Programul National Vitivinicol 2014-2018: Finantare de 47,7 milioane de euro anual

plantatii viticultura Fonduri europene cultivare vita-de-vieProgramul de reconversie a plantatiilor viticole a fost un real succes, in etapa 2007-2013 beneficiind de 210 milioane de euro, suma alocata de CE sustinerii sectorului vitivinicol. Prin acest program, au fost inlocuite peste 42 000 de hectare de vita-de-vie. Datorita absorbtiei in procent de 100% pe partea de reconversie, Romania a pledat la Comisia Europeana pentru continuarea masurii. Astfel, prin etapa a II-a Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, viticultura romaneasca are la dispozitie 238,5 milioane de euro.


Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018 a demarat odata cu adoptarea, in 2014, a HG nr. 578 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.

In cadrul acestui program, Romania a ales pentru finantare, in functie de specificul viticulturii autohtone, cinci masuri de sprijin:

    • promovarea vinurilor, prin submasura de promovare a vinurilor produse in Uniunea Europeana care consta in actiuni de informare in statele membre, in scopul informarii consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin si la schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si prin submasura de promovare in tari terte, in vederea imbunatatirii competitivitatii vinurilor cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau a vinurilor pentru care se indica soiul vitei-de-vie;
    • restructurarea si reconversia podgoriilor;
    • asigurarea recoltei;
    • realizarea de investitii;
    • distilarea subproduselor.


Ca urmare a negocierilor purtate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a obtinut prin Programul National Vitivinicol o finantare de 47,7 milioane de euro anual.

De asemenea, in urma consultarilor cu producatorii de profil si a unei analize aprofundate a sectorului vitivinicol, MADR a sustinut completarea programului prin introducerea masurii de distilare a subproduselor, demers ce garanteaza practici corecte de piata privind trasabilitatea produsului pe filiera, prin cresterea controalelor si scaderea activitatilor frauduloase, conducand totodata la cresterea veniturilor producatorilor prin subventiile oferite in acest scop. Astfel, se asigura premisele ca Romania sa-si consolideze pozitia in randul statelor europene mari producatoare de vinuri, iar viticultura sa atraga investitii semnificative care sa duca la cresterea calitativa a productiei, dezvoltarea sectorului vitivinicol prin respectarea masurilor de biosecuritate si a cerintelor de agromediu si, implicit, la crearea de locuri de munca.


Promovarea vinurilor

Beneficiarii sprijinului financiar pentru aceasta masura sunt societati producatoare de vinuri cu denumire de origine controlata (D.O.C.) si indicatie geografica (I.G.), organizatii de producatori, organizatii profesionale si organizatii interprofesionale ai caror membri produc si exporta vinuri cu D.O.C./I.G. Masura de promovare se refera la un ansamblu de actiuni care contribuie la cresterea exportului de vinuri cu D.O.C. si I.G., precum si la marirea volumului de informatii privind promovarea vinului pe pietele tarilor terte.

Suma acordata ca sprijin financiar din FEGA pentru finantarea activitatilor eligibile nu depaseste 50% din cheltuieli. Programul National de Sprijin introduce principiul optionalitatii pentru beneficiar in accesarea ajutorului de stat, in procent de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Masura prin care sunt promovate vinurile are drept obiective absorbtia in totalitate a fondurilor europene, imbunatatirea competitivitatii vinurilor D.O.C./I.G. romanesti pe pietele tinta vizate din tarile terte, patrunderea pe noi piete terte, consolidarea prezentei vinurilor romanesti cu indicatia D.O.C./I.G. pe pietele traditionale si cresterea cantitativa si valorica a exportului de vinuri D.O.C./I.G.


Restructurarea si reconversia podgoriilor

Programul de restructurare/reconversie reprezinta ansamblul de masuri eligibile ce conduc la cresterea competitivitatii producatorilor de vin prin adaptarea productiei la cererea pietei. Beneficiarii acestui program sunt producatori viticoli, persoane fizice sau juridice care detin sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.

Masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole a avut cel mai mare impact asupra sectorului vitivinicol. Datorita accesarii acestei masuri, producatorii din Romania au reusit sa-si restructureze sau modernizeze suprafete cu vita-de-vie care sa corespunda cerintelor actuale ale pietei. Producatorii s-au adaptat imediat cerintelor masurii, reusind sa absoarba cea mai mare parte a alocarii financiare totale acordate Romaniei.

