Rase de fazani din Romania

Rase de fazaniIn tara noastra exista cateva subspecii importante de fazan, printre care: fazanul comun, fazanul gulerat, fazanul mongolic (cel mai mare din Romania), fazanul formosan, fazanul tenebros sau fazanul verde inchis si fazanul verde japonez. Produsul incrucisarilor dintre membrii acestor subspecii se numeste generic "fazan de vanatoare".

 

 

 

Familia cu cele mai numeroase specii a subordinului Galli este cea a fazanilor (Phasianidae), cuprinzand peste 60 de genuri si numeroase specii, care populeaza zona tropicala si temperata de pe intreaga suprafata a pamantului, cu exceptia Polineziei. Cea mai mare parte traieste in Asia. Incepand de la Marea Neagra si pana in Extremul Orient, incluziv in Japonia, Taiwan si Coreea, pe continentul asiatic vietuiesc nu mai putin de 42 de subspecii de fazan. Denumirea stiintifica a pasarii - Phasianus colchicus - este strans legata de zona de provenienta a acestuia fiind vechiul nume al zonei depresionare cuprinse intre lanturile muntoase ale Caucazului: Colchis sau Colchida. Legenda spune ca membrii expeditiei lui Iason, plecati din Grecia in cautarea lanii de aur, au navigat in Colchida, aducand cu ei aceasta pasare.

Fazanii au narile neacoperite cu pene si, in majoritatea cazurilor, picioarele golase. De obicei, exista un puternic diformism sexual. Masculii sunt mult mai mari decat femelele, au picioarele prevazute cu pinteni, sunt “ornati” in culori stralucitoare si impodobiti cu “margele” si cozi foarte lungi. Ei nu se implica sub nici o forma in cresterea puilor. Diferentierea dintre mascul si femela este foarte pronuntata la fazanul salbatic. Masculul este de culoare verde sau albastru inchis, penajul capului avand tente metalice stralucitoare, cu smocuri ridicate bine pronuntate. Pieptul si partea superioara a spatelui au culoarea albastra sau verde iar partea inferioara si penele exterioare ale aripilor sunt de o culoare ocru deschis. Coloritul femelelor este maroniu deschis, cu nuante gri inchis in regiunea capului, gatului si pe partile laterale ale pieptului.

Fazanul salbatic are o lungime totala medie de 85-100 cm. Coada are o lungime de 45-50 cm si este compusa din 18 pene ascutite si foarte elastice. Femelele depun in medie intre 40-45 de oua, mergand pana la maximum de 55 de oua.

Una dintre speciile cele mai interesante si mai cautate de fazani este fazanul Diamant (Lady Amherst) originar din China de sud, unde traieste in libertate. Popularitatea sa se datoreaza penajului viu colorat (verde metalic, albastru, rosu, alb si galben). In timpul perioadei de reproducere masculul executa un dans nuptial spectaculos.

In anumite imprejurari, atunci cand urca sau coboara din copaci, cand sunt amenintati sau in perioada de imperechere, fazanii masculi scot un zgomot sub forma de tipat, in timp ce femelele produc un ticait usor.

Se hranesc, de obicei, cu seminte, dar si cu anumite specii de insecte. Manifesta o slaba fidelitate fata de locul in care au crescut.

Fazanii sunt pasari extrem de apreciate pentru carne, oua si pentru posibilitatea de a popula regiunile destinate vanatorii in tarile vestice.

Datorita faptului ca fazanul nu a fost domesticit, cresterea lui in captivitate prezinta anumite particularitati, asa ca sensul de extensiv, semintensiv si intensiv este cu totul altul decat cel cunoscut la pasarile domestice de ferma.

Pentru crearea unor ferme de crestere a fazanilor trebuie ales un loc linistit, ferit de vant, batut de soare, unde iarba se usuca usor.

Fazanii nu sunt pasari care se cresc foarte usor si necesita furaj cu un continut bogat in proteine, suplimente de calciu si masuri de igiena sporite.

