Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid.
In localitatea Paulesti, Prahova, s-a deschis Piata Artizante, un nou concept, revolutionar, ce va transforma modul in care comunitatea locala interactioneaza si face cumparaturi. Inspirata de celebra Piata Torvehallerne din Copenhaga, Artizante se diferentiaza de piata traditionala romaneasca prin faptul ca isi propune sa aduca oamenii impreuna, intr-un mediu prietenos, si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin oferta sa de produse, de la fermieri si artizani locali, precum si prin varietatea de mancaruri preparate, gata de consumat.
Pana la finalul lunii octombrie, in fiecare zi de vineri, sambata si duminica va asteptam in pavilionul expozitional din piata si la taraba dedicata caietelor de retete. Mai mult, am aprovizionat tarabele cu retete din caietele adunate, retete adaptate la ingredientele vanzatorilor si la sezon, am stationat cu procesul de documentare al caietelor in mijlocul oamenilor si am organizat o expozitie prin care impartasim documentarea, povestile si caietele culese.
Proiectul plata cu cardul la piata se extinde in noua orase – Alexandria, Satu Mare, Fagaras, Targu Mures, Timisoara, Tulcea, Vaslui, Bacau si Craiova. 60 de POS-uri vor fi instalate in pietele din aceste localitati, pana la finalul toamnei. Proiectul a fost initiat in 2019 si este dezvoltat de Mastercard si Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), in colaborare cu Patria Bank.
Activezi in domeniul agroalimentar? Atunci trebuie sa stii ca daca doresti sa comercializezi produse agroalimentare in piete sau targuri este nevoie sa intri in posesia unui certificat de producator. Ce este un certificat de producator si cum poate fi acesta obtinut? Te invitam sa parcurgi articolul urmator pentru a intelege in detaliu ce reprezinta acest certificat, care este rolul sau si de ce este acesta un element esential pentru un producator.
Am discutat cu Fancsali Erno, managerul proiectului Gradinile Gheorghieni, principalul organizator al targurilor "Satul vine la oras" si proprietarul magazinului de produse locale "Sat in oras".
Cifra de afaceri a retailului alimentar a crescut cu aproape 11,7% fata de 2020 si a fost cu 48% peste nivelul din 2017, la 93 de miliarde de lei in 2021. Pentru 2022 analistii KeysFin & RetailZoom estimeaza apropierea de pragul de 108 miliarde de lei pe fondul avansului consumului, dar mai ales al accentuarii presiunilor inflationiste.
Pietele agroalimentare din Romania vin si mai aproape de producatorii locali si de cumparatori, prin proiecte de modernizare si digitalizare. Cu ocazia ȋmplinirii a 10 ani de la ȋnfiintare, Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR) a lansat o platforma online, unde vor fi publicate, periodic, toate informatiile necesare pentru inchirierea /rezervarea spatiului de vanzare din toate entitatile membre. Ȋn acelasi timp, proiectul ,,Plata cu cardul la piata” va fi extins, iar cumparatorii vor putea verifica atestatele producatorilor, prin scanarea codurilor QR de pe standuri.
Teodor Ioan Birt – presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania a solicitat sprijin la Camera Deputatilor pentru plafonarea pretului la energie in pietele agroalimentare. Desi pietele agroalimentare deservesc populatia, avand ca scop prestarea unor servicii publice in folosul direct sau indirect al cetatenilor, conform Proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2022, pietele agroalimentare organizate ca si societati pe actiuni, cu actionar majoritar UAT-urile, nu beneficiaza de plafonarea pretului energiei electrice.
Romanii cumpara fructe si legume de doua-trei ori pe saptamana, majoritatea de la piata, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania. Jumatate din consumatori prefera produsele romanesti, iar doua treimi dintre respondenti sunt chiar dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea, sprijinind astfel fermierii locali. Aproape jumatate dintre respondenti sunt dispusi sa parcurga distante mai mari pentru a cumpara fructe si legume romanesti.
