1 august 2016 - termenul limita pentru solicitarea sprijinului financiar in sector apicol - PNA 2016

1 august 2016 - Data limita solicitare sprijin financiar in sector apicol - PNA 2016Termenul limita de depunere a cererii de solicitare a sprijinului financiar acordat prin PNA impreuna cu documentele care o insotesc, este data de 01.08.2016. Cererea de plata, pentru a fi valabila, trebuie sa fie completata corect si sa fie completa, adica sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura.


Scopul Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016 este sprijinirea apicultorilor pentru achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine, de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral, precum si pentru decontarea analizelor fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii.

 

Beneficiarii Programului

Beneficiarii sprijinului financiar sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

 

Solicitantii sprijinului

    • asociatiile de crescatori de albine recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • uniunile apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • cooperativele agricole in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • grupurile de producatori in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • federatii apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare. 

 

Modul de finantare

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand T.V.A.

Actiunile cuprinse in Program pentru care se acorda ajutor financiar in anul 2016:

    • Combaterea varoozei si a nosemozei – Achizitionarea de medicamente si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, folosite atat in apicultura conventionala, cat si in apicultura ecologica;
    • Refacerea efectivului de familii de albine – Achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si / sau familii de albine identificate folosite atat pentru apicultura conventionala sau ecologica;
    • Rationalizarea stuparitului pastoral – Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral.
    • Asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii – decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.

 

Etapele de desfasurare a procedurii

Acordarea ajutorului financiar se realizeaza in urma depunerii cererii de plata. Succesiunea etapelor este urmatoarea:

    1. solicitarea ajutorului financiar - depunere cerere de plata, primire, inregistrare cerere de plata, control vizual al cererii de plata;
    2. verificarea, analizarea si aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    3. inspectia la fata locului;
    4. verificarea si validarea raportului de inspectie control/supracontrol;
    5. aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    6. verificarea, analizarea si validarea/invalidarea dosarelor de plata;
    7. autorizarea platii;
    8. plata ajutorului;
    9. verificarea efectuarii platilor sumelor autorizate de APIA. 

 

Solicitarea sprijinului financiar de catre beneficiarii Programului National Apicol

Beneficiarii Programului pentru actiunile prevazute in acesta, achizitioneaza direct produsele sau achizitioneaza prin intermediul formei asociative toate produsele, solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte, conform legislatiei in vigoare.

Inainte de depunerea cererii unice de solicitare a sprijinului si a documentelor care o insotesc apicultorii trebuie sa solicite eliberarea urmatoarelor documente, indiferent de forma de achizitie, direct sau prin intermediul formei asociative:

    • adeverinta care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, eliberata de consiliul local;
    • documentul de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/ unitatea;
    • ordinul de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi. 

Apicultorul trebuie sa detina stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G.K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele care se depun la sediul formei asociative de catre apicultorii beneficiari ai Programului, care achizitioneaza prin intermediul formei asociative:

    • Cererea unica de solicitare a sprijinului care se depune o singura data inainte de efectuarea oricarei achizitii, in care se mentioneaza acordul pentru achizitia produselor si/sau pentru derularea sprijinului financiar aferente masurilor prevazute in Program, prin intermediul aceleiasi forme asociative.
    • Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca apicultorii: - achizitioneaza matcile, roiurile pe faguri si/sau familiile de albine prin PNA in afara perioadei cuprinse intre data depunerii oricarei cereri de finantare pentru acordare de ajutor financiar nerabursabil din masurile agricole de investitii finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si data acordarii ultimei plati pentru finalizarea investitiei. - indiferent de forma juridica de organizare, nu au mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative; - in cazul in care au loc modificari asupra statului lor juridic, informeaza forma asociativa din care fac parte, in termen de 5 zile lucratoare de la survenirea acestor modificari.
    • Copia actului de identificare - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice.
    • Copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare.
    • Copia adeverintei care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, la data solicitarii acesteia, eliberata de consiliul local.
    • Copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz,respectiv 1 august 2016.
    • Copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat inainte de depunerea cererii de solicitare la sediul formei asociative de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/unitatea.
    • Copia ordinului de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi.
    • Copia fisei "Miscarea efectivului de albine"din carnetul de stupina, in care sa se consemneze toate achizitiile pentru actiunea refacerea efectivului de albine.
    • Copia carnetului de stupina completat la zi in toate rubricile, stampilat si semnat de administratorul/ reprezentantul legal/imputernicitul formei asociative la rubrica „Deplasari in pastoral".
    • Copia buletinului/buletinelor de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii si copia documentelor fiscale de efectuare a platii analizelor fizico-chimice ale mierii, emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare, in cazul efectuarii analizelor fizico-chimice ale mierii.
    • Copia facturii de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii precum si copia documentelor de efectuare a platii acestora emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia autorizatiei de functionare a laboratorului de analize fizico-chimice care a efectuat analizele si care a emis factura.


In cazul in care apicultorii opteaza sa efectueze toate achizitiile in mod direct, dupa achizitionarea acestora, pe langa documentele mentionate mai sus, trebuie sa depuna suplimentar urmatoarele documente la sediul formei asociative legal constituite din care fac parte:

    • Copia certificatului/certificatelor de origine, care atesta provenienta matcilor din stupine de elita autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupina de elita;
    • Copia declaratiei/declaratiilor de conformitate, care atesta provenienta matcilor din stupine de multiplicare autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G, K, Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupine de multiplicare;
    • Copia autorizatiei sanitar veterinara/documentului care atesta autorizarea pentru comercializare a furnizorului de medicamente in cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea efectivului de familii de albine;
    • Copia facturii/facturilor fiscale de achizitie a medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri, familiilor de albine si a stupilor, emisa/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare;
    • Copia documentului/documentelor fiscale de efectuare a platii medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine si a stupilor emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia documentului din care sa reiasa capacitatea furnizorului de a produce material biologic semnat de acesta si avizat de ANZ - in cazul achizitiei de material biologic. 


Controlul la fata locului la nivelul beneficiarilor sprijinului financiar, din cadrul fiecarei forme asociative, respectiv apicultorii, se va efectua in procent de 5% din numarul total al acestora.

In cazul in care in urma controlului efectuat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura se identifica neconcordante intre informatiile furnizate in cererea de plata, documentele justificative si situatia de la fata locului, beneficiarilor li se aplica o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%.

Atat reprezentantii formelor asociative, cat si apicultorii selectati care au depus cerere unica de solicitare a sprijinului trebuie sa fie prezenti la data comunicata pentru efectuarea controlului la fata locului sau sa mandateze un reprezentant.

Refuzul controlului la fata locului la data comunicata atrage excluderea de la plata.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>