Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

SELO - Agricultura sustenabila - Calatoria de success a Corinei Hodorogea cu Corteva AgriscienceCorina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Corina a obtinut locul doi in editia din 2022, ducand mai departe viziunea sa de a ridica agricultura locala.

Citeşte mai departe...

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP)

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate IGPComisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

Citeşte mai departe...

Cum sa identifici producatorii locali de produse traditionale pentru a cumpara direct de la sursa

Cum sa identifici producatorii locali de produse traditionale pentru a cumpara direct de la sursaDorinta de a cumpara produse traditionale de calitate, direct de la sursa, este o preocupare tot mai mare pentru multi consumatori. Si acest lucru se intampla deoarece achizitionarea produselor traditionale direct de la sursa aduce numeroase beneficii, atat pentru consumator, cat si pentru mediul inconjurator si comunitatile locale.

Citeşte mai departe...

Pita de Pecica primeste recunoastere la nivel european prin dobandirea Indicatiei Geografice Protejate - IGP

Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat ieri, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), „Pita de Pecica – IGP”. Astfel, Pita de Pecica – IGP se alatura celor 11 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european.

Citeşte mai departe...

Micii producatorii locali din Romania se regasesc la platforma Via Profi.ro

Romania gustului autentic - Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi-roProducatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.

Citeşte mai departe...

Placinta dobrogeana obtine certificarea de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Placinta dobrogeana devine al unsprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP), „Placinta dobrogeana – IGP”.

Citeşte mai departe...

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale la Profi Super din Alba Iulia si Aiud si la Profi City din SebesProducatorii locali din judetul Alba sunt sustinuti sa faca cele mai bune produse, dupa retete traditionale, si sa ajunga mai usor la consumatori, gratie celui mai amplu program de sustinere a lor demarat de Profi. De astazi, Alba Iulia, Sebes si Aiud se alatura oraselor in care magazinele Profi gazduiesc Raftul cu Bunatati Locale, judetul Alba fiind al doilea din acest an in care Profi implementeaza acest program.

Citeşte mai departe...

Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica: Mancarea romaneasca are un potential mare de reinventare

Amintiri Gustoase platouri gustari romanesti - Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica a RomanieiPrimul studiu despre identitatea culturala gastronomica a Romaniei ofera o imagine a modului in care bucataria este perceputa de generatiile actuale, dar si o privire catre viitorul preparatelor si ingredientele romanesti. Ierburile si branzeturile sunt vazute ca fiind printre cele mai sanatoase mancaruri, in timp ce tartinabilele romanesti au un potential international si mari sanse de reinventare, alaturi de tocaturi si cartofi.

Citeşte mai departe...

Bucataria romaneasca la primul Masterclass Amintiri Gustoase – despre identitatea gastronomica autohtona

Bucataria romaneasca la primul Masterclass Amintiri Gustoase  despre identitatea gastronomica autohtonaPrimul Masterclass Amintiri Gustoase va fi anul acesta despre identitatea gastronomica romaneasca din farfurii (viata de zi cu zi), dar si in ecrane, asa cum este tradusa ea in social media. Pe 11 martie, la ARCUB in Bucuresti, specialisti din domeniul gastronomic, chefi, content creators pasionati si foodies vor aprofunda, in trei sesiuni distincte, cum se vede bucataria romaneasca reflectata zilnic in bucatarie, in media traditionala si social media, dar si cum este ea perceputa la nivel social.

Citeşte mai departe...

Raftul Bunatatilor Locale, lansat cu succes de Profi la Cluj

Producatori locali artizanali - Raftul Bunatatilor Locale lansat cu succes de Profi la ClujAstazi, la Cluj, primele produse dintr-un amplu program initiat de Profi pentru sustinerea producatorilor artizanali locali si-au facut festiv intrarea in magazinele retelei. “Incurajam producatorii artizanali locali sa produca si sa vanda in conditii de siguranta alimentara bunatatile lor traditionale pentru a le oferi clientilor nostri gusturile cu care s-au obisnuit inca din copilarie,” afirma Gaetan Pacton, directorul general Profi.

Citeşte mai departe...

