Productia de lana la ovine

Lana de oaieLana, invelisul pilos al oilor, este constituita din fibre cu proprietati textile deosebite. In imbracamintea piloasa a oilor, pe langa lana, exista si parul de pe fata si membre denumit ''jar'', fara proprietati textile. Fibrele de lana incep sa se formeze din a opta saptamana a vietii intrauterine, in statul dermic a lui Malpighi si pana la sfarsitul gestatiei corpul fatului este acoperit cu lana. Procesul de formare al foliculilor pilosi la miei continua pana la varsta de 3-6 luni. Cu cat numarul de foliculi este mai mare, desimea lanii va fi mai mare si implicit productia obtinuta va fi mai mare.

Desimea foliculilor este determinata genetic, fiind diferita de la rasa la rasa, dar in acelasi timp este influentata si de conditiile de mediu, indeosebi in stadiul vietii intrauterine si in perioada de alaptare. Foliculii pilosi sunt de doua feluri: primari si secundari si sunt dispusi in grupe; fiecare grupa este constituita din 3 foliculi primari si un numar diferit de foliculi secundari. Numarul de foliculi primari variaza putin de la o rasa la alta; foliculii secundari sunt insa in numar foarte mare la oile cu lana fina, fapt ce conditioneaza desimea acesteia.

In ceea ce priveste structura fibrei de lana, ea este formata din bulbul pilos, radacina si tija. Inmultirea celulelor din bulb asigura cresterea fibrei. Radacina este partea fibrei cuprinsa in grosimea pielii intre bulb si tija. Tija care este fibra propriu-zisa, prezinta urmatoarele anexe: papila fibrei, foliculul pilos, glandele sebacee si sudoripare si fibre musculare. Papila fibrei este formata din vase sanguine, fibre conjunctive si nervoase si constituie organul de nutritie al fibrei; foliculul pilos inconjoara radacina fibrei si este format din celule epiteliale dispuse sub forma de tub; glandele sebacee, in numar de 2-3 la fiecare fibra, produc sebumul care, la suprafata pielii, se amesteca cu secretia glandelor sudoripare si formeaza ''usucul'', care protejeaza fibra de lana. Fibrele musculare joaca un rol in expulzarea sebumului.

Tija fibrei de lana prezinta urmatoarele trei straturi, de la exterior la interior: cuticular, cortical si medular. Stratul cuticular inveleste la exterior fibra de lana. La fibrele groase, celulele cuticulare sunt cheratinizate si dispuse pe un singur strat ca niste solzi si inconjoara fibra de jur-imprejur; in cazul fibrelor fine o singura celula cuticulara inconjoara fibra de jur-imprejur. Stratul cortical este format din celule fusiforme cheratinizate, dispuse in lungul fibrei. Acestea conditioneaza, prin compozitia si structura lor, rezistenta fibrei. Intre celulele stratului cortical raman spatii care determina higroscopicitatea lanii. Tot in aceste celule se depun si granule de pigment la oile cu lana colorata. Stratul medular se intalneste la lana groasa si apare ca un canal de-a lungul fibrei. Fibrele subtiri, fine nu au strat medular, deci ele au numai primele doua straturi.


In compozitia chimica a lanei, substanta principala este cheratina, substanta proteica, cornoasa, care contine 18 aminoacizi, cei mai bine reprezentati find cei care contin sulf. Insusirile fibrei de lana care detemina valoarea ei pentru industria textila, sunt: finetea, lungimea, ondulatia, rezistenta, extensibilitatea, luciul si matasozitatea. Finetea, data de diametrul tranversal al fibrei, este o insusire de baza ce conditioneaza valoarea lanurilor pentru industria textila. Acesta insusire este influentata de: rasa, individ, varsta, sex, hrana, stare de sanatate etc.

Finetea data de diametrul transversal al lanei si este o insusire de baza ce conditioneaza valoarea lanurilor pentru industria textila. Aceasta insusire este influentata de: rasa, individ, sex, hrana, stare de sanatate. In practica, exista doua sisteme de clasificare a lanii dupa finete: sistemull alfabetic si sistemul Bradford. Determinarea finetii lanii se poate face fie macroscopic, fie microscopic, prin masurarea diametrului fibrelor la microscop sau la un aparat special ''lanametru''.

