Obiect si domeniu de aplicare
Prezentul regulament contine dispozitii de baza ce permit sa se asigure, in ceea ce priveste marfurile alimentare, un nivel ridicat de protectie al consumatorului tinundu-se cont de densitatea ofertei alimentare, de specificul traditional si de functionarea efectiva a pietei interne.
S-au stabilit principii si responsabilitati comune, mijlocul de a se crea o baza stiintifica solida, dispozitii si proceduri organizatorice eficiente pentru sprijinirea luarii deciziilor de securitate.
La sfirsitul paragrafului 1, prezentul regulament stabileste principii generale privind marfurile alimentare si hranei pentru animale si principii speciale de securitate pentru acestea, la nivel national si comunitar. Se instituie Autoritatea Europeana de securitate alimentara. Se fixeaza procedurile relative la problemele cu impact direct sau indirect asupra securitatii alimentare.
Prezentul regulament se aplica in toate etapele productiei, prelucrarii si distributiei alimentelor si furajelor. El nu se aplica la productia primara destinata folosirii domestice particulare, nici la prepararea, manipularea si depozitarea in gospodarii a alimentelor destinate consumului casnic.
Definitia marfii alimentare
La sfirsitul prezentului regulament s-a inteles prin marfa alimentara (sau aliment) toate substantele sau produse prelucrate, partial prelucrate sau neprelucrate destinate sa fie ingerate de oameni. Acest termen include si bauturile, gumele de mestecat si toate substantele, inclusiv apa, aflate intentionat in produsele alimentare in cursul prepararii, fabricariisau altor tratamente. Este inclusa apa la art.6 al directivelor 98/83/CEE fara a prejudicia normele din directivele 80/778 si 98/83/CEE.
Termenul de « marfa alimentara » nu cuprinde :
· Hrana pentru animale;
· Animalele vii, mai putin cele care nu sunt preparate in vederea consumului uman;
· Plantele inainte de recoltare;
· Medicamentele, in sensul directivelor 65/65/CEE, 92/93/CEE;
· Cosmeticele, in sensul directivei 76/768/CEE;
· Tutunul si produsele din tutun, in sensul directivei 89/622/CEE;
· Stupefiantele si substantele psihotrope, conform Conventiei Unice a natiunilor Unite din 1961 si 1971;
· Reziduuri si contaminanti.
Alte definitii
La sfirsitul prezentului regulament se prezinta :
Legislatia alimentara reprezinta dispozitiile legislative, reglementari si regulamentele administrative privitoare la marfurile alimentare in general si securitatea lor in particular, la nivel comunitar si national. Ea urmareste toate etapele productiei, transportului si distributiei alimentelor si in acelasi mod pentru hrana animalelor destinate producerii de alimente.
Unitate din sectorul alimentar – toate unitatile publice sau particulare, cu scop lucrativ sau cu activitati legate intr-una din etapele de producere, transport sau distribuire da marfuri alimentare.
Exploatant din sectorul alimentar – persoane fizice sau morale ce se obliga sa prescriptiile legislatiei alimentare in unitatea din sectorul alimentar pe care le controleaza.
Hrana pentru animale – toate substantele sau produsele intelegind si aditivi, transformate, netransformate sau partial transformate destinate alimentatiei animalelor pe cale orala.
Unitate din sectorul alimentatiei animalelor – toate unitatile publice sau particulare ce asigura in mod lucrativ sau in operatii de producere, fabricatie, transformare, depozitare, transport sau distributie de hrana pentru animale, intelegind prin acesta si producatori agricoli care produc, transporta sau depoziteaza hrana pentru animale in propria gospodarie
Comertul cu amanuntul – manipulare si/sau transformarea de marfuri alimentare ca si depozitarea in punctele de vinzare sau livrare catre consumatori, adaugind si bufetele, restaurantele de intreprindere, cantine, platforme de distribuire pe mari suprafete, en-gros-uri.
