Consolidarea relatiilor dintre fermieri, specialisti, politicieni si consumatori ar trebui sa reprezinte triunghiul dezvoltarii durabile din tara noastra. Dar pentru a consolida aceste relatii trebuie sa reinventam, legaturile, conexiunile, autoeducatia, voluntariatul sau intrajutorarea.
Un lucru pe care Ceusescu la incercat sa-l impuna in cultura romaneasca a fost Cantarea Romaniei. Intre anii 80-90, activistii de partid au obligat intelectualii satului sa participe la activitatii culturale in cadrul Festivalului National "Cantare Romaniei". In perioada cand lucram ca inginer sef, la o cooperativa agricola din Judetul Arad, am fost chemat la primarie si intrebat ce stiu sa fac. Am spus ca am jucat teatru in liceu si la facultate. Am "fost rugat" sa infiintez o trupa de teatru si de brigada artistica. Astfel am reusit sa ofer spectacole artistice apreciate de catre publicul rural din zona. Alti intelectuali (in special profesori) au infiintat grupuri instrumentale, vocale sau de dansatori. Chiar daca se lua curentul in fiecare seara, caminul cultural din localitate era animat de tinerii care participau la repetii. Repetiile, la formatiile artistice, se faceu cu sala aproape plina. Din grupul vocal local au aparut doua marii cantarete de folclor iar grupul vocal a avut numeroase inregistrari la radio si prezente la televiziune. Pentru activitatea culturala, primaria a oferit, fiecarui interperet, 5 arii de gradina. Stimulentul a fost si el important. Dar mai important a fost faptul ca s-au consolidat niste relatii intre intelectuali si tineri. De asemenea tinerii, care au participat la fazele finale ale festivalului, au legat prietenii cu alti tineri din tara.
Cultura rurala a stimulat totdeauna economia rurala. In primul rand mestesugurile si artizantul. Acum se fac tot felul de festivaluri si tot felul de zile festive. Se aduc, cu bani multi, cantariti de la Bucuresti, pentru a mima pe scena jumatate de ora, in timp ce caminele culturale stau incuiate. In loc sa participe activ si interactiv la viata culturala rurala, satenii asista pasivi la tot ce se intampla in jurul lor. De 10 ani asistam la numeroase sarbatori traditionale, care seamana una cu alta ca doua picaturi de apa. Organizam zilele cetatii culturale, in localitati in care locuitorii nu mai sunt stimulati sa participe la activitatea culturala autentica. Mai exista cativa rapsozi populari, dar speranta revigorari culturii la tara este tot mai mica. Chiar si marele targ de la Muntele Gaina, a devenit o sarbatoare care numai impresioneaza pe nimeni. Ca e organizata pe banii publici sau ca e organizat prin fonduri nerambursabile, cei care fac acest lucru, numai sunt grupurile voluntare de tarani ci institutii publice care trebuie sa justifica lipsa de activitate si profesionalism.
Spuneam ca activitatile culturale se faceau pe baza de voluntariat. Sa participi, ca voluntar, ca reprezentat al unei comunitati rurale, pentru a castiga stima si respectul unui popor era mai presus de orice. Astazi participa la viata culturala doar cei care au un interes imediat material sau politic. Au fost distruse relatiile normale bazate pe voluntariat din satului romanesc. Daca comunistii, au obligat oamenii, aproape cu forta, sa participe la munca voluntara sau la viata culturala, politicienii de astazi au facilitat ruperea relatiilor dintre tarani.
Agricultura taraneasca facuta cu tehnica actuala, ar putea oferii mai mult timp taranilor sa participe la viata culturala, religioasa, sau de agrement. Agroturismul nu se poate face fara sa existe relatii consolidate dintre sateni.