Mai mult de doua treimi dintre romani mananca saptamanal zacusca de casa, iar zacusca de vinete este preferata lor

Mai mult de doua treimi dintre romani mananca saptamanal zacusca de casa40 la suta din populatie consuma zacusca de mai multe ori pe saptamana, iar unul din patru romani mananca o data pe saptamana din aceasta specialitate romaneasca, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania, acoperind intreaga tara. Marea majoritate prefera zacusca facuta acasa, pe care, de obicei, o prepara ei insisi. Cele mai mari cantitati de zacusca sunt produse in judetele Ilfov, Iasi si Mures. Preferata este, in mod clar, zacusca de vinete.

Citeşte mai departe...

Mancaruri romanesti pentru toate anotimpurile

Mancaruri traditionale romanesti pentru toate anotimpurileAproape fiecare tara are propriul fel de mancare nationala - unul cult, care este mancat si iubit mai des decat altele din aceasta zona. Mancarurile nationale fac parte din cultura tarii si sunt o atractie populara pentru orice turist. Bucataria romaneasca este una dintre cele mai cunoscute de multi turisti.

Citeşte mai departe...

Cele mai populare tipuri de branza

4 tipuri de branza pe care trebuie sa le incerciPastoritul este o ocupatie practicata de cateva mii de ani in aproape toate colturile lumii, care a generat in timp si o indelungata traditie a producerii de branzeturi si alte produse lactate. In materialul de fata ne vom referi doar la branzeturi, pentru ca reprezinta categoria cea mai variata de alimente si totodata cele mai consumate produse din aceasta gama.

Citeşte mai departe...

Discutii inaintate pentru exportul Salamului de Sibiu in SUA

Demersuri avansate pentru exportul de salam de Sibiu in Statele Unite ale AmericiiIeri a avut loc o intalnire tehnica la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), coordonata de vicepresedintele dr. Ioan Oleleu, cu reprezentantii ANSVSA, DSVSA Bacau si Prahova si reprezentantii managementului si managerii de calitate ai unitatilor producatoare de Salam de Sibiu SC SALBAC SA din Bacau si SC Recunostinta Prodcom Impex SRL din Prahova.

Citeşte mai departe...

Aplicatia CPAC: produse autentice de la 957 de producatori traditionali

Aplicatia CPAC pentru mobil are acum 957 de creatori autentici de gusturi desavarsiteLa momentul lansarii aplicatiei CPAC – Catalogul Produselor si Activitatilor Certificate, in 2018, aceasta includea 230 de producatori si 753 de produse listate. Pana in prezent numarul lor a crescut considerabil si acum sunt inscrisi in CPAC 957 de producatori si 2.883 de produse. Cea mai mare crestere o reprezinta produsul montan.

Citeşte mai departe...

Salata traditionala cu icre de crap (STG) - al X-lea produs romanesc inregistrat la nivel european

Salata traditionala cu icre de crap devine al zecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 29 septembrie 2021, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1723/2021 al Comisiei din 22 septembrie 2021 de inregistrare a unei denumiri in Registrul specialitatilor traditionale garantate, „Salata traditionala cu icre de crap” - STG.

Citeşte mai departe...

Salata cu icre de stiuca de Tulcea obtine certificarea de Indicatie Geografica Protejata

IGP - Salata cu icre de stiuca de Tulcea a devenit protejata si recunoscuta la nivelul Uniunii EuropeneMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, in cadrul caruia ”Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a fost inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

Citeşte mai departe...

Preparate traditionale din bucataria transilvana, prezentate de peste 20 de studenti ai Facultatii de Agricultura, de la USAMV Cluj-Napoca

Preparate traditionale din bucataria transilvana prezentate de peste 20 de studenti ai Facultatii de Agricultura de la USAMV Cluj-Napoca”Calatorie in bucataria traditionala romaneasca”, un eveniment de traditie la USAMV Cluj-Napoca, va fi organizat vineri, 28 mai, cu participarea a 22 de studenti din anul IV Ingineria si Protectia Mediului (Facultatea de Agricultura). Evenimentul va fi gazduit, la fel ca in anii anteriori perioadei de pauza pandemica, de Centrul de Cercetari pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca, si va reuni preparate traditionale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregatite cu drag de studentii participanti, de la Disciplina Controlul si certificarea produselor traditionale.

Citeşte mai departe...

