Despre cresterea strutilor in captivitate

strutiCresterea strutilor in ferme asa cum se intalneste astazi in Africa de Sud si in alte regiuni s-a dezvoltat probabil intre anii 1857 si 1864 ca o noua ramura in agricultura. Comertul cu pene de strut insa are o vechime de cateva secole, datand din civilizatiile primitive, in special in timpul imperiilor Egiptean, Asirian si Babilonian.

 

 

 

Exista marturii in Biblie si hieroglife despre existenta strutilor chiar inainte de Hristos. Din cele mai indepartate timpuri, penele de strut au fost folosite in scop decorativ. In Egiptul Antic ele reprezentau un simbol al justitiei.

Desertul Sahara era un spatiu excelent pentru vanatoarea strutilor, doar pentru penajul acestora. Datorita faptului ca de la distanta silueta unui strut se aseamana cu cea a unei camile arabii il numeau "pasarea camila" (de aici si denumirea speciei - Struthio Camelus).

Primul succes in cresterea strutilor a avut loc in Europa, la Gradina Zoologica din Marsilia. In Germania au fost importati pentru prima data in anul 1906. Ei se adapteaza rapid oricarui mediu. Astazi strutul domestic este crescut pentru pielea de foarte buna calitate, carnea fara grasimi (foarte asemanatoare cu carnea de vita atat ca aspect cat si ca gust) si penajul fin. Principalele obiective care vizeaza cresterea strutilor sunt: 60% pentru piele, 14% pentru carne, 11% pentru pene si 15% pentru oua, turism.


Carnea

Strutul produce o carne de culoare rosie, cu un continut redus de grasime, cu un continut ridicat in proteine si un continut redus de colesterol (chiar mai redus decat pestele). Carnea are calitati gustative mult apreciate de consumatori.


Pielea

Pielea de strut poate avea dupa sacrificare la varsta de 12-14 luni, suprafete variind intre 1,2-2 mp, iar durabilitatea si rezistenta acesteia sunt de 4-5 ori mai mari decat ale pielii de bovine. Pielea de strut se preteaza foarte bine la prelucrare in industria incaltamintei, marochinariei fiind cea mai rezistenta piele naturala comercializata.


Penele

Penele de strut sunt folosite pentru confectionarea mastilor de carnaval, a evantaielor, in scopuri decorative, iar pamatufurile din puf de strut sunt excelente pentru stergerea prafului de pe mobila.


Ouale

Ouale de strut pot fi folosite atat in alimentatie cat si pentru decoratiuni interioare.

Uleiul de strut are insemnate proprietati terapeutice, fiind folosit in industria cosmetica la prepararea cremelor pentru ingrijirea tenului.
Strutii sunt pasari de mari dimensiuni, putand ajunge la inaltimi de pana la 2,3-2,8 m si greutatea de 120-150 kg.
Durata de viata a strutilor este de pana la 60-70 de ani. Varsta la care apare maturitatea sexuala este de 2-3 ani, varsta la care incepe si ouatul.


Reproducerea la struti

Raportul intre sexe pentru a se obtine oua bune pentru incubatie este de un mascul la doua femele. Femela de strut depune cate un ou la doua zile in serie de 10-15 oua timp de 20-30 de zile. Dupa un ciclu de ouat de 10-15 oua organismul simte nevoia unei pauze de refacere de cateva zile (3-6 zile) dupa care incepe un nou ciclu de ouat de 10-15 oua. Femela strut depune oua timp de 45-48 de ani, perioada de incubatie fiind de 6 saptamani.


Hranirea si ingrijirea strutilor

Strutii sunt pasari rezistente, putin pretentioase la conditiile de clima si alimentatie. Ei pot rezista chiar si la temperaturi de inghet, insa pentru a putea avea performante este bine sa nu fie expusi la temperaturi scazute, sa fie tinuti in adaposturi inchise. Pe timpul verii se cresc in adaposturi care sa aiba acces la pasuni sau pajisti naturale.

Strutii sunt animale erbivore, ce se pot creste cu usurinta in sistem extensiv, hrana fiind asigurata de pasune. Suprafata necesara de pasune pentru un strut este de 200-250 mp, 40-50 struti/ha de pasune.

Valorifica bine iarba dar consuma si cerealele si radacinoasele (sfecla de zahar, bostanoasele tocate, morcovul furajer). Boabele de cereale se administreaza nemacinate. Se poate administra lucerna verde, cosita proaspat si administrata ca atare dupa o usoara palire, cit si fanul corect depozitat, ferit de mucegaiuri. Lucerna imbobocita cu multe frunze si putina tulpina poate constitui pana la 50% din hrana zilnica a strutilor. Porumbul poate fi administrat in hrana in proportie de 10%.

Pentru a asigura necesarul de calciu in organism, util pentru asigurarea calciului din oase si formarea cojii oului, trebuie administrate sfaramaturi de scoici, calciu granulat si pietris insolubil care ajuta la triturarea hranei ingerate si la o mai buna digestie. Aceste trei componente nu trebuie sa lipsesca din hrana strutilor.

Apa de baut trebuie asigurata in permanenta proaspata, curata, un strut poate consuma pana la 10 litri de apa /zi.


Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>