Materiale textile inovatoare pentru stimularea culturii algelor marine in UE

Inovatie in cultivarea algelor marineAlgele marine reprezinta o resursa importanta, dar subexploatata, pentru productia de ingrediente alimentare si furajere, de substante biochimice si de biocombustibili. Insa, pana in prezent, recoltarea lor eficienta la scara larga a fost dificila. In cadrul proiectului AT~SEA , finantat de UE, au fost dezvoltate materiale textile avansate care permit obtinerea unor randamente ridicate de catre fermele plutitoare de alge marine si faciliteaza cultivarea mecanizata a acestora.

 

 

Coordonatorul de proiect Bert Groenendaal de la Sioen Industries, cu sediul in Belgia, a declarat ca noile materiale fac posibila cultivarea algelor marine la o scara care poate contribui la crearea unei industrii de miliarde de euro in Europa si la stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca. Sioen este una dintre cele sapte societati implicate in proiect, alaturi de patru centre de cercetare.

Bert Groenendaal a afirmat: „Potentialul economic al algelor marine este urias. Intreprinderile sunt interesate de alge pentru numeroase aplicatii diferite, cum ar fi produsele alimentare si aditivii alimentari, hrana pentru animale, produsele chimice si chiar combustibilul.”

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „AT~SEA este doar unul dintre multele exemple care ilustreaza modul in care finantarea UE ajuta cercetatorii si intreprinderile sa colaboreze in scopul inovarii. Cercetarea in acest domeniu le va permite intreprinderilor din UE sa cultive in mod eficient o resursa valoroasa si le va ajuta sa devina competitive pe pietele mondiale. Programul Orizont 2020, noul program de cercetare al UE in valoare de 80 de miliarde EUR, sprijina societatile si intreprinderile in incercarea lor de a transpune noile idei din laborator pe piata in mod rapid si rentabil."

In urma testelor la care au fost supuse materialele textile produse de AT~SEA, desfasurate la siturile de testare din Solund (Norvegia), Oban (Scotia) si Galway (Irlanda), s-au obtinut randamente de pana la 16 kg de alge marine ude pe metru patrat, adica de trei pana la cinci ori mai mari decat cele obtinute prin cultura traditionala a algelor.

In prezent, algele marine se obtin prin recoltarea algelor marine salbatice sau prin cultivarea pe franghii. Niciuna dintre aceste metode nu poate fi utilizata pentru productia la scara larga, intrucat ambele presupun multa munca si randamente relativ reduse.

Echipa de proiect a dezvoltat materiale textile care pot sustine un numar mare de plante fara a se rupe sau fara a atrage vegetatie sau moluste nedorite. Aceste materiale sunt acoperite cu pelicule de origine ecologica ce protejeaza algele marine tinere si le stimuleaza cresterea.

Materialele textile pot fi utilizate pentru confectionarea unor suporturi mari, de 1 mm grosime, pe care cresc algele marine si care sunt amplasate la cativa metri sub suprafata marii. Cand algele marine ajung la maturitate deplina, plantele sunt taiate si dirijate spre rezervoare de stocare flexibile, confectionate din materialele textile avansate create de AT~SEA, cu ajutorul unor masini aflate la bordul unor nave.

In septembrie 2014, AT~SEA va incepe sa cultive cate 200 de metri patrati de suporturi textile in fiecare dintre cele trei situri de testare, pentru a le evalua potentialul comercial. Groenendaal estimeaza ca, pe masura ce consortiul isi va perfectiona tehnicile, randamentele ar putea creste pana la 20-25 kg pe metru patrat.

Consortiul AT~SEA a solicitat acordarea unui brevet pentru materialele textile. In iulie 2015, dupa incheierea proiectului, consortiul intentioneaza sa creeze un sit de cultivare de 2 pana la 3 hectare prin intermediul unei societati comerciale derivate din AT~SEA.

De asemenea, in afara de cultivarea algelor marine, proiectul are in vedere si alte utilizari comerciale ale acestor materiale, inclusiv pentru alte tipuri de acvacultura si pentru fabricarea unor containere flexibile pentru transportarea apei dulci pe mare.

Algele marine pot fi utilizate in multe feluri. Unele reprezinta surse de substante biochimice pentru medicamente, produse cosmetice naturale si ingrasaminte organice. Altele pot fi utilizate pentru productia de biocombustibil durabil daca sunt recoltate in cantitatile necesare pentru productia la scara industriala.

Algele ar mai putea fi utilizate in sectorul produselor si ingredientelor alimentare. In tarile asiatice, unele specii sunt cultivate in mod extensiv si se consuma crude. In Europa, alimentele prelucrate, ca de exemplu ciocolata cu lapte, iaurturile, bauturile dietetice si berea contin polizaharide din alge, precum geloze, caragenani si alginati, ca lianti sau emulgatori. De asemenea, din alge se pot extrage lipide si proteine cu valoare ridicata, antioxidanti, agenti gelifianti, vitamine si minerale esentiale , pentru productia alimentara.

De asemenea, cultivarea algelor marine la scara larga ar putea avea un impact pozitiv asupra ecosistemului marin. Algele cultivate pot contribui la absorbtia excesului de CO2 in apa marii, precum si a deseurilor de nutrienti provenind de la fermele piscicole din apropiere. De asemenea, ele ofera habitate sigure pentru pestii si crustaceele salbatice care ar putea, in caz contrar, sa fie amenintate de activitatile de pescuit.

 

 

Proiectul AT~SEA, sprijinit cu fonduri UE in valoare de 3,4 milioane de euro, a reunit 6 IMM-uri, o societate mare si 4 centre de cercetare din Belgia, Irlanda, Maroc, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.

Proiectul a primit finantare in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013) al Uniunii Europene.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare cu o durata de sapte ani, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproximativ 80 de miliarde de euro in proiecte de cercetare si de inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industriile farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica, incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat destinate sa sprijine cresterea si crearea de locuri de munca de inalta calificare in viitor. Programul Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.


Comisia Europeana



Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>