Cascavalul de Saveni obtine certificarea de produs cu indicatie geografica protejata (IGP) in UE

Cascavalul de Saveni - produs cu indicatie geografica protejata IGP in UEComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii „Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.

Citeşte mai departe...

Clubul Marci Emblematice Romanesti continua sustinerea si promovarea celor mai iubite marci cu traditie

Clubul Marci Emblematice Romanesti continua sustinerea si promovarea celor mai iubite marci cu traditieLansat de Auchan din dorinta de a aduce in atentia romanilor unele dintre cele mai apreciate marci autohtone de bunuri de larg consum, Clubul Marci Emblematice Romanesti isi continua misiunea printr-un nou proiect demarat de Dragobete. Astfel, in perioada 24 februarie – 2 martie, romanii sunt invitati sa redescopere in toate cele 33 de hipermarketuri Auchan produse de la peste 30 dintre cele mai renumite marci locale.

Citeşte mai departe...

Prima campanie integrata din Romania pentru un produs cu Indicatie Geografica Protejata - Salam de Sibiu IGP

SALAM de SIBIU IGP - Prima campanie integrata din Romania pentru un produs cu Indicatie Geografica ProtejataReprezentantii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) prezinta in premiera pentru Romania prima campanie a unui produs incadrat intr-un sistem de calitate European, facand cunoscuta povestea Salamului de Sibiu publicului larg. Salamul de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata este primul produs romanesc din categoria carne procesata recunoscut in 2016 cu distinctia europeana a calitatii IGP iar campania face parte din proiectul european de promovare "Enjoy it’s from Europe" desfasurat in perioada 22 ianuarie – 19 februarie 2021.

Citeşte mai departe...

In pandemie, Salamul de Sibiu IGP ramane un aliment preferat de romani

In ciuda pandemiei Salamul de Sibiu IGP ramane un aliment preferat de romani productia anuala fiind constanta - 1 noiembrie este Ziua Nationala a Salamului de Sibiu IGPIn Romania productia anuala de Salam de Sibiu IGP ramane constanta la 3.000 de tone, chiar si in acest an provocator pentru toate afacerile. Totusi in cadrul categoriei se dezvolta un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezinta aproximativ 6 % din totalul vanzarilor de Salam de Sibiu. Salamul de Sibiu, renumit ca o delicatesa locala, a devenit in 2016 primul produs romanesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene . De peste doi ani de zile, celebram traditia acestui produs veritabil in fiecare an pe 1 noiembrie, productia unica a acestuia fiind mestesugul de care suntem mandri.

Citeşte mai departe...

Noul acord UE - China protejeaza indicatiile geografice europene

UE si China semneaza un acord de referinta care protejeaza indicatiile geografice europeneIeri, UE si China au semnat un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicatii geografice (IG) europene, printre care si vinurile romanesti Cotnari, in China si a 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii. Acest acord, incheiat pentru prima data in noiembrie 2019, ar trebui sa aduca beneficii comerciale reciproce, precum si sa introduca pe pietele celor doua parti produse garantate si de calitate.

Citeşte mai departe...

Asociatia Produs Montan, prima asociatie a producatorilor din zona montana

Constituirea primei Asociatii dedicata zonei montaneSecretarii de stat Emil Dumitru si Aurel Simion au participat in data de 23 iulie la intalnirea de lucru cu reprezentantii zonei montane. La intalnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fitiu, directori si experti din cadrul MADR si ANZM. Intalnirea a vizat constituirea Asociatiei Produs Montan, prima asociatie a producatorilor din zona montana, producatori care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate “produs montan”.

Citeşte mai departe...

Produse Traditionale Romanesti: Accesarea fondurilor europene si oportunitatile de distributie in marile retele comerciale

MADR - Intalniri de lucru cu reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse TraditionaleSecretarii de stat Aurel Simion si Emil Dumitru au condus in data de 3 iulie, la sediul MADR, o serie de intalniri de lucru cu reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale. Astfel, prima intalnire s-a desfasurat cu experti din cadrul AFIR si AM-PNDR, la cea de-a doua au fost prezenti membri ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania – AMRCR, iar la cea de-a treia au participat reprezentantii Administratiei Pietelor Sector 2.

Citeşte mai departe...

