Materiale textile inovatoare pentru stimularea culturii algelor marine in UE

Inovatie in cultivarea algelor marineAlgele marine reprezinta o resursa importanta, dar subexploatata, pentru productia de ingrediente alimentare si furajere, de substante biochimice si de biocombustibili. Insa, pana in prezent, recoltarea lor eficienta la scara larga a fost dificila. In cadrul proiectului AT~SEA , finantat de UE, au fost dezvoltate materiale textile avansate care permit obtinerea unor randamente ridicate de catre fermele plutitoare de alge marine si faciliteaza cultivarea mecanizata a acestora.

 

 

Coordonatorul de proiect Bert Groenendaal de la Sioen Industries, cu sediul in Belgia, a declarat ca noile materiale fac posibila cultivarea algelor marine la o scara care poate contribui la crearea unei industrii de miliarde de euro in Europa si la stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca. Sioen este una dintre cele sapte societati implicate in proiect, alaturi de patru centre de cercetare.

Bert Groenendaal a afirmat: „Potentialul economic al algelor marine este urias. Intreprinderile sunt interesate de alge pentru numeroase aplicatii diferite, cum ar fi produsele alimentare si aditivii alimentari, hrana pentru animale, produsele chimice si chiar combustibilul.”

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „AT~SEA este doar unul dintre multele exemple care ilustreaza modul in care finantarea UE ajuta cercetatorii si intreprinderile sa colaboreze in scopul inovarii. Cercetarea in acest domeniu le va permite intreprinderilor din UE sa cultive in mod eficient o resursa valoroasa si le va ajuta sa devina competitive pe pietele mondiale. Programul Orizont 2020, noul program de cercetare al UE in valoare de 80 de miliarde EUR, sprijina societatile si intreprinderile in incercarea lor de a transpune noile idei din laborator pe piata in mod rapid si rentabil."

In urma testelor la care au fost supuse materialele textile produse de AT~SEA, desfasurate la siturile de testare din Solund (Norvegia), Oban (Scotia) si Galway (Irlanda), s-au obtinut randamente de pana la 16 kg de alge marine ude pe metru patrat, adica de trei pana la cinci ori mai mari decat cele obtinute prin cultura traditionala a algelor.

In prezent, algele marine se obtin prin recoltarea algelor marine salbatice sau prin cultivarea pe franghii. Niciuna dintre aceste metode nu poate fi utilizata pentru productia la scara larga, intrucat ambele presupun multa munca si randamente relativ reduse.

Echipa de proiect a dezvoltat materiale textile care pot sustine un numar mare de plante fara a se rupe sau fara a atrage vegetatie sau moluste nedorite. Aceste materiale sunt acoperite cu pelicule de origine ecologica ce protejeaza algele marine tinere si le stimuleaza cresterea.

Materialele textile pot fi utilizate pentru confectionarea unor suporturi mari, de 1 mm grosime, pe care cresc algele marine si care sunt amplasate la cativa metri sub suprafata marii. Cand algele marine ajung la maturitate deplina, plantele sunt taiate si dirijate spre rezervoare de stocare flexibile, confectionate din materialele textile avansate create de AT~SEA, cu ajutorul unor masini aflate la bordul unor nave.

In septembrie 2014, AT~SEA va incepe sa cultive cate 200 de metri patrati de suporturi textile in fiecare dintre cele trei situri de testare, pentru a le evalua potentialul comercial. Groenendaal estimeaza ca, pe masura ce consortiul isi va perfectiona tehnicile, randamentele ar putea creste pana la 20-25 kg pe metru patrat.

Consortiul AT~SEA a solicitat acordarea unui brevet pentru materialele textile. In iulie 2015, dupa incheierea proiectului, consortiul intentioneaza sa creeze un sit de cultivare de 2 pana la 3 hectare prin intermediul unei societati comerciale derivate din AT~SEA.

De asemenea, in afara de cultivarea algelor marine, proiectul are in vedere si alte utilizari comerciale ale acestor materiale, inclusiv pentru alte tipuri de acvacultura si pentru fabricarea unor containere flexibile pentru transportarea apei dulci pe mare.

Algele marine pot fi utilizate in multe feluri. Unele reprezinta surse de substante biochimice pentru medicamente, produse cosmetice naturale si ingrasaminte organice. Altele pot fi utilizate pentru productia de biocombustibil durabil daca sunt recoltate in cantitatile necesare pentru productia la scara industriala.

Algele ar mai putea fi utilizate in sectorul produselor si ingredientelor alimentare. In tarile asiatice, unele specii sunt cultivate in mod extensiv si se consuma crude. In Europa, alimentele prelucrate, ca de exemplu ciocolata cu lapte, iaurturile, bauturile dietetice si berea contin polizaharide din alge, precum geloze, caragenani si alginati, ca lianti sau emulgatori. De asemenea, din alge se pot extrage lipide si proteine cu valoare ridicata, antioxidanti, agenti gelifianti, vitamine si minerale esentiale , pentru productia alimentara.

De asemenea, cultivarea algelor marine la scara larga ar putea avea un impact pozitiv asupra ecosistemului marin. Algele cultivate pot contribui la absorbtia excesului de CO2 in apa marii, precum si a deseurilor de nutrienti provenind de la fermele piscicole din apropiere. De asemenea, ele ofera habitate sigure pentru pestii si crustaceele salbatice care ar putea, in caz contrar, sa fie amenintate de activitatile de pescuit.

 

 

Proiectul AT~SEA, sprijinit cu fonduri UE in valoare de 3,4 milioane de euro, a reunit 6 IMM-uri, o societate mare si 4 centre de cercetare din Belgia, Irlanda, Maroc, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.

Proiectul a primit finantare in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013) al Uniunii Europene.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare cu o durata de sapte ani, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproximativ 80 de miliarde de euro in proiecte de cercetare si de inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industriile farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica, incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat destinate sa sprijine cresterea si crearea de locuri de munca de inalta calificare in viitor. Programul Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.


Comisia Europeana



Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>