In tara functioneaza peste 300 de piete agroalimentare, in care producatorii romani sunt deja prezenti. Reprezentantii Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania dau asigurari ca in piete exista suficiente spatii de vanzare in care producatorii, asociatiile de producatori si cooperativele agricole isi pot comercializa productiile proprii din acest sezon. De asemenea, potrivit reprezentantilor asociatiei, numarul de spatii poate fi suplimentat permanent, in functie de solicitari.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu s-a intalnit astazi, 17 februarie 2022, cu administratorii pietelor din Romania, pentru a identifica impreuna solutii in vederea cresterii accesului producatorilor in piete, astfel incat consumatorii sa aiba la dispozitie o gama cat mai variata de produse agroalimentare produse pe plan local. Pentru atingerea acestui obiectiv prioritar, ministrul Adrian Chesnoiu a facut apel la implicarea administratorilor pietelor pentru a pune la dispozitia producatorilor agricoli autentici suficiente spatii de vanzare destinate acestora, unde sa-si poata valorifica productia.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dispus intensificarea actiunilor de control privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, provenite din productia autohtona, import si comert intraunional. Decizia tine cont de specificul lunii decembrie reprezentat de sarbatorile de iarna si trecerea in noul an, cand volumul vanzarilor de legume si fructe proaspete inregistreaza o crestere semnificativa. Vor fi supuse controalelor legume si fructe comercializate prin retelele en-detail /cash&carry, tip market-uri /supermarket-uri /hipermarket-uri.
Reprezentantii Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania vin in sprijinul producatorilor agricoli si ii asigura ca in pietele agroalimentare sunt spatii de vanzare destinate acestora unde sa-si poata valorifica productia proprie. Este important atat pentru producator cat si pentru consumator ca produsul romanesc sa ajunga pe tarabele din piete, sa fie comercializat si fermierii sa nu mai fie nevoiti sa-si arunce marfa.
In data de 24 iunie 2021, Cooperativa Agricola Montana din Marginimea Sibiului a deschis in Sibiu (Piata Rahova) primul magazin cu produse proprii, atestate cu mentiunea de calitate facultativa „Produs montan”.
Mai multe produse de la fermele si statiunile Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca vor intra in vanzare in magazinele proprii, pentru prima data in acest an, incepand cu data de 19 aprilie 2021. Intre aceste produse se numara carne de miel (pe baza de comanda), muscate, stoloni de capsun remontant in ghivece suspendate si alte specii de flori sau plante aromatice.
Pentru a fi alaturi de producatorii mici de legume fructe afectati de dificultati in perioada aceasta, Kaufland Romania isi pune la dispozitie spatiile din magazine, pentru ca acestia sa isi poata comercializa in continuare marfa, in conditii sporite de siguranta si confort pentru clienti. Compania intelege nevoia de a sustine micii producatori locali de legume fructe afectati de necesitatea de a oferi masuri sporite de siguranta, esentiale in contextul actual, sau de temperaturile scazute de afara, si lanseaza astfel o invitatie catre acestia de a utiliza suprafetele de vanzare din cadrul tuturor celor 135 de magazine Kaufland din intreaga tara.
Avand in vedere prevederile art. 7 din Hotararea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentantii Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania solicita ca in Hotararea de Guvern ce urmeaza a fi adoptata sa fie revizuit acest articol intrucat consideram ca este important ca toate pietele agroalimentare permanente din tara sa ramana deschise. De la inceputul pandemiei administratorii de piete au avut ca prioritate respectarea si adoptarea tuturor masurilor dispuse pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, avand ca obiectiv principal protejarea producatorilor agricoli, a comerciantilor si a cumparatorilor.
NETOPIA Payments, cel mai mare procesator de plati electronice din Romania, lanseaza oficial mobilPay Delivery, platforma de comenzi de la restaurante, magazine si producatori locali de produse alimentare. Noul serviciu este integrat in aplicatia mobila mobilPay Wallet, dezvoltata de NETOPIA Payments, singurul portofel digital din Romania cu care se pot face plati in toate mediile.
