Pachetul guvernamental ”Clasa de Mijloc la Sate” isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma PAC (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programului National 'Primul Utilaj Agricol'; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.
Agricultura de subzistenta este principala sursa din care provin noile generatii de persoane defavorizate. Saracia rurala afecteaza peste trei milioane de romani intr-o masura mai mare sau mai mica. Guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat de curand un pachet anti-saracie. In acest pachet se acorda o atentie speciala saraciei din mediul rural, ca problema specifica ce necesita solutii dedicate. Prin acel pachet, statul roman ofera, din bani europeni, o plasa sociala de siguranta si o crestere a accesului la servicii publice pentru cei mai dezavantajati locuitori ai satelor.
Pachetul de politici "Clasa de Mijloc la Sate" vine sa concretizeze initiative deja demarate dar disparate si propune politici noi care raspund unei nevoi identificate de strategiile elaborate in ultimii ani (vezi caseta), dar ignorate pana acum la nivel de implementare si consecventa. Prin acest pachet, se propune un plan care sa:
Directiile strategice propuse de pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” cuprind trei categorii de politici: De Crestere – pentru micii agricultori / locuitori ai satelor prinsi in activitati non-agricole de mici dimensiuni; De Consolidare – pentru cei deja intrati in clasa de mijloc; Privind Comunitatea – masuri de dezvoltare a satului ca o comunitate activa, solidara si cu acces la sanatate si educatie apropiat de standardele urbane.
97% dintre gospodarii raman in afara PNDR-ului din cauza pragului ridicat de eligibilitate (8000 Euro PS). Dintre ei, 73% traiesc in subzistenta. Pentru a deschide PNDR-ul, o solutie cu efect imediat este coborarea pragului de eligibilitate la valoarea de 4000 de euro PS si largirea bazei potentialilor beneficiari de la 61 mii la 374 mii.
Guvernul actual va demara procedura de schimbare a PNDR, care trebuie agreata in Comitetul de Monitorizare si cu Comisia Europeana. Ghidurile masurilor aferente vor fi lansate in conditiile curente de eligibilitate (pentru a nu intarzia lansarea), dar urmatoarele runde de finantare se vor desfasura cu noile conditii de eligibilitate (in toamna 2016).
Simplificarea ghidurilor de finantare si ”taierea” hartiilor care ingreuneaza procesul de accesare a fondurilor europene reprezinta o prioritate in noua viziune pentru clasa de mijloc. Printre exemple se numara eliminarea conditiei ca exploatatia sa-si mentina criteriul de selectie referitor la dimensiunea economica, extinderea sprijinului catre mai multe categorii de asocieri agricole sau clarificarea aspectelor legate de infiintare versus modernizare.
O serie de masuri cu multiple beneficii pentru agricultura de mijloc: reducerea varstei medii a fermierilor activi, imbunatatirea managementului, transferul intergenerational si facilitarea comasarii terenurilor in favoarea altor membri ai comunitatii. Concret, se traduce in beneficii de ordin financiar precum cresterea veniturilor fermei din activitati agricole, economic, stimuleaza iesirea din economia informala si pregatirea profesionala - absolventii de studii in domeniul agricol si agroalimentar primesc punctaje mai mari.
Ferma de familie, asa cum este in prezent definita de OUG 43/2013, este mai degraba o bariera birocratica decat o oportunitate reala. Ferma de familie trebuie definita legal in mod flexibil, trebuie sa aduca avantaje fiscale si de reglementare si trebuie sa fie un obiectiv de politica publica: ferma de familie este nucleul clasei de mijloc din agricultura.
Redefinirea conceptului de ”ferma de familie” cuprinde si modificarea limitei superioare de accesibilitate la o valoare de 100.000 euro / an si posibilitati de angajare formala a membrilor de familie la propria ferma (pentru a beneficia de asigurari sociale si de sanatate).
Asocierea ca instrument principal de transformare a peisajului economic rural in care micii producatori locali ies pe piata sub umbrela unei organizatii cu management profesionist si putere de desfacere pe lanturi scurte sau lungi. Printre beneficii se numara cooperarea intre actori locali in scopul comercializarii, realizarea de parteneriate cu ONG-uri si autoritati publice, o mai buna integrare pe piata a producatorilor locali.
Masurile de investitii din PNDR vizeaza atat fermierii individuali cat si comunitatea. Acest guvern isi asuma prin pachetul lansat acum o serie de tinte concrete pentru anul 2016 si pregatirea proiectelor pentru un impact maxim la finalizarea Programului, in 2023. Masurile pentru ferme sunt orientate pe categorii, de la fermele mici (15.000 Euro / per ferma) la proiectele de investitii pentru fermele mijlocii (maxim 200.000 euro) care vor permite modernizarea productiei si orientarea spre pietele de desfacere de la orase.
Instrumente financiare dedicate dezvoltarii rurale desfasurat pe mai multe directii de suport – micro-creditare, co-finanatare si garantare - a fermierilor din PNDR, cat si din afara lui. Totodata, propunem un fond de micro-creditare din fonduri nationale, dedicat fermierilor care nu sunt eligibili din PNDR (sub 4000 Euro PS), pentru a le da sansa cresterii.
Clarificarea si relaxarea cadrului legal pentru incurajarea antreprenorialului rural de mici dimensiuni. In functie de specificul local, se doreste adaptarea legislatiei pentru a permite consumul de produse din gospodarie in lantul eco si agro turistic. Preluarea la nivel de politica publica a bunelor practici de eco-turism certificat, prin dezvoltarea organismelor de management al destinatiei. Autoritatile locale si afacerile de mici dimensiuni vor fi cointeresate in folosirea potentialului cultural si natural al zonelor protejate.
In noua directie se inscriu si centrele suport pentru servicii adresate populatiei rurale si mic urbane alaturi de retele si clustere orientate catre sprijinul pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din mediul rural si mic urban. Totodata, GAL-urile isi pastreaza rolul clasic de motor al comunitatii rurale in programul LEADER, avand in vedere perspective si abordari care sa dezvolte comunitatea prin proiecte atipice, complementare PNDR.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>