Asociatia Produs in Bucovina implementeza solutii digitale pentru vanzari si gestionarea resurselor

Presedintele Asociatiei Produs in Bucovina declara - Nu imi este frica sa investesc chiar si in aceste conditii vitrege si recomand colegilor sa faca la felLaktotrio gestioneaza in timp real toate canalele de vanzari printr-un sistem integrat, furnizat de Senior Software. Producatorul de lactate din Suceava implementeza solutia SeniorERP pentru gestionarea resurselor si a fluxului de date, integrata cu o noua platforma e-commerce pentru vanzari online. Astfel, Laktotrio va obtine vanzari mai mari la costuri mai mici si un traseu mai scurt spre consumatorul final.

Citeşte mai departe...

Produsele cu indicatii geografice protejate au inregistrat vanzari de 75 de miliarde EUR

Indicatiile geografice - un tezaur european in valoare de 75 de miliarde EURConform unui studiu publicat luni (20 aprilie 2020) de Comisia Europeana, produsele agroalimentare si bauturile protejate de Uniunea Europeana ca „indicatii geografice” reprezinta o valoare a vanzarilor de 74,76 miliarde EUR. Peste o cincime din aceasta suma provine din exporturile in afara Uniunii Europene. Studiului a evidentiat ca valoarea vanzarilor unui produs cu denumire protejata este, in medie, de doua ori mai mare decat in cazul produselor similare fara niciun fel de certificare.

Citeşte mai departe...

Platforma on-line dedicata produselor montane certificate

Platforma on-line dedicata producatorilor cu dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative - produs montanAgentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicata producatorilor care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan", in vederea promovarii produselor montane. Prin aceasta initiativa, ANZM doreste sa informeze consumatorii din Romania ca, pe langa produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs traditional, ecologic, DOP, IGP, STG, exista si produsele montane.

Citeşte mai departe...

Strategii regionale de promovare a produselor agroalimentare romanesti

Strategii regionale de promovare a produselor agroalimentare romanestiIn cadrul targului de produse agroalimentare romanesti din zona Clujului, conducerea MADR a organizat o masa rotunda cu tema ”Strategii regionale de promovare a produselor agroalimentare romanesti in vederea pastrarii identitatii si traditiei nationale, a practicilor mestesugaresti, culinare si agricole”, la care au participat reprezentanti ai Consiliilor judetene, ai mediului asociativ, federatii si patronate.

Citeşte mai departe...

Magiunul de Prune Topoloveni promovat in Japonia, America, Emiratele Arabe, Vietnam si Brazilia

Magiunul de Prune Topoloveni promovat in Japonia America Emiratele Arabe Vietnam si BraziliaIn cel de-al 28-lea an de la infiintarea SONIMPEX TOPOLOVENI, incepem promovarea Magiunului de Prune Topoloveni in Emiratele Arabe si Vietnam cu fonduri europene in valoare de 775.000 euro. Ca membri ai Patronatului Romconserv vom participa la targuri si expozitii in Japonia, America si Brazilia. Continuam astfel sa prezentam in toata lumea traditia gastronomica romaneasca.

Citeşte mai departe...

eAmbrosia - Registrul care reuneste toate indicatiile geografice din UE: produse agroalimentare, vinuri si bauturi spirtoase

Indicatiile geografice pentru produse alimentare vinuri si bauturi spirtoase au fost reunite in noua baza de date disponibila publicului e-AmbrosiaLansata in luna Aprilie 2019, baza de date publica eAmbrosia - Registrul indicatiilor geografice ale UE include acum indicatiile geografice (GI) pentru produsele agroalimentare, vinuri si bauturi spirtoase care sunt inregistrate si protejate in Uniunea Europeana. Producatorii, consumatorii, autoritatile nationale, companiile, precum si cercetatorii pot accesa cu usurinta informatii despre toate indicatiile geografice.

Citeşte mai departe...

Solutii pentru cresterea numarului de produse traditionale atestate

Cresterea numarului de produse traditionale atestate una dintre temele de discutie ale intalnirii de lucru de la MADRIn data de 14 ianuarie 2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat o intalnire de lucru la care au participat reprezentantii producatorilor de produse traditionale. Scopul acestei intalniri a fost identificarea si stabilirea unui plan de actiuni care sa contribuie la sustinerea si promovarea produselor agroalimentare romanesti inregistrate pe scheme de calitate nationale, precum si la dezvoltarea acestei nise de produse.

