Omul de bine si binele suprem

1ganditorul.jpg




"Scopul cetatii" si "Opera omului de bine" definite de Aristotel, Socrate si Cicero.











Scopul cetatii este binele suprem

In perioada clasica, Platon sustine ca “Principiul oricarei comunitati umane este justitia Din acest motiv, pentru ca justitia emana de la individ “in al carui suflet fiecare parte isi indeplineste functia proprie, atunci statul va trebui organizat corespunzator organizarii sufletului individual." El impartea sufletul omenesc in ratiune, curaj si dorinta. Face propuneri de a organiza statul conform acestei structuri. Astfel corespunzator acelei parti din sufletul omenesc numit ratiune, conducerea cetatii ar trebui sa fie facuta de catre magistratii - filosofi, corespunzator curajului, apararea cetatii sa fie facuta de catre paznicii cetatii, iar corespunzator dorintei, produsele necesare traiului material sa fie facute de catre lucratori si negutatori, care sunt condusi de dorinta. Esential intr-o cetate este ca locuitorii ei sa-si respecte propria conditie.

Platon considera ca cetatea, respectiv, statul, se naste dintr-o nevoie vitala a oamenilor de a fi impreuna. El pune in seama lui Socrate, urmatoarea conceptie despre geneza cetatii: “O cetate se naste – am zis eu – dupa cate cred, deoarece fiecare dintre noi nu este autonom, ci duce lipsa de multe. Ori crezi ca exista alta pricina pentru intemeierea unei cetati?”. “Astfel, fiecare il accepta pe un al doilea, avandu-l in vedere pe un al treilea, si avand nevoie de un al patrulea, iar, strangandu-se multi intr-un singur loc spre a fi partasi si a se intrajutora, ne fac sa dam salasului comun numele de cetate, nu?” . El considera ca nevoia dureaza cetatea. Nevoile primordiale care sunt menite a fi satisfacute inauntrul cetatii sunt nevoia de hrana, nevoia de locuinta si nevoia de imbracaminte.

Pe masura ce aceste nevoi sunt satisfacute, si pe masura ce cetatea creste, apar alte nevoi care trebuie la randul lor satisfacute, intr-o inlantuire logica, explicata pe larg in dialogul Republica, Partea a II- a. In aceasta evolutie a cetatii, sesizeaza necesitatea diviziunii muncii. Prin tehnica socratica a dialogului (“dialego”), demonstreaza pas cu pas necesitatea existentei, intr-o cetate, a agricultorilor, mestesugarilor, constructorilor, negutatorilor, navigatorilor etc. Ajunge, in aceeasi inlantuire logica, la necesitatea pietei si a unui simbol banesc in circuitul marfurilor. Chiar si precupetii, care sunt “cei mai slabi fiziceste si nefolositori pentru alta munca” isi gasesc utilitatea intr-o astfel de cetate.


Glaucon, il intreaba pe Socrate, “Dar daca, Socrate, ai orandui o cetate a porcilor, cu ce altceva decat cu acestea i-ai ingrasa? prilej pentru Socrate de a arata felul in care in cetate patrunde dreptatea si nedreptatea. Pentru el, cetatea ajunge o cetate a porcilor prin adaugarea la cele strict trebuincioase omului a lucrurilor inutile (si pe care el le da cu titlu de exemplu: uleiuri aromate, tamaie, curtezane, picturi, brodeli etc facute pentru placere).


Intelepciunea de altfel este una din cele patru calitati esentiale pentru o cetate: intelepciunea, vitejia, cumpatarea, dreptatea.


In curentul sofist al gandirii filosofice, Kallikle crede ca legea (nomos) este o inventie a celor slabi, care sunt de obicei cei multi, pentru a se apara de cei puternici. La fel gandeste si sofisul Critias, unul dintre cei 30 de tirani. El scrie in drama “Sisif” ca "legile insa pedepsesc doar delictul si nu il previn, nici nu asaneaza cetatea de acte antisociale."


Democrit credea ca la viata obsteasca oamenii au ajuns invatati de propria experienta si determinati de nevoie.

Pericle, care a ajuns in 461 i.Hr. in fruntea cetatii Atenei, intr-o perioada de maxima inflorire a acesteia, spunea ca “Nu saracia este socotita la noi rusinoasa ci faptul de a nu face nimic pentru a iesi din ea”. De asemenea, mai spunea ca “Statul nostru se numeste democratie pentru ca apartine celor multi”.

