Tehnologia abatorizarii pasarilor

abatorizare pasariProcesul tehnologic de prelucrare industriala a pasarilor in abatoare cuprinde o succesiune de etape de lucru, ce se desfasoara in 2 faze distincte:

 

 

 

 


Prelucrarea initiala
ce presupune efectuarea unei succesiuni de operatiuni complet mecanizate si automatizate.

Prelucrarea finala care se desfasoara intr-un sector separat si cuprinde etapele de prelucrare pana la obtinerea carcaselor de pasare si a organelor aferente. Dupa finisare, carcasele urmeaza cai diferite in functie de modul de prelucrare, respectiv ca produse refrigerate sau ca produse congelate.

 

PRELUCRAREA INITIALA

Din sectorul de receptie unde sunt examinate sanitar-veterinar prin inspectia vizuala a loturilor de pasari acestea sunt agatate pe conveere si patrund printr-o deschidere a peretelui despartitor in zona de prelucrare initiala parcurgand urmatoarele faze: asomarea, sangerarea, oparirea, deplumarea, sectionarea pielii gatului, incizia caudala, detasarea capetelor, spalarea carcaselor neeviscerate si detasarea picioarelor.

Asomarea

Este prima operatie la care sunt supuse pasarile dupa suspendarea lor pe transportorul aerian si se realizeaza electric prin imersie.

Asomatorul este o instalatie a carei tensiune poate fi reglabila intre 70-90 V si se regleaza in functie de viteza conveierului si de marimea puilor.

Abatoarele din tari ca Olanda, Marea Britanie, Germania au adoptat asomarea cu gaz, o combinatie de O2 si CO2.

Sangerarea

Operatia de sangerare se face mecanizat la o masina automata de sacrificare sau cu ajutorul unui cutit disc, ce este montat inaintea jgheabului de sangerare. Operatia este asistata de un muncitor care corecteaza manual sangerarea la pasarile mici, sub media lotului, sau la cele sacrificate necorespunzator.

Sangerarea dureaza timp de 120-150 secunde deasupra unui jgheab de sangerare, a carui lungime este astfel dimensionata, incat sa asigure in acest timp scurgerea totala a sangelui, luand in considerare distanta de 152 mm intre doua capete. Cantitatea de sange scursa este de aproximativ 3% din greutatea vie a pasarilor. Sangele se colecteaza intr-un recipient care este transportat la instalatia de prelucrat faina furajera.

La locul de taiere este prevazut un spalator pentru maini cu pedala si sterilizator de cutit.

Oparirea

Pasarile sunt oparite in flux continuu, prin imersie in apa calda la temperatura de +54°c.
Operatia de oparire are drept scop incalzirea suprafetei pielii in urma careia se realizeaza o slabire a structurii proteinelor din epiderma care tin aderent bulbul pilos, derma, dupa care penele se pot indeparta usor mecanizat.

La pui pentru obtinerea unor produse congelate, se urmareste o oparire mai intensa la temperatura de 58-60°C timp de 120-140 de secunde, iar pentru produse refrigerate se face o oparire mai slaba la temperatura de 52-54°C timp de 90 de secunde.

Deplumarea

Operatia de deplumare trebuie sa inceapa imediat ce pasarile au iesit din instalatiile de oparire si se executa cu ajutorul unor masini alcatuite dintr-un cadru pe care sunt montate barele de deplumare si tamburii cu flanse purtatoare de „degete de deplumare”, care se rotesc in sens diferit unul fata de celalalt.

Dupa operatia de deplumare urmeaza finisarea-spalarea pasarilor in scopul indepartarii atat al ultimelor resturi de pene cat si efectuarii unor spalari masive sub presiune (2,5-3 atm) a exteriorului puilor deplumati. Aceasta operatie se realizeaza cu o masina speciala prevazuta cu doi tamburi cu piese de cauciuc, numite bice, mai lungi si mai mari decat ale masinii de deplumat. Se va asigura o stropire corespunzatoare cu apa calda la temperatura de +40 - +50°C.

Penele rezultate cad in partea de jos a deplumatorului si sunt dirijate cu un jet de apa la sectia de producere a fainurilor proteince.

Taierea pielii de la gat, incizia caudala, detasarea capetelor, spalarea carcaselor neeviscerate si detasarea picioarelor

Operatiunea de sectionare a pielii gatului consta in efectuarea unei incizii lungi de 3-4 cm a pielii de pe partea dorsal a gatului, pana la nivelul centurii scapulo-humerale.

Incizia caudala este operatiunea de extragere a glandei uropigene cu ajutorul unui dispozitiv special prevazut cu un cutit cu disc.

