Oua: producere si comercializare

Din 20 dec. 2023 se lanseaza sesiunile pentru investitii in sectorul zootehnic si in procesare

DR 20 si DR22 - MADR anunta lansarea a doua sesiuni importante de finantareMADR va lansa in data de 20 decembrie 2023 doua sesiuni de finantare pentru interventii din cadrul PS PAC 2023-2027, astfel: Interventia DR 20 - „Investitii in sectorul zootehnic” si Interventia DR 22 - „Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole”.

Mai multe>>

PNDR: finantare de peste 800.000 de euro pentru statie de sortare, ambalare si depozitare oua

Unitate de sortare ambalare si depozitare oua finantata de AFIR cu peste 800000 de euro fonduri europene din PNDR 2020Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finantat in perioada 2014 – 2022 investitii in procesarea si marketingul produselor agricole, prin submasura 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Aceasta linie de finantare a beneficiat de o alocare financiara de aproximativ 503 milioane de euro, solicitarile de finantare depuse insumand peste 802 milioane de euro.

Mai multe>>

Ordonanta de urgenta pentru stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de baza

Guvernul a adoptat actul normativ privind stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de bazaIn Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.

Mai multe>>

788 de unitati de procesare a produselor agricole au obtinut finantare prin FEADR

Cresterea nivelului de procesare a produselor agricole prin cele 788 de investitii finantate cu fonduri FEADRCu finantarea asigurata din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in perioada 2015 – 2022, s-au realizat in Romania 585 de unitati de procesare a produselor agricole si pomicole, 228 investitii pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne si oua, 58 de unitati pentru procesarea laptelui si 47 de investitii pentru procesarea produselor pomicole.

Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

ANSVSA a intensificat controalele privind comercializarea carnii de pasare si a oualor provenite din PoloniaActiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor.

Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Un lot de 265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta AlimentelorCa urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis.

Mai multe>>

Recomandari pentru consumatori: Alimentele specifice Sarbatorilor de Paste

Recomandari pentru consumatori privind aprovizionarea si consumul de alimente specifice Sarbatorilor de PasteIn mod traditional la masa de Pasti majoritatea populatiei consuma carne de miel sau de ied, oua, branzeturi, cozonac, legume si verdeturi de sezon si alte alimente specifice dupa zona geografica si obiceiuri locale. Pentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul acestor alimente de origine animala si vegetala creste in mod considerabil, populatia consumatoare trebuie sa cunoasca urmatoarele:

Mai multe>>

Top 3 informatii utile pentru o afacere cu gaini crescute pentru carne sau oua

Top 3 informatii utile pentru o afacere cu gaini crescute pentru carne sau ouaCresterea gainilor pentru carne sau oua este una dintre cele mai profitabile afaceri pe termen lung. Cererea pe piata pentru produsele naturale este in crestere, motiv pentru care tot mai multi antreprenori decid sa-si infiinteze o ferma care sa acopere nevoile clientilor. Vezi care sunt informatiile pe care trebuie sa le stii inainte de a investi intr-o ferma de pasari.

Mai multe>>

Amenajarea si organizarea adaposturilor cu baterii in microferme

Amenajarea si organizarea adaposturilor cu baterii in microfermeDe obicei, cea mai mica unitate functionala pentru cresterea in baterie trebuie sa fie modulul de 18 custi (72 de gaini). Exista insa, crescatori care utilizeaza un numar mai mic de custi (de exemplu 3 custi cu 12 gaini), pe care le amplaseaza in diferite spatii din gospodarie. Este evident ca bine hranite si ingrijite, cele 12 gaini pot da o productie anuala de peste 2000 de oua, care asigura necesarul unei familii destul de numerose.

Mai multe>>

Agroland intra pe piata oualor de consum prin preluarea activitatii fermelor Avicola Bucuresti, sucursala Mihailesti

Agroland doreste ca in scurt timp sa poata produce local cea mai mare parte dintre puii de o zi - Prin preluarea activelor platformei de la Mihailesti Agroland intra si pe piata oualor de consumAgroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihailesti, producator de oua de consum si pui de o zi, care include sase ferme, aflate pe o suprafata de 30 ha, in judetul Giurgiu. In prezent, aici sunt crescute peste 200.000 de pasari, majoritatea fiind pasari tinere, gaini ouatoare si pasari de reproductie. Agroland va incepe aici productia puilor de o zi pe care ii comercializeaza in magazinele din cadrul retelei.

Mai multe>>

Sarbatorile Pascale: respectarea conditiilor pentru sacrificare, carnea de miel, oua, lactate si peste

Alimentele specifice Sarbatorilor Pascale - Conditiile sanitare veterinare care trebuie respectatePentru comercializarea produselor alimentare specifice Sarbatorilor Pascale trebuie respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.