Lungimea este o insusire importanta de care se tine seama in mod deosebit in industria textila. Deosebim o lungime relativa, care este lungimea fibrelor, asa cum se gasesc ele intr-o suvita, fara ca ondulatiile sa fie intinse, si o lungime absoluta, care reprezinta lungimea fibrelor intinse pana la disparitia ondulatiilor. Lungimea relativa se determina prin masurarea inaltimii suvitelor cu o rigla gradata la mijlocul spetei, iar cea absoluta cu diferite aparate. In functie de lungime, lana se clasifica in: lana de postav (sub 6,35cm lungime); lana de pieptene (de peste 6,35 cm lungime), iar lana de peste 14 cm este groasa si se foloseste pentru confectionarea covoarelor.

In functie de finete si lungime, lanurile se impart in: lanuri de tip Merinos, lanuri de tip Crossbreed si lanuri pentru covoare. Ondulatiile sunt imprimate de forma foliculilor pilosi. Ele influenteaza unele insusiri ale confectiilor, existand o legatura stransa intre finete si numarul de ondulatii pe cm liniar.

De asemenea rezistenta lanii conditioneaza durabilitatea tesaturilor, fie o rezistenta la tractiune sau torsiune. Rezistenta la tractiune se apreciaza prin forta de tractiune exprimata in kg necesara pentru ruperea unui fir de 1mm/2, aceasta conditioneaza rezistenta relativa; rezistenta absoluta se masoara prin forta de tractiune exprimata in grame. Rezistenta fibrelor este mult influentata de alimentatie si de starea de sanatate a animalelor. In plus, elasticitatea este insusirea lanii de a reveni la forma initiala, dupa ce forta care a actionat asupra ei inceteaza. Apoi luciul este produs de froma si felul de dispunere a celulelor din stratul cuticular, care reflecta mai mult sau mai putin lumina. El este diferit in functie de rasa, de conditiile de intretinere si de sanatatea animalelor. Printre rasele care produc lana cu luciu mai pronutat sunt: Cheviot, Lincoln si Merinosul australian.

La apreciera lanei, in ansamblu, urmarim: uniformitatea, desimea, higroscopicitatea, culoarea, usucul si randamentul la spalare. Uniformitatea se refera atat la finete cat si la lungimea firelor pe diferite regiuni corporale. Cand diferentele de finete si lungime intre lana recoltata de pe spata si fesa sunt foarte mici, lana este considerata uniforma, fiind foarte apreciata.

Desimea este determinata de numarul de foliculi pe unitatea de suprafata si influenteaza in cel mai mare grad cantitatea de lana obtinuta de la fiecare oaie. Este influentata de rasa, crestere, etc. Culoarea este o insusire importanta pentru industrie, care prefera mai mult lana alba. 

Higroscopicitatea este insusirea lanei de a absorbi vapori de apa si se datoreste vacuolelor existente in stratul cortical. Usucul format din secretia glandelor sebacee si sudoripare, formeaza un strat protector de-a lungul fibrei, protejand, in acelasi timp, si pielea oilor de intemperii. Cantitatea de usuc este infuentata de rasa, sex, varsta, clima, conditii de intretinere. Cantitatea usucului se apreciaza dupa culoare; se considera de calitate superioara usucul de culoare alb-galbuie. Randamentul la spalare in procente dintre cantitatea de lana spalata si cantitatea de lana bruta, nespalata. In sfarsit putem vorbi si de defectele lanii, adica abateri de la starea normala, anumite defecte care produc serioase neajunsuri in procesul de prelucrare. Aceste neajunsuri sunt determinate de factori externi, de ingrijirea si intretinerea necorespunzatoarea cum ar fi: lana murdara cu impuritati, lana oilor flamanzite, bolnave de raie sau factori genetici.


Dr. Galatanu Diana-Monica


 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

07-04-2021 Ovine si caprine

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum. Mai multe>>