Potentialul economic al algelor marine este urias. Intreprinderile sunt interesate de alge pentru numeroase aplicatii diferite, cum ar fi produsele alimentare si aditivii alimentari, hrana pentru animale, produsele chimice si chiar combustibilul.”
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „AT~SEA este doar unul dintre multele exemple care ilustreaza modul in care finantarea UE ajuta cercetatorii si intreprinderile sa colaboreze in scopul inovarii. Cercetarea in acest domeniu le va permite intreprinderilor din UE sa cultive in mod eficient o resursa valoroasa si le va ajuta sa devina competitive pe pietele mondiale. Programul Orizont 2020, noul program de cercetare al UE in valoare de 80 de miliarde EUR, sprijina societatile si intreprinderile in incercarea lor de a transpune noile idei din laborator pe piata in mod rapid si rentabil."
In urma testelor la care au fost supuse materialele textile produse de AT~SEA, desfasurate la siturile de testare din Solund (Norvegia), Oban (Scotia) si Galway (Irlanda), s-au obtinut randamente de pana la 16 kg de alge marine ude pe metru patrat, adica de trei pana la cinci ori mai mari decat cele obtinute prin cultura traditionala a algelor.
In prezent, algele marine se obtin prin recoltarea algelor marine salbatice sau prin cultivarea pe franghii. Niciuna dintre aceste metode nu poate fi utilizata pentru productia la scara larga, intrucat ambele presupun multa munca si randamente relativ reduse.
Echipa de proiect a dezvoltat materiale textile care pot sustine un numar mare de plante fara a se rupe sau fara a atrage vegetatie sau moluste nedorite. Aceste materiale sunt acoperite cu pelicule de origine ecologica ce protejeaza algele marine tinere si le stimuleaza cresterea.
Materialele textile pot fi utilizate pentru confectionarea unor suporturi mari, de 1 mm grosime, pe care cresc algele marine si care sunt amplasate la cativa metri sub suprafata marii. Cand algele marine ajung la maturitate deplina, plantele sunt taiate si dirijate spre rezervoare de stocare flexibile, confectionate din materialele textile avansate create de AT~SEA, cu ajutorul unor masini aflate la bordul unor nave.
In septembrie 2014, AT~SEA va incepe sa cultive cate 200 de metri patrati de suporturi textile in fiecare dintre cele trei situri de testare, pentru a le evalua potentialul comercial. Groenendaal estimeaza ca, pe masura ce consortiul isi va perfectiona tehnicile, randamentele ar putea creste pana la 20-25 kg pe metru patrat.
Consortiul AT~SEA a solicitat acordarea unui brevet pentru materialele textile. In iulie 2015, dupa incheierea proiectului, consortiul intentioneaza sa creeze un sit de cultivare de 2 pana la 3 hectare prin intermediul unei societati comerciale derivate din AT~SEA.
De asemenea, in afara de cultivarea algelor marine, proiectul are in vedere si alte utilizari comerciale ale acestor materiale, inclusiv pentru alte tipuri de acvacultura si pentru fabricarea unor containere flexibile pentru transportarea apei dulci pe mare.
Algele marine pot fi utilizate in multe feluri. Unele reprezinta surse de substante biochimice pentru medicamente, produse cosmetice naturale si ingrasaminte organice. Altele pot fi utilizate pentru productia de biocombustibil durabil daca sunt recoltate in cantitatile necesare pentru productia la scara industriala.
Algele ar mai putea fi utilizate in sectorul produselor si ingredientelor alimentare. In tarile asiatice, unele specii sunt cultivate in mod extensiv si se consuma crude. In Europa, alimentele prelucrate, ca de exemplu ciocolata cu lapte, iaurturile, bauturile dietetice si berea contin polizaharide din alge, precum geloze, caragenani si alginati, ca lianti sau emulgatori. De asemenea, din alge se pot extrage lipide si proteine cu valoare ridicata, antioxidanti, agenti gelifianti, vitamine si minerale esentiale , pentru productia alimentara.
De asemenea, cultivarea algelor marine la scara larga ar putea avea un impact pozitiv asupra ecosistemului marin. Algele cultivate pot contribui la absorbtia excesului de CO2 in apa marii, precum si a deseurilor de nutrienti provenind de la fermele piscicole din apropiere. De asemenea, ele ofera habitate sigure pentru pestii si crustaceele salbatice care ar putea, in caz contrar, sa fie amenintate de activitatile de pescuit.
Proiectul AT~SEA, sprijinit cu fonduri UE in valoare de 3,4 milioane de euro, a reunit 6 IMM-uri, o societate mare si 4 centre de cercetare din Belgia, Irlanda, Maroc, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.
Proiectul a primit finantare in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013) al Uniunii Europene.
La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare cu o durata de sapte ani, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproximativ 80 de miliarde de euro in proiecte de cercetare si de inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industriile farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica, incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat destinate sa sprijine cresterea si crearea de locuri de munca de inalta calificare in viitor. Programul Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.
Comisia Europeana
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
12-09-2024 Intalniri si conferinte
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>
05-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>
05-09-2024 Subventii agricultura
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>
05-09-2024 Stiri agricole
Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Subventii agricultura
Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>
22-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>
08-08-2024 Intalniri si conferinte
În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>
07-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>
01-08-2024 Intalniri si conferinte
Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>