Mai multe>>

Cuibarele, iluminatul si incalzitul halelor de ouat

Cuibarele iluminatul si incalzitul halelor de ouatCuibarele de ouat sunt constituite in baterii de cuiburi de ouat avand pe vertical doua nivele (al treilea nivel s-a constatat a fi utilizat mai putin de ouatoare), iar pe orizontala 5-7 cuibare. In partea anterioara, bateria de cuibare are o scarita dispusa orizontal in dreptul usitelor de acces a gainilor in cuibar, cu 2-3 trepte la nivelul inferior si 1-2 trepte la cel superior, gainile zburand pe aceste scarite inainte de a patrunde in cuibar pentru ouat.

Mai multe>>

Gripa aviara a fost diagnosticata intr-o ferma din judetul Maramures

Diagnosticarea gripei aviare intr-o ferma de tip comercial din judetul MaramuresS-a diagnosticat gripa aviara intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures. Boala evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene. La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor pentru gestionarea situatiei provocate.

Mai multe>>

Probleme sanitar veterinare la gainile ouatoare

Probleme sanitar veterinare la gainile ouatoareIn general gainile ouatoare au o buna stare de sanatate, asigurata atat prin zestrea ereditara, de masurile de biosecuritate luate in faza de crestere, cat si prin masurile de preventie generale din faza de adult. Totusi, cateva boli pentru care nu exista masuri specifice de prevenire, pot aparea in efectivele de ouatoare, din care enumeram: Holera aviara, Coriza (infectioasa sau banala), Salmonella, Trifoza aviara si Sindromul caderii ouatului.

Mai multe>>

Productia de oua si incubatia la curci

Productia de oua si incubatia la curciLa curci, obtinerea unui ou bun de incubatie are un grad de dificultate sporit, deoarece ouale odata produse isi reduc intr-un timp scurt insusirile de reproductie. Ouale de curca au la expulzare embrioni in stadiul de dezvoltare mai putin avansat decat ouale de gaina. Ele prezinta o mare variabilitate a duratei incubatiei si sunt mai usor influentate de agresiunile mediului exterior (temperatura mare, murdarirea cojii, mucegaiuri, microorganisme patogene etc).

Mai multe>>

MADR: Scumpirea carnii de pasare si a celei de porc nu este justificata de situatia din piata

MADR - Scumpirea carnii de pasare si a celei de porc nu este justificata de situatia din piataReferitor la aparitia in spatiul public a unor informatii cu privire la scumpirea carnii de porc, a celei de pasare si a oualor, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face urmatoarele precizari:

Mai multe>>

Ouale din comertul intracomunitar, controlate de ANSVSA: Sanctiuni de 319.280 lei aplicate

Oua din comertul intracomunitar controlate de ANSVSAIn perioada 25.03.2019 – 12.04.2019, inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor in colaborare cu reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane au desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului in care operatorii din sectorul alimentar respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor. Controalele au fost efectuate atat in trafic, cat si in unitatile de destinatie de pe teritoriul Romaniei (centre de ambalare oua, depozite frigorifice, unitati de procesare, etc.).

Mai multe>>

Incubatia si cresterea strutilor

Incubatia si cresterea strutilorOul de strut parcurge procesul de incubare in trei etape si anume: prima etapa se refera la evolutia embrionului din cele doua zile cand strabate oviductul, a doua etapa dureaza 38-42 zile si se termina cand puiul iese din ou si incepe sa respire prin plamanii proprii si a treia etapa dureaza 7 zile, in care puii se mentin in statia de incubatie fara mancare si apa. Oul de strut nu se sterge de mucoasa cu care este acoperit la expulzare, acesta trebuie sa se usuce singur.

Mai multe>>

Cresterea Gainilor Ouatoare in sistem Ecologic, Extensiv, la Sol si in Baterii

Exploatarea gainilor ouatoare in diferitele sisteme de crestere - ecologic - extensiv - la sol - in bateriiMetodele de crestere ale gainilor ouatoare pot fi in sistem ecologic, in sistem extensiv, la sol si in baterii. In functie de sistemul de crestere, fiecare exploatatie are un numar distinctiv, care are urmatoarea alcatuire:

Mai multe>>

Intretinerea si exploatarea gastelor pentru productia de oua

Intretinerea si exploatarea gastelor pentru productia de ouaProductia de oua la gaste prezinta numeroase particularitati ce trebuie cunoscute pentru a putea stapani tehnologic perioada de ouat si a realiza curbe de ouat cat mai lungi si mai ample. Cateva din aceste particularitati sunt urmatoarele:

Mai multe>>

Ouale provenite de la gaini crescute in baterii au fost eliminate din sortimentul de produse Lidl Romania

Ouale provenite de la gaini crescute in baterii au fost eliminate din sortimentul de produse Lidl RomaniaGhidat de motto-ul „Pentru un viitor mai bun”, Lidl Romania ofera clientilor sai doar oua care provin de la gaini crescute in hale, la sol, in sistem free range si in sistem ecologic (categoriile 2, 1 si 0). In plus, ouale provenite de la gaini crescute in baterii au fost eliminate si din retetele produselor achizitionate de la furnizori romani, care au in componenta lor oua.

