Patria Credit: „1 milion de producatori agricoli mici si foarte mici au nevoie de microfinantare si sustinere non-financiara pentru a creste”

Patria Credit va sprijini proiecte prin care peste 240 de fermieri se vor organiza in structuri asociative - 2000 de fermieri vor fi creditati pentru diverse activitati - 1300 de afaceri mici isi valorifica deja produsele prin Mallul Taranesc35,7% din populatia Romaniei se gaseste in continuare in pericol de saracie sau excluziune sociala. Din cele 41 de judete si municipiul Bucuresti, 18 sunt considerate a fi in situatie de risc, datorita disparitatilor flagrante in ceea ce priveste nivelul de trai in zonele urbane si cele rurale, Romania inregistrand al doilea cel mai mare decalaj de venituri din mediul urban si rural din UE, conform rapotului World Bank – Financial Inclusion in Romania.


“Sunt peste 1 milion de producatori agricoli mici si foarte mici care au nevoie de microfinantare pentru a creste. La nivel guvernamental nu exista o politica viabila, orientata spre dezvoltare, investitii, pentru sectorul agricol de dimensiuni mici si medii. Principalele constrangeri care limiteaza dezvoltarea rurala includ accesul redus la finantare, fragmentarea terenurilor, imbatranirea populatiei, lipsa tehnologiei si a competentelor”, explica Raluca Andreica, Director General Patria Credit.

In acest moment, institutia de microfinantare si banca sunt prezente in viata a peste 6.000 de fermieri si producatori agricoli pe care ii crediteaza, iar pentru acest an si-a propus ca, prin sustinerea Fundatiei pentru Dezvoltarea Agriculturii, fondata de Carrefour, sa sprijine infiintarea a 7 structuri asociative de fermieri si diverse programe de dezvoltare pentru acestia.

 

Patria Credit - Targul de la Bailesti

 

“Azi suntem prezenti cu diverse tipuri de interventie in multe zone ale tarii: in vest, in judete Timis si Arad, unde am avut intalniri preliminare cu 8 grupuri de actiune locala (GAL), peste 25 de fermieri, autoritati locale; in nord si nord-est, unde intervenim deja in 5 comunitati si am reusit sa implicam peste 30 de legumicultori; in sud, unde ne-am propus realizarea de structuri asociative cu minimum 7 fermieri si suntem prezenti deja in judetele Olt, Ialomita si Dambovita. In general, sunt diferente mari intre fermieri, atat in ceea ce priveste suprafetele cultivate, cat si intelegerea conceptului sau disponibilitatea de a se asocia, retinerile fiind puse pe seama faptului ca orice demers ar necesita prea mult timp si efort din partea lor”, spune Romeo Vasilache, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Agriculturii.

Conform datelor statistice, in zonele rurale locuieste peste 45% din populatia Romaniei, iar satele raman mereu in urma ca numar de locuri de munca, drumuri sau infrastructura financiara. Saracia este cu 20% mai mare in ruralul romanesc decat in urban.

 

“Mall taranesc”, o varianta viabila pentru micii producatori

Patria Credit - Mallul Taranesc


Pe fondul pandemiei, increderea romanilor in fermele mici pentru procurarea alimentelor este mai mare decat in retaileri, industrie si autoritati. Mall Taranesc, initiativa sustinuta de Patria Credit si Patria Bank de 4 ani consecutiv, a devenit platforma de distributie pentru mai bine de 1.300 de afaceri mici care isi valorifica productia.

“Prin aceasta platforma si mai ales prin cosul saptamanal lansat anul trecut in perioada pandemiei, atingem cel putin 3 obiective de dezvoltare durabila in spatiul rural”, afirma Mihai Mihu, presedintele Asociatiei Crestem Romania Impreuna, fondator al www.malltaranesc.ro. “Promovarea competitivitatii, asigurarea gestionarii durabile a resurselor naturale si a actiunilor climatice; o dezvoltare teritoriala echilibrata a comunitatilor rurale, inclusiv crearea si mentinerea locurilor de munca sunt obiectivele noastre pe termen lung. Prin platforma, orice cumparator asigura hrana pentru familia lui, dar si venituri pentru familiile producatorilor de la care achizitioneaza produse”, adauga Mihai Mihu.

Cosul saptamanal contine produse romanesti proaspete direct de la producatori autentici, de la legume, lactate, carne, oua, fructe, pana la preparate alimentare diverse sau conserve. In urma unui sondaj realizat in cadrul comunitatii de producatori care vand pe www.malltaranesc.ro a rezultat ca peste 42% dintre ei au simtit ca internetul i-a ajutat sa sustina numarul de comenzi pe perioada pandemiei, peste 80% dintre ei considerand ca o prezenta pe internet i-ar ajuta in continuare sa-si faca produsele cunoscute.

Patria Credit sustine fermierii din Romania si prin Fundatia Patria, ce deruleaza trei proiecte importante:

    • Crescatoria de afaceri, care popularizeaza practici agricole, know how si digitalizare;
    • Fermier pentru fermier – care faciliteaza mentoratul noii generatii de fermieri prin sustinere de catre fermierii care au afaceri deja mature; si
    • Voluntariat rural, prin care isi propune sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta sustinerii reciproce in comunitatile rurale si strangerea legaturilor dintre rural si urban.

 

Despre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine mai ales eforturile antreprenorilor si ale persoanelor private, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 15.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de relansare a educatiei agricole, precum Crescatoria de afaceri, Mandru sa fiu fermier (alaturi de Fundatia World Vision Romania), Fundatia pentru Dezvoltarea Agriculturii (FDAgri) etc. Patria Credit este, de asemenea, fondatorul Fundatiei Patria Credit (www.fundatiapatria.ro). 

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>