Aristotel, in lucrarile sale, este adeptul ideii ca oamenii de la natura sunt animale politice, adica fiinte care traiesc numai in societate, si ca societate. Comunitatea este o asociatie in vederea unui bine. Ea este temeiul sigur si singurul cadru posibil pentru om. Este de remarcat la Aristotel, ideea ca “asociatia politica este cea mai buna cand este formata din cetateni cu avere mijlocie” pentru echilibrul social, solidaritatea si stabilitatea sociala. Ideea a fost preluata de gandirea politica moderna, si de cea economica.

Scopul cetatii este Binele suprem. Cetatea nu are vreun tel special, nici vreun scop care sa fie el insusi un alt scop, ci scopul ultim” Cum stim daca comunitatea este desavarsita? Raspunsul lui Aristotel este conform cu fizica sa: o fiinta desavarsita este o fiinta care poate sa traiasca prin ea insasi, care nu are nevoie de alta; comunitatea desavarsita este cetatea, pentru ca a atins nivelul autarhiei, adica poate sa fie suficienta siesi. Deci marimea optima pentru o cetate este cea care permite autarhia. Dincolo de ea nu exista decat grupari artificiale, fara consistenta (uniuni de cetati, federatii etc).




Politica este opera omului de bine

Grecul Polybius, un grec latinizat, asa cum l-a numit mai tarziu gandirea politica moderna, gasea ca cheia succesului Romei era guvernamantul sau mixt Republica Romana era un guvernamant mixt, spunea el, deoarece nici o singura persoana, nici mai multe, nici cei multi nu detin excesiv puterea. Republica Romana a impartit puterea intre ei. Astfel poporul ca intreg exercita un oarecare control asupra deciziilor politice prin adunari dar la fel faceau si aristocratii care controlau Senatul. Apoi, in locul unui monarh, Republica se baza pe consuli pentru implementarea politicilor. Fiecare il controla pe celalalt, iar rezultatul era o forma de guvernamant libera, stabila si de durata.

Virtutea, spune Cicero, consta, integral, in fapte. Ori, cea mai inalta fapta este guvernarea cetatii. A conduce treburile publice inseamna cea mai frumoasa functiune a intelepciunii, a experientei si a virtutii. Politica este opera omului de bine. A juca un rol in viata publica este, in gandirea ciceroniana, o datorie morala, cu toate incovenientele si pericolele care pandesc pe cei care au asemenea inalta indeletnicire. Patria revendica in serviciul sau cea mai mare parte si cea mai inalta din fortele sale, “adica tot ce are mai bun sufletul nostru, spiritul nostru, inteligenta noastra”. Caci numai asa, Statul o data servit sub diversele forme ale actiunii civice, restul cetatenilor poate sa se consacre vietii private.

Pentru omul de bine cea mai funesta dintre dizgratii este aceea sa se supuna unui om rau. Ori rautatea va triumfa cu necesitate daca oamenii de bine se abtin, si Republica “se va sfarama in bucati”.

Daca faptul guvernarii cere de la oameni asa mari calitati, autoritatea nu este prin ea insasi un fapt al omului. Autoritatea este elementul poporului, “res publica”. Cicero insista astfel asupra notiunii de popor careia ii da o definitie de multe ori reluata si discutata. Sub acest termen el intelege nu o asa-zisa adunatura de oameni, o multime, o turma, o hoarda. Ci “un grup numeros de oameni asociati unii cu altii prin aderarea lor la o aceeasi lege si printr-o anumita comunitate de interese”. Cauza acestei asocieri de oameni nu este slabiciunea lor, teama lor fata de semeni sau de animale, ci propria lor natura. La Cicero, precum la Aristotel, reuniunea oamenilor este un fenomen natural, in sanul careia se dezvolta esenta fiintei umane.

In “Republica” Cicero spune: “La noi Statul se constituie nu prin geniul unuia singur, ci printr-un fel de geniu comun a numerosi cetateni…nu in cursul unei vieti de om, ci pe parcursul urmat de generatii in timpul a multe secole”. Puterea statului depaseste cu mult individul, oricat de genial ar fi acesta. Este nevoie de efortul unui popor, timp de generatii, pentru a duce puterea politica la gradul de perfectiune.

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>