Sprijin financiar pentru crescatorii de bovine, porcine, pasari si albine in contextul Covid 19

Subventii pentru bovine porcine pasari si albine in contextul Covid 19In sedinta de Guvern din 27 august 2020 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, suin si avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, precum si o Hotarare privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol".

 

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL BOVIN


Sprijin pentru exploatatii cu minim 91 de capete

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, avand ca scop compensarea pierderilor in perioada cuprinsa intre 1 martie – 1 iulie 2020.

Pentru fermierii ce detin in exploatatie minim 91 de capete de bovine vor fi alocate fonduri de la bugetul de de stat. Cuantumul sprijinului de stat este de 100 euro/cap femela bovina adulta, varsta minima 24 luni, iar valoarea totala a schemei de ajutor este de 35.700 mii lei. Pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole suma totala nu poate depasi echivalentul in lei a 100.000 euro.

Fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pentru depunerea documentatiei. Banii vor fi virati in conturile fermierilor pana la 31 decembrie 2020.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa detina femele adulte din specia bovine inregistrate in RNE, in exploatatii cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;
    • sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile in baza Comunicarii Comisiei Europene;
    • sa nu se afle in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in evidentele Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019 sau in cazul persoanei fizice sa nu fi fost emisa o decizie definitiva a instantelor judecatoresti de constatare a falimentului pana la data de 31.12.2019
    • beneficiarii trebuie sa detina minimum 91 capete bovine femele adulte cu varsta de minim 24 luni inregistrate in RNE la data de 1 iulie 2020.

 

Sprijin pentru exploatatii care detin intre 5 si 90 capete de bovine

Totodata, precizam ca pentru fermierii care detin intre 5 si 90 capete de bovine se acorda fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, respectiv Masura 21 - Masura specifica de acordare a unui sprijin temporar cu caracter exceptional in cadrul FEADR ca raspuns la epidemia Covid 19, prin care se acorda fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), in vederea reluarii fluxului tehnologic normal al fermei si mentinerea viabilitatii acestora.

Bugetul aproximativ este de 60.000 mii euro, iar ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7000 Euro si poate fi acordat in functie de dimensiunea exploatatiei, astfel:

    • Intre 5 UVM - 10 UVM - 1000 Euro
    • Intre 11 UVM - 20 UVM - 2500 Euro
    • Intre 21 UVM – 30 UVM – 3500 Euro
    • Intre 31 UVM – 40 UVM – 4750 Euro
    • Intre 41 UVM – 50 UVM - 5000 Euro
    • Intre 51 UVM – 60 UVM – 6000 Euro
    • Intre 61 UVM – 70 UVM - 7000 Euro
    • Intre 71 UVM – 80 UVM - 7000 Euro
    • Intre 81 UVM – 90 UVM - 7000 Euro


Termenul maxim pana la care Statul Membru va plati suma forfetara este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobata de autoritatea competenta pana la 31 decembrie 2020.

Pentru a beneficia de fonduri acordate prin Masura 21, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • Sa fie fermieri activi conform definitiei din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislatiei nationale si sa fie inregistrat la APIA cu cerere unica de plata pentru anul 2020;
    • Sa detina minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, inregistrate in RNE, cu conditia de a avea inscrise minim 5 UVM femele adulte din specia bovine pe exploatatie cu cod ANSVSA;
    • Fiecare femela adulta din specia bovine pentru care se solicita sprijin trebuie sa aiba varsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL SUIN

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, in perioada cuprinsa intre 01 martie – 01 iulie 2020, avand ca scop compensarea pierderilor.

Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de categoriile de suine, respectiv, suine la ingrasat si animale de reproductie.

Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu poate depasi echivalentul in lei a 100.000 euro.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproductie (scroafe si scrofite).

Valoarea totala a schemei de ajutor este de 119.560 mii lei.

Beneficiarii acestei masuri de sprijin sunt crescatorii care detin animale din specia suine, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa detina exploatatie cu cod ANSVSA inregistrata/autorizata sanitar veterinar;
    • sa desfasoare activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor in semestrul I al anului 2020, cu exceptia celor care detin exploatatii aflate in imposibilitate de populare din cauza masurilor de restrictie sanitare veterinare generate de evolutia pestei porcine africane;
    • sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile in baza Comunicarii Comisiei Europene;
    • sa nu se afle in dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019.


Precizam ca fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL AVICOL

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, in vederea compensarii pierderilor, in perioada cuprinsa intre 01 martie – 01 iulie 2020.

Prin acest sprijin se doreste sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice din perioada actuala, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de speciile si categoriile de pasari, respectiv, pui de carne, pui de curca, gaini ouatoare, gaini rase grele si pui eclozionati.

Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curca si pui eclozionati, respectiv 0,014 UVM pentru gaini ouatoare si gaini rase grele.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, iar valoarea totala a schemei de ajutor este de 109.800 mii lei.

Beneficiarii acestei masuri sunt: crescatorii de pasari, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor pentru carne sau oua.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa detina exploatatie autorizata sanitar veterinar;
    • sa desfasoare activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor in semestrul I al anului 2020;
    • sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile si sa respecte prevederile de la punctele 20 si 23 din Comunicarea Comisiei Europene;
    • sa nu se afle in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019.


Precizam ca fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

 

 

MASURI DE SPRIJIN PENTRU SECTORUL APICOL

In sedinta de Guvern din 27 august 2020 a fost adoptata o Hotarare privind aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol".

Scopul acestui ajutor este sustinerea activitatii in sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mentionata, astfel incat sa se asigure continuarea ciclului de productie.

Cuantumul ajutorului este de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis este de 49.948.500 lei, reprezentand circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.

Beneficiarii acestei masuri sunt:

    • apicultori, persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil la data depunerii cererii;
    • apicultori, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016;
    • apicultori, persoane juridice, precum si oricare forma asociativa cu sau fara personalitate juridica constituite conform legii.


Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa aiba familii de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, gestionat de Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”;
    • sa aiba familii de albine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.


Facem precizarea ca fermierii isi vor primi banii pana la data de 31 decembrie 2020.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

17-04-2025 Targuri si expozitii

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

16-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

15-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

10-04-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

09-04-2025 Plati APIA

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

09-04-2025 Stiri agricole

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

09-04-2025 Targuri si expozitii

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>