Dezbaterea “Accesarea fondurilor europene pentru pescuit si piscicultura 2014 - 2020”

Accesare fonduri europene pentru pescuit si pisciculturaVineri, 4 martie 2016, in sala “Constantin Stere” a Senatului Romaniei a avut loc dezbaterea cu tema “Accesarea fondurilor europene pentru pescuit si piscicultura 2014 – 2020”.

 

La invitatia doamnei euro-parlamentar Norica Nicolai, membra a Comitetului PECHE din Parlamentul European au raspuns o serie de oficiali ai Comisiei Europene – DG MARE, Guvernului si Parlamentului Romaniei: dl. Cristian Badiu – desk officer pentru Romania (CE), dl. Daniel Botanoiu – Secretar de Stat in cadrul MADR, dl. Ciceronis Cumpanasoiu – Director General al Directiei Generale Pescuit (MADR), dl. Lucian Simion – Guvernator al Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, dl. Marian Chiriac – Presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si dl. deputat Marian Avram – membru al Comisiei de Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice a Camerei Deputatilor.

 

Tematica abordata, precum si problemele stringente cu care se confrunta sectorul pescaresc, probleme care ingreuneaza deblocarea potentialului de competitivitate pe care acesta il are, au generat un interes deosebit in randul organizatiilor si institutiilor care constituie fundamentul acestui sector cu traditie din agricultura romaneasca. Astfel pe langa reprezentantii mediului academic sau de cercetare (Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultura Nucet, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvactica, Pescuit si Acvacultura Galati, Institutul National pentru Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunarii”) au fost prezente principalele organizatii profesionale din domeniul acvaculturii (Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie ROMFISH, Patronatul Pestelui din Romania, Asociatia “Banat Sturio” – Timisoara) si pescuitului (Federatia Organizatiilor de Pescari “Delta Dunarii”, Federatia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Romanesc “ROPESCADOR”, AGVPS). De asemenea, au participat la intalnire si reprezentanti ai Federatiei Zonelor Pescaresti, ai Grupurilor Pescaresti de Actiune Locala (FLAG), fermieri piscicoli, consultanti in accesarea fondurilor europene s.a.

 

Principalul subiect al dezbaterii l-a constituit prezentarea oportunitatilor de finantare a dezvoltarii sectorului pescaresc prin intermediul Fondului European pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 -2020.

 

Accesare fonduri europene pentru pescuit si piscicultura - Dezbatere

 

In interventiile lor, invitatii s-au referit si la analiza deficientelor pe care exercitiul financiar 2007 – 2013 le-a scos in evidenta. In replica, reprezentantii sectorului pescaresc, a caror prezenta numeroasa a fost dublata si de implicarea consistenta in dezbaterea ce a urmat prezentarilor din agenda intalnirii, au punctat numeroasele obstacole administrative, legislative si fiscale care impiedica accesarea fondurilor. Dintre acestea, mentionam:

    • Marginalizarea cronica a sectorului pescaresc in cadrul politicilor publice din Romania (lipsa unor forme de sprijin acceptate de legislatia europeana, precum ajutorul de minimis, acciza redusa la motorina, compensarea, din fondurile nationale de mediu, a pierderilor suferite de fermierii piscicoli ca urmare a restrictiilor impuse de specificul ariilor naturale protejate de interes comunitar, discriminarea sectorului pescaresc in legislatia fiscala care prevede facilitati doar pentru agricultura, nu si pentru piscicultura etc. );
    • Lipsa de consistenta strategica a capacitatii administrative a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si cronicizarea deficientelor acesteia (lipsa unei evidente clare, a unui inventar, a tuturor capacitatilor de productie din Romania - indiferent de detinator – care sa fie inscrise in RUA, evidenta in baza careia sa se elibereze licentele de acvacultura, blocarea proceselor de concesionare si de definitivare a privatizarii, lipsa cadastrului pentru terenul amenajat pentru piscicultura si existenta conflictelor cadastrale intre institutiile statului etc);
    • Birocratia excesiva si nejustificata, atat in ceea ce priveste reglementarea activitatii de acvacultura (o medie de 400 de zile si un cost de circa 15000 lei pentru a putea incepe activitatea), cat si in ceea ce priveste cererile de finantare (documente inutile, documente care nu depind de solicitant, lipsa unui sistem de depunere si urmarire online a cererii de finantare)
    • Cercetarea stiintifica din domeniul pescaresc intampina serioase dificultati in accesarea fondurilor publice din cauza mecanismelor deficitare de finantare din ultimii ani. Guvernul Romaniei trebuie sa trateze cu celeritate si responsabilitate reabilitarea statutului cercetarii de a carei expertiza are nevoie in fundamentarea politicilor publice sectoriale.
    • S-a solicitat Parlamentului European si Comisiei Europene elaborarea unui act juridic, similar cu cel referitor la anghila, care sa reglementeze repopularea cu sturioni a Dunarii, repopulare care sa fie realizata pe baza expertizei si a bazei materiale a institutelor de cercetare – dezvoltare ale sectorului pescaresc.
    • O tema centrala a constituit-o situatia unui numar de 26 de beneficiari ai finantarii prin Fondul European pentru Pescuit 2007 – 2013 a masurilor de acva-mediu, operatiunea privind acvacultura durabila in situri Natura 2000, care, desi au respectat conditiile legale solicitate de catre finantator primind in decursul etapelor de verificare toate avizele si aprobarile prevazute de proceduri, au fost acuzati, din acest motiv, de nereguli, si li s-au stabilit creante bugetare in cuantumuri care merg de la 50% la 100% din suma primita in mod justificat si procedural. Actiunea a venit pe fondul divergentelor dintre Autoritatea de Audit si Directia Generala Pescuit a MADR si in lipsa unui organism de arbitraj, considerandu-se ca este mai simpla introducerea in insolventa a agentilor economici din piscicultura decat medierea divergentelor intre institutiile Statului.
    • Accesarea fondurilor europene nu trebuie sa devina un scop in sine, ci o modalitate de a mari competitivitatea si vizibilitatea unui sector pescaresc capabil sa furnizeze produse de inalta calitate cu respectarea criteriilor de sustenabilitate. Accesarea acestor fonduri se bazeaza pe increderea pe care solicitantii trebuie sa o manifeste fata de institutiile nationale si europene in relatia de parteneriat cu acestea. Din pacate, pe baza experientelor din perioada de finantare 2007 – 2013, sectorul pescaresc este deosebit de circumspect in a mai aborda fondurile europene, neavand incredere in capacitatea institutiilor nationale si europene de a genera reglementari si proceduri clare si neechivoce care sa asigure solicitantul ca premisele finantarii nu se bazeaza pe prezumtia de vinovatie, vinovatie care trebuie justificata prin orice metode.

 

Doamna Norica Nicolai a asigurat pe toti participantii ca a luat act de problemele ridicate si ca impreuna cu Parlamentul European, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei vor identifica cele mai bune si eficiente solutii.

 

Apreciem intregul eveniment ca un pas important in refacerea dialogului institutional intre sectorul pescaresc si structurile administrative si legislative nationale si europene si speram in permanentizarea acestuia.

 

RomFish

ROMFISH
Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie
www.romfish.ro

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>