In contextul in care toate restaurantele si majoritatea magazinelor au fost nevoite sa-si opreasca activitatea cu publicul in propriile locatii, NETOPIA Payments, cel mai mare procesator de plati electronice din Romania, anunta ca a inceput procesul de inrolare pentru o noua platforma de comenzi dedicata acestora, sprijinind astfel migrarea afacerilor in online si relansarea activitatii in segmentul de home delivery.
Asociatia Administratorilor de Piete din Romania a luat decizia de a tine deschise pietele agroalimentare, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr.2/ 21.03.2020. Hotararea a fost luata pentru ca producatorii agricoli romani sa aiba unde sa-si vanda fructele si legumele, iar populatia de unde sa se aprovizioneze cu produse proaspete si sanatoase, produse in Romania.
Dupa ce, anul acesta, clientii retailerului au putut afla de unde vin produsele din Piata Lidl scanand eticheta de pe laditele cu produse, si angajatii din magazinele Lidl au vizitat peste 50 de furnizori locali de fructe si legume din intreaga tara, pentru a vedea cum sunt cultivate produsele care ajung la raft. Vizitele angajatilor la furnizori fac parte din campania ampla de comunicare #trecipeproaspat, prin care retailerul ofera clientilor detalii cu privire la originea produselor romanesti din Piata Lidl.
Asociatia Administratorilor de Piete pune Capitala pe harta oraselor unde este implementat sistemul de plata cu cardul la piata, alaturi de Sibiu, Galati si Iasi. De la finalul lunii octombrie, folosirea cardului ca modalitate de plata este posibila in pietele Matache si Domenii. Pentru ca sezonul agricol este pe final, pentru Bucuresti, montarea POS-urilor va fi reluata din primavara lui 2020. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost inregistrate la Sibiu, unde numarul solicitarilor de montare de POS-uri s-a dublat, iar unii dintre producatori au anuntat deja ca vor folosi aparatele si in extrasezon.
Galati si Iasi sunt primele orase din Moldova unde plata pentru legume, fructe, branzeturi sau carne poate fi facuta si cu cardul bancar. 35 de terminale POS sunt active la mesele si vitrinele frigorifice ale mai multor producatori locali. Decizia de introducere a platii cu cardul la producatori a fost luata dupa ce un studiu de piata comandat de Mastercard a aratat ca noua din zece adulti care locuiesc la oras detin un card bancar si fac plati cu acesta, in medie, de doua ori pe saptamana.
Ministerul Agriculturii informeaza ca producatorii autohtoni prezenti in toate pietele agroalimentare ofera in aceasta perioada legume si fructe proaspete, in gama diversificata, de calitate si in cantitate suficienta. Totodata, asociatiile si cooperativele de producatori specializate in productia si comercializarea legumelor si a fructelor constituite in ultimii ani sunt tot mai prezente in marile retele de magazine cu o gama de legume diversificata, un mod de prezentare corespunzator.
Piata Cibin din Sibiu este prima din Romania, unde plata pentru legume si fructe poate fi facuta si cu cardul bancar. 30 de tarabe, inclusiv in hala de lactate, au fost dotate cu aparate POS, operationale din aceasta dimineata. Prima tranzactie cu cardul a fost inregistrata, oficial, la ora 8.30. Proiectul este dezvoltat de Mastercard si Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), in parteneriat cu Patria Bank, si beneficiaza de sustinerea Primariei Sibiu si a Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019.
Lidl lanseaza #trecipeproaspat, o platforma de informare pentru clienti, despre originea produselor romanesti din Piata Lidl. Astfel, din 20 mai, in orice magazin Lidl, romanii pot afla imediat cine sunt furnizorii fructelor si legumelor pe care le cumpara, doar scanand eticheta laditelor de pe rafturi.
Inspectorii MADR iau toate masurile care se impun in aceasta perioada pentru ca loturile de legume si fructe de provenienta autohtona, expuse la vanzare, sa indeplineasca cerintele standardelor de comercializare, referitoare la calitate, la incadrarea in nivelurile admisibile de reziduuri de pesticide si la etichetare.