Punere pe piata – expunerea de marfuri alimentare sau hrana pentru animale, in vederea vinzarii, ca si alte forme(gratuitati, vinzari, oferte).
Risc – o functie cu probabilitati unui efect nefast pentru sanatate aparut in prezenta unui pericol.
Analiza riscurilor – un proces ce comporta trei componente : evaluarea riscului, aprecierea si informatia despre risc.
Evaluarea riscurilor – un proces bazat pe baze stiintifice si ce parcurge 4 etape :identificarea pericolelor, caracterizarea lor, evaluarea expunerii si caracterizarea riscului.
Aprecierea riscurilor – un proces altfel decit evaluarea, constind in punerea in balanta a diefritelor cai posibile, dupa consultarea partilor interesate , luindu-se in calcul evaluarea riscurilor, alti factori obiectivi si la nevoie masuri de prevenire si control adecvate.
Comunicari asupra riscurilor – schimb interactiv, derulat de-a lungul analizei riscurilor, informatii despre pericol, factori legate de risc si perceperea acestora de catre consumatori, unitate de alimentatie umana sau animala, centre universitare sau alte parti interesate, note explicative a rezultatelor evaluarii, fundamentele deciziilor luate in materie de apreciere a riscului.
Pericol – un agent biologic, chimic sau fizic prezent in aliment sau hrana animalelor sau o stare a acestora ce poate avea un efect nefast asupra sanatatii.
Trasabilitate – capacitatea dea reconstitui un traseu, parcurgind toate etapele productiei, transformarii, distribuirii unui aliment, furaj, a unui animal productiv sau a unei substante destinata a fi incorporata sau susceptibila de a fi incorporata intr-un aliment sau furaj.
Etapele productieie, transformarii si distribuirii – toate etapele, de la productia primara, depozitare, transport, vinzare sau livrare la consumatorul final sau in alt caz, importul, productia, fabricare, depozitarea, transportul, distributia, vinzarea hranei pentru animale.
Productie primara – productia, crestere sau cultura de produse primare, intelegindu-se recolta sau productia de animale de crescatorie inainte de taiere. Acopera de asemenea, vinatul, pestele si culesul produselor salbatice.
Consumator final – ultimul cponsumator al unei marfuri alimentare care nu o foloseste in cadrul unei operatii sau activitate intr-o unitate din sectorul alimentar.
Scop
Acest capitol se refera la toate nivelele productiei, prelucrarii si distribuirii alimentelor precum si la furajele destinate hranirii animalelor producatoare de alimente.
Principiile formulate in art.5-20 furnizeaza un cadru general al liniilor care trebuie urmate cind se iau masurile necesare.
Existind legea alimentului, principiile si procedurile respective vor trebui adaptate cit de curind posibil (cel mai tirziu pina la 01.01.2007 in scopul indeplinirii art.5-10.
Pina atunci, si tinind cont de derogarile de la paragraful 2, legislatia existenta va fi implementata luind in consideratie principiile formulate in art.5-12.
Articolul 5 - Obiective generale
Legea alimentului va indeplini unul sau mai multe din obiectivele generale de protectie la un nivel inalt a vietii si sanatatii umane precum si de protectie consumatorilor, incluzind practici cinstite in comertul cu alimente, tinind cont atunci cind este cazul de protectia sanatatii animalului, de sanatatea plantelor si a mediului.
Legea alimentului isi propune ca scop atingerea unei miscari libere in cadrul Comunitatii a alimentelor si furajelor produse sau comercializate in concordanta cu principiile si reglementarile din acest capitol.
In cazul in care exista standarde internationale sau cind stabilirea acestora este absolut necesara, acestea vor fi luate in consideratie in dezvoltarea sau adoptarea legii alimentului, cu exceptia situatiilor in care astfel de standarde sunt mijloace total neefective sau inadecvate pentru indeplinirea obiectivelor sau atunci cind exista o justificare stiintifica.
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>