Sistemul natural de agricultura practicat de catre fermierul filozof

1oryzasativa.jpg
Masanobu Fukuoka a fost un fermier / filozof, care a locui in insula Shikoku, in sudul Japoniei. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea. Ferma lui Fukuoka, este un model clasic de permacultura.


Tehnica agricola folosita de catre acesta nu necesita utilaje si produse chimice. El nu ara solul si utilizeaza compost, in fiecare an, pentru culturile agricole din ferma sa. Metoda lui nu creeaza poluare si nici nu are nevoie de combustibili fosili. De asemenea necesita foarte putina munca agricola.

Bill Mollison si Fukuoka, au lucrat independent, pe doua continente diferite, in conditii de mediu total diferite, dar au gasit solutii similare, pentruca oamenii sa traiasca pe pamant si in armonie cu natura. Ambele modele de permacultura se pot adapta la orice sistem si din orice zona climatica. Fukuoka si Mollison a pornit in directii diferite pentru a ajunge in esenta, in acelasi loc, la permacultura.

Permaculture este un sistem de proiectare care maximizeaza functionalitatea dintre elementele sale. Se integreaza in sistem culturi, animale, si un management al apei. Totul este facut pentru a lucra impreuna si pentru a evolua in timp. Cuvantul cheie aici este design. Proiectantul foloseste cu atentie cunostiintele, talentul si sensibilitatea lui pentru a face un plan si care odata pus in aplicare va functiona. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea.

Ideea de crestere naturala a venit la Fukuoka, cand a avut aproximativ douazeci de ani. Intr-o dimineata, de sambata, la rasarit de soare a avut o inspiratie, vazand cat de perfecta e natura asa cum era atunci. Asa s-a nascut sistemul natural de agricultura.

Problemele apar atunci cand oamenii incearca sa imbunatateasca natura doar in beneficiul lor. Fukuoka a incercat sa explice aceast adevar si altora, dar pentruca nu a fost inteles a revenit la ferma familiei sale unde a decis sa creeze concret o noua agricultura.

Fukuoka nu a avut nici un model de urmat. In loc de intrebarea: "Incerca asta?", Fuhuoka a ales "Ia, nu incerca asta?" Acum cultiva orez doar din semintele raspandite printre ierburi. I-a luat 30 de ani ca sa junga la simplitatea asta. Idee de baza pentru crestere de orez ia venit intr-o zi cand a vizitat o parcela din ferma. A vazut un rasad de orez care crestea sanatos printre ierburi si buruieni. Din acel an, a renuntat la semanatul de orez primavara, pentru al insamanta natural toamna. Pentru a scapa de buruieni, a invata sa acopere terenul cu trifoi alb si cu mulci din paie de orz. El a observat indeaproape ceea ce a fost diferit si in anul urmator a aplicat doar rezultatele care au fost mai bune. A incercat doar in directia relevata de natura.

De asemenea a avut idea de a cultiva legume printre pomii din livada. In loc de a decide care ar fi cele mai bune locatii pentru legume, el le-a imprastia peste tot. Astfel legumele si-au gasii singure locatiile cele mai bune pentru a se dezvolta in continuare.

Ferma lui Fukuoka este un bun model de permacultura amenajata.

In Zona 1, cea mai apropita de casa a mentinut o gradina de legume in stil traditional japonez.

Zona 2 este sectorul de cereale. El creste o cultura de orez si una de orz in fiecare an. Acopera campurile cu paie si cu trifoi alb, imbunatatind astfel solul in fiecare an. Pana sa citeasca o carte a lui Bill Mollison nu avea nici o idee pentru a include in cresterea cerealelor desene sau modele de permacultura.

Zona 3 este livada. Principalala cultura este Mandarinul, dar mai cresc de asemenea si alti pomi si arbusti fructifer, arbori si pomi ornamentali. Etajul de sus este este ocupat de arbori, dintre care multi stabilizeaza azotul si imbunatatesc fertilitatea solului. La mijloc sunt citricile. Pamantul este acoperit cu un amestec de buruieni, legume, plante aromatice si trifoi alb. Gainile sunt libere in livada. Aceste multi-trepte din livada a venit printr-o evolutie naturala. Acesta contine elemente caracteristice amenajarilor de permacultura. Exista multe specii diferite de plante, care maximizeaza suprafata, care profita de lumina solara, si care mentinn in echilibru populatiile de insecte.

Fukuoka, invita vizitatorii oricand in Zona 4. Este sectorul silvic si sursa de ciuperci, ierburi salbatice si legume Este, de asemenea, o sursa de inspiratie. "Pentru a obtine o idee de perfectiune si abundenta naturala", Fukuoka spune: "fa o plimbare in padure de cand in cand pentru a vedea cum traiesc in armonie animalele, copacii inalti, arbustii si ierburile. Toate acestea, fara interventia umana."

Fukuoka spune: "inteligenta umana este vinovatul care separa oamenii de natura."

Din multele exemple, rezulta ca permacultura este un sistem natural de crestere cu adevarat universal. Poate fi aplicat atat in climatul arid cat si in cele umed sau temperat.

Japonia nu a fost receptiva la mesajul lui. Cand satenii din jur au esuat in aplicarea metodelor de agricultura naturala l-au ridiculizat.

La mijlocul lui 1980 a fost la un simpozion de Permaculture in Washington, unde la cunoscut pe Bill Mollison. Au fost aproape o mie de oameni acolo. El a fost copleşit si fericit cand a vazut ca un numar asa de mare de poameni s-au inspirat din gandirea sa.|

El a multumit lui Mollison pentru "crearea de retele de permacultura, care vor ajuta oamenii sa salveze planeta. "Acum", a spus el, "pentru prima data in viata mea am sperante pentru viitor."

Fukuoka considera ca veniturile naturale poate fi considerata si sanatatea spirituala a individului El considera, ca prin vindecarea terenului se purifica si spiritului uman. Pemacultura nu inseamna numai hrana materiala proaspata si sanatoasa dar in primul rand inseamna hrana pentru perfectionarea spirituala a fiintei umane.

 

Noutati

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>