Noutati in schemele de plata pentru noul PNDR 2014-2020

Subventii Noutati in schemele de plata pentru noul PNDRIn cadrul emisiunii TVR „Viata satului” din aceasta duminica, dl. Gabriel Gherghescu si invitatii sai: George Turtoi, secretar de stat in M.A.D.R., Dumitru Grigorean – presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania si Eugen Gontea – presedintele Federatiei Oierilor de la Munte, au abordat un subiect de mare actualitate: noutati in schemele de plata pentru noul PNDR 2014-2020, respectiv plata unica pe suprafata, fermierul activ, inverzirea terenurilor, platile pentru ovine, caprine si bovine.

 

 

 

 

Plata unica pe suprafata

Se va face pana in anul 2020. Din 2018, va fi realizata pe baza cadastrului. A fost alocata suma de 400 milioane euro de la buget pentru cadastrul agricol, proiect care va fi definitivat in anul 2018, astfel incat sa existe o perioada de tranzitie, 2018-2020, pentru intrarea pe platile directe la ferme.


Fermierul activ

Subventia va ajunge direct la acesta, in limita sumei demonstrate de 5000 euro (toate platile cumulate nu trebuie sa depaseasca 5000 euro). Peste 5000 euro, intervine « lista de excludere », de la care fac exceptie, conform noii proceduri, administratorii de paduri, comunele, penitenciarele, firmele de constructii sau anteprenorii care pot demonstra ca 1/3 din activitatile lor sunt activitati agricole (devenind astfel persoane active in agricutura).

Fermierul activ este fermierul care desfasoara activitati agricole sau detine/creste animale (vezi si legea pajistilor). Poate fi si persoana fizica, cu conditia sa aduca adeverinta de la A.N.A.F. prin care sa demonstreze ca 1/3 din veniturile sale provin din agricultura sau 5% - plati directe.

Dl. Grigorean a evidentiat existenta mai nou a „listei gri” de incadrare in categoria de fermier activ, care a inlocuit, pe ultima suta de metri in legislatie „lista neagra’. In sensul ca au fost introduse mai multe categorii exceptate.

Dl. Turtoi a precizat ca regulamentul european se respecta in totalitate si ca nu pot fi facute discriminari. Mai mult, criteriile au fost discutate cu comisarul Dacian Ciolos iar in etapa actuala sunt transpuse in noul PNDR 2014-2020.

Dl. Turtoi a mai precizat deasemenea:

    • nu exista un plafon la plata/an, ci acesta va fi impartit la suprafata totala eligibila, astfel incat suma toala va fi cunoscuta in toamna, dupa verificare;
    • cererile: se depun pana la sfarsitul lunii martie;
    • deschidera campaniei tine de PNDR, nu de Bruxelles;
    • perioada se va prelungi fara penalitati pana pe 15 iunie 2015.


Plata redistributiva

A fost aleasa de Romania, ca alternativa la plafonare – procedura din regulament.

Pentru 1-5 ha, se primesc 5 euro la hectar; pentru comasare 5-30 ha: se primesc 45 euro in plus la hectar. Prin aceasta masura se incearca sustinerea comasarii terenurilor.


Subventii-plati in zootehnie: sprijin cuplat bovine carne/lapte

Modificarea legislativa foarte importanta consta in acordarea sprijinului pentru intreg teritoriul national, nu numai pentru zonele defavorizate, respectiv:

    • 300 euro pe cap vita specializata pentru carne/lapte (rasa curata, inscriere in registrul geneaologic – va apare un Ordin A.N.A.R.Z.
    • 150 EURO/ cap PENTRU METISI.
    • IMPORTANT: sumele vor putea fi mai mari in functie de rezultatele verificarilor din toamna!
    • Conditii de eligibilitate discutate: efectivul eligibil: 10-250 cap. vaci lapte; la carne, efectivul minim (10 cap.) poate fi alcatuit din mai multe categorii de varsta.
    • Sub 10 capete: beneficiaza de ajutorul national tranzitoriu, NU de platile cuplate, rezervate producatorilor care vand produsul.
    • Plata pe zona defavorizata ramane in vigoare.
    • Se va face o singura cerere de plata, care va cuprinde sectorul vegetal si cel zootehnic.


Administrarea pasunilor

Dl. Gontea si-a manifestat temerea privind platile directe catre propietar, considerand ca asociatiile vor avea de suferit. Dl. Turtoi a explicat ca au fost create multe asociatii de tip ONG care au primit subventii si care nu aveau activitate agricola, mai mult, banii nu au ajuns la fermierii cu activitate. Dl. secretar de stat a reliefat faptul ca nu avem nevoie de asociatii de lobby ci de asociatii lucrative/ productive. Tipurile asociative eligibile ar fi cooperativele de productie si grupurile tip cooperativa de productie, pentru ca au activitate agricola.


Greening-ul (conditia de inverzire a terenurilor)

    • Intre 10-30 ha: 2 culturi/an.
    • Peste 30 ha: cel putin 3 culturi/an.
    • 5% zone de interes ecologic (ex: plantare soia, palcuri de arbori,etc).


Zona denumita “parloaga” inseamna zona pregatita pentru insamantare, intra la plata un singur an. Interesant este faptul ca pentru greening nu se aplica penalizari doi ani.

    • Plata pentru tinerii fermieri: 23 euro pentru primele 60 ha.
    • Schema simplificata: pana in 1250 de euro, nu se aplica conditii de greening, fermier activ sau altele. Dupa 1 an se poate ceda exploatatia, se face comasare si se intra pe PNDR.


Platile pentru ovine, caprine si bovine

Dl. Secretar de stat a precizat la sfarsitul interviului ca se fac platile pentru ovine si caprine saptamana viitoare, dupa care la bovine, cu precizarea ca intarierile sunt datorate ANSVSA.


A.C.E.B.O.P.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor
de Bovine, Ovine si Porcine din Romania

 

 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>