Citeşte mai departe...

Topul producatorilor pe piata de morarit si panificatie

Piata de morarit si panificatie - Cine a inregistrat o crestere remarcabila in 2018Daca in trecut produsele de panificatie erau facute cu traditie, respectand ritualuri din stramosi si urmarind cu atentie pasii pentru a obtine cel mai fraged, proaspat si delicios aluat, in ziua de azi orice produs de panificatie poate fi cumparat direct de la raft. Astazi exista masini speciale care fac toata munca gospodinelor de altadata, iar produsele de panificatie sunt din ce in ce mai diverse. Painea simpla a inceput sa fie inlocuita cu painea cu seminte, iar cozonacii ca la bunica acasa se gasesc pe orice raft, gata sa fie degustati. Marii producatori abia ca mai fac fata cererii, iar pretentiile clientilor sunt din ce in ce mai mari.

Citeşte mai departe...

100 de indicatii geografice europene vor fi protejate in China

100 de indicatii geografice europene vor fi protejate in ChinaIeri, UE si China au incheiat negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicatii geografice (IG) europene in China si a 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii. Se preconizeaza ca acest acord de referinta va avea ca rezultat beneficii comerciale reciproce si o cerere pentru produse de inalta calitate de ambele parti. Intre cele 100 de indicatii protejate se afla si produse romanesti, respectiv Vinurile Cotnari.

Citeşte mai departe...

Telemea de Sibiu - Produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) in UE

Telemeaua de Sibiu devine al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea EuropeanaMinisterul Agriculturii anunta ca in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 16 octombrie 2019, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP), o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Citeşte mai departe...

Carnatii de Plescoi obtin certificarea IGP - Indicatie Geografica Protejata

Carnatii de Plescoi devin protejati si recunoscuti la nivel europeanVineri, 4 octombrie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 27 septembrie 2019, in cadrul caruia „Carnatii de Plescoi” (IGP) au fost inregistrati ca produs de Indicatie Geografica Protejata. De-a lungul timpului, acest tip de carnati afumati din carne de oaie si vitaau ajuns sa fie o gustare favorita pe mesele festive ale romanilor, iar asociatia pentru promovarea carnatilor de Plescoi, infiintata in anul 2009, a solicitat protectia la nivel european din dorinta de a duce mai departe traditia si de a pastra gustul autentic al carnatilor de Plescoi.

Citeşte mai departe...

Prima cooperativa agricola din zona montana care a obtinut certificarea pentru „produs montan”

Grupul de Producatori Singeorz Bai este prima cooperativa agricola din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative - produs montanCooperativa Agricola de Gradul I Grupul de Producatori Singeorz Bai, din judetul Bistrita Nasaud, este prima cooperativa din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” pentru urmatoarele 6 produse: „Cascaval”, „Telemea”, „Smantana”, „Urda”, „Cas din lapte de vaca” si „Branza framantata de Singeorz Bai”. Acestea sunt inscrise in Registrul national al produselor montane la nr. 204-209, in urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberata in baza Ordinului 52/2017, cu modificarile ulterioare.

Citeşte mai departe...

Fabrica magiunului de prune Topoloveni, vizitata de ambasadori si oficiali din 14 state europene

Fabrica magiunului de prune Topoloveni vizitata de ambasadori si oficiali din 14 state europeneMagiunul de prune Topoloveni, primul produs romanesc certificat la nivel european prin Indicatia Geografica Protejata (IGP) a starnit curiozitatea unei delagatii a Comisiei Europene aflata in vizita in Romania. Marti 17 septembrie 2019, ambasadori si oficiali din 14 state europene au vizitat fabrica Sonimpex Topoloveni si au avut ocazia sa descopere, unii pentru prima data, cum se produce adevaratul magiun de prune Topoloveni.

Citeşte mai departe...

14 produse lactate de la Bomilact Madaras au obtinut certificarea de „produs montan”

14 produse lactate au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative - produs montanAgentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a acordat unui operator economic din judetul Harghita, dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan”, pentru un numar de 14 produse. Astfel, in data de 20.08.2019, SC BOMILACT MADARAS SRL a primit decizia de acordare a dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” pentru urmatoarele produse din categoria lactatelor: cascaval, cascaval afumat, cascaval maturat, branzeturi topite, unt, crema de unt, lapte consum, smantana, sana, chefir, iaurt, branza de burduf, branza de vaci, urda.