Fazanul este o pasare mobila, de zi, care-si cauta hrana in mediul inconjurator. Principala sa hrana este de origine vegetala sau animala, raport care se modifica in functie de conditiile meteorologice si de anotimpurile anului. Se hraneste cu diferite seminte ale unor plante de camp, culturi de cereale, cu fructe marunte sau cu seminte ale acestora, cu samburi (folositi in locul pietricelelor pentru digestie mecanica), cu frunze, tulpini sau tuberculi, provenite de la tot felul de plante. Atunci cand exista un strat mai gros de zapada, fazanii se multumesc si cu ramurele mai subtiri ale unor foioase. Distruge multi daunatori ai culturilor de cereale – larve, gandaci, omizi, fluturi, gandacul de Colorado. Consuma, de asemenea, si soareci de camp sau alte mici rozatoare. In timp ce isi cauta hrana, fazanul scurma doar la suprafata si nu produce nici un fel de pagube culturilor agricole.

Potrivit unor studii, hrana fazanului se imparte astfel: 42% seminte de la tot felul de buruieni si plante, 23% insecte daunatoare, 11% soareci, melci, mici rozatoare, 2-3% seminte ale unor culturi agricole.

Odata cu venirea toamnei, pasarile formeaza stoluri, masculii si femelele traind separat. Pasarile incep sa se hraneasca sanatos si sa acumuleze o importanta cantitate de grasimi sub piele (8-10mm) si pe organele interne, pe care le vor folosi drept sursa de energie pe timpul iernii. Fazanii sunt pasari poligame. Masculii isi aleg un loc inalt de pe teritoriul lor si incep sa cante pana atrag 4-6 femele, care incep sa construiasca cuibarul.

Femelele isi fac cuiburile in tufisuri, maracini si alte locuri greu accesibile. Cuibarul este reprezentat de o groapa adanca de 3-5 cm si lata de cel mult 15 cm, care este acoperita cu iarba uscata si putin puf. Este posibil ca unele femele tinere sa oua, la inceput direct pe pamant. Femelele depun oua, in functie de conditiile climaterice ale zonei, de la sfarsitul lui aprilie, pana la inceputul lunii mai.

In conditiile cresterii intensive, depunerea oualor incepe la jumatatea lunii mai si dureaza o luna de zile. In mediul lor natural, fazanitele produc 8-18 oua, cu o greutate medie de 32g, cu dimensiuni de 34-45 x 36-47 mm. In cazul cresterii intensive, de la o femela care depune oua se pot obtine 45-65 oua. Ouale se clocesc, in medie, intr-un interval de 24 de zile. Puii de fazan cresc foarte repede, la varsta de 2 saptamani ajungand la 350-390g, atunci cand sunt bine hraniti.

In ultimele 2-3 secole, ca urmare a extinderii relatiilor comerciale, in multe tari au fost introduse cele mai diferite specii de fazani. Drept rezultat al imperecherii fazanului salbatic cu alte specii de fazani s-a obtinut asa numitul fazan de vanatoare, care cunoaste o larga raspandire. Familia fazanilor este impartita in 9 rase si mai multe specii, dintre care cea mai cunoscuta este fazanul salbatic.


Fazanul comun de vanatoare (Phasianus colchicus colchicus)

Rase de fazani 4Are culoare a penajului albastrui – verzui, cu luciu metalic pe gat si pe cap, ruginie metalica pe cap si rosie – bruna pe restul capului, cu pete aurii sau negre – albastrui pe abdomen. Coada are culoarea galben – castanie cu dungi subtiri de culoare neagra, transversale pe axa longitudinala.

Femela are conformatia mai mica, mai fina si coada mult mai scurta decat masculul, cu penajul de un colorit mai sters, brun – galbui deschis, asemanator cu culoarea frunzelor uscate de toamna, in care-si face cuibul.

