Cum putem afla daca fructele / legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic?
Nu este deloc greu sa inveti sa le recunosti insa problema e ca si in cazul E-urilor: sunt trecute niste cifre pe ambalaj iar daca nu esti bine informat in ceea ce priveste continutul lor, risti sa cumperi alimente imbibate de chimicale.
Asadar, intregul secretul consta in citirea etichetei, adica acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).
Orice eticheta are intre 4-5 cifre:
daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021) inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) inseamna ca este BIO.
daca produsul este format din 5 cifre, iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) inseamna ca acesta a fost modificat genetic.
Asadar tineti minte aceste amanunte atunci cand cumparati fructe sau legume din hypermarket. Din pacate multi nu citim eticheta
Nota despre alimente modificate genetic
Nu exista un consens in randurile oamenilor de stiinta, asupra sigurantei sau a riscurilor asociate cu ingineria genetica aplicata in agricultura.
Va redam cateva declaratii ale unor distinsi oameni de stiinta care si-au manifestat ingrijoarea profunda fata de aceasta tehnologie.
Dr Suzanne Wuerthele, Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA), toxicolog: "In ciuda îngrijorarilor unor oameni de stiinta respectabili si in ciuda datelor care demonstreaza contrariul beneficiilor, aceasta tehnologie este promovata chiar de catre agentiile care ar trebui sa protejeze sanatatea umana si mediul. Concluzia mea este ca ne confruntam cu cea mai puternica tehnologie pe care a cunoscut-o lumea si care se dezvolta cu aproape nici un fel o analiza a consecintelor ei."
Profesorul Arpad Pusztai, recunoscut si apreciat pe plan mondial ca si om de stiinta pe probleme nutritionale, doctor în biochimie, membru al Royal Society din Edinburgh: "Daca ar depinde de mine, in mod sigur nu as consuma alimente modificate genetic. Introducem noi elemente in hrana, care nu au mai fost consumate de om niciodata. Efectele asupra sistemului imunitar nu sunt usor de prezis si indraznesc sa contrazic pe oricine spune ca efectele sunt previzibile."
Dr Andrew Chesson, vicepresedinte al comitetului stiintific de nutritie animala al Comisiei Europene: "Potentialele efecte dezastruoase pot surveni de la substante nocive nedetectate in alimentele modificate genetic."
Dr Harash Narang, microbiologist si cercetator asociat la Universitatea din Leeds, primul care a atras atentia dintre posibila legatura dintre boala vacii nebune (BSE encefalita spongiforma la bovine) si CJD (Boala Creutzfeldt-Jakob boala rara a creierului) la om: "Daca te gandesti la simplul principiu al modificarii genetice iti dai seama ca inseamna de fapt dezastru ecologic. Nu exista metode pentru cuantificarea riscurilor … Solutia este pur si simplu interzicerea modificarii genetice a hranei."
Dr Mae Wan-Ho, genetician la Open University din UK, Departmentul de Biologie: "Ingineria genetica depaseste granitele cultivarii conventionale prin folosirea unor constructii de elemente genetice parazite, incluzând virusi ca si vectori, care transfera si introduc gene straine în celule.”
Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Pana in prezent, organismele vii au evoluat in ritm foarte lent, formele noi de viata avand suficient timp sa se dezvolte. Acum, o intreaga proteina va fi transportata peste noapte in asocieri genetice complet noi … mersul in aceasta directie poate ca nu este neintelept, insa este periculos. Poate genera potentiale noi boli animale si vegetale, noi surse de cancer, noi epidemii.”
Profesorul Gordon McVie, lider al campaniei de Cercetare a Cancerului: "Nu stim ce anormalitati genetice pot surveni in genom [AND-ul indivizilor]. Sunt mai degraba ingrijorat pentru oameni decat pentru mediu, sa fiu sincer. Una dintre probleme este aceea ca este nevoie de experimente realizate pe termen lung tocmai pentru ca vorbim despre un fenomen cu impact pe termen lung."
Profesorul Richard Lewontin, profesor de genetica, Universitatea Harvard, "Intelegem atat de putin din felul in care organismul isi dezvolta AND-ul, incat as fi surprins daca in dezvoltarea acestei tehnologii nu vom avea un soc dupa altul”.
Profesorul Norman Ellstrand, genetician ecologic la Universitatea din California, "in urmatorii 10 ani vom avea o catastrofa ecologica sau economica la scara larga din cauza eliberarii pe piata a atator de multe produse de acest fel."
Dr. Erik Millstone, Universiteatea Sussex, "Problema fundamentala a felului in care hrana modificata genetic a fost aprobata este aceea ca nu a fost testata deloc in mod adecvat. Tot ce s-a intamplat in acest domeniu il pot caracteriza ca pe un exercitiu de gandire desarta.”
"Cu ingineria genetica alimentele familiare noua pot deveni periculoase pentru metabolism sau chiar toxice." Declaratie a 21 de cercetatori, printre care Profesorul Brian Goodwin, Profesorul Jacqueline McGlade, Profesorul Peter Saunders si Profesorul Richard Lacey.
