Incepand cu data de 25 aprilie 2017, detinatorii de terenuri forestiere incadrate in categoria terenurilor acoperite cu paduri si terenuri destinate impaduririi sau reimpaduririi (conform incadrarii din amenajamentele silvice) din Fondul Forestier National sunt invitati sa depuna la APIA cererile de sprijin aferente schemei de ajutor de stat "Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, aferente submasurii 15.1 din cadrul PNDR 2020. In cadrul schemei sunt compensate doua tipuri de angajamente: 1 – Asigurarea de zone de liniste si 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 25 aprilie, ora 11:00 – 15 mai 2017, ora 16:00 (prima sesiune), primeste Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, aferenta Masurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, SubMasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014 – 2020.
Odata incheiata perioada de depunere mentionata mai sus, cererile de sprijin pot suferi modificari din partea solicitantilor pana la data de 31 mai 2017, ora 16:00.
Aceasta Schema de ajutor de stat care contribuie la prioritatea Uniunii Europene in materie de dezvoltare rurala „Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura” este implementata de APIA, toate documentele necesare accesarii fiind disponibile pe pagina de internet www.apia.org.ro.
Depunerea Cererii de Sprijin se realizeaza pe suport de hartie la Centrele Judetene sau al Municipiului Bucuresti al APIA. Aceasta va fi insotita de avizul Garzii Forestiere si de documentele specificate in Ghidul solicitantului.
Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate si criteriile specifice prevazute in schema de ajutor de stat si detaliate in Ghidul Solicitantului.
Alocarea financiara pentru sesiunea 01/2017 este de 117.803.922 euro.
Selectia Cererilor de sprijin in cadrul sesiunii se efectueaza conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.362/2016, publicat pe site-ul APIA.
Anuntarea rezultatelor selectiei se va face prin notificarea beneficiarilor de catre Centrele Judetene APIA ca urmare a publicarii pe site a Raportului de selectie preliminar aprobat de catre directorul general al DGDR – AM PNDR.
Facem precizarea ca beneficiarii schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite” – submasura 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor” – submasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu” numai dupa executarea ultimei lucrari de intretinere a plantatiei.
Prin PNDR 2014–2020, document aprobat de catre Comisia Europeana prin Decizia C(2015)3508/26.05.2015, cu modificarile ulterioare, s-a avut in vedere imbunatatirea echilibrului dintre dezvoltarea economica si utilizarea durabila a resurselor naturale.
In ceea ce priveste Fondul Forestier National (FFN), gestionarea durabila a acestuia este asigurata prin cadrul de administrare creat in Romania, respectiv zonarea functionala a padurilor si administrarea acestora prin ocoale silvice in baza amenajamentelor silvice. Cu toate acestea, caracterul intensiv al lucrarilor silvotehnice aplicate, reflectat prin numarul mare de interventii si utilizarea la scara larga a echipamentelor mecanizate, creeaza premiza afectarii mediului natural al padurii, contribuind la afectarea diversitatii biologice, eroziunea solului, cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) etc.
Introducerea in cadrul PNDR 2014-2020 a Masurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, SubMasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu”, a avut ca scop reducerea numarului de interventii silvotehnice in padure si promovarea tehnologiilor de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultura cu impact redus), prin promovarea de angajamente voluntare care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute in cadrul legislatiei nationale in domeniul gestionarii padurilor.
Sprijinul acordat in cadrul acestei scheme este de tip compensatoriu si este acordat anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (hectar) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare pe o perioada de 5 ani.
In cadrul schemei sunt compensate doua tipuri de angajamente, ale caror cerinte specifice sunt incadrate in urmatoarele doua pachete:
Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat in baza prezentei Scheme este de 100%.
Valorile platilor compensatorii acordate sunt urmatoarele:
Prin acest pachet se urmareste in principal asigurarea conditiilor optime de cuibarit, adapost si hranire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere.