Greutatea corporala la femela este 600-900g, iar la mascul intre 1-1,5 kg. Lungimea corporala la mascul poate ajunge la 80-85cm, din care coada reprezinta 30-35cm. Ciocul la fazan este asemanator cu cel al gainilor, potrivit de lung si usor curbat. Fasa este lipsita de penaj, de culoare rosie, care in perioada imperecherii capata o nuanta aprinsa. Deasupra urechilor prezinta un smoc de pene orientate cu varful spre in jos. Trunchiul este potrivit de lung, ingust si stramt, cu pieptul bine dezvoltat. Coada este formata din 18 pene, aripile sunt puternice, iar picioarele sunt subtiri si lungi cu 4 degete, prevazute cu pinteni.


Fazanul negru (Phasianus colchicus varietas tenebrous)

Rase de fazani 5Reprezinta o varietate comuna de fazan de vanatoare, formata in Anglia in jurul anilor 1940-1950. Coloritul general al corpului este verde inchis la mascul si aproape negru la femela. Acest fazan are o talie si greutate mica, un zbor mai rapid decat fazanul comun si o productie de oua mai mare.





Fazanul verde (Phasianus colchicus versicolor)

Rase de fazani 6Este originar din Arhipelagul Nipon. Este unul din fazanii cu talia cea mai mica, caracterizat de un penaj foarte frumos colorat si un zbor foarte rapid. Masculul are capul de culoare verde inchis, gatul verde cu nuante albastru-roscate, spinarea pe partea anterioara este de o culoare verde inchisa si pe cea posterioara cenusiu-albastruie, iar pieptul este verde cu nuante metalic-bronzat. Abdomenul este brun inchis, cu laturile cenusii-castanii. Coada este verde, cu cele 18 rectrice barate cu linii transversale subtiri, negre – castanii. Femelele au un penaj de culoare mai inchisa si uniforma pe tot corpul.


Fazanul mongol (Phasianus colchicus mongolicus)

Rase de fazani 2Spre deosebire de fazanii anteriori, are pe gat un inel de culoare alba, numai la masculi. Acest inel este intrerupt pe fata anterioara a gatului. Culoarea penajului este verde inchisa, cu nuante metalice pe cap si pe gat. Pe piept are culoarea brun-roscata cu reflexe rosii-aurii, iar spinarea este de culoare inchisa, brun-castanie, cu luciu rosiatic pe penele cozii. Femela are o culoare deschisa, uniforma. Caracteristica acestei rase este monogamia. Femelele incep ouatul timpuriu, au o productie mai mare de oua, iar puii sunt caracterizati printr-o viteza mare de crestere (caracter important pentru cresterea acestei specii in captivitate).


Fazanul chinezesc gulerat (Phasianus colchicus torquatus)

Rase de fazani 3Are in jurul gatului un inel de culoare alba inchisa complet, intrerupt uneori in partea posterioara, dar niciodata anterior. Culoarea penelor este brun-galbuie, cu nuante verzi pe cap, galben-portocaliu pe umeri si partile laterale ale trunchiului verde pe partea posterioara a spatelui, brun-roscat cu nuante aurii pe piept si gri-albastrui pe rectricele codale. La femele, coloritul are un fond general mai deschis roscat si nuante mai inchise pe spinare.


Fazanul de Formoza (Phasianus colchicus formosanus)

Rase de fazani 7Are o talie mai mica decat fazanul chinezesc, cu care se aseamana la culoare. Nuantele coloritului la mascul sunt mai deschise cu precadere pe flancuri si portiunea anterioara a spinarii. La femele, nuantele de culoare sunt mai inchise pe spinare decat la masculi.




 



Cea mai mare importanta pentru fazanul de vanatoare din Romania o prezinta produsul de hibridare realizat la fazaneria de la Padurea Verde, de la marginea Timisoarei, intre masculul de fazan comun si femela de fazan auriu, care se asemana mai mult cu fazanul de vanatoare, dar cu greutate corporala mai mare, de peste 2 kg, cu rezistenta organica deosebita si adaptabilitate crescuta.

 

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>