1 august 2016 - termenul limita pentru solicitarea sprijinului financiar in sector apicol - PNA 2016

1 august 2016 - Data limita solicitare sprijin financiar in sector apicol - PNA 2016Termenul limita de depunere a cererii de solicitare a sprijinului financiar acordat prin PNA impreuna cu documentele care o insotesc, este data de 01.08.2016. Cererea de plata, pentru a fi valabila, trebuie sa fie completata corect si sa fie completa, adica sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura.


Scopul Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016 este sprijinirea apicultorilor pentru achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine, de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral, precum si pentru decontarea analizelor fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii.

 

Beneficiarii Programului

Beneficiarii sprijinului financiar sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

 

Solicitantii sprijinului

    • asociatiile de crescatori de albine recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • uniunile apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • cooperativele agricole in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • grupurile de producatori in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • federatii apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare. 

 

Modul de finantare

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand T.V.A.

Actiunile cuprinse in Program pentru care se acorda ajutor financiar in anul 2016:

    • Combaterea varoozei si a nosemozei – Achizitionarea de medicamente si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, folosite atat in apicultura conventionala, cat si in apicultura ecologica;
    • Refacerea efectivului de familii de albine – Achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si / sau familii de albine identificate folosite atat pentru apicultura conventionala sau ecologica;
    • Rationalizarea stuparitului pastoral – Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral.
    • Asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii – decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.

 

Etapele de desfasurare a procedurii

Acordarea ajutorului financiar se realizeaza in urma depunerii cererii de plata. Succesiunea etapelor este urmatoarea:

    1. solicitarea ajutorului financiar - depunere cerere de plata, primire, inregistrare cerere de plata, control vizual al cererii de plata;
    2. verificarea, analizarea si aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    3. inspectia la fata locului;
    4. verificarea si validarea raportului de inspectie control/supracontrol;
    5. aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    6. verificarea, analizarea si validarea/invalidarea dosarelor de plata;
    7. autorizarea platii;
    8. plata ajutorului;
    9. verificarea efectuarii platilor sumelor autorizate de APIA. 

 

Solicitarea sprijinului financiar de catre beneficiarii Programului National Apicol

Beneficiarii Programului pentru actiunile prevazute in acesta, achizitioneaza direct produsele sau achizitioneaza prin intermediul formei asociative toate produsele, solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte, conform legislatiei in vigoare.

Inainte de depunerea cererii unice de solicitare a sprijinului si a documentelor care o insotesc apicultorii trebuie sa solicite eliberarea urmatoarelor documente, indiferent de forma de achizitie, direct sau prin intermediul formei asociative:

    • adeverinta care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, eliberata de consiliul local;
    • documentul de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/ unitatea;
    • ordinul de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi. 

Apicultorul trebuie sa detina stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G.K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele care se depun la sediul formei asociative de catre apicultorii beneficiari ai Programului, care achizitioneaza prin intermediul formei asociative:

    • Cererea unica de solicitare a sprijinului care se depune o singura data inainte de efectuarea oricarei achizitii, in care se mentioneaza acordul pentru achizitia produselor si/sau pentru derularea sprijinului financiar aferente masurilor prevazute in Program, prin intermediul aceleiasi forme asociative.
    • Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca apicultorii: - achizitioneaza matcile, roiurile pe faguri si/sau familiile de albine prin PNA in afara perioadei cuprinse intre data depunerii oricarei cereri de finantare pentru acordare de ajutor financiar nerabursabil din masurile agricole de investitii finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si data acordarii ultimei plati pentru finalizarea investitiei. - indiferent de forma juridica de organizare, nu au mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative; - in cazul in care au loc modificari asupra statului lor juridic, informeaza forma asociativa din care fac parte, in termen de 5 zile lucratoare de la survenirea acestor modificari.
    • Copia actului de identificare - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice.
    • Copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare.
    • Copia adeverintei care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, la data solicitarii acesteia, eliberata de consiliul local.
    • Copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz,respectiv 1 august 2016.
    • Copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat inainte de depunerea cererii de solicitare la sediul formei asociative de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/unitatea.
    • Copia ordinului de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi.
    • Copia fisei "Miscarea efectivului de albine"din carnetul de stupina, in care sa se consemneze toate achizitiile pentru actiunea refacerea efectivului de albine.
    • Copia carnetului de stupina completat la zi in toate rubricile, stampilat si semnat de administratorul/ reprezentantul legal/imputernicitul formei asociative la rubrica „Deplasari in pastoral".
    • Copia buletinului/buletinelor de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii si copia documentelor fiscale de efectuare a platii analizelor fizico-chimice ale mierii, emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare, in cazul efectuarii analizelor fizico-chimice ale mierii.
    • Copia facturii de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii precum si copia documentelor de efectuare a platii acestora emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia autorizatiei de functionare a laboratorului de analize fizico-chimice care a efectuat analizele si care a emis factura.


In cazul in care apicultorii opteaza sa efectueze toate achizitiile in mod direct, dupa achizitionarea acestora, pe langa documentele mentionate mai sus, trebuie sa depuna suplimentar urmatoarele documente la sediul formei asociative legal constituite din care fac parte:

    • Copia certificatului/certificatelor de origine, care atesta provenienta matcilor din stupine de elita autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupina de elita;
    • Copia declaratiei/declaratiilor de conformitate, care atesta provenienta matcilor din stupine de multiplicare autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G, K, Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupine de multiplicare;
    • Copia autorizatiei sanitar veterinara/documentului care atesta autorizarea pentru comercializare a furnizorului de medicamente in cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea efectivului de familii de albine;
    • Copia facturii/facturilor fiscale de achizitie a medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri, familiilor de albine si a stupilor, emisa/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare;
    • Copia documentului/documentelor fiscale de efectuare a platii medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine si a stupilor emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia documentului din care sa reiasa capacitatea furnizorului de a produce material biologic semnat de acesta si avizat de ANZ - in cazul achizitiei de material biologic. 


Controlul la fata locului la nivelul beneficiarilor sprijinului financiar, din cadrul fiecarei forme asociative, respectiv apicultorii, se va efectua in procent de 5% din numarul total al acestora.

In cazul in care in urma controlului efectuat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura se identifica neconcordante intre informatiile furnizate in cererea de plata, documentele justificative si situatia de la fata locului, beneficiarilor li se aplica o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%.

Atat reprezentantii formelor asociative, cat si apicultorii selectati care au depus cerere unica de solicitare a sprijinului trebuie sa fie prezenti la data comunicata pentru efectuarea controlului la fata locului sau sa mandateze un reprezentant.

Refuzul controlului la fata locului la data comunicata atrage excluderea de la plata.

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>