Recunoasterea produselor modificate genetic

 Cum putem afla daca fructele / legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic?

 










Nu este deloc greu sa inveti sa le recunosti insa problema e ca si in cazul E-urilor: sunt trecute niste cifre pe ambalaj iar daca nu esti bine informat in ceea ce priveste continutul lor, risti sa cumperi alimente imbibate de chimicale.

 

Asadar, intregul secretul consta in citirea etichetei, adica acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).

 

Orice eticheta are intre 4-5 cifre:

  • daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021) inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.

  • daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) inseamna ca este BIO.

  • daca produsul este format din 5 cifre, iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) inseamna ca acesta a fost modificat genetic.

 

Asadar tineti minte aceste amanunte atunci cand cumparati fructe sau legume din hypermarket. Din pacate multi nu citim eticheta

 

Nota despre alimente modificate genetic

 

Nu exista un consens in randurile oamenilor de stiinta, asupra sigurantei sau a riscurilor asociate cu ingineria genetica aplicata in agricultura.

 

Va redam cateva declaratii ale unor distinsi oameni de stiinta care si-au manifestat ingrijoarea profunda fata de aceasta tehnologie.

 

Dr Suzanne Wuerthele, Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA), toxicolog: "In ciuda îngrijorarilor unor oameni de stiinta respectabili si in ciuda datelor care demonstreaza contrariul beneficiilor, aceasta tehnologie este promovata chiar de catre agentiile care ar trebui sa protejeze sanatatea umana si mediul. Concluzia mea este ca ne confruntam cu cea mai puternica tehnologie pe care a cunoscut-o lumea si care se dezvolta cu aproape nici un fel o analiza a consecintelor ei."

 

Profesorul Arpad Pusztai, recunoscut si apreciat pe plan mondial ca si om de stiinta pe probleme nutritionale, doctor în biochimie, membru al Royal Society din Edinburgh: "Daca ar depinde de mine, in mod sigur nu as consuma alimente modificate genetic. Introducem noi elemente in hrana, care nu au mai fost consumate de om niciodata. Efectele asupra sistemului imunitar nu sunt usor de prezis si indraznesc sa contrazic pe oricine spune ca efectele sunt previzibile."

 

Dr Andrew Chesson, vicepresedinte al comitetului stiintific de nutritie animala al Comisiei Europene: "Potentialele efecte dezastruoase pot surveni de la substante nocive nedetectate in alimentele modificate genetic."

 

Dr Harash Narang, microbiologist si cercetator asociat la Universitatea din Leeds, primul care a atras atentia dintre posibila legatura dintre boala vacii nebune (BSE encefalita spongiforma la bovine) si CJD (Boala Creutzfeldt-Jakob boala rara a creierului) la om: "Daca te gandesti la simplul principiu al modificarii genetice iti dai seama ca inseamna de fapt dezastru ecologic. Nu exista metode pentru cuantificarea riscurilor … Solutia este pur si simplu interzicerea modificarii genetice a hranei."

 

Dr Mae Wan-Ho, genetician la Open University din UK, Departmentul de Biologie: "Ingineria genetica depaseste granitele cultivarii conventionale prin folosirea unor constructii de elemente genetice parazite, incluzând virusi ca si vectori, care transfera si introduc gene straine în celule.”

 

Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Pana in prezent, organismele vii au evoluat in ritm foarte lent, formele noi de viata avand suficient timp sa se dezvolte. Acum, o intreaga proteina va fi transportata peste noapte in asocieri genetice complet noi … mersul in aceasta directie poate ca nu este neintelept, insa este periculos. Poate genera potentiale noi boli animale si vegetale, noi surse de cancer, noi epidemii.”

 

Profesorul Gordon McVie, lider al campaniei de Cercetare a Cancerului: "Nu stim ce anormalitati genetice pot surveni in genom [AND-ul indivizilor]. Sunt mai degraba ingrijorat pentru oameni decat pentru mediu, sa fiu sincer. Una dintre probleme este aceea ca este nevoie de experimente realizate pe termen lung tocmai pentru ca vorbim despre un fenomen cu impact pe termen lung."

 

Profesorul Richard Lewontin, profesor de genetica, Universitatea Harvard, "Intelegem atat de putin din felul in care organismul isi dezvolta AND-ul, incat as fi surprins daca in dezvoltarea acestei tehnologii nu vom avea un soc dupa altul”.

 

Profesorul Norman Ellstrand, genetician ecologic la Universitatea din California, "in urmatorii 10 ani vom avea o catastrofa ecologica sau economica la scara larga din cauza eliberarii pe piata a atator de multe produse de acest fel."

 

Dr. Erik Millstone, Universiteatea Sussex, "Problema fundamentala a felului in care hrana modificata genetic a fost aprobata este aceea ca nu a fost testata deloc in mod adecvat. Tot ce s-a intamplat in acest domeniu il pot caracteriza ca pe un exercitiu de gandire desarta.”

 

"Cu ingineria genetica alimentele familiare noua pot deveni periculoase pentru metabolism sau chiar toxice." Declaratie a 21 de cercetatori, printre care Profesorul Brian Goodwin, Profesorul Jacqueline McGlade, Profesorul Peter Saunders si Profesorul Richard Lacey.

