Ghidul fermierului privind ecoconditionalitatea – 2019

NORMELE DE ECOCONDITIONALITATE 2019In anul 2019, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate, care cuprind Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe urmatoarele domenii: Mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor; Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor; Bunastarea animalelor.


Orice fermier care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale trebuie sa respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

In anexa la Ordinul MADR nr. 352/636/54/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt definite normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermierii romani incepand cu 01.01.2019, incadrate pe urmatoarele domenii:

  

Domeniul: Mediu, schimbari climatice si bunele conditii agricole ale terenurilor

Aspectul: Apa

    • SMR 1 - Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole;
    • GAEC 1 - Crearea/mentinerea benzilor tampon (fasiilor de protectie) in vecinatatea apelor de suprafata;
        1. Se mentin fasiile de protectie existente pe terenurile agricole situate in vecinatatea zonelor de protectie a apelor de suprafata stabilite in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu. Latimea minima a fasiilor de protectie este de 1 m pe terenurile cu panta de pana la 12% si de 3 m pe terenurile cu panta mai mare de 12%, panta terenului fiind panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.
        2. In cazul in care pe terenul agricol situat in vecinatatea zonelor de protectie a apelor de suprafata nu exista fasii de protectie, fermierul are obligatia infiintarii si mentinerii acestor fasii, in conformitate cu prevederile Codului de bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole.
    • GAEC 2 - Respectarea procedurilor de autorizare, in cazul utilizarii apei pentru irigatii in agricultura. Se respecta prevederile legale privind utilizarea apei pentru irigatii in agricultura.
    • GAEC 3 - Protectia apelor subterane impotriva poluarii cu substante periculoase enumerate in anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea acesteia aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale.

Este interzisa evacuarea directa in apele subterane a substantelor periculoase enumerate in Lista I si Lista II din anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale, astfel cum sunt mentionate mai jos, care sunt utilizate in agricultura si se iau masuri de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a substantelor periculoase utilizate in agricultura.

 

Aspectul: Sol si stoc de carbon

    • GAEC 4 - Acoperirea minima a solului: Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.
    • GAEC 5 - Gestionarea minima a terenului care sa reflecte conditiile locale specifice pentru limitarea eroziunii;
        1. Lucrarile solului, inclusiv semanatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel.
        2. Se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.
    • GAEC 6 - Mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile.
        1. Floarea-soarelui nu se cultiva pe acelasi amplasament mai mult de 2 ani consecutiv.
        2. Este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

 

Aspectul: Biodiversitate

    • SMR 2 - Conservarea pasarilor salbatice.
    • SMR 3 - Conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica.

 

Aspectul: Peisaj, nivelul minim de intretinere

    • GAEC 7 - Mentinerea particularitatilor peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol, inclusiv interzicerea taierii gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice, luand masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.
        1. Se mentin particularitatile peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol;
        2. Se iau masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol;
        3. Este interzisa taierea gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice (perioada in care o specie de pasari depune oua, le cloceste si isi creste puii pana cand acestia sunt capabili sa zboare: 15 martie - 30 iunie).

 

 

Domeniul: Sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor

Aspectul: Siguranta alimentara

    • SMR 4 - Principii si cerinte generale ale legislatiei alimentare si proceduri in domeniul sigurantei produselor alimentare;
    • SMR 5 - Interzicerea utilizarii anumitor substante cu efect hormonal sau tireostatic si a substantelor betaagoniste in cresterea animalelor.

 

Aspectul: Identificarea si inregistrarea animalelor

    • SMR 6 - Identificarea si inregistrarea suinelor;
    • SMR 7 - Identificarea si inregistrarea bovinelor;
    • SMR 8 - Identificarea si inregistrarea animalelor din speciile ovina si caprina.

 

Aspectul: Bolile animalelor

    • SMR 9 - Prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST).

 

Aspectul: Produse de protectie a plantelor

    • SMR 10 - Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor.

 

 

Domeniul: Bunastarea animalelor

Aspectul: Bunastarea animalelor

    • SMR 11 - Norme minime privind protectia viteilor;
    • SMR 12 - Norme minime de protectie a porcinelor;
    • SMR 13 - Protectia animalelor de ferma.


Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, din una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani calendaristici (cf. art. 91, 97 si 99 din Reg. (CE) nr. 1306/2013, respectiv Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni pentru ecoconditionalitate incepand cu anul 2016), cu exceptia cazurilor de forta majora si respectiv a circumstantelor exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme (cf. art.30 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare):

    • decesul beneficiarului;
    • incapacitatea profesionala pe termen lung a beneficiarului;
    • o catastrofa naturala grava, care afecteaza puternic exploatatia agricola;
    • distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatie;
    • o epizootie sau o boala a plantelor care afecteaza partial sau integral septelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
    • exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei mari parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata la data depunerii cererii.

Potrivit art. 31 din OUG nr.3/2015 - Cazurile de forta majora si circumstantele exceptionale se notifica in scris APIA, furnizandu-se in acelasi timp dovezi relevante care atesta aparitia situatiilor prevazute la art. 30 alin. (1), in termen de 15 zile lucratoare de la data la care beneficiarul sau succesorul sau in drepturi este in masura sa trimita respectiva notificare.

A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

   

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>