Infiintare ferma melci (model proiect)

Beneficiarul proiectului, va deschide o Societate Comerciala cu Raspundere Limitata spre a demara o afacere in domeniul agricol si va accesa fonduri nerambursabile, prin masura 121 din PNDR, in vederea infiintarii fermei de crestere a melcilor.

.

 


Ca si obiect de activitate, societatea comerciala activeaza in domeniul cresterii animalelor si activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor). Cod CAEN: 0125 Cresterea altor animale, 0130 Activitati in ferme mixte.

 

Beneficiarul proiectului va detine documente de proprietate pentru o suprafata de teren extravilan de 10.000 mp.

 

Beneficiarul nu are pierderi financiare (SRL nou infiintata), nu are datorii sociale si fiscale si nici nu are obligatii catre institutii finantatoare.

 

Denumirea proiectului propus va fi: “Infiintare ferma pentru producerea melcilor in ciclu biologic

 

Investitia consta in achizitionarea de plasa Helitex pentru ingradirea straturilor, achizitionarea sistemului de irigatie prin microaspersiune, achizitionarea materialului semincer necesar producerii hranei pentru melci, dotarea cu utilaje necesare desfasurarii activitatii helicicole si achizitionarea stolului matricol (melcii) pentru intrarea in productie.

 

Ingradirea terenului se va realiza din fonduri proprii ale beneficiarului si nu face obiectul prezentului proiect.

 

Zona va permite cresterea melcilor, fapt demonstrat si de probele de sol prelevate din locul amplasarii viitoarei ferme si se preteaza la culturile ce fac obiectul hranei melcilor.

 

Amplasarea fermei helicicole se incadreaza in standardele nationale de mediu si sanitar - veterinare, conform anexelor atasate.

 

Investitia propusa ofera oportunitati de munca pentru persoanele din mediul rural, facilitandu-le posibilitatea de a obtine venituri alternative.

 

Zona este una propice cresterii melcilor, mai ales in contextul actual cand piata de desfacere este in plina ascensiune, nu neaparat in plan local sau national, ci mai degraba in plan european si mondial, cererea de melci depasind oferta existenta pe piata la aceasta ora.

 

Numarul actual al fermelor de crestere a melcilor este extrem de mic fata de posibilitatile existente. Fiind o investitie noua, reprezinta o diversificare fata de veniturile inregistrate pana in prezent.

 

In urma relizarii fermei pe suprafata de 3000 mp se obtine ca produs melcul pentru consum in cantitate medie de 5000 kg / an, de la aproximativ 3600 kg in primul an, 3932 kg in anul al doilea, pana la 5000 kg in anul 4. Productia medie la metrul patrat este de 1,6 kg melci. Pretul pe kg va fi de aproximativ 14,4 lei/kg.

 

In cadrul acestui proiect vor fi implicati doar membrii familiei. In timp numarul acestora poate sa creasca pe masura ce ferma se va extinde.

 

Persoanele implicate in proiect vor urma cursuri de specializare in acest domeniu, in urma carora vor obtine atestate de agricultor culturi camp si crescator de animale. Personalul este necesar pentru efectuarea la timp si in bune conditii a lucrarilor prevazute de tehnologia de crestere si productie.

 

Investitia va consta in achizitionarea echipamentelor necesare (plasa Helitex, sistem de irigare), dotari pentru activitatea fermei, cat si stolul matricol.

 

Valoarea totala a proiectului va fi de 9.470 euro, din care: valoarea eligibila a proiectului va fi de 6.714 euro.

Sursele de finantare ale proiectului sunt urmatoarele: surse proprii (total): 6.113 euro; fonduri publice nerambursabile: 3357 euro.

 

Dotarile ce vor fi achizitionate pentru lucrul in ferma sunt:

Motocultor

Coasa elecrica (trimer)

Roaba

Cantar electronia

Pompa manuala de stropit

TOTAL:1980 euro

 

Anual se vor consuma urmatoarele resurse pentru obtinerea resursei in cadrul fermei: insecticid (BRILOSIN), ingrasaminte, samanta Brasica Napus, samanta Beta Vulgaris, samanta salata mixta samanta trifoi, samanta floarea soarelui.

 

Consum energie electrica: 1367 kw / luna.

Consum apa: 1000 mc / luna.

 

Avizele si acordurile emise de organele in drept, conform legislatiei in vigoare existau deja la data inceperii proiectului si sunt dispuse in anexa in copie.

