Subutilizarea cotei de lapte pentru livrari

 

Referitor la recentele manifestari ale producatorilor de lapte din Romania legate de importul de lapte materie prima din alte State Membre UE, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

 




 

In cadrul Uniunii Europene, respectiv a Pietei Unice, comertul intracomunitar este liber, nu există bariere, importul si exportul de marfuri realizandu-se in conditiile respectarii legislatiei comunitare.

 

Astfel, pentru orice produs, calitatea acestuia este certificata si controlata la origine de autoritatile responsabile din Statele Membre, iar, in cazul in care marfurile trebuie inregistrate si/sau insotite de alte documente, acestea sunt de asemenea, emise si in responsabilitatea autoritatilor competente din tarile respective.

 

Ministerul a luat nota de problemele semnalate de producatorii de lapte din Romania, a purtat discutii cu acestia si a stabilit ca fiind necesara elaborarea unui cadru normativ mai detaliat decat cel existent privind mecanismul de inregistrare, cu mai multa precizie, a originii laptelui materie prima, asigurandu-se trasabilitatea acestuia, atat in privinta calitatii cat si a originii.

 

Activitate de gestionare si administrare a cotei de lapte se face de catre APIA – Directia Masuri de Piata, care in conformitate cu reglementarile comunitare, la sfarsitul anului de cota a initiat actiuni de control pentru verificarea datelor comunicate in declaratiile anuale, precum si pentru evidenta contabila a cantitatilor de lapte comercializate, la 141 cumparatori de lapte, 114 producatori de lapte, detinatori de cota de vanzari directe in cantitate de 100.000 kg.

 

Astfel, s-a identificat un numar de 8 cumparatori aprobati care achizitioneaza lapte din alte state membre si un numar de 21 cumparatori aprobati care achizitioneaza lapte intre ei.

 

Pentru a verifica daca laptele cumparat din Statele Membre este inregistrat in sistemul cotei de lapte al respectivelor State Membre si daca acesta indeplineste conditiile de calitate (astfel incat sa nu se creeze perturbarea pietei, inclusiv din punct de vedere al pretului), APIA a transmis solicitari agentiilor de plati din Statele Membre care fac obiectul acestor tranzactii.

 

Astfel, se asteapta un prim raspuns legat de inregistrarea in sistemul cotelor de lapte al respectivelor State membre a cantitatilor cumparate in vederea procesarii in Romania.

 

Totodata s-a declansat procedura de control al transportului laptelui la un numar de 100 cumparatori aprobati, distribuiti uniform pe toate regiunile, pentru a se identifica daca laptele achizitionat de cumparatori face obiectul cotei de lapte.

 

Mecanismul de administrare a cotei de lapte:

Cota pentru laptele de vaca a fost introdusa in Uniunea Europeana in anul 1984, limitand la un anumit nivel productia tarilor membre, astfel incat sa nu se mai creeze o supraproductie care sa afecteze crescatorii prin reducerea pretului de livrare a laptelui.

 

Implementarea cotei de lapte in Romania s-a facut in perioada 2006 - 2007 si constat in alocarea individuala a cotei, din cota nationala de referinta de lapte.

 

Cota nationala de referinta negociata de Romania si consemnata de Tratatul de aderare este 3.245.000 tone, din care:

a) 1.251.000 tone au fost destinate procesarii;

b) 1.806.000 tone au fost destinate vanzarilor directe;

c) 188.000 tone reprezinta cota de restructurare (se acorda in anul 2009)

 

Primul an de cota in Romania a inceput la data de 1 aprilie 2007. Activitatea de gestionare si administrare a cotei de lapte se face de catre APIA - Directia Masuri de Piata. 

 

Cota nationala de lapte are doua componente:

  • livrare (reprezentand laptele vandut pentru procesare)
  • vanzare directa (reprezentand laptele vandut direct consumatorului)

Administrarea cotei consta in gestionarea corespunzatoare a laptelui repartizat la producatori si perceperea de taxe in cazul depasirii la nivel national a cantitatilor de lapte alocate.

In sistemul cotei de lapte sunt:

  • 429 cumparatori aprobati;
  • 242 303 producatori detinatori de cota de lapte pentru livrari;
  • 621.702 producatori detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe,

Obligatiile detinatorilor de cota:

  • producatorul cu livrari raporteaza prin cumparatorul de lapte crud cantitatile de lapte valorificate
  • producatorul cu vanzari directe tine evidenta productiei in caietul fermierului, iar la sfarsitul anului de cota trimite declaratia care contine cantitatile de lapte vandute in anul respectiv de cota la autoritatea competenta.


Obligatiile cumparatorilor:

  • sa colecteze de la producatori contributiile datorate in scopul achitarii taxei;
  • sa plateasca taxa organismului competent;
  • sa efectueze la sfarsitul fiecarui an de cota, pentru fiecare producator un decont care prezinta cel putin cantitatea si procentul de grasimi al laptelui livrat;
  • sa trimita declaratia anuala pana la data de 14 mai, inclusiv;
  • sa achite in numele producatorilor contravaloarea depasirii cotelor inainte de 1 septembrie;

In septembrie 2008 , Romania a transmis la Comisia Europeana - Comitetul de gestionare a laptelui si produselor lactate, „Chestionarul anual privind aplicarea sistemului taxei in sectorul laptelui” instituit de Regulamentul (CE) nr. 1788/2003, pentru anul de cota 2007/2008.

Acest raport reliefeaza :

  • 1.312.374,078 tone - suma cantitatilor individuale de referinta de livrari alocate;
  • 37.76 g/kg - continut de grasime de referinta;
  • 242.303 - producatori de lapte care au efectuat livrari in anul de cota 2007-2008;
  • 937.689,058 tone - cantitatea de lapte livrat fizic;
  • 36.178 g/kg - continut de grasime corespunzator laptelui livrat;


Ca urmare se constata o subutilizare a cotei de lapte pentru livrari.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>