Programul National Vitivinicol 2014-2018: Finantare de 47,7 milioane de euro anual

plantatii viticultura Fonduri europene cultivare vita-de-vieProgramul de reconversie a plantatiilor viticole a fost un real succes, in etapa 2007-2013 beneficiind de 210 milioane de euro, suma alocata de CE sustinerii sectorului vitivinicol. Prin acest program, au fost inlocuite peste 42 000 de hectare de vita-de-vie. Datorita absorbtiei in procent de 100% pe partea de reconversie, Romania a pledat la Comisia Europeana pentru continuarea masurii. Astfel, prin etapa a II-a Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, viticultura romaneasca are la dispozitie 238,5 milioane de euro.


Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018 a demarat odata cu adoptarea, in 2014, a HG nr. 578 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.

In cadrul acestui program, Romania a ales pentru finantare, in functie de specificul viticulturii autohtone, cinci masuri de sprijin:

    • promovarea vinurilor, prin submasura de promovare a vinurilor produse in Uniunea Europeana care consta in actiuni de informare in statele membre, in scopul informarii consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin si la schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si prin submasura de promovare in tari terte, in vederea imbunatatirii competitivitatii vinurilor cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau a vinurilor pentru care se indica soiul vitei-de-vie;
    • restructurarea si reconversia podgoriilor;
    • asigurarea recoltei;
    • realizarea de investitii;
    • distilarea subproduselor.


Ca urmare a negocierilor purtate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a obtinut prin Programul National Vitivinicol o finantare de 47,7 milioane de euro anual.

De asemenea, in urma consultarilor cu producatorii de profil si a unei analize aprofundate a sectorului vitivinicol, MADR a sustinut completarea programului prin introducerea masurii de distilare a subproduselor, demers ce garanteaza practici corecte de piata privind trasabilitatea produsului pe filiera, prin cresterea controalelor si scaderea activitatilor frauduloase, conducand totodata la cresterea veniturilor producatorilor prin subventiile oferite in acest scop. Astfel, se asigura premisele ca Romania sa-si consolideze pozitia in randul statelor europene mari producatoare de vinuri, iar viticultura sa atraga investitii semnificative care sa duca la cresterea calitativa a productiei, dezvoltarea sectorului vitivinicol prin respectarea masurilor de biosecuritate si a cerintelor de agromediu si, implicit, la crearea de locuri de munca.


Promovarea vinurilor

Beneficiarii sprijinului financiar pentru aceasta masura sunt societati producatoare de vinuri cu denumire de origine controlata (D.O.C.) si indicatie geografica (I.G.), organizatii de producatori, organizatii profesionale si organizatii interprofesionale ai caror membri produc si exporta vinuri cu D.O.C./I.G. Masura de promovare se refera la un ansamblu de actiuni care contribuie la cresterea exportului de vinuri cu D.O.C. si I.G., precum si la marirea volumului de informatii privind promovarea vinului pe pietele tarilor terte.

Suma acordata ca sprijin financiar din FEGA pentru finantarea activitatilor eligibile nu depaseste 50% din cheltuieli. Programul National de Sprijin introduce principiul optionalitatii pentru beneficiar in accesarea ajutorului de stat, in procent de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Masura prin care sunt promovate vinurile are drept obiective absorbtia in totalitate a fondurilor europene, imbunatatirea competitivitatii vinurilor D.O.C./I.G. romanesti pe pietele tinta vizate din tarile terte, patrunderea pe noi piete terte, consolidarea prezentei vinurilor romanesti cu indicatia D.O.C./I.G. pe pietele traditionale si cresterea cantitativa si valorica a exportului de vinuri D.O.C./I.G.


Restructurarea si reconversia podgoriilor

Programul de restructurare/reconversie reprezinta ansamblul de masuri eligibile ce conduc la cresterea competitivitatii producatorilor de vin prin adaptarea productiei la cererea pietei. Beneficiarii acestui program sunt producatori viticoli, persoane fizice sau juridice care detin sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.

Masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole a avut cel mai mare impact asupra sectorului vitivinicol. Datorita accesarii acestei masuri, producatorii din Romania au reusit sa-si restructureze sau modernizeze suprafete cu vita-de-vie care sa corespunda cerintelor actuale ale pietei. Producatorii s-au adaptat imediat cerintelor masurii, reusind sa absoarba cea mai mare parte a alocarii financiare totale acordate Romaniei.

