BCR: Finantare sindicalizata de 278 mil. lei pentru Rodbun

BCR in calitate de coordonator si aranjor principal a semnat o noua finantare sindicalizata in valoare de 278 mil lei pentru Grupul RodbunBanca Comerciala Romana a aranjat un credit sindicalizat in valoare de 278 milioane de lei pentru Grupul Rodbun, una din cele mai importante companii de agribusiness din Romania. Aceasta noua tranzactie intareste faptul ca piata creditelor sindicalizate devine tot mai atractiva pentru antreprenorii romani.


Facilitatea de credit cuprinde doua transe, o facilitate tip revolving in valoare de 249 milioane de lei si o facilitate de credit la termen, in valoare de 29 milioane de lei, care vor fi utilizate de Rodbun pentru refinantarea facilitatilor existente, acoperirea nevoilor de capital de lucru si sustinerea planurilor de dezvoltare ale grupului.

Sindicatul de banci este format din Banca Comerciala Romana, in calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentatie, agent de facilitate si de garantii si finantator, CEC Bank, in calitate de aranjor principal mandatat si finantator, Raiffeisen Bank, in calitate de aranjor principal mandatat si finantator, Banca Transilvania si Banca Romaneasca in calitate de finantatori.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a actionat in calitate de consultant exclusiv al imprumutatului in structurarea, negocierea si implementarea tranzactiei.

Deschiderea pe care bancile din Romania o arata, prin intermediul creditelor sindicalizate, companiilor cu capital 100% romanesc, certifica o maturizare si o responsabilizare depline ale mediului de afaceri si de creditare din Romania. Actionam impreuna, in fond, pentru a creste economia romaneasca. Si pentru a oferi servicii si produse mai bune fermierilor romani. Intr-un astfel de mediu performant, Rodbun are capacitatea de a continua investitiile in genetica (inclusiv cea din patrimoniul national), producerea de samanta adaptata regiunii si capacitati logistice ultramoderne. Mai mult, compania are capacitatea de a investi in testarea unei solutii tehnologice revolutionare, care poate creste cu pana la 50% rezistenta cerealelor la seceta - si facem asta in contextul urgentei climatice declarate de ONU. Pentru ca Romania sa fie mai bine pregatita pentru urmatoarele decenii", afirma Daniel Muntean, CEO Rodbun.

BCR -  finantare sindicalizata pentru Grupul Rodbun


"Rodbun este un business romanesc puternic care a crescut in mod constant de la an la an si care si-a dorit mereu sa creeze un brand national. Ne-am bucurat ca am putut sa ii sprijinim in proiectele lor de-a lungul anilor, grupul fiind mereu un partener solid si de incredere. Impreuna cu fiecare tranzactie am incercat sa fim cat mai aproape de realitatea sectorului in care activeaza grupul si sa oferim solutii competitive. Sectorul agribusiness este unul vital pentru cresterea economiei pe baze solide si sustenabile si vom continua sa finantam antreprenorii vizionari, care aloca resurse importante in cercetare si inovare”, afirma Ana-Maria Samuila, Head of Agriculture Financing BCR.

Suntem mandri si onorati ca am coordonat acest nou credit sindicalizat pentru compania Rodbun, un actor important pe piata agribusiness, cu un plan de afaceri viguros, adaptat provocarilor contextului economic si climatic. Sindicalizarea a fost finalizata cu succes prin suprasubscriere, acest lucru indicand atat calitatea companiei antreprenoriale romanesti, cat si apetitul bancilor pentru finantarea sectorului agribusiness din Romania”, afirma Gratia Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.

Parteneriatul nostru cu Rodbun, inceput acum 4 ani, scrie un nou capitol incheiat cu succes. Cu sustinerea bancilor partenere din cadrul sindicatului, carora le multumim pentru suport si diligenta de-a lungul unui proces complex, Rodbun este astazi o companie stabila, cu o cultura financiara importanta si cu perspective de dezvoltare corporatista semnificativa in urmatorii ani”, afirma Mihai Iordan, Managing Partner PCF Investment Banking Romania.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a actionat in calitate de consultant juridic pentru sindicatul de banci, iar Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (RTPR) a acordat asistenta juridica Grupului Rodbun.