Citeşte mai departe...

Alte sase produse din zona Bucurestiului devin traditionale

Alte sase produse romanesti de carne din zona Bucurestiului devin traditionaleMADR a acordat unui producator din Bucuresti inca sase atestate pentru produse traditionale in cursul saptamanii trecute. Astfel, acesta a primit atestat pentru sase produse traditionale obtinute din carne de porc: caltabos taranesc mestesugari de gusturi, toba taraneasca mestesugari de gusturi, drob de casa mestesugari de gusturi, carnati macelaresti mestesugari de gusturi, carnati taranesti mestesugari de gusturi, lebar taranesc mestesugari de gusturi.

Citeşte mai departe...

De acum, produsele traditionale pot fi atestate si online

Atestarea produselor traditionale se poate obtine si onlineMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta producatorii/procesatorii de produse agroalimentare ca pot solicita, online, eliberarea atestatului pentru produse traditionale in conformitate cu prevederile Ordinului comun nr. 724/2013 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii National pentru Protectia Consumatorului, prin intermediul versiunii web a CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate.

Citeşte mai departe...

Inca 7 produse din carne devin atestate pentru 'Produs Traditional'

Alte sapte produse devin traditionaleMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat saptamana trecuta inca sapte atestate pentru produse traditionale din judetele Galati, Caras-Severin si Buzau.

Citeşte mai departe...

Catalogul Produselor Alimentare Certificate este disponibil acum si sub forma de portal web

Catalogul Produselor Alimentare Certificate este disponibil acum si sub forma de portal webAplicatia mobila CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate, este disponibila, incepand de azi, si sub forma de portal web. Ca element de noutate, portalul web CPAC asigura depunerea online a documentatiei pentru atestarea produselor certificate pe scheme de calitate romanesti sau europene, conform Ordinului nr. 724/2013 a ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Astfel, producatorii care doresc sa fie certificati si in acelasi timp sa fie listati in aplicatia CPAC, vor avea la dispozitie un instrument rapid si modern pentru acest lucru.

Citeşte mai departe...

Magiunul de prune Topoloveni, la venerabila varsta de 105 ani

Reteta magiunului de prune Topoloveni a ajuns la venerabila varsta de 105 aniMagiunul de prune Topoloveni, primul produs romanesc certificat la nivel european prin Indicatia Geografica Protejata (IGP) este preparat dupa o reteta pastrata din anul 1914. Traditia gastronomica romaneasca este astfel reprezentata cu mandrie si corectitudine peste tot in lume. Magiunul de prune Topoloveni se bucura de cele mai pretioase aprecieri, din partea tuturor consumatorilor care prefera produse naturale, de cea mai buna calitate, fara zahar adaugat, fara conservanti si aditivi alimentari. O dovada in acest sens este titlul de Furnizor al Casei Regale a Romaniei.

Citeşte mai departe...

Gemul din fructe Topoloveni – noul produs lansat pe piata in aceasta vara

Gemul din fructe Topoloveni un nou aliment functional adaugat in portofoliul companiei la cererea consumatorilorGemul din fructe Topoloveni nu contine zahar adaugat sau aditivi alimentari si este special creat pentru consumatorii atenti la calitatea produselor pe care le consuma, fiind preparat dupa o reteta proprie, doar din ingrediente proaspete romanesti. De asemenea, inregistrarea la OSIM ca marca proprie a toponimului TOPOLOVENI - ca urmare a notorietatii acestei denumiri - garanteaza consumatorilor ca pot beneficia de produse alimentare integral naturale, fara zahar adaugat, fara conservanti, fara aditivi alimentari, preparate cu respect pentru traditia gastronomica romaneasca si pentru sanatate.

Citeşte mai departe...