Masura de restructurare/reconversie cuprinde urmatoarele activitati:

    • Reconversia soiurilor - consta in schimbarea soiurilor existente in cultura cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri, acest lucru realizandu-se prin plantarea pe acelasi amplasament sau pe altul echivalent ca suprafata de vita-de-vie pentru struguri de vin.
    • Reamplasarea parcelelor - consta in plantarea parcelelor viticole amplasate in conditii nefavorabile pe alte amplasamente care confera conditii climatice si pedologice favorabile la nivelul aceleiasi suprafete.
    • Modernizarea exploatatiilor viticole - reprezinta ansamblul de masuri eligibile care conduc la cresterea eficientei si la imbunatatirea calitatii produselor vitivinicole.


Sprijinul financiar se acorda pe hectar pentru fiecare masura eligibila si nu depaseste 75% din valoarea costurilor pentru realizarea masurilor din cadrul programelor de restructurare/reconversie. Acordarea sprijinului financiar necesita elaborarea de catre solicitanti a unui plan individual pentru fiecare program de restructurare/reconversie.


Asigurarea recoltei

Asigurarea recoltei consta in acordarea unui sprijin financiar astfel:

    • 80% din costul primelor de asigurare platite de catre producatori pentru a evita pierderile cauzate de fenomenele climatice cu efecte asimilabile dezastrelor naturale;
    • 50% din costul primelor de asigurare platite de producatori pentru a se asigura impotriva pierderilor cauzate de vreme, precum si impotriva altor pierderi cauzate de animale, boli sau de infestari cu daunatori.


Obiectivele acestei masuri sunt cresterea stabilitatii veniturilor producatorilor si absorbtia in totalitate a fondurilor europene destinate masurii.


Investitii

Sprijinul poate fi acordat pentru investitii in terenuri, cladiri si plantatii, masini si echipamente sau in transfer de tehnologie prin achizitionarea drepturilor de autor - intelectuale, licente, know-how sau cunostinte tehnice nebrevetate - in instalatii de transformare, infrastructura unitatii vinicole sau comercializarea vinului, investitii care imbunatatesc performanta globala a intreprinderii.

Pentru o mai buna abordare in cadrul categoriilor prevazute de legislatie, au fost stabilite doua subcategorii, in concordanta cu principalele directii privind masura de investitii, cu referire la produsele vitivinicole - de la strugure la vinul din crama, imbuteliat si etichetat, precum si marketingul vinului.

Sprijinul financiar acordat pentru masura de investitii (altele decat cele finantate prin PNDR) este de pana la 50% din valoarea costurilor aferente cheltuielilor eligibile din cadrul masurii. Beneficiarul poate accesa una dintre masuri o singura data pe an.

Obiectivele acestei masuri sunt accesarea fondurilor europene, modernizarea spatiilor de prezentare a vinurilor proprii, realizarea, in conditii optime, a invechirii vinurilor si valorificarea superioara a vinurilor cu indicatie D.O.C./I.G. imbuteliate prin invechirea in sticle in vinoteci.


Distilarea subproduselor

Distilarea voluntara a subproduselor vinicole este o masura importanta de eliminare a acestora, partial sau in totalitate. Producatorii isi elimina astfel o parte sau toata cantitatea de subproduse prin livrarea acestora in vederea distilarii. Livrarea subproduselor se face in baza unor criterii obiective si nediscriminatorii.

Sprijinul financiar este destinat distileriilor care proceseaza subproduse de vinificatie livrate pentru distilare in alcool brut cu taria alcoolica de minimum 92% din volum. Nivelul maxim al sprijinului are ca baza de calcul costurile de colectare si procesare.

Obiectivele acestei masuri sunt marirea stabilitatii veniturilor producatorilor, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sporirea modalitatilor de eliminare a subproduselor.


Reguli la plantarea vitei-de-vie, impuse in Uniunea Europeana

Comisia Europeana a instituit reguli pentru o noua schema de autorizare a plantarilor de vita-de-vie in Uniunea Europeana, reguli ce permit o crestere anuala moderata a suprafetei viticole din UE.

Reglementarile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016 si vor inlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

Noile reglementari confirma modalitatile prin care statele membre ar trebui sa gestioneze, la nivel national, sistemul autorizatiilor de plantare gratuite si nontransferabile. De asemenea, sunt precizate mecanismele de salvgardare aplicabile noilor plantari.

Fiecare stat membru este autorizat sa creasca suprafata viticola cu maximum 1% pe an, existand insa si posibilitatea de a introduce, acolo unde este justificat, restrictii la extinderea suprafetelor cultivate in zonele cu denumire geografica protejata.

De asemenea, sunt precizate conditiile de tranzitie de la sistemul actual la noul regim, precum si modalitatile de conversie a drepturilor de plantare in autorizatii.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>