Masurile de sprijin financiar din Programul National Apicol 2014-2016

sprijin financiar Program National Apicol 2014-2016Maria Toma, director MADR in cadrul Directiei Organizari de Piata in Sectorul Zootehnic, a prezentat detalii despre masurile de sprijin financiar din Programul National Apicol 2014-2016 intr-un interviu publicatiei Romania Rurala editata de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.


Programul National Apicol (PNA) face parte din Pilonul I, in care sunt incluse platile directe catre fermieri, fie din bugetul national, fie din FEGA.


In cazul PNA, cofinantarea se face 50% din buget national, 50% din fonduri FEGA. PNDR gestioneaza programe de investitii din Pilonul II cu finantare din FEADR.

Inca din anul 2008, apicultorii din Romania au beneficiat de masuri de sprijin financiar aprobate in Programul National Apicol, astfel:

    • prin Programul National Apicol pentru perioada 2008 – 2010, aprobat prin Decizia Comisiei Europene din 17 august 2007 privind aprobarea Programului de imbunatatire a productiei si a comercializarii produselor apicole, elaborat de Romania in temeiul Regulamentului Consiliului nr. 797/2004 si prin Hotararea Guvernului nr. 556/2008, apicultorii au primit sprijin financiar in valoare de 40.110.367 lei.
    • prin Programul National Apicol pentru perioada 2011 – 2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene din 14 septembrie 2010 de aprobare a programului de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prezentat de Romania in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului si de stabilire a contributiei Uniunii la acest program si prin Hotararea Guvernului nr. 245/2011, apicultorii au primit sprijin financiar in valoare de 87.883.257,5 lei.
    • Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.
    • Exercitiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecarui an pana la data de 15 octombrie a anului urmator, iar actiunile cuprinse in acesta se aplica anual de catre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului in curs pana la data de 31 august a anului urmator. Platile aferente se fac in timpul exercitiului financiar.


In ceea ce priveste stadiul actual al Programului National Apicol, acesta este in derulare, termenul limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc fiind data de intai august a fiecarui an. Decontarea sumelor cuvenite se realizeaza de catre APIA pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.


Beneficiarii si conditiile de eligibilitate

Conform prevederilor H.G. nr. 1050/2013 pentru aprobarea Programului national apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar, beneficiarii PNA 2014 – 2016 sunt: „Apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.”

Schimbarile aduse de PNA 2014-2016 fata de programele anterioare fac referire la achizitiile produselor decontate prin PNA. Acestea se pot face direct sau prin intermediul formei asociative. In PNA anterioare, aceste achizitii se puteau face doar prin intermediul formei asociative.


Masurile din Programul National Apicol 2014-2016 si actiunile sprijinite

In PNA 2014 – 2016 sunt incluse urmatoarele actiuni:

    • Achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa
        • Cheltuieli eligibile:
            • pretul fara TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei, achizitionate pentru intregul efectiv de albine detinut de apicultor la data depunerii cererii in vederea solicitarii ajutorului financiar;
            • pretul fara TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei, folosite pentru apicultura ecologica, achizitionate pentru intregul efectiv de albine detinut de apicultor la data depunerii cererii in vederea solicitarii ajutorului financiar, in cazul apiculturii ecologice;
            • pretul fara TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.
    • Achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine
        • Cheltuieli eligibile:
            • pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de matci egal cu 50% din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de matci si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine;
            • pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de roiuri pe faguri egal cu 20% din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de roiuri si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora;
            • pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de familii si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.
    • Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral
        • Cheltuieli eligibile:
            • pretul fara TVA pentru achizitia de stupi utilati conform tehnologiei apicole, dar nu mai mult de 30% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, excluzand materialul biologic.
    • Decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii
        • Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru setul de baza de analize fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii si care trebuie sa cuprinda:
            • determinarea hidrometilfurfurolului (HMF) din miere;
            • determinarea glucozei si fructozei din miere;
            • determinarea continutului de apa;
            • examen organoleptic;
            • determinarea indicelui diastazic.


Prin Decizia Comisiei Europene nr. 5.126 din 12 august 2013 de aprobare a programelor de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prezentate de statele membre in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului si de stabilire a contributiei Uniunii la aceste programe valoarea sprijinului financiar este de 50% de la bugetul de stat si 50 % de la bugetul UE, respectiv 20.045.340 euro, si 89.091.513 lei, distribuita astfel:

      • anul 2014 - 6.683.690 euro, respectiv - 29.705.660 lei;
      • anul 2015 - 6.684.930 euro, respectiv - 29.711.171 lei;
      • anul 2016 - 6.676.720 euro, respectiv - 29.674.682 lei.


Cum pot potentialii beneficiari sa acceseze masurile din PNA?

Conform prevederilor H.G. nr. 1050/2013 pentru aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar, beneficiarii PNA pentru perioada 2014-2016 achizitioneaza direct sau prin intermediul formei asociative produsele si solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte.

Reprezentantul formei asociative constituita legal, pe baza cererilor si a documentelor depuse de beneficiari, depune la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, sau centrul municipiului Bucuresti, pe raza caruia isi are sediul inregistrat in actele de constituire, documentele justificative prevazute in actul normativ amintit.

Pentru actiunile prevazute in Program, termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc este data de intai august a fiecarui an. Decontarea sumelor cuvenite se realizeaza de catre APIA pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.


 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>