Peste 19 milioane de euro disponibili in 2017 prin PNDR pentru Delta Dunarii

Peste 19 milioane de euro disponibili in 2017 pentru investitii prin PNDR pentru Delta DunariiAFIR deschide incepand din 13 februarie 2017 sesiunile de depunere a proiectelor de investitii pentru zona ITI Delta Dunarii (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunarii), finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cererile de finantare a proiectelor realizate in teritoriul ITI se pot depune pentru investitii in procesarea produselor agricole, prin submasura 4.2, pentru investitii in procesarea produselor din sectorul pomicol, prin submasura 4.2a, precum si pentru instalarea tinerilor fermieri, prin submasura 6.1.


Pentru toate aceste submasuri, sesiunea continua de primire a proiectelor este deschisa in intervalul 13 februarie 2017, ora 9.00 – 12 noiembrie 2017, ora 16.00.

Solicitantii de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala din zona ITI Delta Dunarii au la dispozitie in anul 2017 peste 19 milioane de euro pentru implementarea proiectelor de investitii prin cele trei submasuri. Dintre aceste, 10 milioane de euro sunt alocate pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1 ITI), 8,5 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole (sM 4.2 ITI) si alte 800.000 de euro pentru procesarea produselor pomicole.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line, pe pagina oficiala a Agentiei www.afir.info pentru toate cele trei submasuri.

Lista unitatilor administrativ teritoriale incluse in teritoriul ITI Delta Dunarii si in care pot fi realizate investitiile finantate prin PNDR 2020, este detaliata in Anexele la Ghidurile Solicitantului, disponibile pe site-ul AFIR (www.afir.info).

Aceste sesiuni se adreseaza exclusiv proiectelor depuse in teritoriul vizat de Strategia Integrata de Dezvoltare durabila a Deltei Dunarii – pe scurt, SIDD(DD) – aprobata prin HG nr. 602/2016. Conform PNDR (capitolul 15.4) interventiile finantate din PNDR, in mod complementar cu investitiile din alte fonduri europene, vor contribui la obiectivele stabilite prin Strategia de dezvoltare sustenabila integrata a Deltei Dunarii 2030. Strategia va viza investitii in active fizice, dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor, servicii de baza si reinoirea satelor in zonele rurale, agro-mediu si clima si LEADER.

Din momentul deschiderii apelului de proiecte cu alocare distincta pentru teritoriul aferent ITI, solicitantii din arealul vizat de Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii SIDD(DD), vor putea depune proiecte exclusiv in cadrul apelului dedicat aferent anului 2017, insotite de avizele de conformitate a proiectelor cu obiectivele SIDD(DD) emise de Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara – ITI Delta Dunarii (ADI ITI DD).

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata fiecarei Submasuri in parte.

 

INFORMATII SUPLIMENTARE

Strategia Integrata de Dezvoltare durabila a Deltei Dunarii – SIDD(DD) – asigura echilibrul intre protejarea patrimoniului natural unic al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (RBDD) si dezvoltarea socio-economica, venind in intampinarea aspiratiilor locuitorilor zonei prin imbunatatirea conditiilor de viata, crearea unor oportunitati economice mai bune si o valorificare adecvata a patrimoniului natural si cultural.

Delta Dunarii se confrunta cu limitari severe in ceea ce priveste productivitatea agricola, ca o consecinta a calitatii scazute a resurselor de sol, a conditiilor climatice aspre si a densitatii scazute a populatiei.

Pentru Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – zona ITI Delta Dunarii sunt disponibili in aceasta sesiune 10 milioane euro. Intensitatea sprijinului pentru aceasta submasura este de 100%.

Sprijinul financiar pe care il poate primi un beneficiar in cadrul acestei submasuri este 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO sau 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.

Beneficiari eligibili sunt persoane fizice inregistrate si autorizate, asociati unici sau majoritari ai unor SRL-uri, cu varsta maxima de 40 de ani, care isi iau angajamentul de a deveni fermieri activi.

Costuri eligibile sunt toate cheltuielile propuse prin Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a planului aprobat pot fi eligibile indiferent de natura lor.

Planul de Afaceri trebuie sa contina prezentarea situatiei initiale a exploatatiei, prezentarea etapelor si a obiectivelor propuse, prezentarea detaliata a actiunilor. Totodata, tanarul fermier trebuie sa-si stabileasca domiciliul si sediul social in UAT-ul in care este inregistrata exploatatia.

Exploatatia care va fi preluata trebuie sa fie amplasata predominant (peste 50%) in teritoriul ITI (calculul facandu-se raportand suprafata/ efectivul de animale din teritoriul ITI la suprafata totala/ efectivul total de animale din exploatatie, in functie de tipul exploatatiei).

SubMasura 4.2aProcesarea produselor pomicole – zona ITI Delta Dunarii, are o alocare de 800.000 euro. Submasura sprijina financiar investitiile in unitatile care proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol.

Este permisa si colectarea, depozitarea, conditionarea produselor (materie prima) care nu provin din sectorul pomicol daca acestea sunt destinate procesarii in unitatea proprie ca materie prima secundara. Submasura finanteaza si achizitionarea, inclusiv in leasing, de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime.

De asemenea, beneficiari eligibili sunt intreprinderi individuale si familiale, persoanele fizice autorizate si persoanele juridice (societati comerciale), inclusiv grupurile de producatori, care realizeaza investitii corporale si necorporale, pe teritoriul ITI, pentru procesarea si marketingul produselor agricole cuprinse in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene (TFUE), cu exceptia produselor pescaresti.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si forme asociative si de 40% pentru Intreprinderi Mari. Intensitatea sprijinului se poate majora cu 20 de puncte procentuale, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Programul European pentru Inovare).

Banii disponibili prin aceasta Submasura pot fi folositi si pentru:

    • Infiintarea, extinderea si modernizarea unitatilor ce colecteaza, conditioneaza si/ proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol mentionata in Anexa I, inclusiv pentru producerea bauturilor alcoolice.
    • Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalatii si echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime.
    • Cheltuieli generate de organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului; cheltuieli cu achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului; achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului.

Submasura 4.2 Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol – zona ITI Delta Dunarii, are o alocare de 8,5 milioane de euro. Aceste fonduri sunt destinate investitiilor care au ca scop infiintarea si/ sau modernizarea unitatilor de procesare si comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese, aplicarea masurilor de protectia mediului, cresterea numarului de locuri de munca sau promovarea investitiilor pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.

Beneficiarii submasurii – persoane fizice autorizate, societati comerciale, cooperative agricole care realizeaza investitii corporale si necorporale, pe teritoriul ITI pot obtine o rata a sprijinului public nerambursabil de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Astfel, pentru un proiect se pot obtine pana la 2,5 miloane euro/ proiect, in functie de tipul beneficiarului si investitia propusa.

Ca si in cazul proiectelor finantate prin Submasura 4.2a, intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Parteneriatul European de Inovare).

Printre cheltuielile finantate prin Submasura 4.2 se numara:

    • Constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare;
    • Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime si/ sau comercializarii produselor agro-alimentare in cadrul lanturilor alimentare integrate;
    • Cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru procesarea si comercializarea produselor agro-alimentare. 

Lista chieltuielilor eligibile, precum si tote conditiile de accesare ale celor trei submasuri sunt disponibile pe site-ul AFIR, www.afir.info

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

   

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>