Am incercat, in calitate de consultant agricol, sa adun oamenii in jurul unor asociatii profesionale, sindicate, grupuri de producatori, sau cooperative agricole, dar fara succes. Ba din contra, am constatat ca relatiile, in loc sa se consolideze, s-au degradat si mai mult. Cine sunt vinovati de acest lucru ? Eu cred ca politicienii. Am stat de vorba, in calitate de consultant, cu aproape totii primarii din zona, si le-am explicat necesitatea de a sprjinii consolidarea relatiilor dintre producatorii agricoli. Nu am gasit nici un sprijin din parte domniilor lor pentru aceasta nobila initiativa.
Exista in lumea satului romanesc smecheri si fraieri, datorita relatiilor vicioase care guverneaza Romania. Smecherii sunt cei care au profitat din plin de lipsa de etica si morala din societatea romaneasca. Un politician care a fost intrebat daca este moral ce face, a raspuns senin ca ar fi si mai imoral daca ar incalca o legea din care el nu ar profita din plin. Un lider politic roman, spunea recent ca doreste sa urbanizeze satul romanesc. Daca in toata lume, datorita actualei crize mondiale, se dezvolta o agricultura urbana (de exemplu in California), in Romania, vrem sa urbunizam si ce a mai ramas nealterat la tara, ca romanul sa devina dependent de preturile din supermarket. I-mi este frica sa ma gandesc la consecintele dezastroase oferite de initiativele politicienilor nostrii.
Politicianul roman trebuie sa ne ofere etica si principii pentru o dezvoltare sustenabila (durabila) a spatiului rural romanesc si nu contrariul. Trebuia sa ne spuna ca criza ambientala si sociala se datoreaza schimbarilor climatice, extinderii urbane in detrimentul spatiilor verzi si padurilor, pierderii credintei, degradari vietii familiare, cresterii ratei criminalitatii, imbogatirii peste masura a celor bogati, infloririi terorismul, etc. Trebuie sa ne spuna ca din 2013 rezervele de gaz metan si de petrol vor scadea simtitor, iar peste 40 de ani, cand rezervele vor lua sfarsit, intram in colapsul mondial, sinonim cu sfarsitul lumii. Trebuie sa ne spuna ca romanii vor devenii si mai saraci, si ca paine ne va cost un milion de lei, daca nu punem bazele unor relatii sanatoase care sa genereze un sistem durabil de dezvoltare socio - economica si culturala.
Copii de astazi nu mai invata jocurile de grup. Intre oamenii nu mai exista conexiuni si legaturi. Proiectele comune in care sa profite toata comunitate locala nu mai exista. Autoeducare este la pamant iar de etica respectiva grija de oameni, de pamant si resurse, nici nu mai vorbim.
Cum putem consolida relatiile dintre romani, cand presedintele si primul ministru ne ofera zilnic monstra prin care nu trebuie guvernata o tara si nu trebuie salvat un popor de la colaps. Acest gen de politica nu va consolida niciodata relatiile bazate pe etica si morala. Pentru binele Romaniei ar trebui ca toti cei care distrug relatiile dintre romani sa fie exilati asa cum au fost exilati, dar nemeritat, Balcescu, Alexandru Cuza sau regele Mihai. Cine sa-i exileze pe acestia? Tinerii anvagardisti romani inteligenti si marginalizati in prezent, oamenii cu frica de Dumnezeu, si romanii care vor sa se intoarca in tara. Acestia vor fi cei care pot consolida relatii sanatoase pentru a creste calitatea vietii in Romania. Cladirile si peisajul infuenteaza semnificativ calitatea vietii noastre si tocmai de aceea, i-mi este dor de arhitectura si peisajului satului romanesc. As mai dorii, ca politicienii nostrii sa ne ofere un set de idei si principii pentru binele urmatoarelor sapte generatii de romani.
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
14-05-2023 Ovine si caprine
Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>
12-04-2023 Ovine si caprine
MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
01-02-2023 Ovine si caprine
Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>
02-10-2022 Ovine si caprine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>
27-01-2022 Ovine si caprine
In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>
28-06-2021 Ovine si caprine
Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>
26-05-2021 Ovine si caprine
La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>
12-04-2021 Ovine si caprine
Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>