Masura de restructurare/reconversie cuprinde urmatoarele activitati:

    • Reconversia soiurilor - consta in schimbarea soiurilor existente in cultura cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri, acest lucru realizandu-se prin plantarea pe acelasi amplasament sau pe altul echivalent ca suprafata de vita-de-vie pentru struguri de vin.
    • Reamplasarea parcelelor - consta in plantarea parcelelor viticole amplasate in conditii nefavorabile pe alte amplasamente care confera conditii climatice si pedologice favorabile la nivelul aceleiasi suprafete.
    • Modernizarea exploatatiilor viticole - reprezinta ansamblul de masuri eligibile care conduc la cresterea eficientei si la imbunatatirea calitatii produselor vitivinicole.


Sprijinul financiar se acorda pe hectar pentru fiecare masura eligibila si nu depaseste 75% din valoarea costurilor pentru realizarea masurilor din cadrul programelor de restructurare/reconversie. Acordarea sprijinului financiar necesita elaborarea de catre solicitanti a unui plan individual pentru fiecare program de restructurare/reconversie.


Asigurarea recoltei

Asigurarea recoltei consta in acordarea unui sprijin financiar astfel:

    • 80% din costul primelor de asigurare platite de catre producatori pentru a evita pierderile cauzate de fenomenele climatice cu efecte asimilabile dezastrelor naturale;
    • 50% din costul primelor de asigurare platite de producatori pentru a se asigura impotriva pierderilor cauzate de vreme, precum si impotriva altor pierderi cauzate de animale, boli sau de infestari cu daunatori.


Obiectivele acestei masuri sunt cresterea stabilitatii veniturilor producatorilor si absorbtia in totalitate a fondurilor europene destinate masurii.


Investitii

Sprijinul poate fi acordat pentru investitii in terenuri, cladiri si plantatii, masini si echipamente sau in transfer de tehnologie prin achizitionarea drepturilor de autor - intelectuale, licente, know-how sau cunostinte tehnice nebrevetate - in instalatii de transformare, infrastructura unitatii vinicole sau comercializarea vinului, investitii care imbunatatesc performanta globala a intreprinderii.

Pentru o mai buna abordare in cadrul categoriilor prevazute de legislatie, au fost stabilite doua subcategorii, in concordanta cu principalele directii privind masura de investitii, cu referire la produsele vitivinicole - de la strugure la vinul din crama, imbuteliat si etichetat, precum si marketingul vinului.

Sprijinul financiar acordat pentru masura de investitii (altele decat cele finantate prin PNDR) este de pana la 50% din valoarea costurilor aferente cheltuielilor eligibile din cadrul masurii. Beneficiarul poate accesa una dintre masuri o singura data pe an.

Obiectivele acestei masuri sunt accesarea fondurilor europene, modernizarea spatiilor de prezentare a vinurilor proprii, realizarea, in conditii optime, a invechirii vinurilor si valorificarea superioara a vinurilor cu indicatie D.O.C./I.G. imbuteliate prin invechirea in sticle in vinoteci.


Distilarea subproduselor

Distilarea voluntara a subproduselor vinicole este o masura importanta de eliminare a acestora, partial sau in totalitate. Producatorii isi elimina astfel o parte sau toata cantitatea de subproduse prin livrarea acestora in vederea distilarii. Livrarea subproduselor se face in baza unor criterii obiective si nediscriminatorii.

Sprijinul financiar este destinat distileriilor care proceseaza subproduse de vinificatie livrate pentru distilare in alcool brut cu taria alcoolica de minimum 92% din volum. Nivelul maxim al sprijinului are ca baza de calcul costurile de colectare si procesare.

Obiectivele acestei masuri sunt marirea stabilitatii veniturilor producatorilor, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sporirea modalitatilor de eliminare a subproduselor.


Reguli la plantarea vitei-de-vie, impuse in Uniunea Europeana

Comisia Europeana a instituit reguli pentru o noua schema de autorizare a plantarilor de vita-de-vie in Uniunea Europeana, reguli ce permit o crestere anuala moderata a suprafetei viticole din UE.

Reglementarile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016 si vor inlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

Noile reglementari confirma modalitatile prin care statele membre ar trebui sa gestioneze, la nivel national, sistemul autorizatiilor de plantare gratuite si nontransferabile. De asemenea, sunt precizate mecanismele de salvgardare aplicabile noilor plantari.

Fiecare stat membru este autorizat sa creasca suprafata viticola cu maximum 1% pe an, existand insa si posibilitatea de a introduce, acolo unde este justificat, restrictii la extinderea suprafetelor cultivate in zonele cu denumire geografica protejata.

De asemenea, sunt precizate conditiile de tranzitie de la sistemul actual la noul regim, precum si modalitatile de conversie a drepturilor de plantare in autorizatii.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>