Cresterea productiei agricole va mentine preturile scazute la alimente in urmatorul deceniu

Cresterea productiei agricole va mentine preturile scazute la alimente in decursul urmatorului deceniuCererea globala de produse agricole se estimeaza ca va creste cu 15% in urmatorul deceniu, in timp ce cresterea productivitatii agricole va creste usor mai rapid, determinand preturile ajustate la inflatie ale marilor produse agricole sa ramana la aceleasi niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.


Editia din acest an a Raportului OCDE-FAO privind Perspectivele in agricultura, prezentat astazi la Roma, ofera o evaluare consensuala a perspectivelor ce tin de pietele marfurilor agricole si de peste pentru urmatorii 10 ani, la nivel national, regional si global.

"Agricultura globala a evoluat intr-un sector extrem de divers, cu operatiuni variind de la mici ferme de subzistenta la mari exploatatii multinationale", au scris in prefata raportului Directorul General al FAO José Graziano da Silva si Secretarul General al OCDE, Angel Gurría. Impreuna cu furnizarea alimentelor, au adaugat ei, fermierii de astazi "sunt custozi importanti ai mediului natural si au devenit producatori de energie regenerabila".

Previziunile din raport arata ca productia imbunatatita si randamentele mai mari, determinate de inovatia tehnologica, vor genera rezultate mai mari, chiar daca utilizarea terenurilor agricole la nivel global va ramane in general constanta. Emisiile directe de gaze cu efect de sera din agricultura se asteapta sa creasca cu aproximativ 0,5% anual in deceniul urmator, sub 0,7% inregistrat in ultimii 10 ani si sub rata de crestere prevazuta a productiei - ceea ce indica o scadere a intensitatii carbonului.

In acelasi timp, pe langa riscurile obisnuite cu care se confrunta agricultura, apar noi incertitudini. Acestea includ tensiunile comerciale, raspandirea bolilor asupra culturilor si a animalelor, cresterea rezistentei la substante antimicrobiene, reglementarile pentru noile tehnici de crestere a plantelor si fenomenele climatice din ce in ce mai extreme. Incertitudinile includ, de asemenea, schimbarea preferintelor in alimentatie, in contextul problemelor legate de sanatate si durabilitate si raspunsurile politice la tendintele alarmante la nivel mondial in ceea ce priveste obezitatea.

 

Cresterea populatiei, urbanizarea si stilul de viata

La nivel mondial, se estimeaza ca utilizarea cerealelor in alimentatie va creste cu aproximativ 150 de milioane de tone in urmatorii 10 ani - ajungand la o crestere de 13% - cu orezul si graul reprezentand cea mai mare crestere. Cel mai semnificativ factor din spatele cresterii prognozate a consumului alimentar de uz curent este cresterea populatiei, care se asteapta sa creasca cel mai rapid in Africa Subsahariana si Asia de Sud.

"Din pacate, se asteapta ca regiunile cele mai nevoiase sa inregistreze o crestere lenta a veniturilor si, prin urmare, doar imbunatatiri minore ale starii lor nutritionale", a avertizat Máximo Torero, Asistent al Directorului General al FAO pe domeniul dezvoltarii economice si sociale. Constatarile indica o scadere a nivelului de subnutritie dar, cu toate acestea, la ratele actuale de imbunatatire, ramanem inca departe de atingerea Obiectivului Zero Foamete pana in 2030.

"Potrivit raportului, comertul este esential pentru securitatea alimentara la nivel mondial", a declarat Directorul OECD pentru Comert si Agricultura, Ken Ash. "Regiunile care se confrunta cu o crestere rapida a populatiei nu sunt neaparat cele in care productia de alimente poate fi crescuta in mod durabil, deci este esential ca toate guvernele sa sprijine pietele agroalimentare deschise, transparente si previzibile".

Raportul constata ca nivelurile de consum ale zaharului si uleiului vegetal vor creste, reflectand tendinta continua catre alimente preparate si prelucrate, in special in multe tari cu venituri mici si medii, cu grad mare de urbanizare. Preocuparile legate de sanatate si bunastare, intre timp, se asteapta sa forteze numeroase tari cu venituri mai mari spre consumul redus de carne rosie si trecerea de la uleiurile vegetale la unt.

In plus, cererea de furaje este preconizata sa depaseasca cresterea productiei zootehnice in tarile in care sectorul zootehnic evolueaza de la sistemele de productie traditionale la cele comerciale, in timp ce utilizarea produselor agricole furejere ca materie prima pentru producerea de biocarburanti se asteapta sa creasca in principal in tarile in curs de dezvoltare.

Comertul cu marfuri de origine agricola si din peste ar trebui sa se extinda in decursul urmatorului deceniu, la aproximativ 1,3% anual, mai lent decat in ultimul deceniu (media fiind de 3,3%), deoarece cresterea cererii de import la nivel mondial se asteapta sa incetineasca. In ceea ce priveste exportul, se estimeaza ca atat America Latina, cat si Europa vor creste vanzarile pe pietele externe.

 

O atentie deosebita Americii Latine

Publicatia din acest an prezinta un capitol special privind America Latina si Caraibe, o regiune care reprezinta 14% din productia globala si 23% din exporturile mondiale de produse agricole si pescaresti - o cota care se asteapta sa creasca la 25% pana in 2028.

In ciuda cresterii impresionante, regiunea se confrunta cu provocari persistente in ceea ce priveste securitatea alimentara, deoarece multe gospodarii nu isi pot permite produsele alimentare de care au nevoie. Regiunea se confrunta, de asemenea, cu provocari de dezvoltare generate de resursele naturale limitate. Asigurarea unei cai mai durabile si mai inclusive pentru cresterea viitoare a agriculturii va depinde de evolutiile din domeniul nutritiei, al protectiei sociale si al mediului si al sprijinului pentru mijloacele de subzistenta.

Exista "oportunitati de crestere puternica" in regiune pentru a produce fructe si legume cu valoare ridicata, care ofera mai multe oportunitati pentru micii agricultori si o alimentatie sanatoasa pentru populatie. Politicile vizate ar putea ajuta agricultorii si consumatorii sa profite de aceste oportunitati, protejand in acelasi timp baza de resurse naturale a regiunii, se arata in raport.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>