Cele mai multe orase din Austria vor avea, la sfarsitul lunii noiembrie, o piata de Craciun (Christkindlmarkt), unde se vor vinde decoratiuni de Craciun, turta dulce, ''Glühwein'' (vin dulce si cald), etc. Piata de Craciun din Salzburg este renumita in intreaga Europa, avand o traditie de peste 500 de ani.
Familia Moldovan, tata si fiu, a pus bazele companiei Cosm-Fan, in urma cu 20 de ani, devenind, unul dintre cei mai mari producatori de carne si preparate din carne. Cosmin Moldovan a schimbat conceptul de carmangerie, transformand magazinele in adevarate bistro-uri gastronomice.
In urma verificarilor realizate in pietele agroalimentare din sectoarele Municipiului Bucuresti s-a constatat o imbunatatire considerabila a modului de etichetare, iar spatiile de vanzare alocate conform legii pentru producatorii agricoli, persoane fizice, au fost delimitate in mod distinct in toate pietele controlate, acestea fiind semnalizate corespunzator.
In aceasta saptamana, echipe de control din cadrul MADR verifica respectarea prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, in toate pietele agroalimentare din sectoarele Municipiului Bucuresti, in scopul de a asigura depistarea, sanctionarea si eliminarea tuturor activitatilor ilicite ce se manifesta in aceste zone de comercializare, in special, in domeniul fructelor si legumelor proaspete.
De Ziua Internationala pentru protectia drepturilor consumatorilor, Consiliul Judetean Sibiu face public noul proiect de regulament pentru Piata Volanta Transilvania Autentic, local, mai sigur pentru consumatori sunt cateva elemente cheie care au fost avute in vedere in pregatirea sa.
Desfasurata pe o perioada de o luna (1–31 august 2016), aceasta actiune a avut scopul de a verifica modul in care sunt respectate conditiile de igiena in unitatile de vanzare cu amanuntul, care sunt situate in zonele rurale.
Unsprezece magazine se deschid astazi sub brandul LOCO marcand intrarea pe piata a noului concept PROFI pentru zonele rurale. Noutatea adusa de aceste magazine consta in adaptarea sortimentatiei la nevoile locuitorilor zonei in care functioneaza. Oferta LOCO de aproximativ 2500 de produse cuprinde o serie de unelte si scule, butoaie, articole de gradina (furtun, galeata, sfoara), textile, menaj si sticlarie.
Cei mai multi oameni cred ca doar pietele renumite, marile supermarket-uri sau renumitele magazine de fructe si legume, unde intalnim la cumparaturi pe bucatarii pasionati, pot oferii produse proaspete si de calitate.
Roche Bros a deschis la sfarsitul lunii aprilie 2015 noul sau magazin pilot in Downtown Crossing Boston (SUA).
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a desfasurat actiuni de inspectie in perioada 06-10 aprilie 2015 intr-un numar de 15 piete agroalimentare din Municipiul Bucuresti, pentru a verifica modul de respectare a legislatiei specifice din domeniul vitivinicol si legume - fructe, precum si a comercializarii oualor.
O serie de actiuni avand atat rol de preventie, inspectie si control vor fi derulate de echipe mixte de inspectori din cadrul MADR, IGPR si ANSVSA pe tot parcursul anului 2015. La initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in data de 29 ianuarie 2015, inspectorii au desfasurat o actiune de control intr-o piata agroalimentara din Bucuresti.
Davis Farmers Market, o piata ecologica a fermierilor din Sacramento, SUA, a incheiat concertele ''Picnic in the Park'', pe 29 octombrie 2014, iar in 2015, acestea vor avea loc in perioada 18 martie - 28 octombrie 2015.
Conform traditiei in cursul lunii octombrie piata de desfacere este extrem de bogata cu produse alimentare de origine animala si vegetala, produse solicitate de populatie pentru consumul zilnic sau in mod special pentru a fi conservate, in diferite sortimente, in unitati specializate sau in gospodariile populatiei ca sursa de hrana pentru perioada de iarna.
La 1 octombrie 2014, la Rotterdam, Olanda, Regina Maxima a deschis prima piata acoperita de produse prospete si traditionale din Tarile de Jos.
