Grupurile mature de producatori

80% din productia agricola a Uniunii Europene se vinde prin grupurile de producatori, organizate sub forma de cooperative sau societati comerciale (SRL, SA). In Romania productia agricola se vinde foarte putin prin grupurile de producatori. Si asta pentruca nu s-au format inca acele grupuri mature de producatori. Un rol important al Consultantei Agricole trebuie sa fie acela de a forma aceste grupuri mature de producatori.

.

Consultanta individuala este anevoioasa, cere mult timp si de aceea, se recomanda consultanta oferita grupului deoarece aceasta are un spectru mai larg de actiune, iar rezultatele obtinute sunt mai rapide, mai bune si mai durabile.

Legaturile sociale sunt vitale pentru oameni, ele sunt o parte componenta a educatiei lor si genereaza sentimentul de siguranta si utilitate. Prin acestea oamenii afla ce inseamna recunoasterea, afirmarea, puterea si influenta. Grupul constituie legatura care se stabileste intre oameni ce reprezinta entitati si structurile sociale organizate. Acesta actioneaza, pe de o parte educational, prin intermediul unor conceptii si valori, iar pe de alta parte, indeplineste anumite cerinte principiale, oferind membrilor grupului sentimentul de utilitate, siguranta si posibilitati reale de autorealizare.

Factorii cu influenta mare asupra grupului sunt comportamentul liderului, comportamentul si idealul fiecarui membru, experienta si proiectele grupului, stadiul de dezvoltare al grupului, rezolvarea conflictelor; normele interne si structura grupului; presiunea mediului asupra grupului; numarul de intalniri; numarul subgrupurilor; procedee de control si sanctiuni.

Se poate vorbi despre un grup, daca un anumit numar de oameni se afla in legatura permanenta, se intalnesc regulat si prin aceasta incearca sa atinga scopuri comune. Apartenenta la un grup il incatuseaza pe individ pe de o parte, il forteaza sa traiasca sub anumite constrangeri, insa, pe de alta parte, ii ofera satisfactii in viata sociala si sansa de a participa la performantele grupului.

Principalele constrangeri pe care le impune grupul se refera la adaptare, la dezvoltarea unui sentiment comun. Fiecare membru al grupului trebuie sa se adapteze deoarece in cazul in care se gaseste intr-o pozitie extrema sau singulara este fortat sa paraseasca grupul. Prin aceasta, grupul are tendinta de a egaliza membrii sai.

Conducatorii sau liderii grupului sunt supusi la o presiune suplimentara deoarece ei sunt cei care reprezinta in mod special idealurile si normele grupului si aceasta inseamna ca un comportament instabil este mult mai riscant pentru ei decat pentru ceilalti membrii, deoarece aceasta poate insemna pierderea pozitiei pe care o au in grup.

Cine insa se adapteaza suficient grupului, se va identifica puternic cu aceasta si prin confirmarea reciproca din partea celorlalti membri ai grupului, rezulta unitatea de masura a intensitatii apartenentei la grup. Aceasta constiinta a grupului se exprima prin orientari valorice comune, cum ar fi mandria, vizavi de rezultatele obtinute impreuna, cat şi elementele de jargon care apar de regula in grup.

Prin sentiment comun, membrii grupului se apropie intre ei si în acelasi timp se indeparteaza puternic de mediul ce nu apartine grupului. Prin scopurile si realizarile sale grupul încearcă sa castige o anumita recunoastere sociala, insa alaturi de aceasta apare deseori concurenta, critica sau chiar dusmania. Ambele aspecte sunt necesare pentru dezvoltarea sentimentului comun si pentru a marii presiunea de adaptare a membrilor la normele grupului.

Grupul ca intreg, inseamna mai mult decat suma partilor sale componente si aceasta constatare este valabila si pentru performantele grupului, care in conditii prielnice pot fi mult mai mari decat suma performantelor particulare ale membrilor grupului. Aceste avantaje rezulta din principiile insumarii fortelor, a compensarii greselilor si capacitatilor, a concurentei stimulative, a planului de actiune comun si a capacitatii rapide de transpunere in practica a unui plan.

Insumarea fortelor (capacitatilor) conduce la un avantaj clar al grupului daca sarcina pusa unui membru depaseste forta acestuia si aceasta nu poate fi rezolvata decat prin efort comun. Aceasta regula este valabila de la simpla ridicare a unei greutati pana la o reprezentare efectiva a intereselor.

Compensarea greselilor si a capacitatilor conduce la acea situatie in care partile mai slabe sau mai bune ale membrilor grupului se completeaza reciproc astfel incat, greseala unui membru poate fi evitata, atenuata sau corectata prin activitatea celorlalti membri.

In conditii favorabile, se ajunge in cadrul grupului de lucru la concurenta stimulativa, adica fiecare membru al grupului este stimulat mai puternic in rezolvarea sarcinii comune decat ar fi facut-o in particular.

Grupul dezvolta norme comune pentru atingerea scopurilor sale, precum si un plan de acţiune pentru realizarea sarcinilor ce ii revin, de care membrii grupului se simt atasati. Respectarea planului de actiune este controlata de ceilalti membri ai grupului iar cel care se abate de la aceasta este amenintat cu sanctiuni. Daca normele existente sunt prielnice scopului comun iar planul de actiune este realizabil, atunci probabilitatea de atingere a scopului grupului este mai mare in medie pentru grup decat pentru fiecare membru in parte.

Grupul isi asuma mai usor un risc decat cei care actioneaza singuri, deoarece membrii grupului se hotarasc mai usor sa accepte o inovatie si nu se mai pot razgandi pe parcursul procesului de difuzie intrucat aceasta contravine normelor stabilite.

Grupurile mature (care au depasit problemele tipice formarii grupului si distribuirii rolurilor) pot oferi membrilor un sentiment de siguranta, iar apartenenta este perceputa ca fiind pozitiva si demna de obtinut.

Pentru activitatea de consultanta este de preferat munca cu grupuri de beneficiari datorita particularitatilor si dinamicii grupului, prin care se poate realiza mai usor telul propus. Concentrarea activitatii pe lideri cu influenta mare asupra grupurilor este mai putin eficienta decat elaborarea continutului activitatii de consultanta cu asentimentul intregului grup.

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>