1 august 2016 - termenul limita pentru solicitarea sprijinului financiar in sector apicol - PNA 2016

1 august 2016 - Data limita solicitare sprijin financiar in sector apicol - PNA 2016Termenul limita de depunere a cererii de solicitare a sprijinului financiar acordat prin PNA impreuna cu documentele care o insotesc, este data de 01.08.2016. Cererea de plata, pentru a fi valabila, trebuie sa fie completata corect si sa fie completa, adica sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura.


Scopul Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016 este sprijinirea apicultorilor pentru achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine, de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral, precum si pentru decontarea analizelor fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii.

 

Beneficiarii Programului

Beneficiarii sprijinului financiar sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

 

Solicitantii sprijinului

    • asociatiile de crescatori de albine recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • uniunile apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • cooperativele agricole in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • grupurile de producatori in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • federatii apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare. 

 

Modul de finantare

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand T.V.A.

Actiunile cuprinse in Program pentru care se acorda ajutor financiar in anul 2016:

    • Combaterea varoozei si a nosemozei – Achizitionarea de medicamente si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, folosite atat in apicultura conventionala, cat si in apicultura ecologica;
    • Refacerea efectivului de familii de albine – Achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si / sau familii de albine identificate folosite atat pentru apicultura conventionala sau ecologica;
    • Rationalizarea stuparitului pastoral – Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral.
    • Asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii – decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.

 

Etapele de desfasurare a procedurii

Acordarea ajutorului financiar se realizeaza in urma depunerii cererii de plata. Succesiunea etapelor este urmatoarea:

    1. solicitarea ajutorului financiar - depunere cerere de plata, primire, inregistrare cerere de plata, control vizual al cererii de plata;
    2. verificarea, analizarea si aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    3. inspectia la fata locului;
    4. verificarea si validarea raportului de inspectie control/supracontrol;
    5. aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    6. verificarea, analizarea si validarea/invalidarea dosarelor de plata;
    7. autorizarea platii;
    8. plata ajutorului;
    9. verificarea efectuarii platilor sumelor autorizate de APIA. 

 

Solicitarea sprijinului financiar de catre beneficiarii Programului National Apicol

Beneficiarii Programului pentru actiunile prevazute in acesta, achizitioneaza direct produsele sau achizitioneaza prin intermediul formei asociative toate produsele, solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte, conform legislatiei in vigoare.

Inainte de depunerea cererii unice de solicitare a sprijinului si a documentelor care o insotesc apicultorii trebuie sa solicite eliberarea urmatoarelor documente, indiferent de forma de achizitie, direct sau prin intermediul formei asociative:

    • adeverinta care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, eliberata de consiliul local;
    • documentul de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/ unitatea;
    • ordinul de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi. 

Apicultorul trebuie sa detina stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G.K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele care se depun la sediul formei asociative de catre apicultorii beneficiari ai Programului, care achizitioneaza prin intermediul formei asociative:

    • Cererea unica de solicitare a sprijinului care se depune o singura data inainte de efectuarea oricarei achizitii, in care se mentioneaza acordul pentru achizitia produselor si/sau pentru derularea sprijinului financiar aferente masurilor prevazute in Program, prin intermediul aceleiasi forme asociative.
    • Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca apicultorii: - achizitioneaza matcile, roiurile pe faguri si/sau familiile de albine prin PNA in afara perioadei cuprinse intre data depunerii oricarei cereri de finantare pentru acordare de ajutor financiar nerabursabil din masurile agricole de investitii finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si data acordarii ultimei plati pentru finalizarea investitiei. - indiferent de forma juridica de organizare, nu au mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative; - in cazul in care au loc modificari asupra statului lor juridic, informeaza forma asociativa din care fac parte, in termen de 5 zile lucratoare de la survenirea acestor modificari.
    • Copia actului de identificare - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice.
    • Copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare.
    • Copia adeverintei care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, la data solicitarii acesteia, eliberata de consiliul local.
    • Copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz,respectiv 1 august 2016.
    • Copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat inainte de depunerea cererii de solicitare la sediul formei asociative de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/unitatea.
    • Copia ordinului de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi.
    • Copia fisei "Miscarea efectivului de albine"din carnetul de stupina, in care sa se consemneze toate achizitiile pentru actiunea refacerea efectivului de albine.
    • Copia carnetului de stupina completat la zi in toate rubricile, stampilat si semnat de administratorul/ reprezentantul legal/imputernicitul formei asociative la rubrica „Deplasari in pastoral".
    • Copia buletinului/buletinelor de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii si copia documentelor fiscale de efectuare a platii analizelor fizico-chimice ale mierii, emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare, in cazul efectuarii analizelor fizico-chimice ale mierii.
    • Copia facturii de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii precum si copia documentelor de efectuare a platii acestora emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia autorizatiei de functionare a laboratorului de analize fizico-chimice care a efectuat analizele si care a emis factura.


In cazul in care apicultorii opteaza sa efectueze toate achizitiile in mod direct, dupa achizitionarea acestora, pe langa documentele mentionate mai sus, trebuie sa depuna suplimentar urmatoarele documente la sediul formei asociative legal constituite din care fac parte:

    • Copia certificatului/certificatelor de origine, care atesta provenienta matcilor din stupine de elita autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupina de elita;
    • Copia declaratiei/declaratiilor de conformitate, care atesta provenienta matcilor din stupine de multiplicare autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G, K, Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupine de multiplicare;
    • Copia autorizatiei sanitar veterinara/documentului care atesta autorizarea pentru comercializare a furnizorului de medicamente in cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea efectivului de familii de albine;
    • Copia facturii/facturilor fiscale de achizitie a medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri, familiilor de albine si a stupilor, emisa/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare;
    • Copia documentului/documentelor fiscale de efectuare a platii medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine si a stupilor emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia documentului din care sa reiasa capacitatea furnizorului de a produce material biologic semnat de acesta si avizat de ANZ - in cazul achizitiei de material biologic. 


Controlul la fata locului la nivelul beneficiarilor sprijinului financiar, din cadrul fiecarei forme asociative, respectiv apicultorii, se va efectua in procent de 5% din numarul total al acestora.

In cazul in care in urma controlului efectuat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura se identifica neconcordante intre informatiile furnizate in cererea de plata, documentele justificative si situatia de la fata locului, beneficiarilor li se aplica o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%.

Atat reprezentantii formelor asociative, cat si apicultorii selectati care au depus cerere unica de solicitare a sprijinului trebuie sa fie prezenti la data comunicata pentru efectuarea controlului la fata locului sau sa mandateze un reprezentant.

Refuzul controlului la fata locului la data comunicata atrage excluderea de la plata.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>