 

Profesorul Richard Lacey, microbiologist si profesor de Siguranta Alimentara la Univeristatea din Leeds – unul dintre oamenii de stiinta care a prezis dezastrul produs de BSE – boala vacii nebune, a luat o pozitie ferma impotriva introducerii alimentelor modificate genetic pe piata din cauzariscurilor esentiale nelimitate asupra sanatatii.”

 

Profesorul Colin Blakemore, profesor de psihologie la Universitatea Oxford, fost presedinte al Asociatiei Britanice pentru Progresul Stiintei, a afirmat despre modificarea genetica a culturilor destinate consumului uman: Nu trebuie sa ne complacem in ideea ca putem prezice rezultatele acestora”.

 

Profesor James (principalul creator al Agentiei de Standarde Alimentare din UK) a facut comentarii despre alimentele modificate genetic: "Perceptia conform careia totul este deschis si sigur este complet naiva. Nu cred ca intelegem pe deplin dimensiunea problemei in care am intrat.” De asemenea a adaugat, "Este nevoie sa dezvoltam intr-un mod mai eficient si mai corespunzator metode de protectie prin alertarea companiilor si a agentiilor guvernamentale despre consecintele neasteptate provocate de introducerea la intamplare a unor gene straine in plante”. Profesorul James a remarcat de asemenea faptul ca sistemul legislativ actual poate fi contestat prin simplul fapt ca se iau tot felul de decizii cu atat de putine argumente si dovezi”.

 

Dr. Gerald B. Guest, Director al Centrului FDA pentru Medicina veterinara (CVM), "...hrana animala derivata din plante modificate genetic prezinta probleme de natura alimentara si animala unice… Reziduurile constituentilor plantelor sau a toxinelor din produsele de lapte sau carne pot pune probleme de siguranta alimentara pentru oameni.”

 

Dr Vyvyan Howard, expert in toxico-patologie infantila la Spitalul Universitar din Liverpool, "Schimbul de gene intre organisme poate produce efecte toxice si alergii care pot afecta foarte probabil copiii".

 

Profesorul Dennis Parke de la Universitatea de Stiinte Biologice din Surrey, fost coordonator consultant pe probleme de siguranta alimentara la Corporatia Unilever si consultant britanic la FDA din SUA, pe probleme de siguranta a biotehnologiei, sustine: "In 1983, sute de oameni din Spania au murit in urma consumului de ulei de rapita contrafacut. Acest ulei contrafacut nu era toxic pentru cobai ". Dr Parke avertizeaza ca procedurile actuale de testare a alimentelor modificate genetic, inclusiv testele asupra rozatoarelor nu dovedesc siguranta consumului acestora de catre oameni. El a sugerat un moratoriu impotriva eliberararii pe piata a alimentelor modificate genetic.

 

Dr Peter Wills, biolog la Universitatea Auckland declara: "Prin transferul de gene ce depaseste barierele de specie care exista de o vesnicie intre specii cum sunt omul si oaia, riscam sa rupem niste granite naturale in ciuda proceselor biologice neasteptate. De exemplu, aceasta tehnologie poate da nastere unor boli neurolorgice infectioase”.

 

Dr Michael Antoniou, expert in Patologie Moleculara la Spitalul Guy marturiseste, "generatia de plante si animale modificate genetic implica integrarea la intamplare in AND-ul organismului gazda a unor combinatii de material genetic artificial de la specii neinrudite. Aceasta procedura genereaza rupturi in amprenta genetica a organismului cu consecinte complet neprevizibile. Producerea neasteptata de substante toxice a fost acum observata in bacterii, plante si animale modificate genetic; problema ramane in stare latenta pana la apartitia unui dezastru major. Mai mult de atat, hrana modificata genetic sau agentii folositi pentru procesarea alimentelor pot produce un efect imediat sau poate dura ani de zile pana cand va iesi la lumina toxicitatea acestora.Dr Antoniou a tras recent semnale de alarma catre membrii ai Parlamentului,Nu trebuie sa ne pierdem intr-o falsa impresie a securitatii alimentare: nu trebuie sa credem ca prin reglementarea unui lucru care este profund neprevizibil si fara control, acesta devine in mod automat sigur!

 

Dr David Schubert, profesor la Institutul Salk declara, "Cred ca nu este suficienta atentia indreptata catre doua importante probleme: prima, introducerea aceleasi gene in doua tipuri diferite de celule poate produce doua tipuri de proteine foarte diferite; a doua, introducerea oricarei gene de la o specie diferita sau inrudita, produce de obicei schimbari semnificative in intregul fel de exprimare a genei si prin urmare a fenotipului celulei gazda. Nu este nici o cale de a prezice rezultatul.

 

Dr David Willams, profesor adjunct la Universitatea din California, San Diego, cercetator care foloseste ingineria genetica in activitatea sa, declara , "Problema cu abordarea aceastei inginerii genetice nu este ingineria genetica in ansamblu – eu personal lucrez in acest domeniu. Este faptul ca se arunca aceste produse in lantul alimentar. Este pur si simplu o neglijenta detestabila."


 

Sursa: www.infomg.ro/web/ro/Home

 

 

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>