Profesorul Richard Lacey, microbiologist si profesor de Siguranta Alimentara la Univeristatea din Leeds – unul dintre oamenii de stiinta care a prezis dezastrul produs de BSE – boala vacii nebune, a luat o pozitie ferma impotriva introducerii alimentelor modificate genetic pe piata din cauza “riscurilor esentiale nelimitate asupra sanatatii.”
Profesorul Colin Blakemore, profesor de psihologie la Universitatea Oxford, fost presedinte al Asociatiei Britanice pentru Progresul Stiintei, a afirmat despre modificarea genetica a culturilor destinate consumului uman: “Nu trebuie sa ne complacem in ideea ca putem prezice rezultatele acestora”.
Profesor James (principalul creator al Agentiei de Standarde Alimentare din UK) a facut comentarii despre alimentele modificate genetic: "Perceptia conform careia totul este deschis si sigur este complet naiva. Nu cred ca intelegem pe deplin dimensiunea problemei in care am intrat.” De asemenea a adaugat, "Este nevoie sa dezvoltam intr-un mod mai eficient si mai corespunzator metode de protectie prin alertarea companiilor si a agentiilor guvernamentale despre consecintele neasteptate provocate de introducerea la intamplare a unor gene straine in plante”. Profesorul James a remarcat de asemenea faptul ca sistemul legislativ actual poate fi contestat prin simplul fapt ca se iau tot felul de decizii cu atat de putine argumente si dovezi”.
Dr. Gerald B. Guest, Director al Centrului FDA pentru Medicina veterinara (CVM), "...hrana animala derivata din plante modificate genetic prezinta probleme de natura alimentara si animala unice… Reziduurile constituentilor plantelor sau a toxinelor din produsele de lapte sau carne pot pune probleme de siguranta alimentara pentru oameni.”
Dr Vyvyan Howard, expert in toxico-patologie infantila la Spitalul Universitar din Liverpool, "Schimbul de gene intre organisme poate produce efecte toxice si alergii care pot afecta foarte probabil copiii".
Profesorul Dennis Parke de la Universitatea de Stiinte Biologice din Surrey, fost coordonator consultant pe probleme de siguranta alimentara la Corporatia Unilever si consultant britanic la FDA din SUA, pe probleme de siguranta a biotehnologiei, sustine: "In 1983, sute de oameni din Spania au murit in urma consumului de ulei de rapita contrafacut. Acest ulei contrafacut nu era toxic pentru cobai ". Dr Parke avertizeaza ca procedurile actuale de testare a alimentelor modificate genetic, inclusiv testele asupra rozatoarelor nu dovedesc siguranta consumului acestora de catre oameni. El a sugerat un moratoriu impotriva eliberararii pe piata a alimentelor modificate genetic.
Dr Peter Wills, biolog la Universitatea Auckland declara: "Prin transferul de gene ce depaseste barierele de specie care exista de o vesnicie intre specii cum sunt omul si oaia, riscam sa rupem niste granite naturale in ciuda proceselor biologice neasteptate. De exemplu, aceasta tehnologie poate da nastere unor boli neurolorgice infectioase”.
Dr Michael Antoniou, expert in Patologie Moleculara la Spitalul Guy marturiseste, "generatia de plante si animale modificate genetic implica integrarea la intamplare in AND-ul organismului gazda a unor combinatii de material genetic artificial de la specii neinrudite. Aceasta procedura genereaza rupturi in amprenta genetica a organismului cu consecinte complet neprevizibile. Producerea neasteptata de substante toxice a fost acum observata in bacterii, plante si animale modificate genetic; problema ramane in stare latenta pana la apartitia unui dezastru major. Mai mult de atat, hrana modificata genetic sau agentii folositi pentru procesarea alimentelor pot produce un efect imediat sau poate dura ani de zile pana cand va iesi la lumina toxicitatea acestora.” Dr Antoniou a tras recent semnale de alarma catre membrii ai Parlamentului, “Nu trebuie sa ne pierdem intr-o falsa impresie a securitatii alimentare: nu trebuie sa credem ca prin reglementarea unui lucru care este profund neprevizibil si fara control, acesta devine in mod automat sigur!”
Dr David Schubert, profesor la Institutul Salk declara, "Cred ca nu este suficienta atentia indreptata catre doua importante probleme: prima, introducerea aceleasi gene in doua tipuri diferite de celule poate produce doua tipuri de proteine foarte diferite; a doua, introducerea oricarei gene de la o specie diferita sau inrudita, produce de obicei schimbari semnificative in intregul fel de exprimare a genei si prin urmare a fenotipului celulei gazda. Nu este nici o cale de a prezice rezultatul.”
Dr David Willams, profesor adjunct la Universitatea din California, San Diego, cercetator care foloseste ingineria genetica in activitatea sa, declara , "Problema cu abordarea aceastei inginerii genetice nu este ingineria genetica in ansamblu – eu personal lucrez in acest domeniu. Este faptul ca se arunca aceste produse in lantul alimentar. Este pur si simplu o neglijenta detestabila."
Sursa: www.infomg.ro/web/ro/Home
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>