Materiale textile inovatoare pentru stimularea culturii algelor marine in UE

Inovatie in cultivarea algelor marineAlgele marine reprezinta o resursa importanta, dar subexploatata, pentru productia de ingrediente alimentare si furajere, de substante biochimice si de biocombustibili. Insa, pana in prezent, recoltarea lor eficienta la scara larga a fost dificila. In cadrul proiectului AT~SEA , finantat de UE, au fost dezvoltate materiale textile avansate care permit obtinerea unor randamente ridicate de catre fermele plutitoare de alge marine si faciliteaza cultivarea mecanizata a acestora.

 

 

Coordonatorul de proiect Bert Groenendaal de la Sioen Industries, cu sediul in Belgia, a declarat ca noile materiale fac posibila cultivarea algelor marine la o scara care poate contribui la crearea unei industrii de miliarde de euro in Europa si la stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca. Sioen este una dintre cele sapte societati implicate in proiect, alaturi de patru centre de cercetare.

Bert Groenendaal a afirmat: „Potentialul economic al algelor marine este urias. Intreprinderile sunt interesate de alge pentru numeroase aplicatii diferite, cum ar fi produsele alimentare si aditivii alimentari, hrana pentru animale, produsele chimice si chiar combustibilul.”

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „AT~SEA este doar unul dintre multele exemple care ilustreaza modul in care finantarea UE ajuta cercetatorii si intreprinderile sa colaboreze in scopul inovarii. Cercetarea in acest domeniu le va permite intreprinderilor din UE sa cultive in mod eficient o resursa valoroasa si le va ajuta sa devina competitive pe pietele mondiale. Programul Orizont 2020, noul program de cercetare al UE in valoare de 80 de miliarde EUR, sprijina societatile si intreprinderile in incercarea lor de a transpune noile idei din laborator pe piata in mod rapid si rentabil."

In urma testelor la care au fost supuse materialele textile produse de AT~SEA, desfasurate la siturile de testare din Solund (Norvegia), Oban (Scotia) si Galway (Irlanda), s-au obtinut randamente de pana la 16 kg de alge marine ude pe metru patrat, adica de trei pana la cinci ori mai mari decat cele obtinute prin cultura traditionala a algelor.

In prezent, algele marine se obtin prin recoltarea algelor marine salbatice sau prin cultivarea pe franghii. Niciuna dintre aceste metode nu poate fi utilizata pentru productia la scara larga, intrucat ambele presupun multa munca si randamente relativ reduse.

Echipa de proiect a dezvoltat materiale textile care pot sustine un numar mare de plante fara a se rupe sau fara a atrage vegetatie sau moluste nedorite. Aceste materiale sunt acoperite cu pelicule de origine ecologica ce protejeaza algele marine tinere si le stimuleaza cresterea.

Materialele textile pot fi utilizate pentru confectionarea unor suporturi mari, de 1 mm grosime, pe care cresc algele marine si care sunt amplasate la cativa metri sub suprafata marii. Cand algele marine ajung la maturitate deplina, plantele sunt taiate si dirijate spre rezervoare de stocare flexibile, confectionate din materialele textile avansate create de AT~SEA, cu ajutorul unor masini aflate la bordul unor nave.

In septembrie 2014, AT~SEA va incepe sa cultive cate 200 de metri patrati de suporturi textile in fiecare dintre cele trei situri de testare, pentru a le evalua potentialul comercial. Groenendaal estimeaza ca, pe masura ce consortiul isi va perfectiona tehnicile, randamentele ar putea creste pana la 20-25 kg pe metru patrat.

Consortiul AT~SEA a solicitat acordarea unui brevet pentru materialele textile. In iulie 2015, dupa incheierea proiectului, consortiul intentioneaza sa creeze un sit de cultivare de 2 pana la 3 hectare prin intermediul unei societati comerciale derivate din AT~SEA.

De asemenea, in afara de cultivarea algelor marine, proiectul are in vedere si alte utilizari comerciale ale acestor materiale, inclusiv pentru alte tipuri de acvacultura si pentru fabricarea unor containere flexibile pentru transportarea apei dulci pe mare.

Algele marine pot fi utilizate in multe feluri. Unele reprezinta surse de substante biochimice pentru medicamente, produse cosmetice naturale si ingrasaminte organice. Altele pot fi utilizate pentru productia de biocombustibil durabil daca sunt recoltate in cantitatile necesare pentru productia la scara industriala.

Algele ar mai putea fi utilizate in sectorul produselor si ingredientelor alimentare. In tarile asiatice, unele specii sunt cultivate in mod extensiv si se consuma crude. In Europa, alimentele prelucrate, ca de exemplu ciocolata cu lapte, iaurturile, bauturile dietetice si berea contin polizaharide din alge, precum geloze, caragenani si alginati, ca lianti sau emulgatori. De asemenea, din alge se pot extrage lipide si proteine cu valoare ridicata, antioxidanti, agenti gelifianti, vitamine si minerale esentiale , pentru productia alimentara.

De asemenea, cultivarea algelor marine la scara larga ar putea avea un impact pozitiv asupra ecosistemului marin. Algele cultivate pot contribui la absorbtia excesului de CO2 in apa marii, precum si a deseurilor de nutrienti provenind de la fermele piscicole din apropiere. De asemenea, ele ofera habitate sigure pentru pestii si crustaceele salbatice care ar putea, in caz contrar, sa fie amenintate de activitatile de pescuit.

 

 

Proiectul AT~SEA, sprijinit cu fonduri UE in valoare de 3,4 milioane de euro, a reunit 6 IMM-uri, o societate mare si 4 centre de cercetare din Belgia, Irlanda, Maroc, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.

Proiectul a primit finantare in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013) al Uniunii Europene.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare cu o durata de sapte ani, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproximativ 80 de miliarde de euro in proiecte de cercetare si de inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industriile farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica, incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat destinate sa sprijine cresterea si crearea de locuri de munca de inalta calificare in viitor. Programul Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.


Comisia Europeana



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>