Odata cu deschiderea primul magazin in Taiwan in anul 1988, FamilyMart, Japonia, continua sa isi extinda operatiunile sale de peste mari, ajungand sa fie a doua mare retea de magazine locale din lume.
La Grossmarkt Hannover exista aproximativ 30 de importatori si sute de producatorii de legume, fructe si cartofi.
1 septembrie semnifica data de nastere a acestui proiect strategic al Consiliului Judetean Sibiu prin care se urmareste sprijinirea producatorilor autohtoni pentru desfacerea produsele si oferirea sibienilor produse traditionale sanatoase si mai ieftine decat in alte piete.
In incinta centrelor agroalimentare Progresul si Sudului s-au amenajat zone special destinate micilor producatori de legume si fructe. Astfel, cei care isi vor expune spre vanzare marfa in perimetrul respectiv vor fi scutiti de la achitarea taxei de taraba, in masura in care, sunt, in marea lor majoritate, varstnici, locuitori ai unor localitati limitrofe Sectorului 4, cu traditie in cultivarea legumelor.
In perioada 24 – 31.03.2014, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control privind verificarea modului de respectare a conformitatii, conditiilor de comercializare si etichetare a alimentelor in unitatile de comercializare si unitatile de alimentatie publica din mediul rural.
Consiliul Judetean Cluj si Centrul Agro Transilvania vor deschide la Dezmir, in incinta centrului, o piata de pasari si animale mici. Tot aici va functiona si un punct autorizat pentru sacrificarea mieilor.
Peste 10 tone de produse alimentare, fara documente legale, au fost ridicate in ve
Odata cu trecerea la ora oficiala de vara, Primarul Cristian Popescu — Piedone a dispus prelungirea programului de functionare a pietelor aflate in administrarea Directiei de Administrare a Pietelor Sector 4.
Comercializarea animalelor de interes economic si a celor de companie se poate efectua doar in locuri sau spatii (targuri de animale) autorizate / inregistrate conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare. Prin targ de animale vii se intelege un loc special amenajat la nivelul unei unitati administrativ teritoriale, destinat vanzarii directe de animale domestice vii provenite din exploatatii ale gospodariilor populatiei.
Breasla Mestesugarilor din Transilvania a deschis in cursul lunii Martie un mic magazin de prezentare in centrul Clujului: Piata Unirii 27/4 (in curte).
Mult discutatul ”card de producator” menit sa elimine intermediarii din piete si targuri va fi introdus in curand printr-un program pilot.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, ca in acest an se vor crea, la nivel national, 35 de centre moderne de colectare, care vor furniza legume si fructe pentru marile piete de desfacere din Romania.
In localitatea franceza Touraine, veti gasi un magazin in care 13 fermieri ofera o gama larga de produse agro-alimentare.
O sansa pentru ca legumicultorii din sudul judetului Dambovita sa isi poata desface produsele a constituit-o intalnirea acestora cu reprezentantii lantului Carrefour.
Ministrul delegat al Turismului si Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Maria Grapini a subliniat la targul de Miere Timisoara, faptul ca, desi Romania este cel mai mare producator de miere de albine din Europa pentru SUA, tara noastra nu si-a promovat suficient producatorii.
Marcel Has este un tanar de aproximativ 40 de ani, cu o experienta de 10 ani ca legumicultor. Pamantul cultivat este in suprafata totala de 80 de ari.
Real, Hypermarket Romania a lansat în cele 24 de magazine ale retelei “Standul produselor romanesti", zona de vanzare dedicata exclusiv articolelor provenite de la producatori romani de legume si fructe.
O timisoreanca de 32 de ani construieste, de cinci ani, o punte intre oraseni si tarani. A vazut sistemul in Franta, unde a fost „reinventat”, l-a studiat in Japonia, unde s-a nascut ideea, si a inteles ca este sansa salvarii agriculturii traditionale de la noi.
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
16-02-2024 Fonduri europene agricultura
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>
15-02-2024 Fonduri europene agricultura
Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>