Producatorii Cascavalului de Saveni obtin finantare prin PNDR

Singurul cascaval cu protectie de indicatie geografica din Romania a primit finantare prin PNDRSingurul cascaval cu protectie de indicatie geografica din Romania a primit finantare prin PNDR. Peste 270 de unitati de procesare beneficiaza de finantare nerambursabila prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020. Valoarea totala a celor 278 de proiecte contractate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale este de peste 190 de milioane de euro. Banii sunt investiti in procesarea laptelui, a fructelor si legumelor, precum si a carnii.

Citeşte mai departe...

Telemea de Ibanesti (DOP) - Solutii moderne de gestionare a productiei in fabrica din Ibanesti, judetul Mures

Telemea de Ibanesti - DOP - Solutii moderne de gestionare a productiei in fabrica din judetul MuresProducatorul de branzeturi Mirdatod Prod a reusit sa-si imbunatateasca procesele din fabrica, implementand solutiile SeniorERP si SeniorVisualBI. Producatorul brandului “Telemea de Ibanesti” isi gestioneaza mult mai eficient resursele si obtine rapid rapoartele si analizele financiare necesare. Mirdatod Prod a investit in sisteme software moderne pentru a avea un flux de lucru mai eficient si mai bine documentat in fabrica din Ibanesti, judetul Mures.

Citeşte mai departe...

Mezelurile Cris-Tim primesc certificarea internationala “fara gluten”

Cris-Tim fara gluten micIncepand din luna aprilie a acestui an, Grupul Cris-Tim este primul producator de mezeluri din Romania care a fost certificat de catre Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG), asociatie membra cu drepturi depline al Asociatiei Societatilor Europene de Celiachie. Printre cele peste 80 de produse certificate cu simbolul Spicului Taiat se numara Salamul Sasesc, salamul de vara, salamul banatean, salamul potcoava de la Cris-Tim, muschiul tiganesc, muschiul Azuga, muschiul file afumat, carnatii oltenesti si afumati de la Matache Macelaru si multe alte sortimente.

Citeşte mai departe...

Traieste natural, mananca traditional! Campanie de promovare a produselor traditionale romanesti

Traieste natural mananca traditional - Campanie de promovare a produselor traditionale romanestiSa mananci traditional romaneste este perpetuarea unui fel romanesc de a fi la care suntem adaptati biologic, este mentinerea in circulatie a unui patrimoniu national, gustul si savoarea cu care au crescut generatii dupa generatii si un sprijin pentru truda unor maini de roman. Radio Romania Antena Satelor, cu sprijinul Asociatiei Pro Consumatori, desfasoara campania media "Traieste natural, mananca traditional!", un demers de promovare a produselor traditionale romanesti sustinut de MADR, AFIR si Fundatia Maine va fi mai bine.

Citeşte mai departe...

Modalitati de finantare pentru promovarea produselor traditionale romanesti

Oportunitati de finantare pentru promovarea produselor traditionale romanestiMADR este implicat permanent in promovarea produselor agroalimentare romanesti. In acest context se afla in dialog permanent cu reprezentantii formelor asociative din sectorul agroalimentar. In data de 13 martie 2019 s-a intrunit un grup de lucru care a avut ca subiect modalitatile de finantare pentru imbunatatirea competitivitatii prin intermediul schemelor de calitate, al cresterii valorii adaugate a produselor agricole si promovarea acestora pe pietele locale, in cadrul circuitelor scurte de aprovizionare.

Citeşte mai departe...

Promoveaza afacerea ta pe produsedingospodarie.ro si ai doar de castigat

Vanzare produse traditionale romanesti - produsedingospodarie-roProdusedingospodarie.ro promoveaza consumul de produse traditionale direct din gospodaria gospodarilor. Se pot vinde pe marketplace-ul agricol atat produse traditionale romanesti cat si diverse utilaje agricole, cereale etc.

Citeşte mai departe...

CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate | Versiunea actualizata

Aplicatie mobil smartphone - CPAC Catalogul Produselor Alimentare Certificate - Versiunea actualizataA fost actualizata a aplicatia mobila CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate, care permite identificarea si localizarea in timp real a produselor alimentare romanesti certificate. Astfel, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor si vor putea consulta detaliile referitoare la producator si la retetele utilizate, cu ajutorul functiei de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate.

Citeşte mai departe...

