Antreprenoresti-Adopta un Sat! Comuna Corbi, prima comunitate selectata in programul de dezvoltare rurala

Antreprenoresti - Adopta un Sat - proiectul de dezvoltare ruralaComuna Corbi (judetul Arges) va primi sprijinul comunitatii Romanian Business Leaders pentru crearea si implementarea strategiei de dezvoltare locala. Corbi este prima comuna selectata in programul de dezvoltare rurala Antreprenoresti, dintr-un total de 33 de comune inscrise in urma conferintei regionale de la Pitesti din 14 iunie si una dintre cele 6 comune care au fost vizitate de echipa Antreprenoresti in perioada 25-27 iulie. Antreprenoresti-Adopta un Sat s-a nascut din dorul de viata la tara al celor care se intristeaza atunci cand vad Romania rurala pustiita.


In faza pilot a proiectului, in 2016, sunt selectate 4 comune pentru care Romanian Business Leaders va crea impreuna cu gospodarii din localitate strategii si modele de dezvoltare economica.

Urmatoarele 3 comune vor fi selectate in program in cadrul a 3 noi conferinte regionale care vor avea loc in 7 septembrie la Craiova (pentru judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Teleorman), in 13 septembrie la Braila (pentru judetele Braila, Buzau, Galati, Tulcea si Vrancea) si in 14 septembrie la Slobozia (pentru judetele Calarasi, Constanta, Giurgiu si Ialomita). La finalul conferintelor, participantii isi inscriu comunele in program prin completarea unui formular care descrie potentialul de dezvoltare al comunitatii si gradul de implicare al grupului de initiativa locala. Echipa de proiect Antreprenoresti, formata din antreprenori si profesionisti selecteaza comunele in baza urmatoarelor criterii: numarul tinerilor depaseste media demografica a tarii, comuna prezinta potential de dezvoltare economica si deschidere, vointa si initiativa a liderilor locali, pentru a fi vizitate.

 

6 comune fascinante in primul tur de vizite din 25-27 iulie

Priboieni (AG)

Para de Priboieni are un gust special datorita solului si apei bogate care umple oamenii si fructele de sanatate. Situat la 90 de minute de Bucuresti si 35 de minute de Pitesti, Priboieni este un loc de unde ne putem culege fructele si colecta laptele. Si totusi, de ce inca nu se intampla asa? Fostele plantatii au fost faramitate, asocierea este vazuta din prisma anilor de colectivizare si frica de esec primeaza in lipsa cunostintelor antreprenoriale de baza.

 

Odai (VL)

Sus la Odai are loc nedeia (sarbatoare campeneasca) valceana, vegheata de bolta stelara, iar padurea te asteapta sa o explorezi calare.

Odaite ca pe vremuri insufletite de un dor nebun de haiducie al celor ce pasesc intr-un tinut de poveste. Astazi, doar o odaita din zece este salvata, iubita si gatita de oaspeti. Intentia localnicilor este ca in viitor si celelalte odaite de pe platou sa fie ingrijite cu acelasi entuziasm.

 

Boteni (AG)

'A insemnat sa fim noi insine' spunea fiul de vaza al Boteniului, filosoful Petre Tutea. La Boteni, braul se strange armonios pe trupurile satenilor si ii face falnici pentru sarbatoarea Braului de Boteni ce aduna peste 6.000 de oameni de prin imprejurimi. si daca tot este sarbatoare, atunci avem parte si de bucate alese, iar casul capata o savoare intensa cand este afumat dupa o reteta traditionala. si nu doar traditia se conserva bine in zona musceleana, ci si fosilele marine, dovada a trainiciei solului local.

Cadastrarea loturilor de pamant, revigorarea productiei pomicole, incurajarea crescatorilor de animale si promovarea produselor cu specific local sunt prioritare pentru Boteni.

 

Corbi (AG)

In Corbi, pastrezi inca aroma murelor in timp ce urci pietrele stravechi ale schitului rupestru Corbii de Piatra. Legende si frumuseti naturale se intalnesc pe cursul Raului Doamnei ce strabate localitatea.

Fie ca mergi in Livada Bunicului sa inveti cum culegi mura si o pui la borcane sa te lingi pe degete si dupa inghet, fie ca te lasi purtat in povestea de secole a schitului rupestru Corbii de Piatra, comuna are un iz special. Este acel iz ce aduna traditia straveche si ii da o mireasma de modern sub atenta ghidare a grupului de initiativa locala dedicat trup si suflet comunitatii din care fac parte.

 

Schitu Golesti (AG)

Un fort militar transformat in baza de agrement? Traseu de biciclete cu portiuni ce par decupate din vestitul tur francez? Toate acestea si alte surprize sunt cantonate in Schitu Golesti.

Incet, initiativa locala prinde contur in acesta comuna de pe Raul Targului si vedem investitii mari precum fabrica Fontana si baza de agrement din fostul fort militar, dar si posibilitati de investitii precum fostul spital minier, cladire in stil arhitectural neoromanesc sau spatii potrivite pentru dezvoltarea de servicii agricole.

Prima localitate dintre cele vizitate in care cadastrarea era efactuata total, Schitu Golesti se confrunta totusi cu lipsa initiativei antreprenoriale, reticenta in ce priveste asocierea si lipsa fortei de munca calificata.

 

Cocorastii Mislii (PH)

Padurea de stejari imbratiseaza Cocorastii Mislii sa conserve traditia locala. Oamenii iau din seva acestor puternici copaci si se cladesc asemenea cu un spirit puternic si trainic de se aude departe in zari de ei. Atat de tare s-a auzit de ei ca au si fost chemati, randuri-randuri, in localitatile vecine, pustiind frumoasa dumbrava de langa comuna. Initiativa nu s-a lasat dusa de tot, ci s-a adaptat situatiei actuale astfel ca aici avem un exemplu de buna practica in accesarea finantarilor nerambursabile si exista o dorinta de schimbare pe termen mediu si lung.

 

Despre Antreprenoresti — Adopta un Sat!

Proiectul Antreprenoresti, initiativa aparuta spontan la Summit-ul RBL din 2016, isi propune sa creeze strategii de dezvoltare viabile pentru perioada 2017—2020 pentru minim zece comune selectate. Concret, proiectul urmareste sa produca rezultate palpabile si replicabile in comunitatile rurale din Romania, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experienta etc.), mentorat pentru antreprenori si administratie locala si prin identificarea potentialului local de dezvoltare economica. Pentru detalii, va invitam pe antreprenoresti.ro

Echipa Antreprenoresti-Adopta un Sat! inseamna: Felix Daniliuc - Raiffeisen Leasing, Mihai Marcu - MedLife, Sorin Ignat - Banca Transilvania, Felix Tataru - GMP Grup, Alexandru Potor - FNGAL, Felix Patrascanu - FAN Courier, Ioana Traista - Fundatia PACT, Gabriel Istoc - B-team Consult and Services, Laura Popa - FNTM si alti antreprenori de succes.

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011. Obiectivul sau este sa dezvolte o platforma de actiune si implicare sociala pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru business-ul responsabil si, in felul acesta, pentru toti romanii. Pentru detalii, accesati www.rbls.ro.

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>