Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

prevenirea si tratarea bolilor la albineApicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente.


Apicultura este sprijinita financiar de Guvern, conform Programului National Apicol. prin alocarea de sume substantiale din bugetul national si fonduri europene, sume destinate pentru sprijinirea activitatilor de profilaxie si combatere a unor boli transmisibile, a analizelor fizico-chimice ale mierii, achizitionarea materialului biologic pentru refacerea efectivului apicol care favorizeaza obtinerea produselor apicole de cea mai inalta calitate in stupine, precum si pentru achizitionarea stupilor si inventarierea tuturor masivelor melifere de pe teritoriul Romaniei.

Produsele de baza obtinute de la albine, miere, ceara, laptisor de matca, polen, venin de albine, apilarnil, propolis sau pastura, sau produse combinate si prezentate sub forma de lotiuni sau creme, sunt din ce in ce mai mult solicitate pe piata nationala sau la export, Romania reprezentand in acest domeniu, cca 2% din totalul mondial si cca 9-10 % din productia Europei, comform unor date statistice publicate.

Efectele terapeutice si energovitalizante ale produselor apicole (1kg. de miere este echivalentul a 3 l. de lapte, 50 de oua, 12 kg. de carne, sau 30 de banane), justifica orientarea tot mai puternica a cumparatorilor, indiferent de varsta, spre astfel de produse.

 

Sanatatea albinelor si stupinei

Activitatea apicola presupune respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita anumite accidente sau modificari in starea de sanatate a albinelor, implicit a stupinei.

Albinele, ca si alte organisme vii, se pot imbolnavi de diferite boli, care prin mortalitea pe care o produc, reduc numarul albinelor si prin aceasta familiile de albine se depopuleaza, devenind neproductive, generand pagube materiale si financiare insemnate atat pentru apicultori cat si pentru economia nationala (dat fiind rolul major pe care il au albinele in polenizarea culturilor entomofile).

Bolile albinelor se impart in boli contagioase, necontagioase si intoxicatii. 

  • Bolile contagioase se grupeaza in:
     • virotice (puietul in sac, boala neagra);
     • bacteriene (loca americana, europeana, septicemia, paratifoza);
     • micotice (ascosferoza, aspergiloza, melanoza);
     • parazitare (varooza, nosemoza, amibioza, acarioza, brauloza, senotainioza, triunghiulinoza).
  • Bolile necontagioase ale albinelor sunt reprezentate prin:
     • puietul racit;
     • boala de mai;
     • diareea albinelor;
     • anomaliile matcilor.
  • Intoxicatiile albinelor se pot produce cu : cu polen, cu nectar, cu miere de mana, cu medicamente, cu pesticide folosite pentru combaterea daunatorilor.
  • Daunatorii albinelor sunt: gaselnita, fluturele "Cap de mort", viespiile, lupul albinelor, furnicile, prigoriile,ciocanitorile, soarecii.

 

Prevenirea bolilor la albine

In cadrul actiunilor de prevenire a bolilor la albine un rol important, pe langa actiuniile specifice pentru fiecare boala, il reprezinta masurile de profilaxie generala, din care prioritare si eficiente sunt cele aplicate in perioada de iernat, masuri din care recomandam urmatoarele: 

  • Alegerea vatrei de iernare prin care: 
     • sa poata fi protejata de vanturile reci.
     • sa asigure linistea necesara albinelor.
     • sa poata fi curatata usor de zapada, iar apa dupa dezghet sa se scurga usor (sa nu balteasca).
     • sa fie protejata de soareci prin instalarea de gratare la urdinis.
  • Supravegherea modalul de iernare si starea familiilor de albine prin controale auditive (ascultare) fara a se recurge la deschiderea stupului:
     • zumzetul moderat si uniform arata ca familia de albine este in stare buna si ca iernarea decurge normal.
     • bazaitul puternic arata ca familia este in suferinta.
     • zumzetul slab, insotit de zgomotul asemanator fosnetului frunzelor, inseamna ca familia este infometata.
     • cand zumzetul este foarte slab sau nu se percepe aproape deloc, se va interveni, fara abuz insa, prin lovirea cu mana a peretelui din fata al stupului, iar daca albinele raspund printr-un zumzet puternic, care insa inceteaza imediat, inseamna ca familia ierneaza in conditii bune.
  • Indepartarea fara zgomot a zapezii neafanate si a ghetii de pe scandurelele de zbor ale stupilor si desfundarea urdinisurilor blocate de albinele moarte.
  • Asigurarea si supravegherea zborurilor de curatire de excremente a albinelor (excremente care se elimina prin zboruri de curatire in zilele cu temperaturi de +12°C), avand in vedere ca, in sezonul nefavorabil, albinele au capacitatea de a acumula in intestinul gros o cantitate importanta de excremente, care pot declansarea diareii pe al carei fond se pot instala boli grave, in special nosemoza.
  • Aprecierea modului de iernare a albinelor dupa cantitatea de albine moarte gasite pe jos, in fata urdinisului, dupa resturile scoase de pe fundul stupului si aspectul lor, respectiv:
     • mortalitatea crescuta a albinelor atentioneaza faptul ca familia a iernat cu prea multe albine-varstnice.
     • uzura organismului albinelor din cauza unor boli.
     • existenta albinelor umede, mucegaite, arata ca in stup este prea multa umiditate.
  • Prezenta obligatorie a apicultorului in stupina pentru a urmarii modul de desfasurare a zborului, identificarea familiilor ce prezinta stari anormale si solutionarea altor situatii constatate.
  • Colaborarea permanenta cu serviciile sanitare veterinare si cu Asociatia Crescatorilor de Albine din zona pentru implementarea programul de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor specifice albinelor, prin efectuarea examenelor clinice, prelevari de probe pentru supravegherea bolilor prin examene de laborator, tratamente profilactice si curative la termenul stabilit, precum si alte masuri specific care se impun.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari al Judetului Sibiu