Totodata, prin mentinerea unei consistente crescute a arboretelor, capacitatea padurii de a contribui la reducerea concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera prin sechestrarea carbonului si adaptare la efectele schimbarilor climatice, precum si la cresterea retentiei scurgerilor de suprafata (in cazul viiturilor) va fi imbunatatita.
Fiecare solicitant al sprijinului financiar delimiteaza o zona de liniste compacta de cel putin 20% din totalul suprafetei eligibile angajate, delimitata prin limite parcelare sau subparcelare. In situatia in care solicitantul detine in proprietate terenuri forestiere situate in mai multe UP-uri (administare de acelasi ocol silvic sau de ocoale silvice diferite), delimitarea zonei de liniste compacte de minimum 20% se va asigura la nivelul fiecarei UP. Zona de liniste compacta din cadrul unei U.P. nu poate avea o suprafata mai mica de 20 ha.
Zona de liniste stabilita prin cererea de sprijin se mentine pe toata perioada de 5 ani a angajamentului, cu exceptia cazurilor de forta majora.
In cadrul zonelor de liniste pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrari de impadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, intretinere a culturilor si a semintisurilor pana la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri, precum si lucrari de reconstructie ecologica care se continua din perioada premergatoare angajamentului.
Are in vedere protejarea resurselor de sol forestier, prin promovarea de tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje in lucrarile de rarituri, in detrimentul lucrarilor mecanizate, care in prezent sunt aplicate la scara larga. Adoptand acest pachet, solicitantul sprijinului se angajeaza sa exploateze materialului lemnos provenit din rarituri folosind exclusiv atelaje la operatiile de adunat, scos si apropiat pe suprafata ce face obiectul angajamentului, pana la platforma primara.
Fiecare solicitant al sprijinului financiar precizeaza pentru fiecare U.P., u.a. si suprafetele aferente de parcurs cu lucrari de rarituri cu atelaje pe perioada de angajament acoperita de amenajamentul in vigoare. In cazul in care amenajamentul expira pe perioada de aplicare a angajamentului, pentru anii neacoperiti de amenajamentul initial, se va intocmi o estimare care sa contina u.a. si suprafetele de parcurs cu lucrari de rarituri cu atelaje si care se va definitiva cu ocazia intocmirii dosarului tehnic aferent noului amenajament.
U.a. selectate nu vor face parte din zona de liniste.
Beneficiarii schemei pot fi:
Calitatea de beneficiar eligibil se dovedeste prin prezentarea documentelor precizate in Sectiunea V a cererii de sprijin (Anexa 1 din Ghidul solicitantului) la categoria Documente referitoare la forma de organizare a solicitantului.
Pentru a fi eligibili in cadrul schemei, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Fac obiectul aplicarii schemei terenurile forestiere, cu exceptia suprafetelor incadrate in tipul I functional (T I), cu conditia ca terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata.
Verificarea conditiei ca terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata se realizeaza in fiecare an pe intreaga perioada de de aplicare a angajamentului.
Suprafata minima pentru care se incheie angajamentul este de 100 ha.
Suprafetele care fac obiectul angajamentului trebuiesc identificate in format electronic.
Beneficiarul este obligat ca pe toata perioada de angajament sa respecte cerintele obligatorii relevante prevazute de legislatia nationala silvica sau de dreptul intern relevant referitoare la executarea lucrarilor de extragere a materialului lemnos prin taieri de igiena, rarituri, taieri de conservare si regenerare, precum si cele referitoare la executarea lucrarilor de rarituri cu atelaje.
In cazul in care pe perioada de aplicabilitate a angajamentului se constata de catre institutiile specializate in cadrul sarcinilor legale care le revin, incalcarea cerintelor obligatorii relevante precizate in paragraful anterior, beneficiarul va fi sanctionat in conformitate cu prevederile sistemul de sanctiuni aferent schemei de ajutor de stat.
Sprijinul acordat in cadrul prezentei scheme de ajutor de stat poate fi cumulat pe aceeasi suprafata angajata, cu orice alt sprijin financiar, atat timp cat acesta vizeaza plati compensatorii identificabile diferite.
A.P.I.A.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>