Scrumbia de Dunare afumata obtine protectie europeana pentru Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Scrumbia de Dunare afumata devine al cincilea produs romanesc inregistrat la Uniunea EuropeanaIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat azi, 3 decembrie 2018, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Scrumbie de Dunare afumata” (IGP). Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare, pentru reproducere si nu se hraneste pe tot traseul dus-intors. Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare.

Citeşte mai departe...

Cinci noi produse au fost inregistrate in Registrul national al produselor montane

Cinci noi produse au fost inregistrate in Registrul national al produselor montaneIn data de 22 noiembrie 2018, alte cinci produse au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan”. Acestea sunt: sirop de trandafiri, dulceata de afine, dulceata de cirese amare, dulceata de mure si dulceata de trandafiri. Produsele apartin unui operator economic din judetul Gorj. La aceasta data, exista 74 de produse inregistrate in registrul national al produselor montane.

Citeşte mai departe...

S-a lansat Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019

S-a lansat Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019 a fost lansat in data de 21 noiembrie la Bucuresti, la Clubul Diplomatic. Evenimentul a avut loc in prezenta a 400 de oaspeti, fiind onorat de prezenta Presedintelui Romaniei, Excelenta Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, si a ambasadorilor, parlamentarilor, oamenilor de afaceri, reprezentatilor administratiei locale si a personalitatilor din domeniu care au dorit sa fie alaturi de Regiunea Sibiu la inceputul acestui program de importanta nationala si europeana.

Citeşte mai departe...

Ministrii agriculturii din UE au degustat preparatele romanesti, la Bruxelles

Receptie dedicata produselor romanesti organizata la BruxellesIn data de 19 noiembrie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), ce a avut loc in Belgia, la Bruxelles. Cu acest prilej, Romania a organizat o intalnire cu ministri agriculturii din statele membre, inalti functionari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, in care s-au prezentat produse atestate traditional, produse montane, precum si produse inregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele tarii.

Citeşte mai departe...

Noua aplicatie CPAC dedicata produselor alimentare romanesti certificate

Aplicatia CPAC  Catalogul Produselor Alimentare CertificateAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a lansat, la Targul INDAGRA 2018, o aplicatie inovativa pentru telefonie mobila dedicata consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel national si european. Astfel, aplicatia CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate, permite utilizatorilor sa gaseasca, in timp real, produse alimentare certificate in zona in care se afla, precum si detalii complete referitoare la producator si la retetele utilizate.

Citeşte mai departe...

Registrul National al Produselor Montane: 68 de produse au fost inregistrate pana in prezent

Produsele inregistrate in registrul national al produselor montaneLa finalul lunii octombrie 2018, inca un produs a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa „produs montan”. Astfel, un operator economic din judetul Caras Severin a obtinut, pentru produsul „miere”, denumirea de „produs montan”, acesta fiind inregistrat in registrul national al produselor montane.

Citeşte mai departe...

Placinta cu nuci si miere "Ratavita doamnei Adriana" realizata dupa reteta unui client, lansata in magazinele Lidl

Placinta cu nuci si miere Ratavita doamnei Adriana realizata dupa reteta unui client s-a lansat in magazinele LidlLidl aduce pe rafturile magazinelor, pentru al doilea an consecutiv, un produs realizat dupa reteta unui client, sub brandul Camara Noastra. Dupa ce anul trecut retailerul a lansat Pelteaua de gutui a Eugeniei, de luni, Ratavita doamnei Adriana, o inedita placinta cu nuci si miere, va fi disponibila in timpul Saptamanii Romanesti, in magazinele Lidl. Totodata, castigatoarea campaniei prin care Lidl a identificat si adus pe rafturile sale un nou produs autentic romanesc a fost premiata cu 10.000 de euro si cu un tur culinar al Romaniei.

Citeşte mai departe...

TVA redus pentru mestesugarii si artizanii populari?

TVA redus pentru mestesugarii si artizanii populariBucurestenii au avut parte weekend-ul trecut, de un targ taranesc de artizanat si mestesuguri la Muzeul Satului Dimitrie Gusti. Prezent la deschiderea evenimentului, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a tinut sa sublinieze necesitatea sprijinirii traditiilor in lumea contemporana a globalizarii. Ministrul a luat parte si la o discutie cu expozantii la care s-a ridicat problema scaderii TVA-ului, o propunere cu care ministrul a fost de acord.

Citeşte mai departe...

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>