Masurile de sprijin financiar din Programul National Apicol 2014-2016

sprijin financiar Program National Apicol 2014-2016Maria Toma, director MADR in cadrul Directiei Organizari de Piata in Sectorul Zootehnic, a prezentat detalii despre masurile de sprijin financiar din Programul National Apicol 2014-2016 intr-un interviu publicatiei Romania Rurala editata de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.


Programul National Apicol (PNA) face parte din Pilonul I, in care sunt incluse platile directe catre fermieri, fie din bugetul national, fie din FEGA.


In cazul PNA, cofinantarea se face 50% din buget national, 50% din fonduri FEGA. PNDR gestioneaza programe de investitii din Pilonul II cu finantare din FEADR.

Inca din anul 2008, apicultorii din Romania au beneficiat de masuri de sprijin financiar aprobate in Programul National Apicol, astfel:

    • prin Programul National Apicol pentru perioada 2008 – 2010, aprobat prin Decizia Comisiei Europene din 17 august 2007 privind aprobarea Programului de imbunatatire a productiei si a comercializarii produselor apicole, elaborat de Romania in temeiul Regulamentului Consiliului nr. 797/2004 si prin Hotararea Guvernului nr. 556/2008, apicultorii au primit sprijin financiar in valoare de 40.110.367 lei.
    • prin Programul National Apicol pentru perioada 2011 – 2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene din 14 septembrie 2010 de aprobare a programului de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prezentat de Romania in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului si de stabilire a contributiei Uniunii la acest program si prin Hotararea Guvernului nr. 245/2011, apicultorii au primit sprijin financiar in valoare de 87.883.257,5 lei.
    • Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.
    • Exercitiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecarui an pana la data de 15 octombrie a anului urmator, iar actiunile cuprinse in acesta se aplica anual de catre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului in curs pana la data de 31 august a anului urmator. Platile aferente se fac in timpul exercitiului financiar.


In ceea ce priveste stadiul actual al Programului National Apicol, acesta este in derulare, termenul limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc fiind data de intai august a fiecarui an. Decontarea sumelor cuvenite se realizeaza de catre APIA pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.


Beneficiarii si conditiile de eligibilitate

Conform prevederilor H.G. nr. 1050/2013 pentru aprobarea Programului national apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar, beneficiarii PNA 2014 – 2016 sunt: „Apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.”

Schimbarile aduse de PNA 2014-2016 fata de programele anterioare fac referire la achizitiile produselor decontate prin PNA. Acestea se pot face direct sau prin intermediul formei asociative. In PNA anterioare, aceste achizitii se puteau face doar prin intermediul formei asociative.


Masurile din Programul National Apicol 2014-2016 si actiunile sprijinite

In PNA 2014 – 2016 sunt incluse urmatoarele actiuni:

    • Achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa
        • Cheltuieli eligibile:
            • pretul fara TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei, achizitionate pentru intregul efectiv de albine detinut de apicultor la data depunerii cererii in vederea solicitarii ajutorului financiar;
            • pretul fara TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei, folosite pentru apicultura ecologica, achizitionate pentru intregul efectiv de albine detinut de apicultor la data depunerii cererii in vederea solicitarii ajutorului financiar, in cazul apiculturii ecologice;
            • pretul fara TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.
    • Achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine
        • Cheltuieli eligibile:
            • pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de matci egal cu 50% din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de matci si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine;
            • pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de roiuri pe faguri egal cu 20% din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de roiuri si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora;
            • pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de familii si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.
    • Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral
        • Cheltuieli eligibile:
            • pretul fara TVA pentru achizitia de stupi utilati conform tehnologiei apicole, dar nu mai mult de 30% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, excluzand materialul biologic.
    • Decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii
        • Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru setul de baza de analize fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii si care trebuie sa cuprinda:
            • determinarea hidrometilfurfurolului (HMF) din miere;
            • determinarea glucozei si fructozei din miere;
            • determinarea continutului de apa;
            • examen organoleptic;
            • determinarea indicelui diastazic.


Prin Decizia Comisiei Europene nr. 5.126 din 12 august 2013 de aprobare a programelor de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prezentate de statele membre in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului si de stabilire a contributiei Uniunii la aceste programe valoarea sprijinului financiar este de 50% de la bugetul de stat si 50 % de la bugetul UE, respectiv 20.045.340 euro, si 89.091.513 lei, distribuita astfel:

      • anul 2014 - 6.683.690 euro, respectiv - 29.705.660 lei;
      • anul 2015 - 6.684.930 euro, respectiv - 29.711.171 lei;
      • anul 2016 - 6.676.720 euro, respectiv - 29.674.682 lei.


Cum pot potentialii beneficiari sa acceseze masurile din PNA?

Conform prevederilor H.G. nr. 1050/2013 pentru aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar, beneficiarii PNA pentru perioada 2014-2016 achizitioneaza direct sau prin intermediul formei asociative produsele si solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte.

Reprezentantul formei asociative constituita legal, pe baza cererilor si a documentelor depuse de beneficiari, depune la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, sau centrul municipiului Bucuresti, pe raza caruia isi are sediul inregistrat in actele de constituire, documentele justificative prevazute in actul normativ amintit.

Pentru actiunile prevazute in Program, termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc este data de intai august a fiecarui an. Decontarea sumelor cuvenite se realizeaza de catre APIA pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.


 

Noutati

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>