Bolile porumbeilor

Boli la porumbeiPorumbelul este o pasare rezistenta la boli daca spatiul in care sunt adapostiti e curat, uscat, bine aerisit, luminat, iar acestia sunt hraniti corespunzator. Bolile infectioase sunt cele mai de temut, dar si acestea pot fi prevenite prin vaccinare sau tratate cu diverse tipuri de medicamente, atunci cand boala este descoperita in prima faza. Amintim, in continuare, principalele boli care pot aparea:


Variola este o boala infecto-contagioasa, caracterizata prin eruptii nodulare pe piele si pe mucoasa buco-faringiana. Daca nodulii apar numai pe piele, sub forma unor negi, acestia se usuca singuri si cad dupa 6-7 zile de la aparitie sau se badijoneaza cu tinctura de iod. Daca eruptiile afecteaza mucoasa-faringiana pasarile vor muri asfixiate. Varioala se transmite direct si indirect, pe cale digestiva si cutanata sau prin insecte hematofoge (capsuse, tantari, etc). Pasarile clinic sanatoase, din porumbarele contaminate, se vaccineaza, iar cele afectate se izoleaza pentru tratare. Porumbeii care au fost infectati cu virusul variolic nu vor fi folositi pentru imperechere. Ei raman purtatori de virusi. Dupa vindecare vor fi sacrificati. Pentru exemplarele sanatoase, crescatorul impreuna cu medicul veterinar vor stabili ce masuri de protejare vor lua impotriva bolilor periculoase. Metoda cea mai sigura de imunizare este vaccinarea de primavara a intregului efectiv de poarumbei.

Micoplasma este o boala infecto-contagioasa cunoscuta si sub numele de boala respiratorie cronica, aceasta aparand mai mult toamna. Pasarile tinere, cu imunitate scazuta, stresate, obosite si hranite necorespunzator sunt mai receptive. De asemenea, umezeala din adapost favorizeaza aparitia micoplasmozei. Contaminarea se face direct sau indirect, de la pasarile bolnave sau trecute prin boala si purtatoare, care elimina virusii prin secretii si excretii. Boala se transmite si prin ou, de la parinti la urmasi. Pasarile bolnave prezinta secretii nazale, respiratie grea, zgomotoasa. Mucoasele din cavitatile nazale se inflameaza si pentru a respira deschide ciocul. Sacii aerieni se pot inflama curprinzand si pleoapele. Pasarile bolnave se izoleaza si se trateaza cu antibiotice. In prevenire este foarte importanta pastrarea igienei in adapost si alimentatie.

Ornitoza este o boala infecto-contagioasa comuna pasarilor si omului. Sursele de infectie sunt reprezentate de pasarile bolnave si purtatoare, care elimina germenii prin secretiile nazale, materiile fecale, lichidul lacrimal si laptele de gusa. Pasarile sunt abatute, somnolente, fara pofta de mancare, au o sete exagerata, diaree, jetaj (secretii nazale), respiratie dificila, cu ciocul deschis, pleoapele inflamate si lipite, stranuta si isi freaca insistent capul. Mortalitatea este ridicata, in special in randul puilor. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice.

Salmoneloza este o boala infecto-contagioasa produsa de salmonele si se poate prezenta in 3 forme: forma digestiva, sangvina sau nervoasa. In cazurile grave poate aparea si o forma mixta in care cele trei forme se combina. Forma digestiva apare cand salmonele patrund in peretele intestinal unde, in 4-5 zile, apare o inflamatie puternica, urmata de diare apoasa, urat mirositoare, galben-verzuie, abundenta. Forma sangvina apare cand salmonelele ajung din peretele intestinal in sange, se fixeaza pe organele interne unde apar umflaturi galben-verzui. Forma nervoasa apare cand salmonelele ajung in maduva spinarii si in creier si apar diverse forme de paralizii. Toate formele au ca urmare moartea pasarilor. Transmiterea bolii se face prin contact direct cu porumbeii straini, purtatori de germeni, pe cale digestiva sau prin ouale infectate. Formele usoare se pot trata cu medicamente administrate in apa de baut. Prevenirea se face prin mentinerea curateniei in adapost, hranirea corespunzatoare etc. Pasarile afectate chiar si cu forme usoare se vor izola si se va face o curatenie minutioasa a adapostului, urmata de dezinfectie. Deoarece pasarile tratate raman purtatoare de salmonele, se recomanda sacrificare.

Trichomonoza este o boala infectioasa cunoscuta si sub numele de "malai", cel mai des intalnita in randul porumbeilor. Simptomele sunt vizibile intotdeauna la pasarile mature. Daca porumbelul e supus unui anume stres si imunitatea organismului scade, numarul de tricomonade creste si pasarea este afectata, nu mai sunt la fel de vioi, au penajul zburlit, nu au pofta de mancare, dar au o sete exagerata si daca au pui, le dau si acestora multa apa, infectata. Puii sunt cei mai sensibili la boala, atunci cand acestea (tricomonadele) sunt in numar mare. Boala se mai numeste ''malai'' pentru ca la nivelul mucoasei buco-faringiale se pot observa depuneri galbene. Medicamentele se administreaza in apa de baut, respectand dozajul.

Paramixoviroza este o boala infectioasa care se transmite direct de la un porumbel la altul, sau indirect, transmisa prin utilaje infectate, asternut etc. Boala poate evolua lent, fara manifestari de boala la inceput si poate evolua acut, cu moarte in cateva zile sau subacut, pe o perioada de 2-3 saptamani. Simptome prezente: diaree lichida, jetaj, stranut, lacrimare, tumefierea pleoapelor, are penajul zburlit, aripile lasate, apar tulburari nervoase, tremuraturi ale corpului, torsiuni ale gatului si capului. Pasarile cu forme usoare se pot vindeca. Paramixoviroza este o boala care se poate preveni prin campanii de vaccinari (in februarie-marite si august-septembrie).

Coccidioza este cunoscuta mai mult ca o boala a mizeriei si umezelei, care afecteaza in special tineretul. Toti porumbeii sunt purtatori coccidii, dar cei maturi pot dezvolta imunitate impotriva bolii. Daca adapostul e pastrat curat si uscat, boala nu se va instala. Pasarile afectate de coccidioza prezinta urmatoarele simptome: diaree, uneori hemoragica, sunt abatute, au penajul zburlit, au o sete exagerata, iar la femele se intarzie ouatul. Pentru a preveni boala se va evita intrarea pasarilor in contact cu excrementele prin folosirea gratarelor, administrarea hranei numai in vase si nu direct pe pardoseala sau sol. Dupa diagnosticare, medicul veterinar va recomanda medicamentul si dozele potrivite pentru tratarea pasarilor.

Hexamitiaza este o boala intestinala care apare mai ales la puii recent intarcati, vara si toamna. Boala se manifesta prin fecale muco-apoase, uneori sangvinolente, urat mirositoare. Pasarile sunt abatute, nu mananca si beau multa apa. Boala se trateaza cu medicamente administrate in apa.

Parazitozele intestinale. Porumbeii se pot infesta cu viermi intestinali ciugulind diverse insecte care sunt gazde intermediare ale acestor paraziti. Crescatorul poate remarca prezenta viermilor in fecalele porumbeilor. Pasarile infestate cu paraziti intestinali devin abatute, slabesc, stau cu penele zburlite, sunt somnolente, au apetit scazut si fecale diareice. Tratarea este simpla, se folosesc antihelmintice procurate de la farmacii veterinare. Dehelmintizarea intregului efectiv de pasari se face obligatoriu primavara, inaintea perioadei de imperechere.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>