Detasarea capurilor se executa automat cu ajutorul unui dispozitiv plasat sub axa conveierului liniei de taiere, desprinderea capului facandu-se la nivelul primei vertebre cervicale.

Spalarea carcaselor neeviscerate se realizeaza prin trecerea carcaselor printr-o instalatie automata de spalare prevazuta cu doua randuri de duze.

Detasarea picioarelor consta in efectuarea unei taieturi complete la nivelul articulatiei tibio-tarso-metatarsiene cu ajutorul unei masini speciale.


PRELUCRAREA FINALA

Prelucrarea finala a carcaselor cuprinde o serie de etape cum ar fi: extirparea glandei uropigene, eviscerarea carcaselor, indepartarea gusii, esofagului si a traheeii, extragerea pulmonilor, spalarea carcaselor si detasarea gaturilor.

Eviscerarea

Este operatia cea mai importanta de care depinde in mare masura obtinerea unei calitati bune a carcasei.

Ordinea operatiilor este:

  • Sectionarea carcasei pe linia mediana de la apendicele xifoid pana la orificiul cloacal;
  • Circumcizarea cloacei si desprinderea ei evitandu-se taierea intestinelor pentru a preveni o insamantare a carcaselor cu eventuali germeni patogeni;
  • Extragerea viscerelor (inima, ficatul, stomacul glanular, pipota si intestinele) cu ajutorul unui eviscerator mecanic, care introduce o scafa de eviscerare in cloaca si extrage viscerele. Daca se constata organe suspecte sau bolnave, carcasa respectiva se indeparteaza din linia tehnologica. Viscerele ramase sunt introduse in masina de prelucrat organe, care selecteaza organele comestibile
      • Dupa extragerea viscerelor se face controlul sanitar-veterinar, iar apoi se separa partile comestibile de partile necomestibile din masa viscerelor.
      • Ficatul detasat se pune in palnii, ce debuseaza intr-un jgheab, fiind dirijat cu ajutorul apei la recipientul de colectare, prevazut cu gratar si robinet de scurgere a apei la canalizare, iar pipota separata trece prin decuticulare si spalare.
  • Extragerea pulmonilor se realizeaza cu ajutorul unui pistol cu vacuum. Se mai executa sectionarea gatului si a pielii, indepartarea gusei, esofagului si traheei.

Spalarea carcaselor si detasarea gaturilor

Spalarea carcaselor se face intr-o instalatie de spalare cu mai multe randuri de duze, prin care se pulverizeaza apa rece sub presiune pe suprafata lor exterioara si interioara. Consumul de apa variaza in functie de greutatea carcasei. Pentru o carcasa de 1,8 kg se consuma aproximativ 1-1,1 l de apa.

Dupa spalare se efectueaza ultima operatie din fluxul tehnologic ca consta in taierea gatului cu ajutorul unei masini.


REFRIGERAREA CARCASELOR

Carcasele eviscerate se reagata pe conveerul de racire, intrand in tunelul de racire timp de 70-75 de minute, la 0 - +4°C dupa care sunt trimise la instalatia de transare. Temperatura carcaselor care ies din tunel este de 0 - +4°C „la os”.

Refrigerarea carcaselor se impune ca faza tehnologica obligatorie si poate fi lenta sau rapida si se poate realiza in diferite variante: in aer, prin imersie in apa racita, prin contact, prin soc termic si refrigerare prin amestec cu gheata.


SORTAREA SI AMBALAREA CARCASELOR

Carcasele refrigerate se sorteaza in functie de greutatea lor, dupa care se ambaleaza in pungi de material plastic.


TRANSAREA CARCASELOR

Transarea carcaselor de pasare se face in mod diferit, dupa piata de destinatie. In general, carcasele se transeaza pe urmatoarele portiuni anatomice: piept (cu os sau fara os) cu piele sau fara piele, pulpe, aripi, spinari, tacam.


CONGELAREA CARNII DE PASARE

Congelarea carnii de pasare se face in tunele de congelare, unde trebuie asigurata o temperatura de -35º ÷ -45 ºC, o umiditate a aerului de 95-98% si o viteza a curentilor de aer de cca 15 m/s. Durata congelarii este in medie de 6 ore dar variaza in functie de greutatea carcaselor si de temperatura acestora in faza initiala a congelarii.


DEPOZITAREA CARNII DE PASARE

Carnea de pasare rerigerata si congelata se depoziteaza in depozite special amenajate care sa le asigure temperatura si umiditatea conform starii lor termice.

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>