Mai multe>>

BASF si arc-net utilizeaza tehnologia blockchain in colaborare, pentru sustenabilitate in sectorul zootehnic

BASF si arc-net utilizeaza tehnologia blockchain in sectorul zootehnicInstrumentul de calcul al BASF, AgBalance Livestock, ia in considerare impactul tuturor intrarilor si iesirilor din productia de proteine animale de-a lungul unui ciclu de viata. Prin combinarea acestui instrument cu tehnologia blockchain, pot fi generate informatii pretioase despre sustenabilitate si date verificabile cu privire la provenienta carnii, a laptelui si a oualor. Proiectul le va permite consumatorilor sa ia decizii informate cu privire la carnea pe care o consuma.

Mai multe>>

Principalele rase de gaini crescute in Romania

Rase de gainiGainile reprezinta specia de pasari domestice care reprezinta cel mai mare grad de interes pentru crescatorii de pasari de la noi. La noi in tara nu exista gospodarie rurala in care sa nu se creasca un numar de gaini. Dupa criteriul de productie, rasele de gaini se impart in rase usoare (pentru productia de oua), rase intermediare (mixte) si rase grele (pentru productie de carne).

Mai multe>>

Rezultatele controalelor ANSVSA in industria avicola

Rezultatele controalelor ANSVSA in fermele de gaini ouatoareIn perioada august 2017 – 14 februarie 2018, ANSVSA a demarat o actiune tematica de control, la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din industria avicola respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta a alimentelor referitoare la producerea oualor si a produselor din oua, destinate comercializarii. In urma acestor verificari s-au constatat urmatoarele:

Mai multe>>

Sistemul traditional de crestere a pasarilor in gospodarie

Crestere pasari in sistem gospodaresc - Totul despre cresterea traditionala a gainilor ouatoare in gospodarieCresterea traditionala a pasarilor in gospodaria taraneasca asigura oua si carne de pasare numai pentru autoconsum. Gainile se cresc in mod natural, in curtile fiecarui gospodar, cu posibilitatea de miscare libera in curtile, gradinile sau terenurile din jurul casei, cu adapostire in cotete sau puiernite improvizate, in care pasarile, din una sau mai multe specii, stau singure sau impreuna cu alte animale (grajduri, saivane, etc).

Mai multe>>

Reluarea exportului de pasari si oua din Romania in Arabia Saudita

Arabia Saudita a ridicat suspendarea temporara a importului de pasari si oua din RomaniaIncepand cu data de 16.12.2017, Ministerul Mediului, Apelor si Agriculturii din Arabia Saudita a ridicat masura suspendarii temporare a importului de pasari si oua din Romania, unde s-au inregistrat cazuri de gripa aviara. Masura deschide noi oportunitati pentru cresterea exporturilor romanesti in zona araba, in conditiile in care Arabia Saudita este unul din marii importatori de carne de pui.

Mai multe>>

Kaufland Romania anunta ieftinirea pretului oualor de la micii fermieri romani

Kaufland Romania anunta ieftinirea pretului oualor de la micii fermieri romaniKaufland Romania si Cooperativa Agricola „Tara Mea” inteleg nevoia consumatorilor de a beneficia de cele mai bune preturi si vin in sprijinul acestora modificand incepand de astazi, 23 noiembrie, pretul unui cofraj de 30 de oua de la Cooperativa Agricola „Tara Mea” de la 23,49 lei la 19,99 lei in toate magazinele Kaufland din Romania.

Mai multe>>

ACEBOP: Preturile alimentelor scad la poarta fermei, dar acestea ajung la consumator cu preturi foarte mari

ACEBOP - Preturile alimentelor scad la poarta fermei dar acestea ajung la consumator cu preturi foarte mariCresterea preturilor la alimente este un subiect mult discutat in ultimele zile, atat in media cat si in randul producatorilor romani. Marile lanturi de magazine, care fac parte din mari corporatii internationale, au de multe ori practici comerciale indreptate impotriva consumatorului roman. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor.

