Cererea globala de produse agricole se estimeaza ca va creste cu 15% in urmatorul deceniu, in timp ce cresterea productivitatii agricole va creste usor mai rapid, determinand preturile ajustate la inflatie ale marilor produse agricole sa ramana la aceleasi niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Editia din acest an a Raportului OCDE-FAO privind Perspectivele in agricultura, prezentat astazi la Roma, ofera o evaluare consensuala a perspectivelor ce tin de pietele marfurilor agricole si de peste pentru urmatorii 10 ani, la nivel national, regional si global.
"Agricultura globala a evoluat intr-un sector extrem de divers, cu operatiuni variind de la mici ferme de subzistenta la mari exploatatii multinationale", au scris in prefata raportului Directorul General al FAO José Graziano da Silva si Secretarul General al OCDE, Angel Gurría. Impreuna cu furnizarea alimentelor, au adaugat ei, fermierii de astazi "sunt custozi importanti ai mediului natural si au devenit producatori de energie regenerabila".
Previziunile din raport arata ca productia imbunatatita si randamentele mai mari, determinate de inovatia tehnologica, vor genera rezultate mai mari, chiar daca utilizarea terenurilor agricole la nivel global va ramane in general constanta. Emisiile directe de gaze cu efect de sera din agricultura se asteapta sa creasca cu aproximativ 0,5% anual in deceniul urmator, sub 0,7% inregistrat in ultimii 10 ani si sub rata de crestere prevazuta a productiei - ceea ce indica o scadere a intensitatii carbonului.
In acelasi timp, pe langa riscurile obisnuite cu care se confrunta agricultura, apar noi incertitudini. Acestea includ tensiunile comerciale, raspandirea bolilor asupra culturilor si a animalelor, cresterea rezistentei la substante antimicrobiene, reglementarile pentru noile tehnici de crestere a plantelor si fenomenele climatice din ce in ce mai extreme. Incertitudinile includ, de asemenea, schimbarea preferintelor in alimentatie, in contextul problemelor legate de sanatate si durabilitate si raspunsurile politice la tendintele alarmante la nivel mondial in ceea ce priveste obezitatea.
La nivel mondial, se estimeaza ca utilizarea cerealelor in alimentatie va creste cu aproximativ 150 de milioane de tone in urmatorii 10 ani - ajungand la o crestere de 13% - cu orezul si graul reprezentand cea mai mare crestere. Cel mai semnificativ factor din spatele cresterii prognozate a consumului alimentar de uz curent este cresterea populatiei, care se asteapta sa creasca cel mai rapid in Africa Subsahariana si Asia de Sud.
"Din pacate, se asteapta ca regiunile cele mai nevoiase sa inregistreze o crestere lenta a veniturilor si, prin urmare, doar imbunatatiri minore ale starii lor nutritionale", a avertizat Máximo Torero, Asistent al Directorului General al FAO pe domeniul dezvoltarii economice si sociale. Constatarile indica o scadere a nivelului de subnutritie dar, cu toate acestea, la ratele actuale de imbunatatire, ramanem inca departe de atingerea Obiectivului Zero Foamete pana in 2030.
"Potrivit raportului, comertul este esential pentru securitatea alimentara la nivel mondial", a declarat Directorul OECD pentru Comert si Agricultura, Ken Ash. "Regiunile care se confrunta cu o crestere rapida a populatiei nu sunt neaparat cele in care productia de alimente poate fi crescuta in mod durabil, deci este esential ca toate guvernele sa sprijine pietele agroalimentare deschise, transparente si previzibile".
Raportul constata ca nivelurile de consum ale zaharului si uleiului vegetal vor creste, reflectand tendinta continua catre alimente preparate si prelucrate, in special in multe tari cu venituri mici si medii, cu grad mare de urbanizare. Preocuparile legate de sanatate si bunastare, intre timp, se asteapta sa forteze numeroase tari cu venituri mai mari spre consumul redus de carne rosie si trecerea de la uleiurile vegetale la unt.
In plus, cererea de furaje este preconizata sa depaseasca cresterea productiei zootehnice in tarile in care sectorul zootehnic evolueaza de la sistemele de productie traditionale la cele comerciale, in timp ce utilizarea produselor agricole furejere ca materie prima pentru producerea de biocarburanti se asteapta sa creasca in principal in tarile in curs de dezvoltare.
Comertul cu marfuri de origine agricola si din peste ar trebui sa se extinda in decursul urmatorului deceniu, la aproximativ 1,3% anual, mai lent decat in ultimul deceniu (media fiind de 3,3%), deoarece cresterea cererii de import la nivel mondial se asteapta sa incetineasca. In ceea ce priveste exportul, se estimeaza ca atat America Latina, cat si Europa vor creste vanzarile pe pietele externe.
Publicatia din acest an prezinta un capitol special privind America Latina si Caraibe, o regiune care reprezinta 14% din productia globala si 23% din exporturile mondiale de produse agricole si pescaresti - o cota care se asteapta sa creasca la 25% pana in 2028.
In ciuda cresterii impresionante, regiunea se confrunta cu provocari persistente in ceea ce priveste securitatea alimentara, deoarece multe gospodarii nu isi pot permite produsele alimentare de care au nevoie. Regiunea se confrunta, de asemenea, cu provocari de dezvoltare generate de resursele naturale limitate. Asigurarea unei cai mai durabile si mai inclusive pentru cresterea viitoare a agriculturii va depinde de evolutiile din domeniul nutritiei, al protectiei sociale si al mediului si al sprijinului pentru mijloacele de subzistenta.
Exista "oportunitati de crestere puternica" in regiune pentru a produce fructe si legume cu valoare ridicata, care ofera mai multe oportunitati pentru micii agricultori si o alimentatie sanatoasa pentru populatie. Politicile vizate ar putea ajuta agricultorii si consumatorii sa profite de aceste oportunitati, protejand in acelasi timp baza de resurse naturale a regiunii, se arata in raport.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
17-09-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>