Gradinaritul modern intr-un climat de schimbare

Aceasta este prima lucrare de referinta care redefineste cea mai buna practica curenta a SRH si este scrisa de unul dintre cei mai buni gradinari si scriitori.
Mattew Wilson si-a definit noua filosofie a gradinaritului dupa ce s-a alaturat, in anul 2000, echipei Societatii Regale de Horticultura. Lucrarea cuprinde tehnici imbunatatite, o stiinta a gradinaritului moderna si un design vizionar, in armonie cu natura:


- mai natural
- o crestere mai sanatoasa a plantelor.
- mai multi fluturi
- mai putine boli ale plantelor
- mai putina risipa
- sol mai sanatos
- mai putini limacsi si melci
- ingrijire mai usoara
- mai multe insecte folositoare
- mai multa armonie
- mai multa bucurie a simturilor.
- o mai buna intelegere intre oameni si natura

 

De peste 200 de ani, Societatea Regala de Horticultura (RHS), din Marea Britanie, a promovat excelenta in horticultura, oferind, prin expozitiile si gradinile sale, inspiratie si expertiza. Gradinaritul modern intr-un climat in schimbare propune o noua imagine a lumii gradinaritului, implicit a lumii plantelor, menita sa insoteasca si sa completeze multe dintre ghidurile de gradinarit aparute. Si nu numai. Este o carte completa, menita sa dea mai multa culoare, mai multa caldura, sa trezeasca un interes mai viu si o dragoste mai adanca pentru uimitorul univers al gradinaritului.

 

Matthew Wilson ne arata, prin aceasta carte, faptul ca, in cunoasterea gradinaritului modern, exista goluri esentiale. Autorul este preocupat sa asigure sfaturi potrivite cititorilor sai, astfel incat acestia sa se poata bucura de gradinile lor, cultivandu-le intr-un mod cat mai corespunzator mediului. De aceea, este usor acum pentru gradinari sa stie cum sa abordeze mai bine problemele importante si unde sa gaseasca indrumari clare, practice si bine documentate.
 
Cariera autorului este extrem de bine specializata: membru al Societatii Regale de Horticultura, Matthew Wilson a fost curator la gradini din Anglia (printre care Hyde Hall din Essex, Harlow Carr din North Yorkshire), care aveau conditii de cultivare foarte diferite, stabilind, cu toate acestea, o cultura moderna a gradinaritului in acord cu mediul, protejand si incurajand biodiversitatea si reducand sau eliminand complet irigatia artificiala, ingrasamintele si produsele chimice. Cartea nu se limiteaza doar la reflectarea bogatei experiente practice a autorului, ci se ocupa si de o paleta larga de probleme ce depasesc granita publicatiilor de gradinarit: provenienta materialelor si a plantelor procurate, relatia dintre clima – sol, selectia plantelor, folosirea apei – atentie! – in mod responsabil.
 
Aceasta minunata lucrare nu este adresata strict unui public specializat: are ca tinta publicul larg, dorind sa demonstreze faptul ca gradinaritul este o activitate care asigura viata si imbogateste sufleteste. Rasfoind paginile acestei carti, realizata in conditii grafice de exceptie, veti putea dobandi o intelegere a mediului si a vietii salbatice, veti descoperi minunile si secretele naturii, veti invata despre stiinta, arta, design si culoare.
 
Impactul unui climat in schimbare influenteaza major si principiile gradinaritului traditional. Este nevoie de o gandire revolutionara, oferita acum de Matthew Wilson in Gradinaritul modern intr-un climat in schimbare.
Gradinaritul, precum multe alte domenii ale vietii, este la fel de vulnerabil la capriciile modei. Daca acceptam un gradinarit nou, modern, ecologic, oare nu vom avea stiluri noi de plantare? Ba da, vom avea de ales intre plantarea naturalista, plantarea in matrice, plantarea prin insamantare in amestec s.a.m.d. Efectele schimbarii climei devin tot mai evidente, iar impactul lor asupra gradinilor ne forteaza sa stim cum sa pregatim solul si ce tehnici de plantare sa adoptam. Aflam, intr-un alt capitol al cartii, cum sa folosim intelept apa, ce plante tolereaza seceta.
 
Dar nu toti oamenii isi permit o gradina la nivelul pamantului, multi isi aranjeaza ,,gradina’’ din ghivece. Nu-i nimic, Matthew Wilson are solutii si pentru acestia: ce fel de vase trebuie folosite, cum sa fie udate plantele, plantarile ecologice (ierburi aromatice, plante alpine, plante perene, tufisuri, plante anuale) si modul de asezare al ghivecelor (lumina-umbra), toate sunt prezentate pe larg.
Lasati-va acum inspirati de paginile acestei carti superbe.

 

Cartea va asigura toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va proiecta gradina proprie de la zero si a o ingriji cu placere si incredere. Pentru succese efective imediat – si ani de satisfactii – acest volum va explica ce trebuie sa stiti pentru a cultiva sute de plante excelente, atat in interior, cat si afara. Gradinaritul anotimp cu anotimp este partenerul ideal de gradinarit, fie ca sunteti novice, fie horticultor experimentat.


In carte puteti gasi:

> Plante cu flori pentru orice tip de sol;
> Instructiuni pas cu pas, cu sute de desene, fotografii color;
> Proiecte cu gradini tipice, plus o sectiune cu proiectarea practica a peisajului unei gradini de oras;
> Un capitol destinat legumelor, fructelor si plantelor aromatice;
> Instructiuni pentru realizarea propriei gradini acvatice, erbacee sau a rocariei;
> Esentialul privind buna ingrijire a gradinii, cu instructiuni de tundere;
> Informatii despre gazon, echipamente de gradinarit, ornamente de gradina si multe altele.

 

Cartea a fost vanduta in peste un milion de exemplare in lume. Lucrarea face parte din colectia Biblioteca Gradinarului, alaturi de 1001 de idei pentru gradina ta. Premiata ca "Cel mai bun ghid de gradinarit al anului 2007", lucrarea Gradinaritul modern intr-un climat in schimbare este scrisa de unul dintre cei mai renumiti gradinari din lume, Matthew Wilson, care publica, cu regularitate, in The Daily Telegraph, BBC’s Gardeners’World, BBC Wildlife Magazine, The Garden, Gardens Illustrated si The English Garden. Este cunoscut si pentru emisiunile TV de la BBC, Gardeners’World, BBC Gardener of the Year, si pentru minunatele reportaje despre Expozitia de Flori a Societatii Regale de Horticultura din Marea Britanie.


    Detalii carte:
    Autor carte: Matthew Wilson
    Editura: All
    Colectia: Biblioteca Gradinarului
    An aparitie:    2009
    ISBN: 973-724-183-2
    Numarul de pagini: 224


Cartea "Gradinaritul modern intr-un climat de schimbare" este disponibila la:

www.elefant.ro       >  Click aici pentru mai multe informatii ...

www.librarie.net     >  Click aici pentru mai multe informatii ...

www.libris.ro          >  Click aici pentru mai multe informatii ...

www.okian.ro         >  Click aici pentru mai multe informatii ...

1+1 CADOU Gradinaritul modern (Expert in cultivarea florilor; Gradinaritul modern intr-un climat in schimbare)         >  Click aici pentru mai multe informatii ...

  

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>