Pachetului de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Pachet de masuri dezvoltare clasa de mijloc la satePachetul guvernamental ”Clasa de Mijloc la Sate” isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma PAC (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programului National 'Primul Utilaj Agricol'; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.

 

Agricultura de subzistenta este principala sursa din care provin noile generatii de persoane defavorizate. Saracia rurala afecteaza peste trei milioane de romani intr-o masura mai mare sau mai mica. Guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat de curand un pachet anti-saracie. In acest pachet se acorda o atentie speciala saraciei din mediul rural, ca problema specifica ce necesita solutii dedicate. Prin acel pachet, statul roman ofera, din bani europeni, o plasa sociala de siguranta si o crestere a accesului la servicii publice pentru cei mai dezavantajati locuitori ai satelor.

Pachetul de politici "Clasa de Mijloc la Sate" vine sa concretizeze initiative deja demarate dar disparate si propune politici noi care raspund unei nevoi identificate de strategiile elaborate in ultimii ani (vezi caseta), dar ignorate pana acum la nivel de implementare si consecventa. Prin acest pachet, se propune un plan care sa:

    • Umple golul de dezvoltare al satelor, prin impulsionarea dezvoltarii unei clase de mijloc rurale
    • Completeze masurile anti-saracie rurala, oferind o sansa de crestere pentru fermierii de semi-subzistenta si de consolidare pentru fermierii mijlocii.


Directiile strategice propuse de pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” cuprind trei categorii de politici: De Crestere – pentru micii agricultori / locuitori ai satelor prinsi in activitati non-agricole de mici dimensiuni; De Consolidare – pentru cei deja intrati in clasa de mijloc; Privind Comunitatea – masuri de dezvoltare a satului ca o comunitate activa, solidara si cu acces la sanatate si educatie apropiat de standardele urbane.

 

Directiile strategice propuse de pachetul Clasa de Mijloc la Sate

 

 

Un plan national de dezvoltare rurala mai accesibil micilor fermieri si micului intreprinzator

97% dintre gospodarii raman in afara PNDR-ului din cauza pragului ridicat de eligibilitate (8000 Euro PS). Dintre ei, 73% traiesc in subzistenta. Pentru a deschide PNDR-ul, o solutie cu efect imediat este coborarea pragului de eligibilitate la valoarea de 4000 de euro PS si largirea bazei potentialilor beneficiari de la 61 mii la 374 mii.

Guvernul actual va demara procedura de schimbare a PNDR, care trebuie agreata in Comitetul de Monitorizare si cu Comisia Europeana. Ghidurile masurilor aferente vor fi lansate in conditiile curente de eligibilitate (pentru a nu intarzia lansarea), dar urmatoarele runde de finantare se vor desfasura cu noile conditii de eligibilitate (in toamna 2016).

Simplificarea ghidurilor de finantare si ”taierea” hartiilor care ingreuneaza procesul de accesare a fondurilor europene reprezinta o prioritate in noua viziune pentru clasa de mijloc. Printre exemple se numara eliminarea conditiei ca exploatatia sa-si mentina criteriul de selectie referitor la dimensiunea economica, extinderea sprijinului catre mai multe categorii de asocieri agricole sau clarificarea aspectelor legate de infiintare versus modernizare.

 

Schimbarea de generatii in agricultura si un nou rol pentru Ferma de Familie

O serie de masuri cu multiple beneficii pentru agricultura de mijloc: reducerea varstei medii a fermierilor activi, imbunatatirea managementului, transferul intergenerational si facilitarea comasarii terenurilor in favoarea altor membri ai comunitatii. Concret, se traduce in beneficii de ordin financiar precum cresterea veniturilor fermei din activitati agricole, economic, stimuleaza iesirea din economia informala si pregatirea profesionala - absolventii de studii in domeniul agricol si agroalimentar primesc punctaje mai mari.

Ferma de familie, asa cum este in prezent definita de OUG 43/2013, este mai degraba o bariera birocratica decat o oportunitate reala. Ferma de familie trebuie definita legal in mod flexibil, trebuie sa aduca avantaje fiscale si de reglementare si trebuie sa fie un obiectiv de politica publica: ferma de familie este nucleul clasei de mijloc din agricultura.

Redefinirea conceptului de ”ferma de familie” cuprinde si modificarea limitei superioare de accesibilitate la o valoare de 100.000 euro / an si posibilitati de angajare formala a membrilor de familie la propria ferma (pentru a beneficia de asigurari sociale si de sanatate).

 

Asocierea pentru intrarea pe piata – Cheia pentru dezvoltare

Asocierea ca instrument principal de transformare a peisajului economic rural in care micii producatori locali ies pe piata sub umbrela unei organizatii cu management profesionist si putere de desfacere pe lanturi scurte sau lungi. Printre beneficii se numara cooperarea intre actori locali in scopul comercializarii, realizarea de parteneriate cu ONG-uri si autoritati publice, o mai buna integrare pe piata a producatorilor locali.

 

Investitii in mediul rural

Masurile de investitii din PNDR vizeaza atat fermierii individuali cat si comunitatea. Acest guvern isi asuma prin pachetul lansat acum o serie de tinte concrete pentru anul 2016 si pregatirea proiectelor pentru un impact maxim la finalizarea Programului, in 2023. Masurile pentru ferme sunt orientate pe categorii, de la fermele mici (15.000 Euro / per ferma) la proiectele de investitii pentru fermele mijlocii (maxim 200.000 euro) care vor permite modernizarea productiei si orientarea spre pietele de desfacere de la orase.

 

Accesul fermierilor la credite ieftine si garantare

Instrumente financiare dedicate dezvoltarii rurale desfasurat pe mai multe directii de suport – micro-creditare, co-finanatare si garantare - a fermierilor din PNDR, cat si din afara lui. Totodata, propunem un fond de micro-creditare din fonduri nationale, dedicat fermierilor care nu sunt eligibili din PNDR (sub 4000 Euro PS), pentru a le da sansa cresterii.

 

Dezvoltarea economiei rurale prin eco si agroturism

Clarificarea si relaxarea cadrului legal pentru incurajarea antreprenorialului rural de mici dimensiuni. In functie de specificul local, se doreste adaptarea legislatiei pentru a permite consumul de produse din gospodarie in lantul eco si agro turistic. Preluarea la nivel de politica publica a bunelor practici de eco-turism certificat, prin dezvoltarea organismelor de management al destinatiei. Autoritatile locale si afacerile de mici dimensiuni vor fi cointeresate in folosirea potentialului cultural si natural al zonelor protejate.

 

O noua misiune pentru Grupurile de Actiune Locala

In noua directie se inscriu si centrele suport pentru servicii adresate populatiei rurale si mic urbane alaturi de retele si clustere orientate catre sprijinul pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din mediul rural si mic urban. Totodata, GAL-urile isi pastreaza rolul clasic de motor al comunitatii rurale in programul LEADER, avand in vedere perspective si abordari care sa dezvolte comunitatea prin proiecte atipice, complementare PNDR.

 

 

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>