 

CONSTRUCTII SI INSTALATII:

 

Instalaţie irigat prin microaspersiune:

Procurat teava PEID D25 PN6 - 600 m

Piese branşare D40 x ¾`` -6 buc

Procurat ţeavă PEID D40 PN6-222 m

Racord compresiune tip fe D40 x ¾-6 buc x

Racord compresiune tip fe D25 x ¾`` - 6 buc

Robinet “R” fi-fi cu levier D 1``¼ - 3 buc

Teu D40- 5 buc

Dop compresiune D=25- 12 buc

Manşon redus 40-25-6 buc

Pompa ASPRI 35-5 -1 buc

Microaspersor 3002/0070- 216 buc

Furtun spaghetti 3080/0307-532 m

Adaptor spaghetti 7 mm -532 buc

Preducea 4 mm -1 buc

Adaptor 6 mm 3054/0006-216 buc x

TOTAL: 1290 euro

 

Montaj instalaţie irigare: 194 euro

 

TOTAL instalatie irigare: 1484 euro

 

DOTARI

 

Plasa Helitex:

Plasa Helitex: 1200 m

Manopera montaj: 1200 m

 

TOTAL: 3250 euro

 

Motocultor – 1 buc

Coasa elecrica (trimer) – 1 buc

Roaba – 1 buc

Cantar electronic – 1 buc

Pompa manuala de stropit – 1 buc

Stol matricol (melci)

 

TOTAL 7010 euro

 

 

 

Noutati

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

03-04-2017 Melci

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

Temperatura si umiditatea in care cresc melcii au un rol important in viata acestora. Cu toate ca melcii sunt capabili sa supravietuiasca intr-un interval larg de temperatura, ei se dezvolta foarte bine intr-un climat cald (10-24°C) si cu o umiditate ridicata a aerului (75-95%). Pentru majoritatea speciilor de melci temperatura optima este in jur de 21°C. Mai multe>>

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

09-10-2016 Melci

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

In conditiile climei temperat-continentale din tara noastra specia comestibila de melci Helix pomatia s-a adaptat la o viata sezoniera, in care alterneaza perioada activa cu cea pasiva. Prin cunoasterea modalitatilor in care organismul melcului raspunde la actiunile mediului exterior putem sa asiguram conditii optime de crestere in mod dirijat in crescatorii si sa utilizam eficient anumiti factori fizici si chimici pentru conservarea melcilor si a produselor rezultate din prelucrarea acestora. Mai multe>>

Sistemul de crestere a melcior

25-07-2016 Melci

Sistemul de crestere a melcior

Acest sistem, numit si sistemul mixt, este o varianta a sistemului cu reproducere in mediu controlat si crestere a tineretului in aer liber. Sistemul mixt consta in faptul ca se lasa melcii sa isi depuna ouale in gradiri situate sub cerul liber, dupa care ouale sunt transferate in custi ce sunt transferate in in spatii inchise, unde are loc incubarea si ecloziunea oualor precum si cresterea tineretului. Mai multe>>

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

23-05-2015 Melci

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

  Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat in alimentatia lor, printre numeroasele componente si moluste de apa sau terestre. Descoperirea cochiliilor de melci cu ocazia sapaturilor arheologice nu fac decat sa confirme faptul ca melcii erau folositi in alimentatia omului din vremuri preistorice. In cavernele locuite de stramosii nostri primitivi, s-au descoperit munti de cochilii care atesta ca melcii erau consumati inca din acea vreme. Mai multe>>

Retete culinare de melci de la un gradinar

12-05-2014 Melci

Retete culinare de melci de la un gradinar

O britanica suparata ca legumele ei pretioase erau distruse de melcii care aparusera din abundenta in gradina sa s-a gandit sa-i invinga cu propriile arme, mancandu-i. Mai multe>>

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

16-11-2013 Melci

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Crema Elicina destinata ingrijiri pielii isi are originea la o ferma de melci din Chile, unde muncitorii angajati si-au dat seama ca taieturile minore si crapaturile se vindecau mult mai repede deca aplicau secretii de melc pe maini. Mai multe>>

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

07-11-2012 Melci

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

La inceputul anilor 2000 cantitatea totala de melci, oferiti la consum, a ajuns la aproximativ 420000 de tone. Mai multe>>

Schimbarea atitudinii fata de melci

09-10-2012 Melci

Schimbarea atitudinii fata de melci

Atitudinea fata de produsele alimentare se schimba in mod constant, si produsele perfect comestibile, care erau evitate intr-o anumita perioada ar putea sa fie foarte apreciate intr-o alta epoca. Mai multe>>

Cresterea melcilor in baterii

30-08-2012 Melci

Cresterea melcilor in baterii

Prin aplicarea acestei metode de crestere se inlatura efectul negativ al variatiei factorilor de mediu natural, sunt excluse pierderile determinate de daunatori si se obtin, prin selectie, populatii de melci cu o dezvoltare precoce si omogena. Mai multe>>

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

06-03-2012 Melci

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

In fermele din tara noastra sunt crescuti melcii din specia Helix Pomatia. Mai multe>>

Melcul alb de carne

20-02-2012 Melci

Melcul alb de carne

Numit popular „melcul alb de carne”, este crescut mai multi ani pentru carne in China. Mai multe>>