  

Noutati

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

11-01-2017 Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente. Mai multe>>

Apicultorii din nordul Republicii Moldova studiaza experienta prisacarilor din Romania

06-07-2016 Albine

Apicultorii din nordul Republicii Moldova studiaza experienta prisacarilor din Romania

O echipa de 16 apicultori din nordul Republicii Moldova au participat in perioada 27 iunie - 1 iulie la o vizita de studiu in Romania organizata in cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regionala implementat de ADR Nord si finantat de Guvernul Romaniei prin intermediul Asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei. Apicultorii au fost insotiti de catre seful Sectiei managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bandiu. Mai multe>>

Producerea mierii in sectiuni

23-06-2016 Albine

Producerea mierii in sectiuni

Mierea in sectiuni este un produs natural al albinelor, foarte mult apreciat de consumatori pentru calitatea mierii. Datorita faptului ca sectiunile se apreciaza dupa culoarea mierii si timpul cat mierea sta fluida, in conditiile din tara noastra, pentru obtinerea acestui produs, se foloseste in primul rand culesul de la salcam. Stupii folositi sunt de tip multietajat. Obtinerea mierii in sectiuni se poate realiza insa din orice sistem de stup, in cazul in care este pregatit si echipat cu utilaj... Mai multe>>

BeePower anunta recolta de miere de rapita 2016

15-06-2016 Albine

BeePower anunta recolta de miere de rapita 2016

Luna mai a fost una esentiala pentru productia unuia dintre cele mai bune sortimente disponibile in portofoliul producatorului de miere BeePower, mierea de rapita. Culesul de rapita reprezinta un eveniment important in anul apicol deoarece marcheaza aparitia primelor rezultate ale muncii apicultorului de intretinere a stupului peste iarna. Culesul la rapita este un element pozitiv atat pentru productia de miere, cat si pentru polenizarea plantei, albinele fiind principalul polenizator. Acestea g... Mai multe>>

Rasele de albine

12-06-2016 Albine

Rasele de albine

Insectele himenoptere cuprinde circa 100.000 de specii. Alaturi de viespi si barzauni, dintre acestea fac parte si albinele melifere (Apis mellifera). Marea familie a Apideelor cuprinde numai reprezentatii care traiesc in colonie si sunt bine organizati pe caste (albine melifere si albine indiene, apoi albine uriase "alpis dorsata" si albine pitice "alpis florea"). Aceste tipuri de albine pot fi usor deosebite prin marimea lor. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania si ROMAPIS au semnat un protocol de colaborare

25-05-2016 Albine

Alianta Industriei Semintelor din Romania si ROMAPIS au semnat un protocol de colaborare

Alianta Industriei Semintelor din Romania si Federatia Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au semnat recent un protocol de colaborare prin care, impreuna vor contribui la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea si realizarea obiectivelor comune in sprijinul cresterii eficientei si competitivitatii agriculturii si apiculturii nationale. Mai multe>>

Cresterea artificiala a matcilor

04-05-2016 Albine

Cresterea artificiala a matcilor

Cresterea artificiala a matcilor se bazeaza pe insusirea familiilor de albine de a creste matci din oua sau larve, atunci cand sunt orfanizate sau cand, printr-o anumita organizare a cuibului, se creeaza o stare de falsa orfanizare. Perioada optima pentru cresterea matcilor corespunde perioadei de roire naturala a albinelor. Mai multe>>

Revizia de primavara a familiilor de albine

09-03-2016 Albine

Revizia de primavara a familiilor de albine

O data cu venirea primaverii, incep si interventiile apicultorilor in viata albinelor. Mai multe>>

Despre albine, faguri bio si comportamentul roiului de albine

19-02-2016 Albine

Despre albine, faguri bio si comportamentul roiului de albine

In cadrul acestui articol vom discuta cateva aspecte legate de apicultura dar si despre importanta pe care fagurii o au. Bineinteles, vom discuta si despre cateva aspecte interesante despre motivul pentru care va recomandam sa folositi faguri bio si care sunt diferentele dintre cei normali si acestia. Mai multe>>

Apis Donau – un ajutor pentru orice apicultor

06-01-2016 Albine

Apis Donau – un ajutor pentru orice apicultor

Apicultura implica dedicare, eforturi sustinute si perseverenta pentru a obtine rezultatele dorite, pentru a putea valorifica si rentabiliza activitatea. Dovada a succesului acestei ramuri sta numarul in crestere al exploatatiilor apicole, fie ele de nivel profesionist sau incepator. Pentru oricare din aceste nivele, exista insa un necesar absolut, si anume produse, materiale si chiar recomandari oferite de profesionistii de la Apis Donau. Mai multe>>

Dispozitivul revolutionar care poate monitoriza de la distanta activitatea stupilor de albine

06-12-2015 Albine

Dispozitivul revolutionar care poate monitoriza de la distanta activitatea stupilor de albine

Cercetatorii de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, au dezvoltat si testat un nou dispozitiv prototip care poate monitoriza de la distanta activitatea unui stup fara a deranja albinele. Dispozitivul preia si analizeaza vibratiile produse de albine. Acesta analizeaza schimbarile in activitatea albinelor de la zi la noapte, urmarind cu succes monitorizarea evenimentelor in functie de aceste semnale specifice. Mai multe>>