Incetinirea ritmului cresterii populatiei este de asteptat sa duca la scaderea cererii de alimente. Productia agricola globala creste constant in cazul majoritatii produselor de baza, atingand niveluri record in anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate si peste, in timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Raportul subliniaza rolul important jucat de comertul agricol in promovarea securitatii alimentare, subliniind necesitatea unui mediu de politici comerciale incurajator.
Raportul OCDE-FAO privind Agricultura 2018-2027 vede o diminuare a cresterii cererii mondiale de marfuri agricole si produse alimentare, anticipand in acelasi timp continuarea imbunatatirii productivitatii in acest sector. Drept rezultat, preturile la produsele agricole se asteapta sa ramana scazute pentru urmatorul deceniu.
Raportul, prezentat la Paris de secretarul general al OCDE, Angel Gurría, si directorul general al FAO, José Graziano da Silva, atribuie diminuarea cererii la o decelerare a cresterii cererii in economiile emergente majore, stagnarea consumului pe cap de locuitor a alimentelor de baza si un declin continuu in ratele globale de crestere a populatiei.
Raportul constata ca productia globala de produse agricole este prognozata sa creasca cu aproximativ 20% in deceniul urmator, dar cu variatii considerabile intre regiuni. Cresterea puternica este asteptata in regiunile in curs de dezvoltare cu crestere rapida a populatiei, inclusiv in Africa Subsahariana, Asia de Sud si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In schimb, se estimeaza o diminuare a productiei in tarile dezvoltate, in special in Europa de Vest.
Prognozele din raport arata ca slabirea cererii la nivel mondial va persista in deceniul urmator, pe fondul scaderii nivelului de crestere a populatiei, a consumului stabil per capita pentru alimentele de baza si incetinirii cresterii cererii pentru produsele din carne. Declinul cresterii cererii pentru produsele din carne va afecta cererea de cereale si de produse proteice utilizate in hrana pentru animale.
Cu stagnare a consumului si o productie in crestere, se estimeaza majorarea comertului cu produse agricole si peste cu aproximativ jumatate din rata deceniului precedent. Se asteapta ca exporturile nete sa creasca din tarile si regiunile cu productie abundenta, in special din America. Tarile cu o crestere ridicata a populatiei, in special in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa Subsahariana si in Asia, vor inregistra o crestere a importurilor nete.
"In timp ce este prognozata cresterea exporturilor din tarile si regiunile cu suprafete mari de terenuri, in special in America, multe tari mai sarace, cu populatii in crestere si resurse terestre limitate, vor fi din ce in ce mai dependente de importurile de alimente pentru a-si hrani oamenii", a spus Gurría. "Este esential ca exportatorii si importatorii sa aiba acces la un mediu deschis si previzibil de politici comerciale".
"Revolutia verde a secolului trecut a sporit considerabil capacitatea mondiala de a se hrani, dar acum avem nevoie de o revolutie durabila", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva. "Aceasta include abordarea sistemelor agricole ce utilizeaza intensiv resursele si genereaza costuri ridicate pentru mediu. Solurile, padurile, apa, calitatea aerului si biodiversitatea continua sa degradeze. Trebuie sa adoptam sisteme alimentare durabile si productive care sa ofere alimente sanatoase si nutritive, pastrand, in acelasi timp, mediul si biodiversitatea".
Cererea de cereale si ulei vegetal pentru productia de biocombustibili este de asteptat sa nu se schimbe pe parcursul perioadei prognozate, spre deosebire de ultimul deceniu, cand extinderea biocarburantilor a dus la cererea suplimentara de cereale de peste 120 de milioane de tone, predominant porumb. Avand in vedere ca politicile existente in tarile dezvoltate nu vor sustine expansiunea biocarburantilor, majoritatea cresterii cererii va proveni din tarile in curs de dezvoltare care au introdus politici care favorizeaza utilizarea biocarburantilor. In special, este de asteptat ca utilizarea trestiei de zahar pentru productia de biocarburanti sa creasca.
Productia agricola in regiunea Europei si a Asiei Centrale este proiectata sa se extinda cu 9% in urmatorul deceniu. Sectorul culturilor agricole va contribui cu 55 la suta din crestere, in timp ce sectorul cresterii animalelor va contribui cu 38 la suta si pescariile cu 7 la suta.
Regiunea genereaza deja aproximativ 45% din productia globala de grau, cereale grosiere si seminte oleaginoase, precum si 18% din zahar. Conform previziunilor din raport, se prevede o concentrare pe productia de cereale si seminte oleaginoase, chiar daca se asteapta o scadere a productiei la 16% pana in 2027.
Se preconizeaza ca aceasta regiune va continua sa fie exportator major, cu principalii exportatori, cum ar fi Rusia, Ucraina si Kazahstan, care au o cota global de export combinata de 24%, care se asteapta sa ramana stabila in perioada analizata. Datorita focalizarii pe grau, se asteapta ca aceste trei tari sa-si mareasca cota combinata a exporturilor de grau de la 33% la 35% din piata globala.
Productia animaliera se preconizeaza ca va creste ca raspuns la majorarea cererii interne. Productia de lapte in regiune va creste cu 9% pana in 2027 in comparatie cu perioada 2015-2017.
Europa si Asia Centrala este cel mai mare producator de branza din lume, reprezentand aproximativ 52% din productia globala. Productia este de asteptat sa se extinda cu 14,5% in urmatorul deceniu, cea mai mare parte a cresterii fiind generata de Uniunea Europeana.
Raportul Perspectivele Agriculturii OCDE-FAO 2018-2027 poate fi accesat gratuit on-line pe iLibrary OCDE. Puteti, de asemenea, sa accesati indicatorii in cadrul instrumentului interactiv Compara Tara Ta sau sa descarcati datele brute la www.agri-outlook.org.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
17-04-2025 Targuri si expozitii
Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>
16-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>
15-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>
10-04-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>
09-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>
09-04-2025 Stiri agricole
În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>
09-04-2025 Targuri si expozitii
USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>