Cu "rabla" pe tarla

tractor.jpg
Romania dispune de unul dintre cele mai imbatranite parcuri de utilaje agricole din Europa, la care se adauga si numarul insuficient pentru a asigura utilizarea optima a acestora.








Masurile luate de stat pana acum s-au dovedit insuficiente, lipsa resurselor financiare ale agricultorilor si costurile mari pentru achizitia de echipamente fiind cauzele care stau in calea retehnologizarii agriculturii romanesti.

Evolutia numarului utilajelor agricole reproduce exact traseul urmat de sursele de finantare asigurate din surse bugetare. Atata timp cat a functionat Programul privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale si masini agricole noi, cu finantare de la bugetul de stat si Programul Sapard, dublat de programul national Femierul, numarul utilajelor agricole a crescut.

Daca in 2005 erau 173.043 de tractoare, in 2006 au ajuns la 174.563, pentru ca, in 2007, sa scada la 174.003 tractoare. In aceasta perioada se poate spune ca s-au terminat banii de la stat pentru utilaje agricole, astfel ca ritmul de innoire nu a putut tine pasul cu casarile "rablelor". Acelasi ritm descendent l-a inregistrat si combinele, care, anul trecut, ajunsesera la 24.177 de unitati, fata de 25.055 în 2005.

In schimb, numarul masinilor agricole, precum plugurile si semanatorile, a crescut in intervalul 2005 - 2007, avand in vedere costul mult mai redus cu achizitia acestora comparativ cu tractoarele si combinele.

De remarcat, acum 10 ani, Romania dispunea, scriptic, de aproximativ 175.000 de tractoare, din care doar 100.000 erau functionale. La acea vreme, gradul de incarcare era calculat la aproximativ 56 ha/tractor, pentru ca, la ora actuala, acesta sa scada la 54,1 ha/tractor. Evolutia, in 10 ani, nu este spectaculoasa, daca se ia in calcul ca Romania are nevoie de aproximativ 320.000 de tractoare pentru a atinge parametrii de productivitate optimi, comparabili cu cei din vestul Europei.




Finanţare pentru 2009

Programul Rabla pentru tractoare mai sta, momentul pentru debutul lui fiind amanat, cel mai probabil, pentru inceputul anului viitor. Chiar daca legea prin care Fondul pentru Mediu subventioneaza achizitia de tractoare noi a fost adoptata de Parlament inca de la inceputul anului, modificarile aduse bugetului acestei institutii au venit inainte de a se detalia, prin norme, modul de aplicare a acestui act normativ. In aceste conditii, Programul Rabla va putea deveni operational abia in 2009.

Cel mai probabil, amanarea are alta cauza, nu lipsa de sincronizare a actelor normative necesare pentru aplicare. Guvernul se confrunta, in acest an, cu doua evenimente care i-au influentat major deciziile: inundatiile si alegerile. Pentru ca apele Prutului si Siretului au daramat aproape 1400 de case, alte mii fiind serios afectate, Executivul a trebuit sa se focalizeze pe acoperirea pagubelor suferite de catre populatie. Toate resursele financiare sunt concentrate in aceasta directie, pentru a asigura sinistratilor votanti conditii de viata cat mai decente.

Fondul pentru Mediu a devenit una dintre sursele de finantare cele mai atractive pentru Guvern, mai ales ca de la 1 iulie 2008 incaseaza si taxa de mediu, platita la prima inmatriculare a masinilor. De aceea, este foarte probabil ca Executivul sa fi decis ca banii disponibili in acest Fond sa fie directionati catre repararea infrastructurii afectate de inundatii, iar Programul Rabla pentru tractoare sa astepte pana dupa alegeri.




Excluderi financiare

La ora actuala, producatorii agricoli au la dispozitie doua forme de subven- tionare a achizitiei de tractoare: Programul Rabla si fondurile comunitare. De remarcat faptul ca cele doua programe nu se pot aplica simultan, astfel ca un potential beneficiar nu poate primi subventie si din Fondul pentru Mediu si prin proiecte comunitare.

Potrivit reglementarilor UE, cele doua programe se exclud reciproc, nefiind permisa acordarea unui dublu ajutor financiar pentru o achizitie. Potrivit reprezentantilor fermierilor, unul dintre putinele avantaje ale programului Rabla este ca prima de casare acordata este mai usor de accesat, comparativ cu demersurile care trebuie realizate pentru solicitarea fondurilor europene.

In schimb, prima de 17.000 de lei este insuficienta, pentru ca reprezinta un sfert din pretul unui tractor. Mai mult, programul Rabla nu prevede conditii avantajoase pentru contractarea unui credit, asa cum este in cazul Planului National de Dezvoltare Rurala.

Pe de alta parte, in cazul fondurilor europene, fermierii au de realizat un dosar destul de stufos, care poate determina beneficiarul sa renunte. In plus, accesarea fondurilor comunitare impune respectarea unor conditii impuse de UE. Aceste lucruri fac ca Programul Rabla sa fie mai facil pentru fermierul roman.




Programul pentru tractoare

Programul pentru innoirea parcului de tractoare este destinat persoanelor fizice care detin tractoare mai vechi de 12 ani. Potrivit Legii nr. 10/2008, proprietarul sau mostenitorii acestuia pot beneficia de o subventie de 17.000 de lei pentru achizitia unui tractor nou, cu conditia ca pe cel vechi sa il caseze. Se punea problema ca pentru acest an sa fie incluse in program aproxiamtiv 1200 de tractoare.


Petre Moraru

Sursa: www.abcagricol.ro

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>