 

Despre Grupul Rodbun

Rodbun este o companie-integrator de produse si solutii in domeniul agricol, avand capital integral romanesc, infiintata in anul 2002.

Prioritatea strategica a grupului Rodbun in perioada 2020-2030 este prezervarea, dezvoltarea si promovarea geneticii romanesti de traditie si calitate.

Rodbun inseamna o echipa de peste 500 de oameni care, cu seriozitate si profesionalism, le ofera fermierilor romani input-uri de cea mai buna calitate, parteneriate solide pentru valorificarea recoltelor, solutii moderne de consultanta, sprijin profesional si finantare.

Grupul Rodbun detine o baza genetica de samanta pentru un portofoliu foarte larg de culturi, trei fabrici de procesare si conditionare samanta si o retea de peste 500 de Promotori si 50 de magazine agricole.

Grupul detine una dintre cele mai puternice infrastructuri logistice din piata agro, cu centre logistice regionale, depozite zonale si capacitati de depozitare cereale.

 

SINDICATUL DE BANCI

Despre Banca Comerciala Romana (BCR)

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte.

BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare, printr-o retea de 18 centre de afaceri si 16 birouri mobile dedicate companiilor si 370 de unitati retail situate in majoritatea oraselor din tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 in Romania pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR dispunand de cea mai mare retea nationala de ATM-uri si masini multifunctionale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 11.300 POS-uri si servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking si E-commerce.

 

Despre CEC Bank

CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie. Fondata in 1864, CEC Bank are in prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si active de peste 36 miliarde lei, la sfarsitul primului semestru din 2020.

CEC Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, care ofera o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking si phone-banking (Tele CEC).

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este unicul actionar al CEC Bank.

 

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este una dintre bancile universale aflate in top 5 in Romania si deserveste 2,2 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. In ultimii ani, banca a intensificat procesul de simplificare si transformare digitala, dezvoltand o serie de solutii digitale de creditare, plati online si cu dispozitive mobile care sa raspunda nevoii clientilor de a avea acces la servicii bancare oriunde, oricand. Peste 950.000 clienti digitali folosesc aplicatiile Raiffeisen Smart Mobile si Raiffeisen Online. Raiffeisen Bank are 4.800 de angajati si o retea de peste 300 de agentii in toata tara, aproximativ 700 de ATM-uri, 400 de masini multifunctionale (MFM-uri) si 24.500 de POS-uri.

 

Despre Banca Transilvania

Banca Transilvania este cea mai mare banca din Romania si principalul finantator al economiei. Cu o poveste inceputa acum 27 de ani, BT are peste 18% cota de piata, 3,4 milioane de clienti, 3 linii de business, peste 9.000 de persoane in echipa, solutii de online banking de ultima generatie si 500 de sedii in 180 de localitati. Este singurul brand bancar romanesc din clasamentul Brand Finance Banking 500 (2021). Dincolo de banking, Banca Transilvania doreste sa aiba impact pozitiv in Romania, atat pentru oameni, cat si pentru business si mediu.

 

Despre Banca Romaneasca

Banca Romaneasca ofera de 30 de ani clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii de calitate adaptate nevoilor fiecaruia. Cu o retea teritoriala de aproape 100 de sucursale si agentii, Banca Romaneasca se pozitioneaza in prezent - prin solutiile diversificate pe care le propune nevoilor financiare ale persoanelor fizice si juridice - ca institutie financiar-bancara de top din punctul de vedere al accesibilitatii si competitivitatii. Detalii despre oferta Bancii Romanesti puteti afla accesand www.banca-romaneasca.ro.

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>