Struti

Incubatia si cresterea strutilor

Incubatia si cresterea strutilorOul de strut parcurge procesul de incubare in trei etape si anume: prima etapa se refera la evolutia embrionului din cele doua zile cand strabate oviductul, a doua etapa dureaza 38-42 zile si se termina cand puiul iese din ou si incepe sa respire prin plamanii proprii si a treia etapa dureaza 7 zile, in care puii se mentin in statia de incubatie fara mancare si apa. Oul de strut nu se sterge de mucoasa cu care este acoperit la expulzare, acesta trebuie sa se usuce singur.

Mai multe>>

Alimentatia specifica strutilor

Hrana struti - Alimentatia specifica strutilor - Retete de furajareStrutii au un apetit mare si mananca tot ce iese in cale, de unde si expresia, "ai un stomac de strut". Ratia strutului se compune din: vegetale verzi sau uscate 60%, fructe (banane, mere, pere) si legume (morcovi) 15%, proteine animale (oua, peste, insecte, mamifere mici) 4-5%, cereale 10-15%, saruri minerale si pietricele de marimi diferite. Dintre vegetalele ideale pentru hrana strutilor sunt lucerna si trifoiul cosite verzi sau palite.

Mai multe>>

Ranile si bolile specifice la struti

Ranile si bolile specifice la strutiIn ce priveste patologia, in general strutul este o pasare rezistenta la imbolnaviri. Cu toate acestea se inregistreaza cateva afectiuni specifice precum fracturi/rani, maladia cronica respiratorie, asperigiloza, enterita colibacilara, malnutritie si boli infectioase.

Mai multe>>

Aportul de hrana la struti

Hranirea strutilorIn mediul natural al strutului hrana are rareori componenta si cantitatea necesara. Strutul isi selecteaza mereu hrana, mancand plante mici sau parti din plante atunci cand isi cauta hrana si prefera plantele suculente. Pentru a asigura supravietuirea in aceste conditii, functia aportului de hrana pune la dispozitie multa energie pentru cautarea hranei si mancat, precum si o curiozitate pentru obiectele care pot fi inghitite.

Mai multe>>

Comportamentul sexual la struti

Imperecherea la strutiLa inceputul perioadei de eclozare, masculii despart femelele de restul cardului si ocupa un teritoriu de depunere a oualor, pe care il apara riguros de adversari. Si intre femele apare o ordine de rang care se manifesta prin "sasait", ciugulit si uneori chiar prin lovituri, daca este necesar chiar si impotriva masculilor nepoftiti.

Mai multe>>

Clocirea naturala si artificiala a oualor de strut

Clocire naturala si artificiala la ouale de strutInceputul perioadei de clocire depinde mult de aportul de hrana. Cuibul are diametrul de cca. 1,5-1,8m si o adancime de 20-30 cm. Masculul sapa o groapa mica in nisip, in care femela depune 10-12 oua. Astfel se formeaza cuiburi de 20-30 de oua, uneori chiar mai mult de 50 de oua, din care sunt clocite doar 20.

Mai multe>>

Amenajarea fermei de struti

Cresterea si exploatarea strutilor - amenajarea fermeiStrutul este cea mai mare specie de pasari, care se deosebeste de celelalate specii prin faptul ca poate atinge o inaltime de 2,6m si o greutate corporala de 150-160 Kg. Cresterea si exploatarea strutilor in captivitate este o preocupare veche a oamenilor, iar in ferme speciale a inceput in 1857 in Africa de Sud, China, Marea Britanie, Zimbabwe, Bostwana, iar din anul 1997 si in Romania. Strutii se cresc pe terenuri plate unde pot sa alerge. Locul pe care se va aplasa o ferma de struti trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

Mai multe>>

Despre cresterea strutilor in captivitate

strutiCresterea strutilor in ferme asa cum se intalneste astazi in Africa de Sud si in alte regiuni s-a dezvoltat probabil intre anii 1857 si 1864 ca o noua ramura in agricultura. Comertul cu pene de strut insa are o vechime de cateva secole, datand din civilizatiile primitive, in special in timpul imperiilor Egiptean, Asirian si Babilonian.

Mai multe>>

Informatii tehnice privind cresterea strutilor

Struti3 resizeStrutul a intrat recent in preocuparile avicultorilor romani, dupa ce a devenit raspandit de ceva vreme in tari europene precum Italia, Franta, Anglia sau Ungaria.

Mai multe>>

Afaceri cu struti in Romania

-strutii-si-eolienele-76817Vaceslav Suraki a deschis ferma de struti in anul 2005, cu o investitie de 30.000 de dolari, care a fost amortizata in primii doi ani de la deschidere. Acesta a marturisit ca a ales strutul pentru calitatile carnii.

Mai multe>>

Strutul - Imperechere, crestere si comercializare

Biologia strutului * Comportamentul * Cadrul juridic al cresterii strutilor * Coportamentul in prezenta animalelor * Constructia si administrarea unei ferme * Clocirea oualor * Cresterea puilor  * Cresterea puilor mai mari de 3 luni * Hrana si portionarea hranei * Problemele de sanatate si prevenirea acestora * Genetica si monta * Calitatea carnii si sacrificarea * Comercializarea * Economia cresterii strutilor

Mai multe>>

El e «taticul» a 300 de struti

strutzimbawe.jpgRambo” este vedeta. Cel mai “tare” si mai mare strut de la ferma Suraki. Insa Rambo are si un rival, seful de ferma Ionut Vladila. “Nu ma suporta deloc. Daca ar putea, m-ar calca in picioare. Cu ciocul ma ciupeste ce ma ciupeste, dar nu are ce sa-mi faca. La picior tre’ sa ai grija. Ca daca te-a lovit, ala esti”, ne-a povestit Ionut, 26 de ani, absolvent de zootehnie.

Mai multe>>

Specii de struti

ostrich.jpg




Strutul (Strutio Camelus) cuprinde 4 subspecii: Australis, Molybdophanes, Camelus si Masaicus. Cele mai uzate nume de identificare a subspeciilor sunt:

Mai multe>>

Avantajele cresterii strutilor

 

In ultimii ani, datorita in principal "bolii vacii nebune" si a diferitelor epidemii ce au afectat fermele de vaci din Europa, a aparut tot mai pregnanta necesitatea gasirii unui inlocuitor pentru aceasta carne. Faptul ca este o carne rosie cu un gust intre cel al carnii de vaca si cel al carnii de pui a dus la alegerea strutilor ca o alternativa viabila.

.

Mai multe>>

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>