Mai multe>>

Climatizarea de iarna la gainile ouatoare

Climatizarea de iarna la gainile ouatoareDesigur, canicula este o piedica importanta pentru crescator in calea obtinerii unor productii ridicate de oua la gaini. Mult mai dificil este lupta care trebuie purtata impotriva temperaturilor scazute din timpul iernii. Daca intr-un an, in cel mult 60 de zile se inregistreaza temperaturi de peste 24°C si aceasta in medie cateva ore pe zi, in schimb exista un numar cel putin dublu de zile in care temperatura exterioara scade sub +10°C, temperatura care de cele mai multe ori dureaza intreaga zi, cu minime care in tara noastra, cu climat excesiv continental, pot sa coboare pana la -30/40°C.

Mai multe>>

La o ferma ecologica caprele au gasit cel mai bun aliat pentru a scapa de parazitii nedoriti

Ferma ecologica - cresterea in comun a caprelor si a gainilor ouatoareParazitii la caprine sunt foarte obisnuiti, insa acestia pot avea efecte negative asupra animalelor, uneori acestia devenind o problema grava. Un agricultor ecologic din Italia a gasit o cale naturala de reducere a efectului acestora - aducerea gainilor ouatoare pentru a trai alaturi de caprine. Aceste gaini pastreaza parazitii la distanta prin consumarea larvelor de insecte!

Mai multe>>

O tona de galbenus de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, a fost sechestrat la Timis

Galbenus de ou lichid contaminat cu Fipronil a fost depistat in judetul TimisReferitor la alerta europeana privind ouale contaminate cu Fipronil, in dimineata zilei de 9 august, inspectorii din cadrul DSVSA Timis, au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de galbenus de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, actiune realizata conform alertei SRAAF. Lotul respectiv a fost retinut in depozitul unitatii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.

Mai multe>>

Ouale contaminate cu reziduuri de pesticide nu au intrat si pe piata din Romania

eggs-supermarketCa urmare a semnalarilor aparute in mass-media, despre faptul ca in unele tari din Uniunea Europeana au fost depistate reziduuri de Fipronil in oua, ANSVSA precizeaza ca, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, nu a fost transmisa nicio notificare oficiala in acest sens si nu exista nicio informatie care sa arate ca produsele afectate au intrat pe piata din Romania.

Mai multe>>

Cresterea prepelitelor pentru oua si carne

Cresterea prepelitelor pentru oua si carneTehnologia exploatarii prepelitelor pentru oua de consum este foarte asemanatoare cu cea a prepelitelor pentru reproductie. Sunt totusi unele diferente si anume este vorba de baterii. Desi sunt respectate aceleasi principii, ele sunt de o mare diversitate de dimensiuni, mergand de la dimensiuni familiale, de cca. 20 de capete si putand ajunge la mii de capete.

Mai multe>>

Climatizarea de vara la gainile ouatoare

Combaterea temperaturilor ridicate si caniculei in fermele de crestere a gainilor ouatoareCrescand pasari intr-un spatiu inchis, in sistem intensiv, trebuie sa stim sa dirijam microclimatul astfel incat sa introducem cat mai putin din arsita exterioara in adapost si in schimb sa eliminam cantitatile enorme de caldura pe care organismul pasarilor il radiaza in permanenta in mediul ambiant. Sarcina pare dificila si chiar este, insa prin masuri tehnologice precise ea nu este imposibil de realizat.

Mai multe>>

Controlul oualor la pasari

Controlul oualor la pasariGradul de prospetime se apreciaza prin diverse metode de examinare (examen organoleptic, masurarea vascozitatii albusului, determinarea indicelui vitelinic, puterea de cristalizare a albuminei, determinarea pH-ului albusului si a galbenusului, dozarea fosfatilor liberi). In mod obisnuit, cea mai utilizata metoda pentru examinarea oualor este ovoscopia, prin care se apreciaza integritatea cojii, marimea camerei de aer si aspectul albusului.

Mai multe>>

Ventilatia si climatizarea la gainile ouatoare

Ventilatia si climatizarea la gainile ouatoareEste necesar sa facem o distinctie intre ventilatie, care presupune eliminarea aerului viciat din adapost si inlocuirea lui cu un aer atmosferic proaspat, iar climatizarea presupune controlul microclimatului in special al temperaturii si umiditatii relative optime. Sunt cazuri in care climatizarea optima poate fi realizata numai prin ventilatie, dar si cazuri (vara in timpul caldurilor toride sau iarna la temperaturi exterioare foarte scazute) in care trabuie sa intervenim cu alte masuri pentru a realiza o climatizare corecta, in masura sa favorizeze valorificarea cat mai deplina a potentialului bio-productiv al gainilor.

Mai multe>>

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>