Sprijin financiar pentru crescatorii de bovine, porcine, pasari si albine in contextul Covid 19

Subventii pentru bovine porcine pasari si albine in contextul Covid 19In sedinta de Guvern din 27 august 2020 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, suin si avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, precum si o Hotarare privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol".

 

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL BOVIN


Sprijin pentru exploatatii cu minim 91 de capete

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, avand ca scop compensarea pierderilor in perioada cuprinsa intre 1 martie – 1 iulie 2020.

Pentru fermierii ce detin in exploatatie minim 91 de capete de bovine vor fi alocate fonduri de la bugetul de de stat. Cuantumul sprijinului de stat este de 100 euro/cap femela bovina adulta, varsta minima 24 luni, iar valoarea totala a schemei de ajutor este de 35.700 mii lei. Pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole suma totala nu poate depasi echivalentul in lei a 100.000 euro.

Fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pentru depunerea documentatiei. Banii vor fi virati in conturile fermierilor pana la 31 decembrie 2020.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa detina femele adulte din specia bovine inregistrate in RNE, in exploatatii cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;
    • sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile in baza Comunicarii Comisiei Europene;
    • sa nu se afle in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in evidentele Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019 sau in cazul persoanei fizice sa nu fi fost emisa o decizie definitiva a instantelor judecatoresti de constatare a falimentului pana la data de 31.12.2019
    • beneficiarii trebuie sa detina minimum 91 capete bovine femele adulte cu varsta de minim 24 luni inregistrate in RNE la data de 1 iulie 2020.

 

Sprijin pentru exploatatii care detin intre 5 si 90 capete de bovine

Totodata, precizam ca pentru fermierii care detin intre 5 si 90 capete de bovine se acorda fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, respectiv Masura 21 - Masura specifica de acordare a unui sprijin temporar cu caracter exceptional in cadrul FEADR ca raspuns la epidemia Covid 19, prin care se acorda fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), in vederea reluarii fluxului tehnologic normal al fermei si mentinerea viabilitatii acestora.

Bugetul aproximativ este de 60.000 mii euro, iar ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7000 Euro si poate fi acordat in functie de dimensiunea exploatatiei, astfel:

    • Intre 5 UVM - 10 UVM - 1000 Euro
    • Intre 11 UVM - 20 UVM - 2500 Euro
    • Intre 21 UVM – 30 UVM – 3500 Euro
    • Intre 31 UVM – 40 UVM – 4750 Euro
    • Intre 41 UVM – 50 UVM - 5000 Euro
    • Intre 51 UVM – 60 UVM – 6000 Euro
    • Intre 61 UVM – 70 UVM - 7000 Euro
    • Intre 71 UVM – 80 UVM - 7000 Euro
    • Intre 81 UVM – 90 UVM - 7000 Euro


Termenul maxim pana la care Statul Membru va plati suma forfetara este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobata de autoritatea competenta pana la 31 decembrie 2020.

Pentru a beneficia de fonduri acordate prin Masura 21, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • Sa fie fermieri activi conform definitiei din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislatiei nationale si sa fie inregistrat la APIA cu cerere unica de plata pentru anul 2020;
    • Sa detina minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, inregistrate in RNE, cu conditia de a avea inscrise minim 5 UVM femele adulte din specia bovine pe exploatatie cu cod ANSVSA;
    • Fiecare femela adulta din specia bovine pentru care se solicita sprijin trebuie sa aiba varsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL SUIN

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, in perioada cuprinsa intre 01 martie – 01 iulie 2020, avand ca scop compensarea pierderilor.

Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de categoriile de suine, respectiv, suine la ingrasat si animale de reproductie.

Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu poate depasi echivalentul in lei a 100.000 euro.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproductie (scroafe si scrofite).

Valoarea totala a schemei de ajutor este de 119.560 mii lei.

Beneficiarii acestei masuri de sprijin sunt crescatorii care detin animale din specia suine, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa detina exploatatie cu cod ANSVSA inregistrata/autorizata sanitar veterinar;
    • sa desfasoare activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor in semestrul I al anului 2020, cu exceptia celor care detin exploatatii aflate in imposibilitate de populare din cauza masurilor de restrictie sanitare veterinare generate de evolutia pestei porcine africane;
    • sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile in baza Comunicarii Comisiei Europene;
    • sa nu se afle in dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019.


Precizam ca fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL AVICOL

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, in vederea compensarii pierderilor, in perioada cuprinsa intre 01 martie – 01 iulie 2020.

Prin acest sprijin se doreste sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice din perioada actuala, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de speciile si categoriile de pasari, respectiv, pui de carne, pui de curca, gaini ouatoare, gaini rase grele si pui eclozionati.

Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curca si pui eclozionati, respectiv 0,014 UVM pentru gaini ouatoare si gaini rase grele.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, iar valoarea totala a schemei de ajutor este de 109.800 mii lei.

Beneficiarii acestei masuri sunt: crescatorii de pasari, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor pentru carne sau oua.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa detina exploatatie autorizata sanitar veterinar;
    • sa desfasoare activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor in semestrul I al anului 2020;
    • sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile si sa respecte prevederile de la punctele 20 si 23 din Comunicarea Comisiei Europene;
    • sa nu se afle in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019.


Precizam ca fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL APICOL

In sedinta de Guvern din 27 august 2020 a fost adoptata o Hotarare privind aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol".

Scopul acestui ajutor este sustinerea activitatii in sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mentionata, astfel incat sa se asigure continuarea ciclului de productie.

Cuantumul ajutorului este de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis este de 49.948.500 lei, reprezentand circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.

Beneficiarii acestei masuri sunt:

    • apicultori, persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil la data depunerii cererii;
    • apicultori, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016;
    • apicultori, persoane juridice, precum si oricare forma asociativa cu sau fara personalitate juridica constituite conform legii.


Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa aiba familii de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, gestionat de Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”;
    • sa aiba familii de albine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.


Facem precizarea ca fermierii isi vor primi banii pana la data de 31 decembrie 2020.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>